Op zoek naar iets?

Groepsreis 20-30'ers in Peru

Van Altiplano tot Amazone

De grote Trans-Andes

 

Tot hier en niet verder, dacht ook voormalig Venezolaans president Hugo Chavez toen hij in 2009 Open Veins of Latin America, het absolute pièce de résistance van de Uruguayaanse journalist Eduardo Galeano, aan zijn Amerikaanse concullega Barack Obama schonk. Open Veins is een monumentaal boek, een krachtpatser van een kroniek over 5 eeuwen koloniale uitbuiting en moeizucht in Zuid-Amerika. Het boek is tegelijkertijd een aanklacht en een liefdesverklaring van Galeano aan zijn Latijns-Amerika.

Voor kunstcriticus John Berger was Galeano “the enemy of lies, indifference, above all of forgetfulness”. Het is net die vergeetachtigheid die ook het massatoerisme teistert. Willen we toerisme duurzaam houden, dan is context een cruciale factor. Je bezoekt niet gewoon een land, je verkent het verleden, het heden en met een beetje geluk ook de toekomst. Kleinschaligheid en respect zijn daarbij onmisbaar.

Die filosofie indachtig tekenden we onze groepsreis De Grote Trans-Andes (22 dagen) voor 20’ers en 30’ers in Bolivia, Chili en Peru uit. Deze zomer (01/08-22/08) trekken we er drie weken lang met een kleine groep op uit om de Latijns-Amerikaanse levenslust onder de knie te krijgen. Wacht eens, is het geen winter daar? Ten zuiden de evenaar werken de seizoenen enigszins anders. De hooglanden rond de Andes hebben geen 4 maar 2 seizoenen: een nat en een droog seizoen. Van zomer spreken is dan ook een beetje mal, omdat die midden in het regenseizoen valt.

Bolivia

Ons avontuur vangt aan in Cusco in Peru, de hoofdstad van de Inca’s op zo’n 3400 meter boven de zeespiegel. Een aangenaam schizofrene stad, aan de ene kant kosmopolitisch en modern, aan de andere kant stevig geworteld in haar roemrijk verleden. Na een daguitstap naar het mythische Machu Picchu sporen we door naar Puno, de capital folklórica van Peru aan de oevers van het Titicacameer. De grens over richting Copacabana, niet de hemeltergend hectische stadsbuurt in Rio de Janeiro, maar een klein en magisch stadje aan de zuidelijke oevers van het meer, waar religieuze fiestas en parmantige pelgrims met regelmaat door de straten dwalen.

We vergapen ons aan de geweldig goed bewaard gebleven Incaruïnes op Isla del Sol alvorens de ongerepte Boliviaanse natuur in te trekken richting de Huayna Potosí, in wiens almachtige slagschaduw we drie dagen lang vertoeven. Een vrije dag in La Paz gunt ons even de tijd om op adem te komen alvorens we in Amboro Nationaal Park het rijk van de jaguar doorkruisen. In het tweede deel reizen we langs erfgoedstad Sucre naar de zilte zoutvlakte Salar de Uyuni en San Pedro de Atacama in Chili. Eindigen doen we op een zonovergoten terrasje in Santiago de Chile, vredig slurpend van een kopje mate of een pisco sour.