Op zoek naar iets?

Massis del Montgri

Vitamine D en Z(ee) in Catalonië

Wind in de zeilen, euh wielen, de zomerzon hoog aan het hemelgewelf en de Middellandse Zee steeds in je kielzog; Catalonië is een heilzaam stukje fietsparadijs waar verkeersluwe fietsroutes zich gezwind een weg banen voorbij dappere middeleeuwse dorpjes, weelderige wijngaarden en vrijmoedige vissershaventjes waar de tijd geen rol van belang speelt. Ver weg van wanstaltige megaresorts, opdringerige rommelleurders en de afvalrace om het beste plekje op het strand, laten we Barcelona en de drukte van de Costa Brava links liggen, en kiezen we resoluut voor het Catalonië van en door de Catalanen.

Catalonië was de voorbije maanden niet weg te slaan uit de media. Menig voorpagina pakte uit met de fratsen van Carles en zijn kornuiten. De storm woedt ondertussen onverhoeds voort, maar president Puigdemont verdween van het voorplan. Evenals hun president zijn Catalanen doorgaans een stoïcijns volk. Wanneer het om de Catalaanse identiteit gaat echter, laait het vuur hevig op. De Catalanen zijn trots op hun Catalonië, op hun FC Barcelona, RCD Espanyol en FC Girona, op hun eeuwenoude tradities en economische voorspoed.

Van één Catalonië spreken is evenwel een moeilijke zaak. Het hartland en de kust zijn twee volledig verschillende werelden. Het rurale binnenland van Catalonië lijkt zomaar weggeplukt uit een of ander vredig vertelsel uit ver vervlogen tijden. De kust draagt een iets kwalijker reputatie met zich mee. Betonnen bastions met ruw klinkende namen als Lloret de Mar en S’Abanell schoten in de tweede helft van de twintigste eeuw als paddenstoelen uit de grond. Wees gerust, ook bij ZuiDERHuis Fietsvakanties zijn we daar danig allergisch aan.

Waar gaan we dan wel heen? Onze fietsvakantie Catalonië binnenstebuiten: van de vulkanen tot de zee (8 dagen) vangt aan in Girona, een zorgvuldig aangelegde mozaïek van middeleeuwse stadswallen en kasseistraatjes vol musea, gotische kerken en kunstgalerijen. Vanuit Girona neemt de rivier Onyar je mee naar de Middellandse Zee. In luisterrijke havenstadjes als Calella de Palafrugell en Palamós hou je even de pedalen stil om naar believen rond te struinen, kuieren of flaneren, of je te laten inpakken door de geweldige lokale gastronomie. In Pals ruil je de kust voor het binnenland in, en fiets je richting Torroella de Montgrí en Banyoles. Via het monumentale vulkanische gebied La Garrotxa reis je terug richting Girona. Dezelfde formule bestaat ook voor gezinnen, mits enkele aanpassingen in de route, zodat de afstanden behapbaar blijven voor elk stel benen.

Op ontdekking van de Baix Empordà (7 dagen) focust voornamelijk op het groene Catalaanse hartland, tevens een land naar ons hart. Dromerige kastelen, kranige kloosters en statige romaanse kerken herinneren aan de Catalaanse grandeur van weleer. Onderweg fiets je onder meer langs het kasteel van Púbol, keurig ingericht door ene Salvador Dalí. Een beetje zeezucht is ook ons natuurlijk niet vreemd. Op dag 6 gaat het richting de Medes-eilanden, een beschermd zeereservaat waar tal van bedreigde diersoorten veilig onderkomen vinden.

De fietsvakantie De twee gezichten van Catalonië (8 dagen) houdt het midden tussen de zilte zeelucht en het bosrijke binnenland. Je fietst er in de voetsporen van enkele voormalige bewoners van het Iberische schiereiland, waaronder de Iberiërs en de Romeinen. Een van de absolute hoogtepunten is ongetwijfeld het levendige Figueres, waar in de vorige eeuw een vreemdsoortige man met malle snor door de straten waarde. Dalí keerde in de jaren 60 en 70 met regelmaat terug naar de heimat, om er zijn eigen museum in te richten bijvoorbeeld, of nietsvermoedende passanten de stuipen op het lijf te jagen.

Voor wie adrenaline boven zon en zee verkiest, hebben we ook twee sportieve programma’s in Catalonië, met de koersfiets door de Pyreneeën of met de mountainbike in Les Gavarres en Montgrí.