Op zoek naar iets?

Transsylvanië, Donaukliffen, Boekarest

ROEMENIË - Wandelen in de Zuidelijke Karpaten tot aan de Donaukliffen - 9 dagen

{{statusText}}

vanaf €1540

  • groepsreis onder begeleiding van een Roemenië-expert 
  • wandelen in 4 uitzonderlijke gebergtes: Pârang-gebergte, Retezat, de Nera kloven en het Domogled-gebergte
  • doortocht via de Transalpina-bergpas, uitzicht op de Donau vanop de kliffen en kennis maken met de Daciërs en het kasteel van de Hunyadi’s
   

  9-daagse groepsreis in de Zuidelijke Karpaten tot aan de Donau

  Wandelen doorheen de zuidelijke Karpaten – Muntenia & Banat

  Het avontuur start op de Transalpina in Rânca en loopt langs de zuidelijke kant van de Karpaten tot aan de imposante kliffen van de Donau.

  Er zijn dagwandelingen gepland in 3 UNESCO-gebergtes: Retezat, Cheile Nerei-Beușnița en het Domogled-Valea Cernei-gebergte. We wandelen naar het Gâlcescu-meer in het Pârang-gebergte, naar de Retezat-piek en de mooiste waterval van Roemenië: Beușnița. In het Nera-gebergte loopt de wandeling doorheen een 10-tal voetgangerstunneltjes, eeuwen geleden uitgehouwen om de steenkool uit het gebergte weg te halen én later gebruikt voor snelle, geheime troepenverplaatsingen om het Austro-Hongaarse keizerrijk te kunnen beschermen tegen oprukkende Ottomanen.

  De bergwandelingen zijn telkens o.l.v. een parkranger of een professionele berggids. De nationale parken zijn hun natuurlijke habitat en ze vertellen vol trots over „hun” park en de resultaten van hun natuurbeheer.

  De 4 gebergtes zijn totaal verschillend en gaan van gletsjermeren (Pârang), semi-mediterraan klimaat (Domogled), steile kloven en watervallen (Nera) tot savanne-achtige landschappen (Retezat).

  Het uitzicht vanop de kliffen op de Donau is overweldigend. Elke wandelaar verstilt bij het prachtige uitzicht.

  We overnachten in Băile Herculane aan de voet van het Domogled-gebergte. Het was dé ontmoetingsplaats voor de oude Europese adel, waaronder keizerin Sissi.

  Op deze actieve wandelreis bezoeken we ook de meest markante plekken op onze route, waaronder Horezu (Unesco), het middeleeuwse centrum van Sibiu, de burcht van de Hunyadi’s, Densus (Daciers). In Oravița trekken we met een smalspoortreintje het gebergte in. We laten de uitzonderlijke kans niet links liggen om in Sibiu enkele Vlaamse schatten, waaronder originele schilderijen van Brueghel en Van Eyck te gaan bekijken.
  Tenslotte stoppen we even in Târgu Jiu om naar enkele openluchtkunstwerken van Brancusi te gaan kijken, waarvan momenteel in Brussel in het BOZAR een tentoonstelling loopt in het kader van Europalia 2020.

  Geniet van deze veelzijdige wandelreis, maar laat je vooral aangenaam verrassen door het lekker eten en drinken en de hartverwarmende gastvrijheid van onze Roemeense gastheren en -vrouwen.

  Logies en praktisch:

  • Verblijf in comfortabele accommodaties met eigen sanitair en verzorgde maaltijden
  • Tocht met bagagevervoer
  • Nederlandstalige begeleider Zuiderhuis (spreekt ook Roemeens) en lokale berggidsen

  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1

  Vlucht Charleroi - Boekarest - Rânca

  Aankomst in Bucuresti-Otopeni. Transfer naar het hotel in Rânca.

  Onderweg stoppen we in Horezu (Unesco-werelderfgoed). De magie van Horezu is beroemd dankzij de uitzonderlijke combinatie van vakmanschap, architectuur en geschiedenis. We bezoeken het Trovanti-openluchtmuseum met de groeiende stenen en het magistrale Unesco-klooster. Het klooster is één van de mooiste voorbeelden van Brancoveanu-architectuur, ook gekend als de Roemeense Renaissance stijl. We stoppen ook even in Maldaresti voor een bezoek aan het Cule-museum. De cule zijn prachtige, versterkte herenhuizen van landadel uit de 17° en 18° eeuw.

  Via de Transalpina rijden we naar ons verblijf in Rânca, aan de voet van het Parâng-gebergte.
  Logies in Rânca op 1600 meter hoogte.

