Op zoek naar iets?

Trouwen in de zwarte kerk van Budir op IJsland

Trouwen op IJsland

Geen zin in maandenlang plannen, moeizuchtige schoonmoeders en uit de hand gelopen trouwrecepties? Niet getreurd, de oplossing ligt binnen handbereik. In Búðir, een bescheiden dorpje op het schiereiland Snæffelsnes in het westen van IJsland, op zo'n 2 uur rijden van hoofdstad Reykjavík, trouw je in een lieflijk houten kerkje in de slagschaduw van de machtige Snæfellsjökull. Jaarlijks geven talrijke koppels elkaar er het jawoord onder de weelderige weerschijn van het noorderlicht.

Búðir, een pretentieloos gehucht tussen de tuimelende gletsjers, naar zee golvende fjorden en uitgestrekte grasvlaktes van Snæffelsnes, was in ver vervlogen tijden een belangrijke handelspost voor Deense gelukzoekers. Vandaag gaat het leven er, onder het waakzame oog van de vulkaan Snæfellsjökull, reeds 700.000 jaar de rechtmatige alleenheerser over het schiereiland, iets gezapiger aan toe.

Te midden de lavavelden van Búðahraun staat het eeuwenoude zwarte kerkje van Búðir, enkel de raamkozijnen en de deurlijst hagelwit. Op Snæffelsnes is de nachthemel nog waarlijk donker en danst het noorderlicht onverstoord tegen het hemelgewelf aan. Wie in het voorjaar richting IJsland reist, ziet zijn kansen om onder de glinsterende gloed van het noorderlicht te trouwen exponentieel stijgen. Romantiek hoeft niet steeds in zoetgevooisde woorden en zinloze dadendrang gevat te worden. Soms volstaat de stilte.

Nabij het eeuwenoude kerkje ligt het traditionele Hotel Búðir, een stukje luxe te midden de wildernis. Het hotel is geroemd om de kwaliteit van zijn lokale keuken en het authentieke interieur, en is tevens de perfecte uitvalsbasis om nabijgelegen natuur al wandelend te verkennen. Wie liever de adrenaline opzoekt, kan met de sneeuwscooter de gletsjer bedwingen of waagt zich aan een whale-watching tour in de woelige wateren van de Atlantische Oceaan.

Ook wie zijn geloftes liever in België aflegt en de zatte nonkels er zonder morren bijneemt, kan met ZuiDERHuiS IJslandreizen even uitblazen van al dat trouwtumult op een onvergetelijke huwelijksreis in IJsland. Bij aanvang van de winter verken je tijdens 'Noorderlicht Deluxe' 6 dagen lang Zuid- en West-IJsland. Het eiland strompelt langzaamaan de winter binnen, de toeristen verdwijnen en de natuur neemt het land weer in zijn greep. Op de route niet enkel rusteloze geisers, donderende watervallen en zwartgeblakerde lavavelden maar ook cultuur in het bruisende Reykjavík en ruim voldoende tijd om van al dat natuurgeweld te bekomen in het warme water van de Blue Lagoon.

Wie de huwelijksreis liever in de zomer aanvat, ontdekt tijdens onze rondreis 'Rond IJsland in charme' (12 dagen) alle hoogtepunten langs de ringweg, de enige autostrade die IJsland kent. Je legt je hoofd te rusten in authentieke IJslandse logies, kleinschalige hotels en pittoreske guesthouses ver van de begane paden. Je doorkruist de roemrijke nationale parken van IJsland en houdt halt bij verschillende kratermeren, basaltstranden en watervallen. Bovendien werken we bij ZuiDERHuiS IJslandreizen naast onze individuele programma's en groepsreizen ook rondreizen op maat uit. Kortom, een huwelijksreis volledig naar je eigen wensen is.