Op zoek naar iets?

Iran

Reizen met een open geest in Iran

Vooroordelen zijn des mensen, maar leiden helemaal nergens toe. Voor Mark Twain was er maar één remedie: reizen is fataal voor onverdraagzaamheid. Het begint een beetje onverhoeds, met kleine gebaren en een afwachtende glimlach, maar gaandeweg ontdek je hoe elke cultuur een cultuur van mensen is. Je ontdekt dat er enkele universele waarden zijn; gastvrijheid, respect, nieuwsgierigheid. Over sommige bestemmingen bestaan diverse misverstanden, Iran bijvoorbeeld, maar laat ons toe om die voor eens en altijd op te klaren. De Iraniërs zijn een erg jonge en nieuwsgierige bevolking, die reizigers uit het westen met open armen ontvangen. Vergeet even alles wat je denkt te weten over Iran, en ga samen met ons op ontdekking. Op 21 april lichten we al een tipje van de sluier tijdens een infomoment in ons kantoor in Gent.

Of Mark Twain het bij het juiste eind had, dat laten we even in het midden. Waar we bij ZuiDERHuiS Wereldreizen wel van overtuigd zijn is dat reizen mensen verandert. Contact met andere culturen zorgt niet alleen voor een bredere kijk, maar gaat vaak ook gepaard met een beetje introspectie. Wat zijn onze gebruiken en waar dichten wij als cultuur belang aan toe? En bovenal: zijn we wel echt zo anders als we denken? Een gezonde dosis cultureel relativisme zorgt ervoor dat we alles in het juiste perspectief zien. Dat het ‘anders zijn’ van een cultuur niet mag samenhangen met een waardeoordeel. Dat het geen verhaal van ‘goed’ of ‘slecht’ is. Het is een kwestie van respect tonen, en in Iran resulteert respect tonen in respect krijgen. De Iraanse bevolking is erg gastvrij en warmhartig. Mits het nodige respect voor de Iraanse tradities en gebruiken, worden toeristen er met open armen ontvangen.

Waar krijg je als westerse reiziger nog de kans om geconfronteerd te worden met een cultuur waar niets is zoals bij ons? Hoe vaak sta je nog perplex wanneer je in contact komt met een volledig andere wereld? Dat is wat Iran voor westerse reizigers kan betekenen.  In ons aanbod in Iran zitten 4 groepsreizen en 3 individuele reizen, voor wie graag samen met een ervaren reisleider de eerste kennismaking aanvat, of er liever zelf op uit trekt om uit eerste hand en ongefilterd Iran te leren kennen. Daarnaast werken we ook probleemloos programma’s op maat uit.

In het hart van de Zijderoute reis je met ZuiDERHuiS naar Iran behind closed doors. We verkennen eeuwenoude ruïnes in mythische steden als Persepolis en Yazd, maar gaan ook de dialoog aan met jonge Iraniërs in de moderne theehuizen van Teheran en Kashan. We aanschouwen het nalatenschap van het glorieuze rijk van de Safaviden en het Perzische Rijk en dompelen ons onder in de bedrijvige bazaars van Isfahan en Shiraz. Van dichtbij bestuderen de veelkleurige mozaïeken van talrijke tempels en de al even kleurrijke bevolking; de Bakhtiari-nomaden, de Turkmenen en Gilaki, en de jeugd in de stadscentra, op het drukke kruispunt tussen traditie en moderniteit. We kunnen nog even blijven doorgaan, maar Iran laat zich graag ter plekke ontdekken. Vergeet even alles wat je tot nu toe hoorde, verruim je horizonten en waag de sprong.

Zin in meer? Schrijf je hier in voor ons infomoment over Iran op 21 april.