Op zoek naar iets?

Maramureș

ROEMENIË - Maramures - 9 dagen

{{statusText}}

Op aanvraag

  • groepsreis onder begeleiding van een Roemenië-expert
  • natuurreservaten en eeuwenoude houten kerkjes (UNESCO-erfgoed)
  • bezoek aan lokale handwerklui; reis tijdens "Festival van de dorpen”

  9-daagse groepsreis Maramures

  Wandelen door het hart van historisch Maramureș tijdens het “Festival van de dorpen”

  Op deze wandelreis gaat de tocht van het noordoosten naar het zuidwesten door drie gebergtes: Muntii Maramuresului, de Muntii Gutâi en de Muntii Ignis. We wandelen door drie kleine, bijzondere natuurreservaatjes.

  We wandelen exact door het hart van historisch Maramureș. De streek is beroemd voor zijn eeuwenoude houten kerkjes, de houtsculpturen aan de huizen, de gekoesterde tradities, het lekker eten en het prachtige landschap. Op de wandeltocht zullen we genieten van de mooie natuur en op onze weg passeren we langs de belangrijkste bezienswaardigheden.

  De herders, vaklui, landbouwers die we op onze tocht tegenkomen, zullen graag met ons een praatje slaan en vertellen over hun werk. Hun gastvrijheid zal hartverwarmend zijn.
  De wandelreis valt perfect samen met het “Festival van de dorpen” en uitzonderlijk kunnen we aanwezig zijn op de traditionele dorpsfeesten in Botiza en Breb, met onversterkte optredens van de dorpsmuzikanten, met lokale gerechten en iedereen is welkom en wordt ten dans uitgenodigd.

  Logies en praktisch:

  • Verblijf in comfortabele accommodaties met eigen sanitair en verzorgde maaltijden
  • Tocht met bagagevervoer
  • Nederlandstalige begeleider Zuiderhuis (spreekt ook Roemeens) en lokale wandelgids

  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1

  Vlucht naar Cluj

  Aankomst in Cluj. Transfer naar het feeërieke, historische Maramures.
  Logies in Baia Mare.

  Stadswandeling

  Dag 2

  Sapânta - Sighetu Marmatiei - Bârsana

  Na het ontbijt vertrekken we richting Sapânta voor een bezoek aan het 'vrolijke kerkhof', het geboortehuis van Nobelprijswinnaar voor de vrede Elie Wiesel in Sighetu Marmatiei en de architectuur van Bârsana.
  Voor het diner maken we een verkennende wandeling in de buurt en door de heuvels omheen het dorp en voor de liefhebbers een kort bezoekje aan een privécollectie van traditionele tapijten.
  We verblijven vier nachten in een pension in Botiza, één van de mooist gelegen dorpjes in de vallei van de Iza.

  8km wandelen; 2 uur

  Dag 3

  Botiza – Ieud

  We wandelen over de heuvels naar Ieud. In Ieud houden we halt bij een houten kerkje (XVII°eeuw – UNESCO werelderfgoedlijst). Het wordt beschouwd als het oudste van Roemenië. Alleen al de locatie van dit monument is het bezoeken waard. Op de terugweg houden we even halt bij een kranige bejaarde dame die met geestdrift haar eigen etnografisch museum runt. Ze doet dit met veel overtuiging ‘om de oude tradities’ in ere te houden. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Wandeling hoofdzakelijk door naaldbossen.
  Met een minibusje keren we terug naar het pension.
  Logies in Botiza.

  16km wandelen; 4-5 uur; 270m klimmen en 220m dalen (retour eventueel per transfer)

  Dag 4

  Glod - Botiza

  Na het ontbijt wandelen we door kleine dorpjes naar Glod. De wandeling gaat langs rustige landelijke wegen.
  Onderweg houden we halt in Poienile Izei, een Unesco monument uit de XVII° eeuw voor enkele foto’s en een rust pauze.
  Na de middag kunnen we aanwezig zijn op het dorpsfeest in Botiza.
  Logies in Botiza.

  11 of 22km wandelen; 3-5 uur; 300m klimmen en 260m dalen (retour eventueel per transfer)

  Dag 5

  Mocanita – Wasser-vallei

  Vandaag staat er een toeristische rit met de smalspoortrein ‘Mocanita’ op het programma. De trein  vertrekt vanuit Viseu de Sus en rijdt richting Oekraïne. Het smalspoortreintje rijdt diep de vallei in. Deze vallei werd ontgind door Habsburgse bosbouwers die zich vestigden in de 18e en begin 19e eeuw. Op het keerpunt wacht ons een BBQ en keren we terug naar het vertrekpunt. Afhankelijk van de weersomstandigheden, kunnen we nog even doorrijden naar de Prisloppas voor een prachtig zicht op de “Bergen van Maramureş” en het Rodna-gebergte.
  Logies in Botiza.

