Op zoek naar iets?

Uhuru Peak, Kilimanjaro

TANZANIA - Kilimanjaro Ladies Only Climb - 10 dagen

{{statusText}}

Op aanvraag

  • Met een vrouwelijke gids en ladies only naar het dak van Afrika
  • Overnacht in een tent op de flanken van de Kilimanjaro
  • Geniet van de rust en de prachtige uitzichten op de Lemosho route

  Ladies Only!

  Sophie is een jonge, goedlachse Tanzaniaanse vrouwenrechtenactiviste en een van de weinige vrouwelijke gidsen in het safaricircuit en op de Kilimanjaro. We hebben haar gevraagd om exclusief voor Zuiderhuis een ‘ladies only climb’ te organiseren waarbij zowel de gids als de deelnemers vrouwen zullen zijn (voor de dragers maken we een uitzondering). Na de beklimming bezoek je samen met haar 2 projecten die haar nauw aan het hart liggen: Give a Heart to Africa dat vrouwen ‘tweedekans’beroepsonderwijs aanbiedt en het ‘Network Against Female Genital Mutilation’ dat vrouwonvriendelijke praktijken bestrijdt via opleiding, workshops en sensibilisering. Tijdens het bezoek kom je te weten op welke manier deze beide projecten verweven zijn met Sophie’s levensverhaal.

  De Kilimanjaro
  , een slapende vulkaan op de evenaar, is met zijn 5.895 meter de hoogste berg van het Afrikaanse continent. Hij torent majestueus boven de Oost-Afrikaanse vlakte uit en is de hoogste alleenstaande berg ter wereld. De eerste berichten over deze berg bereikten Europa pas in de 19e eeuw. Deze warden op ongeloof onthaald omdat de toenmalige geografen het bestaan van een besneeuwde berg in Afrika in twijfel trokken. Pas toen een Duitse expeditie in 1861 een eerste poging tot beklimming ondernam, werd men zich bewust van de hoogte van de berg.

  Sindsdien oefent de Kilimanjaro een enorme aantrekkingskracht uit op de avontuurlijke reiziger en de bergwandelaar op zoek naar een uitdaging.

  De Lemosho Route is zonder twijfel de meest schilderachtige en ongerepte route en biedt de mogelijkheid om wild te spotten tijdens de eerste dag van de beklimming. Deze route is aangewezen voor trekkers die op zoek zijn naar rust en privacy ver weg van de drukke Marangu Route. Er zijn geen voorzieningen op deze route, dus overnachten doe je in tenten.

  De beklimming op zich is een prachtige tocht. Aan de basis van de berg doorkruis je eerst een strook regenwoud die er als een gordel omheen ligt. Daarna volgen uitgedoofde lavavelden, alpien hoogland, gletsjers en grillage kraterwanden elkaar op. Een stevige laatste klim brengt je vervolgens op het hoogste punt van de Kilimanjaro, Uhuru Peak, vanwaar je bij zonsopgang een adembenemend panorama hebt op de omringende hoogvlakte.

  In deze groepsreis zijn de vluchten niet inbegrepen zodat zij die dat wensen, hun reis nog kunnen verlengen met een korte safari, een bezoek aan Zanzibar of een verblijf in een authentiek Tanzaniaans dorp. We bekijken graag samen met jou hoe we dit kunnen organiseren.

  Dag 1

  Aankomst in Kilimanjaro Airport

  Onze gidse Sophie wacht je op bij aankomst in Kilimanjaro International Airport. Sophie is een jonge vrouwenrechtenactiviste en één van de weinige vrouwelijke gidsen in het safaricircuit en op Kilimanjaro. Ze runt haar eigen bedrijfje en heeft een bijzonder levensverhaal. Sophie zal jullie de volgende dag gidsen op de flanken van de Kilimanjaro. Vanavond neemt ze je mee naar de guesthouse waar je zal verblijven en waar ze een pre-climb briefing geeft.

