Op zoek naar iets?

Beklimming Elbroes

RUSLAND - Beklimming Elbroes (5642 m) - 9 dagen

{{statusText}}

vanaf €2075

  • groepsreis met beklimming van één van de '7 Summits'
  • met 5642 meter hoogte de hoogste berg van Europa, Rusland en de Kaukasus
  • ervaren Zuiderhuisbegeleider en lokale professionele hooggebergtegids(en)

  De hoogste berg van het Europese continent

  Niet de Mont Blanc (4808 m) maar wel de Elbroes (5642 m) is de hoogste berg van Europa. Maar liefst 12 bergen in de Kaukasus, in het Europese deel van Rusland, zijn hoger dan de hoogste berg van de Alpen.

  De Elbroes ligt in de Grote Kaukasus, op de Russisch-Georgische grens, en maakt deel uit van een groot vulkanisch massief. De stratovulkaan heeft twee besneeuwde toppen: de oostelijk top meet 5621 meter – de westelijke top is exact 21 meter hoger.

  Vanuit de Baksanvallei maken we een eerste acclimatisatiewandeling op de hellingen van de Cheget berg. We hebben een fantastisch uitzicht over de vallei en de twee toppen van de Elbroes. Voor we op dag 5 naar de nieuwe ‘Heart of Elbrus’ hut (3800 m) trekken, brengen we eerst nog een nacht door in de Chipper Azau refuge. Vanuit de hut maken we een mooie wandeling naar het Mir-station en langs de Sarykaya-Su waterval en een fraai gletsjermeer.

  Op dag 5 nemen we de lift naar het Garabashi station (3750 m) en trekken we naar de nabijgelegen ‘Heart of Elbrus’ hut (3800 m). Hier zullen we de komende 3 nachten verblijven en ons verder voorbereiden op de aanval op de top (dag 7 of 8). Het is een lange en zware dag naar de westtop van Europa‘s hoogste, die ook in de zomer bedekt is met een dikke laag sneeuw en ijs. De beklimming langs de zuidkant loopt over een lange, glooiende, ijskap en is technisch niet moeilijk. Het uitzicht over de besneeuwde toppen van de Kaukasus is onvergetelijk. We voorzien een extra dag in het programma om bij slecht weer de beklimming met een dag te kunnen uitstellen.

  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Technisch wandelniveau

  Dag 1-2

  Aankomst en transfer naar Cheget

  Nachtvlucht naar Mineralnye Vody en transfer naar de Baksanvallei (+/- 3 uur rijden). We verblijven in het berghotel Snow Leopard (2100 m) in Cheget, aan de voet van de Elbroes.

  Dag 3

  Eerste acclimatisatiewandeling

  Afhankelijk van het weer en in overleg met de lokale gids, trekken we vanuit de vallei naar het hoogtestation van de Cheget-kabelbaan (3000 m) of naar de top van de Terskol Peak (3150 m). We genieten van het panoramisch uitzicht over de vallei en de twee toppen van de Elbroes. Eventueel kan er ook voor gekozen worden om de kabelbaan te nemen en van aan het bergstation (3000 m) de Mount Cheget te beklimmen tot op een hoogte van 3460 meter.

  We krijgen nog een laatste briefing voor we morgen de berg optrekken – wie dat wenst krijgt de kans om het noodzakelijke (klim)materiaal te huren.

  Dag 4

  Tweede acclimatisatiewandeling

  Een korte transfer brengt ons naar het einde van de Baksanvallei. Het is ongeveer 4,5 km naar het dalstation van de kabelbaan in Azau. We nemen de lift naar het Krugozorstation waar we onze intrek nemen in de comfortabele Chipper Azau refuge (3000 m). Na de lunch maken we een tweede wandeling om aan de hoogte te wennen. We wandelen naar de Sarykaya-Su waterval, die net boven de hut ligt, en klimmen naar het Mir-station op 3500 meter hoogte. Via een fraai gletsjermeer dalen we terug af naar de Chipper Azau hut. We verkiezen een nacht op 3000 meter i.p.v. een overnachting in de ‘Heart of Elbrus’ hut op 3800 meter hoogte.

  Dag 5

  Pastukhov (4800 m)

  We nemen de lift naar het Garabashi station (3750 m) en trekken naar de nabijgelegen ‘Heart of Elbrus’ hut (3800 m). Hier zullen we de komende 3 nachten verblijven. Nog voor de middag vertrekken we naar de Pastukhov rotsen (4800 m). We nemen ruimschoots de tijd om de 1000 hoogtemeters te overwinnen en genieten van het verbluffende uitzicht over de Centrale Kaukasus. 

  Dag 6

  Voorbereiding beklimming

  Vandaag doen we het kalm aan. We rusten vooral en treffen de laatste voorbereidingen voor de topdag van morgen. We testen onze stijgijzers en oefenen enkele basistechnieken in.

  Dag 7

  Beklimming Elbroes (5642 m)

  Omstreeks 3 uur vertrekken we naar de westtop van de Elbroes (5642 m). We klimmen terug naar de Pastukhov rotsen (4800 m) en trekken verder noordwaarts, in de richting van de oosttop van de berg. Op 4900 meter hoogte houden we links aan, steken de westelijke flank van de oosttop over en klimmen verder tot op een zadel (5300 m). Een laatste steil stuk duikt voor ons op. We steken de helling over en bereiken moe maar voldaan de top. Hier hebben we een geweldig uitzicht over de Kaukasus. Reken op 7 tot 9 uur klimmen en 3 tot 5 uur afdalen tot aan de ‘Heart of Elbrus’ hut. Eventueel kan een snowcat ingezet worden om je tot aan de Pastukhov rotsen te laten brengen (tijdwinst van 3 tot 4 uur).

