Op zoek naar iets?

Transsylvanië

10 nieuwe bestemmingen voor 2019

Elk jaar opnieuw trekken onze experten de wijde wereld in op zoek naar nieuwe bestemmingen die hun reislustige harten net iets sneller doen slaan, zowel dichtbij als in de verste uithoeken van onze planeet. Eenmaal de vonk is overgeslaan is er geen weg terug. Ze gaan op zoek naar enkele betrouwbare partners, stippelen een route uit die geen hoogtepunten overslaat maar ook de onontgonnen hoekjes aandoet en speuren zorgvuldig naar een ervaren reisleider. Ook in 2019 zoeken we nieuwe horizonten op, zowel binnen Europa als ver buiten de grenzen van ons continent. Enkele van die nieuwe bestemmingen krijgen hier al even een plekje in de schijnwerpers, gewoon omdat ze het verdienen.

1. Akwaaba in Ghana!

 

Mona Aapje in Tafi Atome, Ghana 

In de Golf van Guinee, zo’n 900 kilometer ten noorden van de evenaar, ligt Ghana, land van de eeuwige glimlach. Akwaaba! betekent zoveel als ‘welkom’ in het Twi, een begroeting die zo vanzelfsprekend is als het opgaan van de zon. Zo’n 70 à 80% van de Ghanezen spreekt Twi als eerste of tweede taal en toch is het slechts één van de meer dan 250 talen die in Ghana dagelijks gesproken worden. Ghana waakt over een enorme weelde aan culturen, religies en etniciteiten en de natuurlijke schatkamer schittert zo mogelijk nog harder.

Van in het kloppende hart van Kumasi, waar gewiekste handelaars hun kleurrijke koopwaar aan de man trachten te brengen, tot onder het woekerende bladerdek van het regenwoud in Kakum National Park, loopt echter één rode draad. Ghana heeft een geweldig groot hart. Gastvrijheid is geen verplichting maar een vanzelfsprekendheid. Zonder al teveel formaliteiten word je als Obouroni (buitenlander) bij de locals uitgenodigd om de maaltijd te delen, en verlaat je hun huis als M’adamfo (vriend). Met Groepsreizen 20-30’ers trekken in juli 2019 richting Ghana en worden we ondergedompeld in het kleurrijke Akwasidae Festival van de Ashanti, ter ere van hun roemrijke voorouders. We slaan onze slag op de bedrijvige markt van Kumasi, duiken  in Assin-Manso de rijke en soms tragische geschiedenis van Ghana in en kijken de aap uit de boom in Tafi Atome.

GHANA - Oh my Ghana (20-30'ers) - 17 dagen

2. Kamchatka, het niet zo Nabije Oosten

 

Rusland - Kamchatka 

In het land van Anna Karenina, het Bolsjojtheater en heel wat politieke omwentelingen bereid je je maar best voor op een beetje drama. Niets echter kan wedijveren met Kamchatka, een schiereiland in het uiterste noordoosten van Siberië, van oudsher een van de meest geduchte regio’s op onze planeet. In Sovjettijden was Kamchatka gehuld in militair mysterie. Nieuwsgierige buitenlanders (al dan niet voorzien van de nodige opnameapparatuur) werden onvriendelijk de deur gewezen en de Russische bevolking zelf stootte vaak op een resoluut njet.

Met een bevolkingsdichtheid van 1,5 persoon per km2 is Kamchatka vandaag een zeldzaamheid en daar zijn de andere inwoners van het schiereiland best tevreden mee. De bevolkingsdichtheid van de bruine beer daarentegen ligt hoger dan waar ook ter aarde. Wat vermogen hamer en sikkel immers tegen de kolossen van de toendra? Ook de Siberische tijger, met uitsterven bedreigd, heeft in Kamchatka een laatste veilige haven. Met Wereldreizen reizen we in september 2019 in groep naar Kamchatka, wanneer de herfst de vulkanische landschappen in de meest wonderlijke kleuren hult en de bruine beer behendig op zalm vist alvorens zich terug te trekken in een comfortabele winterslaap.

