Op zoek naar iets?

Winters landschap

Vijf alternatieve winterbestemmingen

Een sneeuwvakantie buiten de piste

 

Als je het even benauwd krijgt bij het aanschouwen van volle skipistes en je zonnebril wel UV-bestendig is maar niet opgewassen blijkt tegen flitsende skipakjes, vrees niet langer! Je kan deze winter ook de rust opzoeken en van kraakverse sneeuw en zuivere berg- of boslucht genieten zonder daarvoor te hoeven aanschuiven. Ontdek vijf bestemmingen waar de winter de mens tot kalmte aanmaant en waar de stilte bezwerend werkt. 

1. Lapland

 

Winters Lapland 

Lapland (Sápmi) is geen land in de strikte zin van het woord. Van net onder de poolcirkel (66°34' NB) tot aan de Noordelijke IJszee strekt zich over de landsgrenzen van Finland, Noorwegen en Zweden een adembenemende arctische wildernis uit. Van oudsher wonen in Lapland de Sami, traditionele rendierherders die reeds eeuwenlang over de arctische toendra van het hoge noorden waken. Hoewel hun half-nomadische levensstijl in het begin van de twintigste eeuw zwaar onder druk kwam te staan houden de Samische tradities en cultuur ook vandaag moedig stand. Geschat wordt dat ze nog met zo’n 80.000 zijn, waarvan de helft in Noorwegen leeft.

Wanneer de winter neerdaalt over de donkergroene naaldwouden en het noorderlicht zich minzaam over het hoge noorden ontfermt wordt het in Lapland even heel erg stil. Het ruisen van de bomen, diep in de boreale bossen, lijkt wel een zacht gefluister. De sneeuw is bedwelmend wit en hoog aan de nachthemel deinen golven stralend licht zachtjes heen en weer. Echt donker wordt het in de winter nooit. De Kaamos of poolnacht kleurt de Lapse lucht ijsblauw, violet en honinggeel. Het ideale seizoen om de arctische wildernis met de sneeuwscooter, aan het roer van je eigen huskyspan of op sneeuwschoenen te doorkruisen.

Ontdek onze winterse reizen in Lapland

2. IJsland

 

Winters IJsland

 

In het grote kosmische draaiboek lijkt het slecht enkele seconden geleden dat IJsland uit de donkerblauwe dieptes van de Noord-Atlantische Oceaan oprees. Er is op onze planeet echter geen landmassa die zo vaak en zo ingrijpend van gedaante verandert. De oerkrachten die het eiland 16 miljoen jaar geleden omhoog stuwden, gaan vandaag als vanouds tekeer. Bij de Mid-Atlantic Ridge, de geologische breuklijn die dwars door het hart van IJsland loopt, duwen ze zonder ophouden vloeibaar gesteente omhoog. Aan de oppervlakte vormt het gestolde gesteente nieuw land en zo wordt IJsland jaarlijks een beetje groter.

Vanaf november treedt de winter in. Het daglicht vermindert zienderogen om half december volledig weg te blijven. De laatste maand van het jaar komen de dertien kerstmannen uit het gebergte en bereiden de eilandbewoners het kerst- en eindejaarsfeest voor. Kort na de jaarwisseling is er weer wat daglicht en mid-februari zijn de dagen al langer dan in België (10 uur daglicht per etmaal, schemerperioden inclusief). De weersomstandigheden worden stabieler en de komende maanden zijn ideaal voor winterse natuurreizen.

Van februari tot eind april is IJsland een witte woestijn. Het land ligt ingesneeuwd en het pastelgetint strijklicht zorgt voor een feeërieke sfeer. De poolvos en het sneeuwhoen dragen hun wintervacht en de eerste broedvogels komen aan.

Ontdek onze winterse rondreizen in IJsland

3. Spitsbergen

 

Sneeuwschoenexpeditie in Svalbard

 

Op sneeuwschoenen of met de pulka door de arctische toendra, kamperen en koken op het metersdikke ijs en acclimatiseren bij temperaturen tot -20°C. Wie op poolexpeditie trekt is maar beter wintervast en vriesbestendig. Onder de bekwame begeleiding van poolreiziger Dixie Dansercoer en zijn doorwinterde co-gidsen trekken we dit najaar op initiatieweekend en in maart 2020 richting de dichtgevroren fjorden van Spitsbergen. Vijf dagen lang doorkruisen we in groep de witte woestenij van Svalbard, een verstilde wereld van uitgestrekte sneeuwvlaktes en bergen van hemelsblauw en hagelwit ijs.

