Op zoek naar iets?

De tempel van Selinunte in Sicilië

Il paradiso in terra

Tijd heeft geen vat op Sicilië. Vandaag, maar ook in de dagen van de eenmaking van Italië, is de zon de eigenlijke soeverein van het eiland en draagt de dwarrelwind de geur van mirte, munt en rozemarijn met zich mee. De galanterie en gentiluomini uit G. Tomasi di Lampedusa’s De Tijgerkat zijn verdwenen, maar het honingkleurige najaarslicht dompelt het eiland nog steeds onder in een goudgerande gloed, en de onvermoeibare zeebries doet de apocalyptische zomermaanden vergeten. Bij ZuiDERHuiS Fietsvakanties zetten we dan ook resoluut in op september en oktober om op Sicilië aan wal te gaan.

Geen eiland zo bedreven in de kunst van de onbewogenheid als Sicilië. Tal van overheersers hebben met man en macht gepoogd Sicilië in te lijven, maar geen van allen wist het koppige karakter van de eilandbewoners te bedwingen. Deze onverzettelijkheid vormt de rode draad door De Tijgerkat, de uit de kluiten gewassen roman over de teloorgang van de feodale adel in Sicilië van Giuseppe Tomasi die Lampedusa, zelf prins in bijberoep. Don Fabrizio Corbera, prins van Salina, ziet met lede ogen aan hoe Giuseppe Garibaldi in het voorjaar van 1860 met zijn spedizione dei mille voor de kust bij Marsala aanmeert.

De troepen van Garibaldi rukken aan een hels tempo op en weten de koninklijke garde van de Bourbon-dynastie in geen tijd te verjagen. Het startschot voor de eenmaking van Italië was gegeven. De feodale Siciliaanse adel zag haar oeroude privileges smelten als sneeuw voor de zon en moest de opkomst van een nieuwe heersende klasse dulden. Grootgrondbezitters en opportunisten die in het tumult hun kans schoon zagen om goedkoop grond op te kopen en de fabelachtige fortuinen van de oude elite ruimschoots te overschaduwen. De Tijgerkat is een roman van grote veranderingen maar ook van onveranderlijkheid. Een melancholisch terugkijken naar de grandeur van de oude dagen, maar ook een lofzang op het karakter van de Siciliaan, immer eigenwijs en vol liefde voor zijn land.

(tekst gaat verder onder de foto)

Fietsvakanties Italie Sicilie Monreale

Die onverzettelijkheid is tot op vandaag goed bewaard gebleven. De standenmaatschappij heeft plaats geruimd voor iets volks, vrolijk, warmhartig en temperamentvol. De gezichten kunstig gegroefd door de warme Siciliaanse zon, de accenten smeuïger dan de cannoli in de pasticcerie en het hart op de tong. De Sicilianen hebben de kunst van het leven in de vingers en zijn niet te bescheiden om die kunst met buitenstaanders te delen. Hongerig de tafel verlaten lijkt dan ook zo goed als onmogelijk. Mocht er zoiets als een regionale slogan zijn, dan luidt die: Mangia!

Onder de Sicilianen doet een gezegde de ronde, dat ze geweldig veel geschiedenis hebben maar eveneens geweldig slecht zijn in het conserveren van die geschiedenis. Grieken, Carthagers, Feniciërs, Romeinen, Noormannen, Arabieren, de lijst van uitheemse indringers kent geen einde. Elke overheerser heeft zijn stempel gedrukt op het eiland, van Byzantijnse duomo’s en mozaïeken tot barokke paleizen waar het marmer nog steeds schittert. Enkele van die hoogtepunten zoeken we tijdens onze 9-daagse fietsreis La Dolce Vita langs de westkust van Sicilië, zo onder meer de majestueuze Griekse tempel in Selinunte en de duomo van Monreale. Op ons stalen ros vervoert de zilte zeebries ons voorbij zachtblauw geschilderde dorpjes en weelderige wijngaarden, waar de Nero d’Avola gezapig rijpt onder het allesomvattende zonlicht. Verblijven doen we in landhuizen, een wijnboerderij en een prachtig palazzo, om de glans van het oude Sicilië nog even te doen weerschijnen.

Fietsvakantie Italie Sicilië Scopello