  5km wandelen - bezoekjes

  Dag 2

  Rânca – Gâlcescu-meer - Rânca

  We rijden even met de wagen verder op de Transalpina over de pas naar het vertrekpunt van de wandeling op +/- 1800 meter. De 148km lange Transalpina-weg had een militaire functie bij zijn opening in 1938 en loopt over een bergpas op 2145 meter. De weg is pas sinds 2015 opengesteld voor het verkeer, waardoor de omgeving nog uitzonderlijk intact is en zeer geliefd is bij wandelaars.
  We wandelen naar en om het Gâlcescu-meer (turquoise-meer) op 1925 meter hoogte.
  Logies in Rânca.

  18km wandelen (lus); 6-8 uur wandelen; 830 hoogtemeters


  Dag 3

  Rânca – Târgu Jiu – Băile Herculane

  We dalen de Transalpina af en rijden naar Târgu Jiu, de thuisstad van de wereldvermaarde beeldhouwer Contstantin Brâncuși, over wie nu een tentoonstelling loopt in het BOZAR te Brussel in het kader van Europalia 2020. We bezoeken het park waar Brâncuși 3 van zijn bekendste werken heeft geplaatst als erebetoon aan de Roemeense helden van WO I: De tafel van de stilte, De poort van de kus en De eindeloze kolom.
  Daarna gaat het verder via het schilderachtige dorpje Tismana naar Băile Herculane. Hier kwam de Europese adel in de 18° & 19° eeuw kuren.

  Băile Herculane is een populair kuuroord voor de Roemenen en ligt prachtig genesteld in een nauwe vallei aan de voet van het Unesco-park Domogled, beroemd voor zijn beuken-en sparrenbossen.
  Het Domogled park bevat delen waar de laatste 200 jaar geen enkele vorm van bosbouw plaats vond. Het heeft een uitzonderlijk semi-mediterraan microklimaat en het is de habitat van bijzondere planten en dieren (beren en lynxen). Wandeling doorheen Băile Herculane.
  Logies in Băile Herculane.

  +/- 5 km wandelen
  Transfer met de (mini-)bus

   

  Dag 4

  Băile Herculane – Cheile Țăsnei – Poiana Balta Cerbului – Băile Herculane

  In het bezoekerscentrum van het Nationaal Park pikken we de parkranger op voor een wandeling in het Domogled Nationaal Park over uitgehouwen paden langs de kliffen. We klimmen langzaam naar de geïsoleerde bergweiden waar zich de herders met hun kuddes bevinden.

  Dit dunbevolkte gebied is enkel te voet bereikbaar. De vergezichten en het uitzonderlijke landschap zijn de mooiste beloning voor de gestadige klim.
  Logies in Băile Herculane.

  +/-16 km; 7-8 uur wandelen; 880m stijgen en 430m dalen

  Dag 5

  Băile Herculane – Dubova – Coronini – Sfânta Elena – Sasca Montană

  We rijden verder naar het zuiden tot aan de Donau en rijden dan stroomopwaarts. De machtige Donau stroomt langzaam langs ons heen richting zwarte zee. Op het smalste punt in Dubova wandelen we naar de hoogste kliffen van de Donau die een paar honderd meter boven de rivier uitsteken. Het zicht is hier overweldigend en aan de overkant zie je Servië.

  In Coronini hebben we een afspraak met de Ranger van het Donau Natuurpark voor een bezoek aan de Donaudelta, waar nog een 120-tal wilde paarden leven, achtergelaten door Serviërs toen men het peil van de Donau een 9-tal meter liet stijgen omwille van de afdammingen van de stroom: de ijzeren poorten.

  Roemenië is een uitermate multicultureel land met vele bevolkingsgroepen die hun identiteit door de eeuwen heen hebben bewaard. In de streek vind je een tiental Tsjechische dorpen. De voertaal, de opschriften, het onderwijs, ... is er Tsjechisch. We bezoeken Sfânta Elena, een verstild dorpje met prachtig geschilderde huisjes in lichte pasteltinten.
  Logies in Sasca Montană.

  6km (H/T) naar de Donaukliffen; 2 uur; 200m stijgen en 200 m dalen
  5km (H/T) op het Donau-eiland, 2 uur; vlak

  Dag 6

  De Nera-kloven

  De Nera stroomt door dit gebergte en enkele van de mooiste watervallen van Roemenië liggen op haar loop: Beușnița, Susara en Vaioaga. Tijdens drie wandelingen maken we kennis met dit prachtig gebied. Eén wandeling loopt doorheen een 7-tal uitgehouwen voetgangerstunneltjes, de tweede loopt langs het riviertje naar de Șușara-waterval en tenslotte wandelen we naar de Beușnița-waterval en het Ochiul Beiului-meer.
  Logies in Sasca Montană.

