Op zoek naar iets?

Uhuru Peak, Kilimanjaro

10 nieuwe reizen in 2020

1. Tanzania - Kilimanjaro, ladies only climb

 

 Vrouwelijke gids Sophia

 

Females are a force of nature. Die niet mis te verstane boodschap siert de website van Matriarch Hill Safari, één van onze lokale partners in Tanzania. De Tanzaniaanse maatschappij is van oudsher patriarchaal ingericht. Slechts 5% van alle meisjes maakt de secundaire school af. Van jongs af aan worden ze in een ondergeschikte rol als huisvrouw en moeder gedwongen. Met de opbrengst van hun reizen ondersteunt Matriarch Hill Safari twee ngo's: Give a heart to Africa, dat vrouwen en voornamelijk alleenstaande moeders uit de armoede wil helpen door gratis opleidingen aan te bieden, en The Network Against Female Genital Mutilation (NAFGEM), een ngo die traditionele gemeenschappen wil sensibiliseren rond genitale verminking.

Op onze Ladies Only Climb leidt gids en vrouwenrechtenactiviste Sophia Agustino de groep niet enkel de Kilimanjaro op, ze brengt samen met ons ook een bezoek aan de ngo's en vertelt ons hoe hun werk met het haar levensverhaal verweven is. Als jong meisje in Manyara moest ze elke dag 16 kilometer naar school en terug wandelen. Water halen duurde maar liefst 2 uur en tijd voor iets anders dan werk was er vaak niet. Sophia ging op eigen initiatief en met de nodige moeilijkheden studeren en spoort vandaag andere jonge meisjes aan dezelfde stap te zetten.

----------------------------------------------------------------

TANZANIA - Kilimanjaro, ladies only climb - 10 dagen

2. Zweden - De Kattegattleden met de fiets

 

Zuiderhuis Fietsvakanties - Hamstad naar Falkenberg

 

De Zweden zijn verzot op hun fiets. In de steden valt om elke hoek wel een fietsenwinkel te bespeuren en overal zijn de fietspaden hemelsbreed en piekfijn onderhouden. Het Allemansrätt, dat zó gekoesterde recht om in alle vrijheid de natuur gaan verkennen, slaat evenzeer op fietsers als op wandelaars. Bijgevolg staan er geen limieten op waar je trouwe tweewieler je heen kan voeren. De Kattegattleden is één van Zwedens mooiste: over een afstand van 390 km kronkelt de verkeersvrije fietsroute van Helsingborg naar Göteborg langs de wondermooie Zweedse westkust. Onderweg hou je de trappers stil bij verlaten zandstrandjes, schilderachtige vissersdorpjes en eenzame vuurtorens. Verdwalen is zo goed als onmogelijk, gezien de eerste officiële fietsroute van Zweden overal goed bewegwijzerd is. Mogelijk met e-bike en hybride fiets!

-----------------------------------------------------------------------------

ZWEDEN - Via de Kattegattleden naar Göteborg - 6,8 of 9 dagen

3. Kirgizië - Ala Archa-trekking en beklimming Uchitel Peak

 

Ala Archa-trekking met beklimming Uchitel Peak

 

Het Ala Archa Nationaal Park, een pastoraal stukje groen in het Tian Shan-gebergte, op zo'n 40 kilometer ten zuiden van de Kirgizische hoofdstad Bishkek, is de habitat van één van de zeldzaamste beestjes op onze planeet: het sneeuwluipaard. De kans dat je op 4.000 meter hoogte plots een witte vacht en een stel groene ogen uit de mist ziet opdoemen, is bijzonder klein maar niet helemaal onbestaand. Wel kruisen we op onze trekking door Ala Archa het pad met wollige marmotten, behendige berggeiten en hartelijke Kirgiezen. Het hoogtepunt van de trekking is de beklimming van Uchitel Peak (4527 m), een niet te onderschatten klim maar technisch eenvoudig. De top gunt ons een blik op de besneeuwde bergpassen en golvende gletsjers van Ala Archa Nationaal Park, een blik op hoe de wereld eruitzag voor we alles volbouwden. 

