Op zoek naar iets?

Maramureș

ROEMENIË - Maramures - 9 dagen

{{statusText}}

vanaf €1420

  • groepsreis onder begeleiding van een Roemenië-expert
  • natuurreservaten en eeuwenoude houten kerkjes (UNESCO-erfgoed)
  • bezoek aan lokale handwerklui

  9-daagse groepsreis Maramures

  Op deze wandelreis gaat de tocht van het noordoosten naar het zuidwesten door vier  gebergtes: het Maramures-gebergte, het Gutâi-gebergte, het Rodna-gebergte en het Ignis-gebergte. We wandelen door drie kleine, bijzondere natuurreservaatjes.

  We wandelen exact door het hart van het oude Maramureș. De streek is beroemd voor zijn eeuwenoude houten kerkjes, de houtsculpturen aan de huizen, de gekoesterde tradities, het lekker eten en het prachtige landschap. Op de wandeltocht zullen we genieten van de mooie natuur en op onze weg passeren we langs de belangrijkste bezienswaardigheden.

  De herders, vaklui, landbouwers die we op onze tocht tegenkomen, zullen graag met ons een praatje slaan en vertellen over hun werk. Hun gastvrijheid zal hartverwarmend zijn.
  Tijdens onze reisperiode vinden in de verschillende dorpjes de Maria-vieringen plaats. Waar mogelijk, kunnen we getuige zijn van deze traditionele vieringen en kunnen we genieten van dorpsfeestjes in Botiza en Breb, met onversterkte optredens van de dorpsmuzikanten. Men serveert er lokale gerechten, iedereen is welkom en wordt ten dans uitgenodigd.

  Logies en praktisch:

  • Verblijf in comfortabele accommodaties met eigen sanitair en verzorgde maaltijden
  • Tocht met bagagevervoer
  • Nederlandstalige begeleider Zuiderhuis (spreekt ook Roemeens) en lokale wandelgids

  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1

  Vlucht naar Cluj-Napoca

  Aankomst in Cluj-Napoca. Transfer naar de middeleeuwse stad Baia Mare.
  Logies in Baia Mare.

  Begeleide stadswandeling.

  Dag 2

  Baia Mare - Sapânta – Peri - Sighetu Marmatiei – Vadu Izei – Bârsana - Botiza

  Na het ontbijt vertrekken we richting Sapânta voor een bezoek aan het 'vrolijke kerkhof'. We wandelen (2km) naar één van de hoogste houten bouwwerken ter wereld. De toren van de kerk van Peri is 76 meter hoog.
  We stoppen even aan de grens voor enkele foto’s in het niemandsland tussen Roemenië en Oekraïne.
  In Sighetu Marmatiei wacht de enthousiaste conservator ons op voor een privé-rondleiding in het geboortehuis van Nobelprijswinnaar Elie Wiesel. 
  In Barsana bewonderen we prachtige voorbeelden van traditionele, houten bouwkunst. 
  We verblijven vier nachten in een pension in Botiza, één van de mooist gelegen dorpjes in de vallei van de Iza.

  8km wandelen; 2 uur
   

  Dag 3

  Botiza – Ieud - Botiza

  We wandelen over de heuvels naar Ieud. Daar houden we halt bij een houten kerkje uit de XVII° eeuw (UNESCO-werelderfgoed). Het wordt beschouwd als het oudste van Roemenië. Alleen al omwille van de locatie is het een bezoekje waard. Op de terugweg houden we even halt bij een kranige bejaarde dame die haar eigen etnografisch museum runt. Ze doet dit met veel inzet om de oude tradities in ere te houden. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk. 
  Wandeling hoofdzakelijk door graasland, weiden en enkele stukken bos.

  16km wandelen; 5-6 uur; 270m stijgen en 220m dalen; cirkelwandeling

   

  Dag 4

  Botiza – Glod - Botiza

  Na het ontbijt wandelen we door kleine dorpjes naar Glod. De wandeling gaat eerst over een stuk weg, daarna via kleine voetwegeltjes door boomgaarden en dan verder langs rustige landelijke wegen. Onderweg houden we halt in Poienile Izei, een Unesco monument uit de XVII° eeuw voor enkele foto’s en een rust-& koffiepauze bij de beste barista van het dorp. 

  11 of 22km wandelen naar keuze; 3-6 uur; 300m stijgen en 260m dalen

  Dag 5

  Botiza - Rodna-gebergte: Borsa – „Cascada Cailor” – Stiol-meer - Botiza

  We rijden met het busje naar het wintersportcentrum van Borsa, aan de voet van het Rodna-gebergte en gaan met de stoeltjeslift naar het vertrekpunt van de bergwandeling.
  De bergwandeling brengt ons naar de Cascada Cailor (paardenwaterval) via het Stiol-meer.
  In de verte zien we de toppen van het Maramures-gebergte en daarachter doemen de hoge Oekraïense toppen op die tot boven 2500 meter gaan.