  Dag 2

  Mti Mkubwa Camp (2780 meter)

  Transfer naar Londrossi Gate en kennismaking met de crew. Rit van ca. 11 km naar de Lemosho Glades. Hier start de beklimming met een klim van ca. 3 uur door dicht en ongerept bergwoud. Je spot mogelijks Sykes apen of de prachtige zwart-witte franje-apen en geniet van het uitbundige gezang van vogels. Het kamp bevindt zich anderhalf à twee uur verder op een hoogte waar tropisch regenwoud met hoge bomen overgaat in lagere, maar nog steeds dichte begroeiing. Schreeuwende marmotten luiden de nacht in. Je klimt vandaag van 1981 naar 2780 meter.

  Dag 3

  Shira 1 Camp (3511 meter)

  Vandaag wordt een lange dag (12 km, ca 7 uur) over smalle paadjes die zich doorheen de heuvelruggen slingeren. De tocht leidt je door een landschap met steeds minder bomen en struiken naar heidelandschap. Je maakt kennis met de typische Kilimanjarovegetatie: lobelia en reuze kruiskruid. Er is geen haast om Shira Camp te bereiken. ‘Pole pole’ (rustig aan) is het mantra. Op die manier kan je lichaam zich aanpassen aan de hoogte en geniet je ten volle van het prachtige uitzicht.
  Het Shira plateau is één van de hoogst gelegen plateaus ter wereld met een gemiddelde hoogte van 3810 meter. Het strekt zich over 13 kilometer naar het westen van de Kilimanjaro. Shira is een caldera, een ingestorte vulkaankrater. Met een beetje geluk spot je zelfs een kudde Afrikaanse elanden in de verte of een blauwe duiker nabij het kamp.

  Dag 4

  Moir Hut (4175 meter)

  Het terrein wordt nu geleidelijk aan ruwer met meer rotsen. Je laat de heide achter en bereikt Kilimanjaro’s hoogtewoestijn en ‘Lava Tower’. Je wint langzaamaan hoogte. Vanop een heuvelrug daal je af naar de vallei om er vervolgens weer uit te klimmen richting kamp. Je bevindt je nu in de hoogtewoestijn waar enkel de meest geharde planten weten te overleven. De ‘Lent group’ een verzameling massieve vulkanische kliffen, bevindt zich net boven je. Daar net boven zie je een gigantische cirkelvormige kom gecreëerd door gletsjers. Je ziet ook verschillende lavagrotten. Nog daarboven zie je het Kibo massief en het Noordelijke IJsveld. Beneden ligt het Shira plateau en zie je het grootste deel van de route die je vandaag hebt afgelegd. Je legt 9 kilometer af in ca. 5 à 6 uur.

  Dag 5

  Barranco Camp (4039 meter)

  Goed nieuws: vandaag gaat het begrafwaarts. Of toch een beetje… Je daalt de rotsige puinhelling af richting Lava Tower voor de lunch. De moedigen kunnen naar de top van Lava Tower (4530 meter) klauteren voor een adembenemend zicht op het Shira plateau, de Karanga vallei en de oprijzende Western Breach. Van Lava Tower gaat het gedurende 2 uur bergafwaarts naar de Barrancovallei, 600 meter lager. Deze afdaling biedt een prachtig zicht op de Western Breach en de Western Breach wall. Deze dag zal ook je gestel deugd doen. Door af te dalen naar de slaapplaats – die lager ligt dan die van de dag voorheen - zal je beter acclimatiseren. Barranco Camp is langs drie zijden omgeven door de Western Breach Wall en het Kibo Massief. Hangende gletsjers schitteren in het zonlicht. Dit was zonder twijfel de zwaarste dag tot nog toe, maar meer dan de moeite waard.

  Dag 6

  Karanga Valley (4046 meter)

  Vandaag neem je het op tegen de Great Barranco Wall, de imposante muur die boven Barranco Camp uittorent. De beklimming langs de oostelijke muur brengt je naar de Heim gletsjer. Als het weer meezit heb je hier een prachtig zicht op de gletsjer en op de top van Kilimanjaro. Van hieruit gaat het opnieuw bergafwaarts naar Karanga Valley. Je legt vandaag slechts 4 kilometer af en zal daar een drietal uur over doen. Het is immers de bedoeling dat je rust ter voorbereiding van de grote dag die komen zal. Aan het eind van deze tweede acclimatisatie dag slaap je opnieuw op min of meer dezelfde hoogte als de vorige 2 dagen. Je hebt er nu alles aan gedaan om hoogteziekte te voorkomen en bent optimaal voorbereid voor de finale!