-------------------------------------------------------------------------------------

KIRGIZIË - Ala Archa-trekking met beklimming Uchitel Peak - 15 dagen

4. Finland - Door Lapland onder de middernachtzon

 

Zomers Lapland biedt indrukwekkende vergezichten

 

Lang zijn de nachteloze nachten in Fins Lapland, lang en vol licht. Alsof ze nog niet genoeg hadden aan het noorderlicht genieten de Sami ook 's zomers van een haast magisch strijklicht dat de hele nacht door de boomtoppen streelt en alles onder een gouden gloed bedelft. Ten noorden van de poolcirkel wordt het in juni en juli nooit helemaal donker. 's Nachts blijft de zon net boven de horizon hangen, alsof ze met een transparant touwtje aan het hemelgewelf is vastgemaakt. 24 uur licht betekent ook 24 uur per dag tijd om de Lapse natuur te gaan verkennen. Bij de intrede van de zomer ontdooien de boreale bossen van Lapland uit hun ijzige winterslaap en gaan de Finse meren niet langer gebukt onder een dikke laag sneeuw. Op onze nieuwe zomerse autorondreis verken je op je eigen tempo de mooiste nationale parken van Fins Lapland en leer je hun inwoners van wel erg dichtbij kennen.

---------------------------------------------------------------------------

FINLAND - Door Lapland onder de middernachtzon - 11 dagen

5. IJsland - Noord-IJsland in de winter

 

Noord-IJsland in de winter

 

Nergens op onze planeet gaan actieve vulkanen zo wild tekeer als in Noord-IJsland, waar het landschap niet meer is dan een speeltuin van de oerkrachten die onze planeet vormgaven, een speeltuin vol diepe kraters, gestolde lavameren en grillige eruptiespleten. In maart 2020 en maart 2021 trekken we in groep richting het Mývatn-natuurreservaat en het bergachtige Tröllaskagi, aan de boorden van de woelige Noordelijke IJszee. In de schaduw van de nog actieve Kraflavulkaan, die in de jaren 70 en 80 heel wat oproer veroorzaakte, gaan we in het ondergesneeuwde Mývatn op zoek naar dampende warme bronnen, borrelende lavavelden en kokende modderpoelen. Op het schiereiland Tröllaskagi treffen we dan weer de hoogste toppen van IJsland. Op sneeuwschoenen trekken we door verlaten gletsjerdalen, naar plekken waar met het voelbare verstrijken van de tijd amper mensen zijn geweest.

----------------------------------------------------------

IJSLAND - Noord-IJsland in de winter - 12 dagen

6. Kaapverdië - De eilanden Santiago en Fogo

 

Kaapverdiƫ

 

Op zo'n 500 kilometer voor de westkust van Senegal rijzen uit de Atlantische Oceaan tien heetgeblakerde eilanden omhoog, geboetseerd uit gestold lava en vulkanisch gesteente. Alvorens de Portugese koloniale zeemacht in de 15e eeuw voor anker ging voor de kust van Cabo Verde, was de archipel gevrijwaard van menselijke activiteit. Al gauw echter werden de eilanden, en specifiek Cidade Velha, een knooppunt in de Trans-Atlantische slavenhandel, een donkere pagina die pas in 1975 definitief werd omgeslaan. Zo ruw en onbehouwen het landschap, zo zacht en gastvrij de inwoners. Het is immers op de vulkanische ondergrond van São Vicente dat de barefoot diva, Cesaria Evora, haar eerste stapjes zette. Op onze nieuwe wandelreis laten we de eilanden Sal en Boa Vista, waar resorts en zonnekloppers geen zeldzaam zicht zijn, links liggen en kiezen we resoluut voor Santiago en Fogo, waar de Pico do Fogo hoog boven vruchtbare groene valleien, vulkaankraters en heerlijk geurende eucalyptusbossen uittorent.

-----------------------------------------------------------------------------------

KAAPVERDIË - Het beste van de eilanden Santiago en Fogo - 9 dagen

7. Rusland - Beklimming Elbroes

 

Beklimming Elbroes

 

In het hart van de Grote Kaukasus, waar Rusland aan Georgië grenst en Europa en Azië elkaar ontmoeten, ligt de hoogste berg van ons continent. De Elbroes, een slapende stratovulkaan van maar liefst 5642 meter hoog, is één van de 12 toppen in de Kaukasus die moeiteloos de Mont Blanc (4808 m) in de Alpen overtreffen en voedt maar liefst 22 gletsjers. De beklimming van de Elbroes is dan ook geen onderneming waar je onbezonnen aan begint, een goede voorbereiding is cruciaal. Daarom wagen we ons voor onze beklimming eerst aan twee acclimatisatiewandelingen in de Baksanvallei, tot 3800 meter hoogte. Eens gewend aan het ruige terrein, de koude en de soms stevige rukwinden trekken we hoger het massief in, richting de Pastukhov-rotsen, alwaar de Centrale Kaukasus zich als een bont lappendeken onder onze voeten uitstrekt. Op dag 7 klimmen we naar de top waar een uitzicht over de hoogste toppen van de Kaukasus wacht, die als parelwit ribfluweel richting de horizon reiken.