RUSLAND - Kamchatka, beren en vulkanen van Noordoost-Siberië - 18 dagen

3. Tijdreizen in Transsylvanië

 

Transsylvanië 

Transsylvanië was in ver vervlogen tijden de veilige thuishaven voor harige mythologische monsters en bloeddorstige heerschappen met puntige hoektanden, of zo wil de overlevering. Dat alles hebben we te danken aan een zekere Bram Stoker en zijn rijke fantasie. Voor zijn 19de-eeuwse roman Dracula ging Stoker de mosterd halen bij Vlad Tepes, een Roemeense prins met de weinig aan de verbeelding overlatende bijnaam Vlad De Spietser, een man met hoogst ongebruikelijke manieren om zijn vijanden een gruwelijk levenseinde te bezorgen. De nazaten van Vlad zijn heel wat vredelievender en dat is gezien de natuurlijke weelde van Transsylvanië allesbehalve verwonderlijk.

Het groene hart van Roemenië is een pastoraal stukje wandelparadijs in de schoot van de machtige Karpaten, een bergketen die zich uitstrekt over 7 landen en als veilig toevluchtsoord dient voor ongeveer de helft van de Europese beren, wolven en lynxen. Middeleeuwse dorpjes en kristalheldere bergmeertjes, glimmende graslanden en kranige oerbossen, geen landschapsschilder die het zo mooi op doek had kunnen zetten. Met Wandelreizen kan je van half mei tot en met half oktober 2019 individueel op verkenning door Transsylvanië. Je ontwaakt in slaperige stadjes, maakt dagelijks wandelingen door de meest wonderlijke natuur en duikelt regelrecht het roemrijke verleden van Transsylvanië in.

ROEMENIË - Doorheen het middeleeuwse Transsylvanië - 8 dagen

4. Kreta, goddelijk wandeleiland

 

Kreta

 

‘Siga siga’ wil zoveel zeggen als ‘rustig aan’, een levenswijsheid die op Kreta in voege is sinds oppergod en notoir rokkenjager Zeus er in niet nader genoemde tijden het levenslicht zag in de grotten van Dikteon. Hoewel dat in het grote kosmische draaiboek slechts één seconde geleden lijkt, wordt Kreta al millennia bewoond en gecultiveerd. Reeds 4000 jaar voor onze tijdrekening genoten de Minoërs er  van de geneugten van het goede leven: wijn, olijfolie en kunst, en liefst in combinatie. Het was tevens Zeus die in één van zijn wellustige buien Europa verschalkte en bij haar Minos verwekte, de mythische koning van de Minoërs.

Ook het landschap lijkt door goddelijke handen geboetseerd. Woeste kliffen die uit de zilte zee oprijzen, diepe kloven die dwars door de bergen snijden, weelderige valleien waar de wijn langzaam rijpt en tal van wandelroutes die al dat moois binnen handbereik brengen... Je hoeft heus de Olympus niet te bestijgen om hogere sferen te bereiken. Met Wandelreizen trekken we in 2019 ook in groep naar Kreta. Vanuit een vast verblijf in Sougia, een bescheiden vissersdorpje in het zuiden van het eiland, trekken we in juni 2019 acht dagen lang het eiland rond.

GRIEKENLAND - Kreta, Kretenzische kloven - 8 dagen

5. Ongetemd Zimbabwe

 Victoria Falls

 

Wanneer Dr. Livingstone in 1855 na een vermoeiende kanotocht op de Zambezi, tussen nijlpaarden en krokodillen, voor het eerst de Victoria Falls aanschouwt, schrijft hij in zijn notitieboekje verwoed het volgende neer: “It had never been seen before by European eyes; but scenes so lovely must have been gazed upon by angels in their flight.” De pompeuze Britse monarch ten spijt stonden de watervallen bij de lokale bevolking bekend als Kalolo-Lozi, de “rook die dondert”, en dat spreekt toch net iets meer tot de verbeelding. Zimbabwe heeft natuurlijk veel meer in petto dan zijn eigen ‘hemelse’ wereldwonder.

Voor het wildbestand in de talrijke nationale parken van Zimbabwe (zo’n 11% van de oppervlakte van het land) heeft toerisme wonderen verricht. Niet enkel financieel maar ook door de aanwezigheid van toeristen kunnen de beruchte Big Five opgelucht ademhalen en blijven stropers met snode plannen weg. Ondanks het hoogst tumultueuze leiderschap van Robert Mugabe in de voorbije decennia en de daarbij horende economische teloorgang, kruipt Zimbabwe langzaam uit het dal. Met Wereldreizen trekken we in 2019 voor het eerst naar Zimbabwe. We hebben drie individuele programma’s uitgewerkt waarbij alle aspecten van Zimbabwe aan bod komen. Je dobbert met de kano Dr. Livingstone achterna op de Zambezi, komt oog in oog te staan met olifanten op zoek naar een beetje verkoeling of tracht zelf het hoofd boven water te houden bij het aanschouwen van een van de grootste watervallen van onze planeet.