  Dag 7

  Barafu Camp (4600 meter)

  Vandaag neem je het op tegen de Great Barranco Wall, de imposante muur die boven Barranco Camp uittorent. De beklimming langs de oostelijke muur brengt je naar de Heim gletsjer. Als het weer meezit heb je hier een prachtig zicht op de gletsjer en op de top van Kilimanjaro. Van hieruit gaat het opnieuw bergafwaarts naar Karanga Valley. De temperatuur gaat gestaag naar omlaag wanneer je het pad richting Barafu Camp neemt. Barafu is Kiswahili voor ijs en het kamp ligt op een richel in een smal en onbeschut gebied. De wind blaast hier genadeloos van de bergflank naar beneden. Spectaculaire zichten op Mawenzi Peak en Kibo bieden troost. Je wandelt vandaag 9 kilometer en doet daar een vijftal uur over. Je komt even na de middag aan in Barafu Camp. Gebruik de namiddag om tot rust te komen of te slapen, want de slotklim naar Uhuru peak start om middernacht.

  Dag 8-1

  Uhuru Peak (5895 meter)

  Kort na middernacht start de laatste en moeilijkste dag van de trekking. Na goed 6 uur langzaam maar stevig klimmen bereik je de kraterrand, Stella Point op 5685 meter. Hier stop je even om te rusten, te ontbijten en van het uitzicht te genieten. Even hogerop begint normaal gezien de sneeuw die van elke stap van de 2 uur durende finale klim een uitdaging maakt. Via de regenboogblauwe Rebman en Tarzel gletsjers bereik je Elveda Point (5882 meter). Uhuru Peak is nu binnen handbereik. Op 5895 meter heb je de mythische top van de hoogste berg van Afrika bereikt!

  Zodra je genoeg genoten hebt van je prestatie en het fantastische zicht daal je opnieuw af naar Barafu Camp. Hier geniet je van een korte maar welverdiende rust en kan je je ontdoen van je thermische kledij. Van Barafu Camp loop je via een nieuwe route omlaag naar Mweka Camp (3819 meter) waar je verwacht wordt in de vroege namiddag. Een hete douche en een stevige maaltijd zijn jouw deel. Geniet hier van de laatste nacht op de berg. Slapen zal geen probleem zijn, want sinds middernacht heb je zo’n 14 uur gestapt en 15 kilometer afgelegd.

  Dag 9

  Mweka Gate (1625 meter)

  De laatste uitdaging… Een steil en glad pad leidt je over een brede richel tussen 2 riviervalleien door het overdadige Mweka regenwoud naar het eindpunt van de trekking. Dit laatste loodje is 13,5 kilometer lang. Aan Mweka Gate ontvang je je diploma en rij je naar Salinero Kilimanjaro Hotel waar je geniet van het zwembad of een welverdiende cocktail!

  Dag 10

  Give a Heart to Africa & NAFGEM

   Na een relaxed ontbijt bezoek je samen met gidse Sophie de projecten die ze steunt. Give a Heart to Africa organiseert laagdrempelig beroepsonderwijs voor vrouwen die omwille van armoede of vroegtijdige zwangerschap geen middelbare school hebben kunnen voltooien. Sinds het bestaan van deze organisatie leerden er 700 vrouwen een beroep. Network against Female Genital Mutilation sensibiliseert traditionele gemeenschappen die nog steeds vasthouden aan vrouwonvriendelijke praktijken als vrouwenbesnijdenis en kinderhuwelijken. Ze doen dit aan de hand van infosessies, trainingen en workshops. Sophie vertelt waarom deze projecten haar zo nauw aan het hart liggen en hoe ze verweven zijn met haar eigen levensverhaal. Na de lunch brengen we je naar Kilimanjaro International Airport of naar het hotel van je keuze van waaruit je je reis kan verderzetten.

  Periode & Prijzen

  Er zijn voorlopig geen vertrekdata beschikbaar voor deze reis.

  Wens je meer info over deze reis of wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe afreisdata?