  Dag 8

  Afdaling naar Azau

  We dalen terug af naar Azau en ons vertrouwde hotel in Cheget. De warme douche en het pintje bier zal meer dan ooit deugd doen. 

  Indien op dag 7 een toppoging onmogelijk was kan eventueel beslist worden om een poging te ondernemen op dag 8. We moeten hierbij wel zorgen dat we voor het sluiten van de kabelbaan (16 uur) in Garabashi station toekomen.

  Dag 9

  Vertrek

  Transfer naar Mineralnye Vody en terugvlucht naar Brussel.

  Periode & Prijzen

  Nota

  Vroeg boeken loont: ontvang 5% vroegboekkorting bij boeking tot 6 maanden voor vertrek op deze reis.

  Vervoer

  Vlucht vanuit Brussel naar Mineralnye Vody (h/t) - minibusjes ter plaatse.

  Bagage

  Vervoer van bagage gebeurt met de liften. Enkel dagrugzak te dragen.

  Begeleiding

  Eric Sackx, ervaren Zuiderhuis begeleider, die al meermaals succesvol de Elbroes beklom. Hij wordt de ganse reis bijgestaan door een ervaren Engelstalige gids + 1 extra berggids per 3 deelnemers voor de beklimming naar de top.

  Boek vroeg, vermijd extra kosten

  Boek tijdig! Om een optimale beleving te garanderen is het aantal deelnemers beperkt. Soms is de reis reeds maanden voor vertrek volzet. Tijdig inschrijven is dus zeker aanbevolen.

  Bovendien zijn we genoodzaakt om binnen een welbepaalde termijn de namen van de deelnemers door te geven aan de luchtvaartmaatschappij. Boek je laat, dan kunnen wij de heen- en terugvlucht niet meer garanderen en moeten we vaak een duurdere vluchtklasse aanrekenen.

  Deelnemers

  Min. 6, max. 12.

  Documenten

  Reispas (moet geldig zijn tot 6 maanden na terugkeer en minstens 2 lege blz bevatten) + visum voor Rusland (de noodzakelijke uitnodiging voor Rusland wordt aangeleverd door onze vertegenwoordiger in Rusland).

  Gezondheid

  Geen enkele inenting is wettelijk verplicht. Zuiderhuis heeft echter geen medische bevoegdheid. Voor medisch advies verwijzen we naar het Tropisch Instituut in Antwerpen (www.itg.be) of de huisarts.

  Klimaat

  In de vallei is het aangenaam warm maar op een hoogte van 3800 meter (Heart of Elbrus hut)  wordt het fris. ‘s Nachts kan het er vriezen. Op de top zal de temperatuur begin juni vermoedelijk onder het vriespunt liggen (- 15° C is niet uitgesloten). Op (weg naar) de top kan het hard waaien, waardoor de gevoelstemperatuur nog een stuk lager ligt. Een sneeuwstorm is ook in de zomermaanden niet uitgesloten. Als het weer het niet toelaat om op dag 7 naar de top te klimmen kan eventueel op dag 8 een toppoging ondernomen worden. Juni is een interessante maand om de Elbrus te beklimmen.  De weercondities zijn over het algemeen gunstig en het is nog relatief rustig op de berg (hoogseizoen is juli tem september).

  Logies

  3 nachten in hotel Snow Leopard (3-sterren) in een 2 of 3 persoonskamer (toeslag single kamer: 90 euro), 1 nacht in refuge Chipper Azau en 3 nachten in de nieuwe berghut Heart of Elbrus (slaapzalen voor 8 personen – comfortabele eetruimte en gezellige bar – geen douches, wel wastafels – centrale verwarming).

  Maaltijden

  Ontbijt en avondmaal in het hotel of in de refuges. Voor onderweg wordt telkens een lunchpakket voorzien. Voorzie zelf enkele energierepen en tussendoortjes.

  Niveau

  Voor de ervaren bergwandelaar met een uitstekende conditie en een stevige dosis doorzettingsvermogen. De beklimming van de Elbroes langs de zuidzijde is technisch niet moeilijk.  De grote hoogte en de soms extreme weersomstandigheden kunnen de beklimming extra lastig maken.  Acclimatisatiewandelingen worden voorzien om te wennen aan de grote hoogte.

  Programmawijzigingen

  Niet te voorziene omstandigheden, wijzigingen in vluchtschema’s of andere oorzaken buiten onze wil om, kunnen soms tot programmawijzigingen of tot verschuivingen in de dagindeling leiden.

  Situering

  In de Russische Kaukasus vlakbij Georgië.

  Persoonlijke uitrusting

  Het nodige klimmateriaal (schaalschoenen, stijgijzers, zitgordel en piolet) kan ter plaatse gehuurd worden.

  Voorbereidende vergadering

  Ongeveer een maand voor afreis wordt een voorbereidende vergadering gehouden. Je maakt er kennis met je medereizigers en ontvangt er alle praktische info.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  30/06/2020