Initiatieweekend

Als eerste stap in het voorbereidingsproces van een poolexpeditie organiseren we een initiatieweekend met poolreiziger Dixie Dansercoer in het rustige Villers St. Gertrude in de Ardennen.Tijdens het initiatieweekend komen volgende items uitgebreid aan bod: de geschiedenis van het poolreizen, het milieu, de fysieke en mentale training, dagelijkse routine en logistiek, navigatie, uitrusting, voeding, communicatie, wildlife en technieken om veilig en doeltreffend te trekken in koude en extreme omstandigheden.

Sneeuwschoenexpeditie

Vijf dagen lang trekken we onder de deskundige begeleiding van poolreiziger Dixie Dansercoer en zijn ervaren co-gidsen op sneeuwschoenen door de adembenemende arctische wildernis van Spitsbergen in de Noordelijke IJszee. Na een dag voorbereiden en acclimatiseren in de Adventalenfjord trekken we een week lang door de dichtgevroren fjorden van Svalbard, voorbij bergen van blauw ijs en glinsterende gletsjers. Onze gids brengt ons de bekwaamheid en technieken bij die toelaten veilig en doeltreffend te reizen in arctische gebieden. De nadruk ligt op het verwerven van een goede allround poolervaring.

Ontdek onze poolexpeditie o.l.v. Dixie Dansercoer

4. Sneeuwschoen- en langlauftochten in Europa

 

Sneeuwschoenwandelen 

Gezonde verslavingen, ze bestaan. Kraakverse sneeuw, zuivere berglucht, tintelende vingers en ’s avonds ontdooien bij een knisperend haardvuur in een oergezellige gîte of berghotel. Geen wirwar aan sporen op het glimmend witte sneeuwtapijt, geen geluid naast het rustige ritselen van de sneeuw en geen andere levende ziel in de wijde omtrek... niets wat ons geluksgevoel naar ongekende hoogtes stuwt als onaangeroerde winterlandschappen. 

Hoewel sneeuwschoenwandelen een stuk eenvoudiger is dan skiën en het risico op gebroken benen nagenoeg onbestaande is, moet je toch even wennen alvorens je met brede passen gezwind door de kraakverse sneeuw ploegt. De racketvormige schoenen brengen je naar plekken die voor skiërs onbereikbaar zijn. Naast traditionele bestemmingen als de Vercors en Jura in Frankrijk, de Italiaanse Dolomieten of de Spaanse Pyreneeën maken ook nieuwe bestemmingen als de nationale parken Durmitor, Kommovi en Bjelasica in Montenegro of Rila en Pirin in Bulgarije hun opwachting.

Ook rond de poolcirkel wordt op sneeuwschoenen en langlaufski’s gerekend om de metersdikke sneeuw van het hoge noorden te trotseren. In het Nationaal Park Rondane in Noorwegen, zo’n 300 kilometer ten noorden van Oslo, spaart de winter kosten noch moeite. De sneeuw is bedwelmend wit en hoog aan de nachthemel deinen golven stralend licht zachtjes heen en weer.

Ontdek onze sneeuwschoen- en langlauftochten binnen Europa

5. Winterbeklimming Toubkal

 

Toubkal in Marokko

 

Op de robuuste schouders van de titaan Atlas lijkt de bedrijvige medina van Marrakesh wel een andere wereld, mijlenver weg. Volgend voorjaar trekken we in groep naar de top van de Toubkal (4167 m.), de hoogste piek van het Atlasgebergte en bij uitbreiding heel Noord-Afrika. Aan de voet van de berg stijgen de temperaturen makkelijk boven de 20°C uit, terwijl ze boven rond het nulpunt schommelen. Onder een helblauwe hemel wandelen we voorbij ondergesneeuwde berberdorpjes door de vallei van Mizane naar de top, die zich lang voor we er zijn aankondigt, als een glinsterende luchtspiegeling in de voorjaarszon.

Beklim samen met ons de Toubkal