  8km naar de Beușnița-waterval en het azuurblauwe Ochiul Beiului-meer; 2 uur; vlak
  6km naar de Susara-waterval; 2 uur; licht stijgend
  7km van Podul Bei door de tunnels naar Sasca Romana; 100m stijgen en 100 m dalen

  Dag 7

  Sasca Montană – Oravița – Anina – Râusor

  We rijden naar Oravița en stappen op het smalspoortreintje. De 34km lange rit loopt langs 138 bochten, 14 tunnels, 10 viaducten en 2117 meter smalle, uitgehouwen doorgangen. Enkel deze spoorlijn ontsluit het ontoegankelijke achterliggende Semenic-gebergte. Het treintje voert langs ongerepte landschappen.
  Na het 2 uur durend ritje, maken we in Anina een 3-tal wandelingetjes naar vlot toegankelijke grotten, waar overblijfselen van de oudste mensen van Europa zijn gevonden.
  De rit gaat verder naar Râusor, een geïsoleerd bergdorp aan de poort van het Retezat Nationaal Park.
  Logies in Râusor.

  +/- 7 km wandelen; 2 uur; vlak

   

  Dag 8

  Retezat-gebergte

  Sportieve wandeling in het Retezatgebergte (Unesco) dat meer dan 80 gletsjermeren telt, waaronder het grootste (Bucura) en het diepste (Zanoaga). Dankzij deze meren wordt het Nationaal Park Retezat ook wel het “Sprookjesland met de blauwe ogen” genoemd. Het is een gebied van fascinerende verhalen en het is de bron van vele legendes. De bergtoppen van de Retezat lijken uitgehouwen, de Roemeense naam is afgeleid van het woord voor “uitgehakt”.
  De parkranger leidt onze wandeling in goede banen. We wandelen naar het Stevia-meer – de Retezat top (2482m) – Saua Prelucele en terug.
  Logies in Râușor.

  14-15km wandelen (lus); 6-9 uur; 1220m stijgen en 1220m dalen

  Dag 9

  Râușor– Densus – Hunedoara – Sibiu – Sibiu airport

  Na de sportieve inspanningen, dompelen we ons vandaag onder in de Dacische geschiedenis van de Roemenen. De Roemenen stammen af van de Daciërs en zij op hun beurt van de Traciërs, tot de Romein Trajanus daar brutaal een einde aan maakte.

  We bevinden ons in het hart van deze oude beschaving en bezoeken één van de meest intrigerende plekken: Densus. Een voormalig Dacisch heiligdom, later door de Romeinen herbouwd tot tempel om dan in de 5° eeuw één van de eerste Christelijke kerken van zuid-Europa te worden.

  We stoppen ook even in Hunedoara voor een foto-shoot van het kasteel van Mátyás Hunyadi, beter gekend als Matthias Corvinus, koning van Hongarije (1485-1495). De replica (Vajdahunyadi-burcht) staat in Budapest, ongeacht wat de Hongaren mogen beweren, het origineel staat hier in Hunedoara.

  Transfer naar de luchthaven. Terugvlucht naar België.

  Periode & Prijzen

  Nota

  Vroeg boeken loont: ontvang 5% vroegboekkorting bij boeking tot 4 maanden voor vertrek op deze reis.

  Aantal dagen

  9.

  Afspraak

  De reisbegeleider wacht je op in de luchthaven van Charleroi. De juiste plaats en uur staan in de vertrekinformatie en die ontvang je vóór vertrek.

  Bagage

  Tocht met bagagevervoer.

  Begeleiding

  Karel Van Gutte, begeleider met jarenlange ervaring in deze regio, die de reis verkende en uitwerkte, begeleidt deze reis van Brussel tot Brussel. Samen met zijn Roemeense, professionele berggidsen en parkrangers staat hij garant voor mooie en veilige wandelingen en de nodige informatie bij de bezoeken.

  Deelnemers

  Min. 6, max. 12.

  Infomoment

  De vertrekvergadering van deze reis vindt plaats op 18/7 van 13u30-15u00. 

  Wij houden een infomoment over al onze reizen naar Roemenië. Achteraf kan je er uiteraard met al jouw vragen over Roemenië terecht.
  De infomomenten zijn gratis, aanmelding is noodzakelijk.

  Logies

  Middenklasse hotels en familiale pensions. Tweepersoonskamers met eigen douche/bad en wc op de kamer.

  Niveau

  • Gemiddelde wandelduur 5-6 uur.

  • 2 lange wandeldagen van >8 uur.

  • Afstanden dagelijks tussen 9 en 25 km.

  • Een goede, normale conditie volstaat voor de wandelingen

  Situering

  Roemenië, zuidelijke Karpaten.

  Vervoer

  Vluchten Charleroi – Boekarest & Sibiu - Charleroi. Lokale transfers met (mini)bus.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  28/07/2020