  5km wandelen; 1 uur (weersafhankelijk)

  Dag 6

  Budesti - Breb

  We trekken de bossen in en wandelen over de bergweiden via Budești naar Breb.
  Na een laatste flinke wandeling over de kam en dalen we af naar Breb, een legendarisch dorp in de vallei van de Mara, waar het boek ‘Along the enchanted road’ geschreven door William Blacker zich afspeelde en waar de stichting van Charles, Prins van Wales, enkele traditionele huizen bezit.
  In de late namiddag kunnen we aanschuiven bij het dorpsfeest “Joc din Sat”. Iedereen is welkom.
  We overnachten drie nachten in een pension in Breb.

  20km wandelen; 6-8 uur; 650m klimmen en 650m dalen

  Dag 7

  Breb - Sârbi of Hoteni

  Breb is eerder een wirwar van straatjes dan een echt dorp met een dorpskern. Het ligt in een brede vallei aan de voet van de Creasta Cocoșului.  In de voormiddag wandelen we om het dorp en gaan we lunchen bij een lokale familie. Onderweg houden we halt bij een houtsculpteur en een lokale imker en gaan we bij een gezin op de koffie/thee.
  In de namiddag wandelen we naar Sârbi (4km enkel) waar we stoppen bij de ateliers van handwerklui. Terugkeer te voet of met de wagen (naar keuze).
  Wie liever de buurt op z’n eentje verkent, kan een wandeling maken naar het nabijgelegen dorpje Hoteni via een bijzonder natuurgebiedje.
  Logies in Breb.

  5km wandelen; 2 uur (voormiddag+bezoekjes)
  6 of 10km wandelen; 2-4 uur (namiddag, naar Sârbi)
  10km wandelen; 3 uur (vrije wandeling naar Hoteni)

  Dag 8

  Creasta Cocosului – Baia Mare

  We trekken naar de top van de Creasta Cocoșului, 1428 meter hoog. Op weg naar de top lopen we langs een natuurreservaatje van een 50-tal ha waar we hopelijk de gouden adelaar, raven, sperwer, de schreeuwarend of de grote gele kwikstaart kunnen spotten. De wandeling is niet bewegwijzerd, dus we doen opnieuw beroep op een lokale gids.
  Met een minibusje rijden we van de Gutin bergpas naar Baia Mare. Vóór het avondmaal bezoeken we het oude stadscentrum.
  Logies in Baia Mare.

  17km wandelen; 6-8 uur; 1000m klimmen en 550m dalen

  Dag 9

  Rogoz - Rohia - Cluj

  Na het ontbijt transfer naar de luchthaven van Cluj. Kort bezoek onderweg aan Rogoz enhet prachtig gelegen klooster van Rohia. Terugvlucht naar Brussel.

  Er zijn voorlopig geen vertrekdata beschikbaar voor deze reis.

  Wens je meer info over deze reis of wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe afreisdata?

  Nota

  Vroeg boeken loont: ontvang 5% vroegboekkorting bij boeking tot 4 maanden voor vertrek op deze reis.

  Aantal dagen

  9.

  Afspraak

  De luchthaven van Brussel.

  Bagage

  Tocht met bagagevervoer.

  Begeleiding

  Karel Van Gutte, begeleider met jarenlange ervaring in deze regio, die de reis verkende en uitwerkte, begeleidt deze reis deels met een lokale gids.

  Deelnemers

  Min. 6, max. 12.

  Infomoment

  Wij houden een infomoment over al onze reizen naar Roemenië. Achteraf kan je er uiteraard met al jouw vragen over Roemenië terecht.
  De infomomenten zijn gratis, reserveren is noodzakelijk.

  Logies

  Middenklasse hotel en familiale pensions. Tweepersoonskamers met eigen douche/bad en wc op de kamer.

  Niveau

  Gemiddelde wandelduur 5-6 uur. 1 lange wandeldag van 9 uur. Gemiddelde hoogteverschillen ongeveer 200 meter. Afstanden dagelijks tussen 9 en 25 km.
  Halverwege is een rustdag voorzien met in de voormiddag een plaatselijke, begeleide cirkelwandeling en in de namiddag een uitstapje naar een nabijgelegen dorpje.

  Situering

  Roemenië, judet Maramures.

  Vervoer

  Vluchten Brussel - Cluj. Lokale transfers met (mini)bus.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. U kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  11/06/2019