Op zoek naar iets?

Info

 • zaterdag 10 november 2018
  om 09:30
 • 3630 Maasmechelen
  Toegangspoort Mechelse Heide
  Joseph Smeetslaan 280

Wandeldag: Nationaal Park Hoge Kempen

De ZuiDERHuiS-wandeldagen: ideaal als eerste kennismaking met de (wandel)reizen van ZuiDERHuiS, om je reisgenoten of reisleider van een vorige reis nog eens terug te zien, om een praatje te slaan met een ZuiDERHuiS-medewerker, om je conditie (voor een volgende reis) een beetje aan te scherpen of gewoon om een fijne en actieve dag in de natuur te beleven. 6 keer per jaar organiseert ZuiDERHuiS een wandeldag. Telkens op een andere locatie - door een prachtig stukje natuur.

Nationaal Park Hoge Kempen

 • Afstand: +/- 20 km
 • Begeleiding: Jan Delarbre
 • Startplaats: toegangspoort Mechelse Heide (Maasmechelen)

Het Nationaal Park Hoge Kempen, in de provincie Limburg, is het enige nationaal park in België. Het beschermde natuurgebied nodigt uit om te wandelen – uitgestrekte bossen en heidevlakten, grote waterplassen en hoge toppen met eindeloze vergezichten kenmerken het gebied. Het Nationaal Park is toegankelijk via één van de 6 ’toeganspoorten’ – hier vertrekken telkens diverse wandelingen door het hart van het park.

Wij starten onze wandeling in Maasmechelen, aan de toegangspoort ‘Mechelse Heide’ en de cafetaria ’t Salamanderke. Verschillende bewegwijzerde wandelroutes starten hier en laten je kennismaken met de prachtige fauna en flora in het meer dan 5000 ha grote beschermde gebied.  Voor onze wandeling zochten we de meest aantrekkelijke wandelpaden uit – langs de mooiste plekjes van het Nationaal Park. Wie dat wenst kan op ieder moment afhaken en via één van de bewegwijzerde routes probleemloos op eigen houtje weer naar de startplaats stappen.

We wandelen door bos en heide, langs vennen en grote zand- en grindgroeves. We stappen door het Mechels Bos, over de Mechelse Heide en rond de voormalige zandgroeve van de Kikbeekbron.

Onze wandeling brengt ons naar de hoogste punten van de Hoge Kempen met vergezichten tot ver in Duitsland.  Af en toe moet er flink geklommen worden.  Als beloning krijg je zicht op de mooiste heidegebieden van de Hoge Kempen, de Maasvallei, de mijnterrils van oa Eisden, Waterschei en Luik en de uitgestrekte bossen van het Nationaal Park. 

De wandeldagen zijn gratis maar we vragen wel om op voorhand in te schrijven, zodat we er een zicht op krijgen hoeveel mensen we mogen verwachten en we je alle praktische afspraken (startuur en -plaats, bereikbaarheid, …) tijdig kunnen doorsturen.

Iedereen welkom!

Inschrijvingsformulier