ZIMBABWE - Adrenaline, wildlife en cultuur - 12 dagen

ZIMBABWE - In het spoor van de olifant - 12 dagen

ZIMBABWE - Victoria Falls XXL - 8 dagen

6. Prokletije, nationaal park in drie landen

 

Prokletije

 

In de grensregio tussen Montenegro, Albanië en Kosovo ligt Prokletije Nationaal Park, een zuidelijke uitloper van de Dinarische Alpen, de wervelkolom van de Balkan. Sinds Prokletije in 2009 trots de badge ‘Nationaal Park’ kreeg opgespeld, werd illegale houtkap abrupt een halt toegeroepen en floreren fauna en flora als nooit tevoren. De ‘verdoemde bergen’ van Montenegro– veeleer een geuzennaam dan een waarschuwing - zijn één van die zeldzame bergketens in Europa die nog nauwelijks verkend zijn. Beeld je in, je kan nog ergens de eerste zijn op ons continent...

Doorheen de geschiedenis waagden enkel de meest onbevreesde avonturiers zich aan de wildernis tussenin Albanië, Montenegro en Kosovo. Zo bijvoorbeeld de jonge Victoriaanse amateur-antropologe Mary Edith Durham, die in het begin van de 20ste-eeuw onversaagd Prokletije doorkruiste, in die mate zelfs dat ze in Albanië ‘Mbretëresha e Malësoreve’ werd gedoopt, de koningin van de hooglanders. Vandaag is het jongste nationale park van Montenegro heel wat toegankelijker. Vanuit Podgorica bereik je in drie uur tijd de gletsjervallei van Ropojana, de toegangspoort tot Prokletije. De onverharde wegen van Prokletije zien op lokale herders en boeren na maar weinig passage en net daarom wagen we er ons met Wandelreizen eind augustus 2019 aan een rugzaktrekking in groep.

MONTENEGRO, ALBANIË & KOSOVO - Prokletije - 11 dagen

7. Camiño dos Faros in Galicië

 

 

Het woord ‘costa’ roept bij menig natuurliefhebber akelige horrorbeelden op, van megalomane resorts tot sedentaire strandminnaars en zonnebrandzeloten, maar het kan ook anders. In het uiterste noordwesten van Spanje ligt Galicië, waar de costa’s niet kreunen onder miljarden voeten, waar de zee vol van leven is en niet overspoeld met plezierbootjes, waar de kliffen als gotische kathedralen uit de zee oprijzen en je de stilte kan proeven op het puntje van je tong.

In het groene hart van Galicië ligt Santiago de Compostela, een welgekomen zicht voor de tienduizenden pelgrims die jaarlijks de Camiño de Santiago te voet afleggen. Bij Wandelreizen kiezen we resoluut voor de Camiño dos Faros die zich behendig een weg baant langs de woeste kusten van de Costa da Morte richting Finisterre, het einde van de wereld, of toch tot op een bepaald punt in onze menselijke geschiedenis. De camiño slingert voorbij tal van rustieke vissersdorpjes, ongerepte zandstranden en iconische vuurtorentjes, die in donkere dagen de zeelieden en vissers voor een vroegtijdig zeemansgraf behoeden. Van april tot midden juli en september tot eind oktober kan je individueel op verkenning door Galicië, land van pimientos del pádron en knoestige eiken, zeevruchten zo vers dat ze je wel nog eens durven aankijken en de meest bescheiden mensen op het Iberische schiereiland. Eet- en wandellust aangewakkerd?

SPANJE - Galicië, Camiño dos Faros - 8 dagen

8. Op het zadel door het Zwarte Woud

 

Zuiderhuis Fietsvakanties Zwarte Woud - Müllheim

 

Waar wij Duitsland eerder met de nodige gründlichkeit associëren, is het Zwarte Woud in de deelstaat Baden-Württemberg een stukje Duitsland dat tot traagheid aanmaant. Ook al verrichten tal van kuuroorden in en rond het Schwarzwald wonderen voor lichaam en geest, is er geen doktersvoorschrift zo doeltreffend als een wandeling of fietstocht door de dichte dennen- en sparrenbossen van het Zwarte Woud.