--------------------------------------------------

RUSLAND - Beklimming Elbroes - 9 dagen

8. Italië - Puglia, wandelen in Salento

 

Salento

 

Als er iets is waar de Italianen in bedreven zijn, dan wel de passegiata. Flaneren, kuieren, slenteren, kortom zien en gezien worden. Dat is in Puglia niet anders. In de zonovergoten dorpjes en prachtige barokke steden van Zuid-Italië wordt buiten geleefd. Het is het warme mediterraanse klimaat maar ook de Italiaan zelf, die er niets voor voelt om na een rijk avondmaal binnen te blijven zitten. Dan kunnen wij niet achterblijven, al steken we net iets meer vaart achter onze passegiata. In Salento, dat zich van Brindisi tot helemaal in Santa Maria di Leuca uitstrekt, verkennen we te voet de wondermooie Adriatische kust. Van de statige palazzi, kunstig versierde kerken en prachtige portalen van Lecce volgen we de kust zuidwaarts, voorbij zorgvuldig tegen de kustlijn gedrapeerde dorpjes met witte huisjes, warme kiezel- en zandstranden en uitgestrekte wijngaarden. 

-------------------------------------------------------

ITALIË - Puglia, wandelen in Salento - 8 dagen

9. Noorwegen - Rondane Gjestegård

 

Op een prachtige winterdag...

 

In Rondane Nasjonalpark, het oudste nationaal park van Noorwegen (1962), schoffelen dan wel geen borstelige muskusossen rond zoals in het naburige Dovrefjell, veel mensen loop je er ook niet tegen het lijf. Wel scharrelen groepjes wilde rendieren er zomer en winter rond, op zoek naar heerlijke korstmossen en speuren eenzame elanden er dagenlang naar gehoornde soortgenoten. In het piepkleine en afgelegen Sollia, zo'n 230 km ten noorden van hoofdstad Oslo, runnen Belgen Benjamin en Karin, de oprichters van North & Away, het oergezellige Rondane GjestegårdDe stilte in de ondergesneeuwde bossen, majestueuze bergen en diepgevroren meertjes is er haast onheilspellend en nergens wordt de natuur iets in de weg gelegd. Samen met Benjamin en Karin werkten we twee winterse programma's uit, in blokhutten of in het hotel, het eerste met vaste activiteiten, het tweede volledig naar eigen wens in te vullen.

---------------------------------------------------------------

NOORWEGEN - Rondane adventure week - 7 dagen

NOORWEGEN - Blokhutvakantie in winters Noorwegen - 7 dagen

10. Zwitserland - De Bärentrek in Berner Oberland

 

Baerentrek 

Broederlijk naast elkaar liggen ze, de Eiger (3970 m), Mönch (4107 m) en Jungfrau (4158 m), hoog in de Zwitserse Berner Alpen, als een massieve granieten muur die zijn schaduw over het Berner Oberland werpt. 8 van de 47 Zwitserse vierduizenders bevinden zich in dit bescheiden stukje hoogplateau, voorgoed bedolven onder een dikke laag ijs. Reeds in de 18e eeuw, toen het alpinisme nog maar net aan de oppervlakte verscheen, kwamen Rousseau en Goethe hun hart ophalen in Berner Oberland. De Bärentrek, onderdeel van de Via Alpina, is dan ook geen nieuwe route maar een beproefd recept. Helemaal tot boven klimmen we niet, al is de klim naar de 2778 meter hoge Hohtürli al een heuse inspanning. De Bärentrek voert je door het groene voorgebergte, voorbij bloemrijke alpenweiden, oergezellige bergdorpjes en ijsblauwe bergmeren. 

------------------------------------------------------------------------ 

ZWITSERLAND - De Bärentrek in Berner Oberland - 8 dagen