Op zoek naar iets?

tv Montenegro groepsreis

Ontdek Montenegro te voet!

Het kleine en relatief onbekende Montenegro is een hippe maar nog ongerepte wandelbestemming. Sportieve reizigers ontdekken er de vele nationale parken met adembenemende uitzichten, maar ook een fascinerende cultuur en geschiedenis en een bijzonder gastvrije bevolking. Het bergachtige land ligt bovendien aan de Adriatische Zee, wat een unieke mix van klimaatomstandigheden en fauna en flora oplevert. We bieden je de keuze tussen twee individuele reizen en een groepsreis.

Groepsreis van de bergen na de zee

Deze groepsreis brengt je in acht dagen van de indrukwekkende Komovi-bergen en het Bjelasica-massief naar de Adriatische kust in het westen. Onderweg logeer je in traditionele katuni (ecologische herdershutjes), in kleine nederzettingen waar de bewoners je met de glimlach ontvangen. Met een Vlaamse gids trek je onder meer door het Durmitormassief, een door Unesco beschermd gebied dat de Tarakloof herbergt, na de Grand Canyon de diepste kloof ter wereld. Je bewondert er ook de Bobotov Kuk, met z’n 2.523 meter de hoogste berg van Montenegro. Andere hoogtepunten zijn Djurdjevic Tara, ooit de hoogste brug ter wereld, de oude hoofdstad Cetinje en het kerkje Gospa od Skrpelja in Perast. De middeleeuwse havenstad Kotor, die aan de mooiste baai van de Adriatische Zee ligt, behoort met zijn vele monumenten tot het Unesco Werelderfgoed en is de perfecte afsluiter.

Spectaculair en sportief offroad wandelen

Tijdens deze sportieve individuele voettocht wandel je acht dagen lang ver weg van de geijkte paden door het kustgebergte van Montenegro, aan de Adriatische Zee en de vlindervormige fjord van Kotor. De 293 kilometer lange kustlijn is een van de spectaculairste en tegelijk de hoogste kustwandelroute van Europa. Het Balkangebergte maakt er als het ware een vrije val: van 1.000 meter hoogte lopen de pieken bijna loodrecht af in de helderblauwe zee. Stranden, kliffen, zoutvlaktes en middeleeuwse stadjes wisselen elkaar op de achtergrond af. Wat de tocht nog pittiger maakt, is de unieke weersgesteldheid van deze regio. In één dag tijd klim je van mediterrane, bijna subtropische vegetatiezones met palmbomen en oleanders naar een subalpien en bebost klimaatgebied waar in het voorjaar soms nog sneeuw ligt. Het pronkstuk van de reis is de baai van Kotor, een oude rivierkloof die door de stijging van de zeespiegel is volgelopen met zeewater. Je overnacht in hotels, pensions en berghutten en kan je reis uitbreiden tot een elfdaagse tocht.

Idyllisch stappen langs de kustlijn

Deze individuele en comfortabele wandelreis toont je in acht dagen het allermooiste van het Nationaal Park Lovcen en de mysterieuze baai van Kotor, waar de Balkanbergen en de Adriatische Zee elkaar ontmoeten. Je verblijft in twee idyllisch gelegen charmehotels, waarvan eentje te midden van de beukenbossen van Lovcen. Je wandelt op de grens tussen de mediterrane en de alpiene klimaatzone, met een unieke fauna en flora tot gevolg. De stilte is er overweldigend, en ’s nachts hoor je alleen het geroep van de uilen. Hier liggen ook de roots van de Montenegrijnse stammen, die zich eeuwenlang verborgen voor de oprukkende Ottomaanse troepen. Die geschiedenis komt tot leven in het mausoleum van Njegos, ’s lands grootste heerser en prins-bisschop, en de musea en paleizen van de historische hoofdstad Cetinje. Je tweede hotel ligt pal aan de boorden van de baai van Kotor, de meest zuidelijke fjord van Europa.

Ontdek hier ons volledig aanbod wandelreizen op Montenegro.