Op zoek naar iets?

Walvissen spotten in Husavík

Walvissenseizoen van start in Húsavík

In Húsavík, een bescheiden stadje in het uiterste noorden van IJsland, is op 1 maart officieel het nieuwe walvissenseizoen van start gegaan. Geen betere plek op onze planeet om de vriendelijke reuzen van de Atlantische Oceaan van dichtbij te zien dan het land van vuur en ijs. In 2018 keerde zowat 97% van de expedities succesvol terug.

Blauwe vinvissen, orka’s, potvissen, bultrugwalvissen ... de baai van Skjálfandi bruist letterlijk van het leven. In 2018 werden in walvishoofdstad Húsavík 11 verschillend soorten walvissen gespot. Gezien hun ernstig bedreigde status wereldwijd een erg bemoedigend signaal. De grootste boosdoener is en blijft de mens. Walvissen geraken verstrikt in visnetten, worden het slachtoffer van commerciële visvangst, komen in aanvaring met grote industriële schepen of zien hun voedselvoorraad slinken ten gevolge van klimaatopwarming.

Bultrugwalvis 

Ook toerisme kan een schadelijke factor zijn, wanneer de voorschriften niet worden nageleefd. In Húsavík hebben mens en dier echter een pact gesloten. Indien de nodige afstand gerespecteerd wordt en de kalveren met rust gelaten worden, blijven ze in grote getale afzakken naar de baai van Skjálfandi. Die afspraak lijkt ook wonderwel te werken. 2018 was één van de meest diverse jaren sinds de beginjaren midden de jaren 90. Om die positieve trend door te zetten moet het stressniveau van de dieren tot een absoluut minimum beperkt worden en dat kan enkel zo:

  • Een boot mag in geen geval een walvis frontaal benaderen maar moet steeds langszij en in de zwemrichting van het dier varen.
  • Een boot moet ten allen tijde op minstens 50 meter afstand van het dier blijven, mag geen plotse manoeuvres uitvoeren en moet zijn snelheid beperken.
  • Lawaai is een absolute boosdoener. Gelukkig zijn de boten in Húsavík voorzien van een elektrische motor en houden ze zo niet alleen de overlast maar ook de vervuiling binnen de perken.
  • Een boot mag maximaal een half uurtje in de nabijheid een walvis blijven. File is absoluut uit den boze.
  • Walvissen met kalveren worden best volledig met rust gelaten. Indien er toch een boot nadert, moet die op minstens 100 meter blijven.

 

Voor onze lokale partner in Húsavík zijn dit geen voorschriften maar vanzelfsprekendheden en daar zijn wij hen erg dankbaar om. Tot eind oktober kan je met ons mee naar Húsavík om de vinnige giganten in hun natuurlijke habitat te zien. Daarnaast worden er ook walvisexcursies georganiseerd vanuit Grundarfjörður en Reykjavík.