Op zoek naar iets?

Reisverslag Tanzania, deel II: de Masai

Jump for joy

 

Samen met enkele Zuiderhuiscollega’s trokken we eropuit. Op naar Afrika, het continent dat continu verleidt en fascineert met ‘The Big Five’, zeldzame en exotische vogels en de verscheidene bevolkingsgroepen en culturen. De prachtige glimlach en de menselijke warmte blijven ons bij.

De Masai is een van de bekendste stammen in Afrika. Het nomadenvolk kent geen landsgrenzen en trekt voornamelijk in Kenia en Tanzania rond met kuddes vee. Afkomstig uit het stroomgebied van de Nijl zijn zij naar het zuiden getrokken op zoek naar graasland. Ze vallen op met hun rode shuka (doek), kleurrijke sierraden en sandalen van autobanden aan de voeten. De verschijning van de kleurrijke Masaiherders met een speer in de hand over de droge savannes heeft iets betoverend.

 (tekst gaat verder onder foto)

Masai, Lake Natron, Afrika, Tanzania

Doorheen de reis begroeten we in Ngorongoro Conservation Area voor het eerst deze karaktervolle mannen. De lokale Masai mogen tijdens het droogseizoen hun vee in de krater met een doorsnede van bijna achttien kilometer laten grazen.

Ver van de platgetreden paden, zetten we onze reis verder naar Lake Natron. De rit is lang en prachtig. Het landschap wordt gedomineerd door glooiende heuvels en savannes afgewisseld met vulkanische granieten rotspartijen. In het desolate natuurschoon is de imposante vulkaan Ol Doinyo Lengai een vaste waarde. De actieve vulkaan is de heilige berg. Bovenaan woont Lengai, de God van de Masai. In deze halfwoestijn zijn de Masai heer en meester. De gevreesde krijgers ontvangen ons met open armen en leiden ons rond in hun leefwereld. Ze tonen hoe ze ongestoord in harmonie met de grillige en soms ongenadige natuur leven.

 (tekst gaat verder onder foto)

Masai, Lake Natron, Afrika, Tanzania

Jump for joy. Aangekomen in de kraal van de stam (nederzetting) worden we verwelkomd met dans en zang, een belangrijk onderdeel van hun cultuur. Met de prachtige gouden gloed van de zonsondergang en de kegelvormige vulkaan op de achtergrond zien we hoe de Masai mannen terugkeren met het vee. Binnen de cirkelvormige omheining van doorntakken overnachten de dieren. We verzamelen met z’n allen in het midden van de boma (kraal). Met een kaarsrechte rug maken de Masai mannen een laag, hummend geluid vanuit de keel en springen omter hoogst. Filip en Steven worden uitgenodigd hen te vergezellen in deze traditie en wagen zich ook aan het hoogspringen. Niet onverdienstelijk.

 (tekst gaat verder onder foto)

Masai sprong, vulkaan, lake natron, afrika, tanzania

Daarna gaan we in zo’n van modder en mest gemaakt hutje waar we leren over hun familieleven. De temperatuur stijgt daarbinnen en het is bijna claustrofobisch. De Maasai-cultuur kent polygamie. Hoe groter het gezin, hoe groter het aanzien. Vee is heilig, en het aantal runderen of schapen bepaalt de rijkdom en status bij de Masai. Bovendien dient het als betaalmiddel voor onder andere de bruidsschat. Met ongelofelijk veel trots vertelt onze gids hoe jongens reikhalzend uitkijken om bij de krijgers te behoren. In de stam telt men niet in levensjaren maar in levensfases waarvan Krijger en Stamoudsten er twee zijn. Mannelijke stamleden ondergaan een zware ceremonie met onder andere de besnijdenis ter ere van hun volwassenheid. De vrouwen voeren de dagelijkse werkzaamheden in het dorp uit. Zij bouwen de hutten, doen de was en voeden de kinderen op.

 (tekst gaat verder onder foto)

Masai, Lake Natron, Afrika, Tanzania

We verblijven twee nachten in een charmante lodge met een fantastisch zicht over het bizar maanlandschap. ’s Nachts zien we een kraakheldere sterrenhemel. Engare Sero is een klein authentiek Masai dorpje en de ideale uitvalbasis in dit uitgestrekte gebied. ’s Morgens spotten we duizenden kleine flamingo’s, pelikanen en andere exotische watervogels aan de oevers van Lake Natron. Iets verderop baden we in een natuurlijke warmwaterbron. Het is heerlijke dobberen in deze groene oase midden in de woestijnachtige setting. In dit stukje aards paradijs zijn we opnieuw een zeldzame verschijning. Enkele kinderen merken ons op en komen ons vergezellen. Niemand van ons spreekt Maa waardoor we via taal niet kunnen communiceren. Hier hoeft dit ook niet, de fonkelende ogen en de brede glimlach op ieders gezicht zegt genoeg.

 (tekst gaat verder onder foto)

Masai, Lake Natron, Afrika, Tanzania

Na de middag wandelen we in de Ngare Sero Kloof langs de rivier naar Engare Sero watervallen. De omgeving is prachtig met een mix van tropische palmbomen en vulkanische rotspartijen. Na wat klimmen en klauteren komen we bij de waterval en is het tijd voor een verfrissende duik.

Lake Natron, een magische plek. Hier ervaar ik het gevoel van ultieme vrijheid!

Masai, Lake Natron, Afrika, Tanzania

Reizen in 2021 in Tanzania:

Kilimanjaro - Ladies Climb Only - 10 dagen

Waanzinnig Tanzania - 14 dagen

 

Masai, Lake Natron, Afrika, Tanzania

 

Masai, Lake Natron, Afrika, Tanzania