Op zoek naar iets?

Verkeersbord IJsland

Tussen mythe en magie in het land van vuur en ijs

Het IJslands heeft de reputatie een erg moeilijk aan te leren taal te zijn, maar zoals wel vaker met reputaties het geval is, wordt er al eens overdreven. De grammatica van het IJslands is geen ponykamp, maar wat je ervoor terugkrijgt is dat beetje afzien meer dan waard. Sinds de tweede helft van de 9de eeuw verspreiden skalden, een bont allegaartje hofdichters en rondreizende barden, talloze fantastische verhalen over allerlei mythologische elfjes (álfar), trollen, natuurgeesten (nátturuvættir) en zeemonsters (skrimli). De sagen, legendes en sprookjes werden in de 13de eeuw door de IJslandse skald Snorri Sturluson te boek gesteld, en daar zijn we de brave man vandaag danig dankbaar voor. Laat het duidelijk zijn, mythologie is een doodserieuze zaak voor de IJslanders.

Tijdens de rondreis 'Hoogtepunten van IJsland' (20 dagen) volg je de kustlijn rond het hele eiland en tuimel je van het ene hoogtepunt naar het andere. De reis vangt aan in Þingvellir Nationaal Park, heilige grond waar volgens de overlevering in 930 het IJslandse parlement (Althingi) werd opgericht. In Snaefellsnes in het westen van IJsland waakt Bárður Snæfellsás, zoon van de halfreus Dumbur en de adembenemende Mjöll, reeds eeuwen over het schiereiland vanuit zijn gletsjergrot.

Aan de oevers van het meer van Mývatn stuit je op de lavavelden van Dimmuborgir, de poort naar de hel, waar de moordzuchtige trol Grýla samen met haar derde echtgenoot Leppalúði de Yule Lads verwekte, 13 sluwe schavuiten die elke kerstmis op zoek gaan naar een beetje (on)schuldig vertier. De kloof in het nabijgelegen Jökullsárgljúfur Nationaal Park is een hoefafdruk van Sleipnir, het achtbenige paard waarmee Odin ten strijde trok.

Hvítserkur, een monoliet die hoog boven de zee uit rijst voor het schiereiland Vatnsnes in het noordwesten, is dan weer een trol die versteende tijdens een vluchtpoging, nadat hij tevergeefs de klokkentoren van het nabijgelegen klooster tegen de grond probeerde te werken. Het IJslandse landschap is onlosmakelijk verweven met het bovennatuurlijke, de taal doorspekt met mythologische verwijzingen. Er is geen natuurverschijnsel in IJsland waar niet één of andere magische kracht aan het werk is. Roep je innerlijke skald aan en schort je ongeloof op. IJsland wacht!