  9,6 km wandelen; 3-4 uur; 720 m stijgen en 160 dalen

   

   

  Dag 6

  Botiza - Breb

  Vanuit Glod wandelen we de bergkam over. De tocht gaat door de bossen en bergweiden via Budești naar Breb. De juiste route is zeer sterk weersafhankelijk.
  Na een laatste, flinke wandeling over de kam, dalen we af naar Breb, een legendarisch dorp in de vallei van de Mara, waar het boek „Along the enchanted road”, geschreven door William Blacker zich afspeelde en waar de stichting van Charles, Prins van Wales, enkele traditionele huizen bezit.
  We overnachten drie nachten in een pension in Breb.

  20km wandelen; 6-8 uur; 650m stijgen en 650m dalen

  Dag 7

  Breb - Sârbi - Breb

  Breb is eerder een wirwar van straatjes dan een dorp met een echte dorpskern. Het ligt in een brede vallei aan de voet van de Creasta Cocoșului.  In de voormiddag wandelen we rond het dorp en gaan we lunchen in een plaatselijk restaurantje. Onderweg houden we halt bij een houtsculpteur en een lokale imker. We slaan een praatje met de voorbijgangers.
  In de namiddag wandelen we over de heuvel naar Sârbi waar we stoppen bij de ateliers van handwerklui. Wie liever de buurt op z’n eentje verkent, kan een wandeling maken naar het nabijgelegen dorpje Hoteni en een bijzonder natuurgebiedje bezoeken.
  ‘s Avonds dineren we in een lokaal restaurantje waar muziek en de lokale jeugd ons ten dans vraagt.

  Voormiddag: 5km wandelen om & rond het dorp; cirkelwandeling;
  Namiddag: 12km (H/T) wandelen; 3-4 uur naar Sârbi
  Vrije tijd: bv. 10km (H/T) wandelen naar Hoteni + natuurgebiedje; 3-4 uur


  Dag 8

  Breb - Creasta Cocosului - Breb

  We trekken naar de top van de Creasta Cocoșului, 1428 meter hoog en ook het eindpunt van het wandeltraject door het hart van het oude Maramures. Op weg naar de top lopen we langs een natuurreservaatje van een 50-tal ha waar we hopelijk de gouden adelaar, raven, de sperwer, de schreeuwarend of de grote gele kwikstaart kunnen spotten.  Onderweg zullen we zeker groepjes bessenplukkers aan het werk zien. Van deze bijzondere bosbessen wordt lekkere bessenlikeur gemaakt (en ook confituur).
  Met een minibusje rijden we van de Gutin bergpas terug naar ons verblijf in Breb.

  18km wandelen; 6-8 uur; 1000m klimmen en 550m dalen
  De wandeling gaat vanaf het begin langzaam omhoog tot net onder de top. Wie wil, kan dan verder met de wandelgids de laatste 500 meter tot aan de top afleggen langs een aangelegd bergpad.

  Dag 9

  Breb – Blue Lake (Baia Sprie) – luchthaven Cluj-Napoca

  Na het ontbijt, ritje naar Baia Sprie voor een wandeling naar het bekende Lacul Albastru (Blue Lake).

  Na de lunch rijden we door naar de luchthaven van Cluj-Napoca.


  Terugvlucht naar Brussel.

  Periode & Prijzen

  Nota

  Vroeg boeken loont: ontvang 5% vroegboekkorting bij boeking tot 4 maanden voor vertrek op deze reis.

  Aantal dagen

  9.

  Afspraak

  De reisbegeleider wacht je op in de luchthaven. De juiste plaats en uur staan in de vertrekinformatie en die ontvang je vóór vertrek.

  Bagage

  Tocht met bagagevervoer.

  Begeleiding

  Karel Van Gutte, begeleider met jarenlange ervaring in deze regio, die de reis verkende en uitwerkte, begeleidt deze reis van Brussel tot Brussel. Samen met zijn Roemeense wandelgids staat hij garant voor mooie en veilige wandelingen en krijg je de nodige informatie bij de bezoeken.

  Deelnemers

  Min. 6, max. 12.

  Infomoment

  De vertrekvergadering van deze reis vindt plaats op 18/7 van 13u30-15u00.

  Ook houden wij een infomoment over al onze reizen naar Roemenië. Achteraf kan je er uiteraard met al jouw vragen over Roemenië terecht.
  De infomomenten zijn gratis, reserveren is noodzakelijk.

  Logies

  Middenklasse hotel en familiale pensions. Tweepersoonskamers met eigen douche/bad en wc op de kamer.

  Niveau

  Gemiddelde wandelduur 5-6 uur. 1 lange wandeldag van 9 uur. Gemiddelde hoogteverschillen ongeveer 200 meter. Afstanden dagelijks tussen 9 en 25 km.

  In het eerste en in het tweede dorpje is een vrije namiddag mogelijk: tijd voor een boek op het terras of een verkennende wandeling in de buurt...

  Situering

  Roemenië, provincie Maramures.

  Vervoer

  Vluchten Brussel – Cluj-Napoca. Lokale transfers met (mini)bus.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  6/03/2020