Reeds 2000 jaar geleden kwam Romeinse legionairs hun wonden likken in de heilzame thermale bronnen van Aquae, vandaag beter bekend als Baden-Baden. In de 19de eeuw werd het Zwarte Woud overspoeld met allerhande Europese aristocraten, van Russische grootmeesters met writer’s block tot droefgeestige Duitse componisten op zoek naar inspiratie. Allen zakten ze naar het Zwarte woud af, hunkerend naar een beetje gemoedsrust. Bij Fietsvakanties laten we de thermale bronnen en wellnesscentra dan ook links liggen en kiezen we resoluut voor een natuurkuur. Tussen april en oktober 2019 kan je op individuele basis naar de donkergroene dennenbossen van Baden-Württemberg in het zuidwesten van Duitsland. Vanuit Freiburg doorkruisen we enkele van de duizenden kilometers aan fietsroutes die de dichtst beboste regio van Duitsland rijk is. We steken de grens met Zwitserland over tot in het gemoedelijke Bazel en houden onder meer halt in Müllheim (zie foto), een stad omgeven door heerlijk golvende wijngaarden.

DUITSLAND & ZWITSERLAND - Fietsen door het Zwarte Woud - 7 dagen

9. Elba, het eiland van de kleine korporaal

 

Uitzicht over de baai van Portoferraio in Elba - Zuiderhuis Fietsvakanties 

Minder dan een jaar nadat Napoleon naar Elba verbannen werd, wist de kleine korporaal het eiland voor de Toscaanse kust alweer te ontsnappen. Mochten zijn politieke ambities hem niet zo hoog hebben gezeten, had Bonaparte waarschijnlijk twee keer nagedacht over zijn vluchtpoging. Elba, een groene oase in de Tyrreense Zee, is heus geen Siberische goelag waar het leven grauw is en de mensen hardvochtig. Het grootste eiland van de Arcipelago Toscano is een plek waar kleine mannen hun grote idealen makkelijk vergeten en hun frustraties met de zeebries mee de vergankelijkheid in laten waaien.

In tegenstelling tot Corsica, Frans noch Italiaans (althans volgens de locals), is Elba door en door Italiaans. Portoferraio, de hoofdplaats van het eiland, is een typisch Toscaans stadje met nauwe straatjes, bedrijvige marktpleintjes en dorstige Italianen op zoek naar een plekje in de zon op een van de talrijke terrasjes. Eens je de hoofdstad verlaat, strekken zich in alle richtingen weelderige bergflanken, wijn- en olijfgaarden en paarlemoeren zandstranden voor je uit. Via allerlei oude herderspaadjes en in onbruik geraakte wegeltjes doorkruis je ongehinderd het eiland richting kleine kustdorpjes en postkaartplaatsjes.  Met Wandelreizen trekken we in juni 2019 in groep richting Elba en ondervinden we aan den lijve waarom Bonaparte het bij het verkeerde eind had. Zelf op zoek naar een aangename verbanning? Zoek niet verder.

ITALIË - Elba - 8 dagen

10. De Amazone in Peru

 

Chuncho Clay Lick in Peru

 

In het zuidwesten van Perú, vlakbij de grens met Bolivia, ligt het Reserva Nacional Tambopata, een stukje tropisch regenwoud dat deel uitmaakt van het Amazonebekken. Tambopata herbergt één van ‘s werelds meest bedreigde diersoorten, de ara. De Chuncho Clay Lick, een natuurlijke opslagplaats voor mineralen en zouten te midden de jungle, is een ware trekpleister voor de bont gevederde vogels. Naast ara’s, nieuwsgierige slingeraapjes en uit de kluiten gewassen capibara’s huizen ook heel wat minder zachtaardige beestjes in het Peruviaanse regenwoud: piranha’s, tarantula’s en kaaimannen, de grootste roofdieren van de Amazone.

Aan de rand van Tambopata wonen nog inheemse stammen zoals de Ese’eja. Reeds honderden jaren geven ze van generatie op generatie de geheimen van het regenwoud en zijn geneeskrachtige planten aan elkaar door.  Terwijl wij het zonder gids geen twee dagen zouden volhouden in het regenwoud, leven de Ese’eja van en met de natuur. Op onze nieuwe groepsreis voor 20’ers en 30’ers trekken we in oktober en november 2019 vier dagen lang door Tambopata en maken we kennis met al(!) zijn fauna, zowel de lieflijke als iets minder innemende creaturen. We worden door de Ese’eja ingewijd in de geheimen van de jungle en  gaan vissen op piranha’s. Dat alles is natuurlijk maar één aspect van onze nieuwe rondreis in Perú. Hoe we de andere dagen aan onze dagelijkse dosis adrenaline geraken, ontdek je hieronder!

PERU - El condor pasa (20-30'ers) - 22 dagen