  Nota

  Begeleiding

  Tijdens de beklimming van Kilimanjaro word je bijgestaan door Sophie, een vrouwenrechtenactiviste en een van de weinige vrouwelijke gidsen in het safaricircuit en op de Kilimanjaro. Een zorgvuldig geselecteerd en ervaren lokaal team dat bestaat uit assistent-berggidsen, een kok en dragers vergezelt haar. Zij zorgen ervoor dat je je maximaal op de klim zelf kan concentreren. Tenten, maaltijden, het dragen van zwaar materiaal,… het lokale team zorgt ervoor!

  Budget / geld

  Tanzaniaanse Shilling (TZS) is de nationale munt. Voorzie cash euro of USD (USD wordt vlotter aanvaard dan Euro).
  Ook betalen met de kredietkaart is mogelijk maar er zijn toch enkele beperkingen. Er zijn zeer weinig ATM's, de maximum af te halen bedragen zijn beperkt, in de lokale munt en steeds met een afhaaltarief van 5 euro. De meeste lodges aanvaarden wel credit cards. Als je een Visa en / of Mastercard meeneemt, dien je deze vooraf te laten valideren voor Tanzania. Neem hiervoor contact op met je bank.
  Alle maaltijden zijn inbegrepen, voorzie enkel een budget voor persoonlijke uitgaven en fooien.
  Het is de gewoonte dat het ondersteunend team van gidsen, dragers en kok na afloop van de klim een flinke fooi ontvangen van de trekkers. Voorzie hiervoor 200 à 250 EUR.

  Deelnemers

  min. 8 – max. 12

  Documenten

  Geldige reispas, met nog een minimum geldigheid van 6 maand na de terugreis, een visum voor Tanzania en je vaccinatieboekje met bewijs van inenting gele koorts. Het visum kan bij aankomst op de luchthaven van Kilimanjaro aangekocht worden of op voorhand online aangevraagd worden.

  Fysiek

  Voor het beklimmen van de Kilimanjaro is een goede conditie en enig doorzettingsvermogen vereist. Het parcours dat de slotklim voorafgaat, is haalbaar voor iedereen met een normaal fitheidsniveau en een degelijke uitrusting. Tijdens de slotklim zijn de ijle lucht en de koude evenwel factoren die de moeilijkheidsgraad aanzienlijk verhogen. Ook hoogteziekte komt voor op de Kilimanjaro. De Lemoshoroute is echter de route die het meest geleidelijk aan stijgt en ook de extra acclimatisatiedag beperkt het risico aanzienlijk.

  Gezondheid

  Raadpleeg de website  of de app van het Instituut voor Tropische Geneeskunde voor de meest recente informatie.

  Klimaat

  Tanzania kent voor het grootste deel een tropisch savanneklimaat waarbij de temperaturen gedurende het hele jaar hoog liggen en er sprake is van een duidelijk drogere periode. In het grootste deel van Tanzania is er zelfs sprake van twee regenperiodes en twee droge periodes. Alleen tijdens de 'lange regens' in april en mei is het niet aanfgewezen om de Kilimanjaro te beklimmen.  
  Op de Kilimanjaro heerst er een ander klimaat. De nachten zijn er zeer koud en ook de dagtemperatuur daalt naarmate jij stijgt. Op de top van Kilimanjaro zijn temperaturen tot -20 °C geen uitzondering. Regen en koude wind behoren eveneens tot de mogelijkheden. Aangepaste kledij een goed slaapmatje en een  warme slaapzak zijn dus noodzakelijk. Een slaapmatje wordt voorzien (maar je kan er ook zelf een meebrengen als je dat wenst), een slaapzak breng je sowieso zelf mee of huur je ter plaatse. De wandelspecialisten van ZuiDERHuiS geven je hierover graag advies.

  Overnachtingen

  Kamperen is basic, je slaapt op een matje op de grond in een tent. Alle gemeenschappelijk kampeermateriaal is voorzien, enkel een warme slaapzak, slaapmatje en eventueel een hoofdkussen dien je zelf mee te nemen. Een ervaren lokaal team verzorgt de kamptaken (er is o.a. een lokale gids, een kok en getrainde dragers voor de bagage).

  Vervoer

  Transfers in privéwagen met chauffeur.

  Vlucht

  De prijs van de intercontinentale vlucht is niet in de reissom inbegrepen. De vluchten kunnen aangevraagd worden via Zuiderhuis. Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende offerte.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  26/06/2020