IJsland - Noorderlicht en gletsjers - 10 dagen

 • bed & breakfast
 • dagelijks oktober t/m april
 • de ultieme winterse autorondreis

IJsland - Noorderlicht en gletsjers - 10 dagen

Vanaf {{product.Price | currency}}

De ultieme autorondreis winterse autorondreis in zuid en west IJsland

Deze individuele autoreis combineert het beste van IJsland tijdens de winter.
Met een 4x4 voertuig bezoek je de verschillende vulkanische fenomenen 
en een van de meest spectaculaire kustlijnen van het eiland. 

Zuid en west IJsland zijn een indrukwekkende collage van gletsjertongen, ijsmeren,
watervallen, warmwater- en zwavelbronnen, lavavelden en steenwoestijnen.
Je verblijft op locaties die een maximale kans bieden om het sprookjesachtige natuurverschijnsel  te bekijken.

SNAEFFELSNES

Verder naar het westen bevinden zich de boeiende, ruige kustlandschappen van het Snæfellsnes schiereiland. Hier bevindt zich tevens de gelijknamige vulkaan waar Jules Verne zijn ‘Reis naar het middelpunt van de aarde ‘ startte.
In de winter zakken grote groepen orka's af naar de noordkust van het schiereiland, waar ze zich te goed doen aan de talrijk aanwezige haringen. Hoewel men zelfs vanaf de kustlijn wel eens eens een enorme vin of staart kan spotten, zorgt een boottocht tussen deze indrukwekkende zoogdieren voor unieke momenten.  

BLUE LAGOON - THINGVELLIR - GEYSIR – GULLFOSS

Het Þingvellir NP is een van de weinige plaatsen op aarde waar de werking van tectonische platen zo duidelijk te zien is. De Mid-Atlantic Rift scheurt het eiland letterlijk in twee en zorgt ervoor dat de geothermische energie gemakkelijk het aardoppervlak bereikt. Het nationaal park is niet alleen een natuurwonder, maar ook een historisch belangrijke plaats voor IJsland.

HEKLA EN DE KLIFFEN NABIJ DYRHÓLAEY

Verkennen van de zuidkust.
Langs kaap Dyrholaey en het Skaftafell nationaal park naar het ijsbergenmeer Jökullsárlón.

DE GROOTSTE IJSKAP VATNAJÖKULL

Meer naar het oosten ligt het nationaal park Skaftafell. Hier schuilt de waterval Svartifoss tussen een weelderige vegetatie. De omgeving van de Vatnajökull gletsjer met verschillende wandelmogelijkheden in het nationaal park.

TEN ZUIDEN VAN DE GLETSJER MÝRDALSJÖKULL

De boerderij Nupstadur met een 18de eeuws turfkerkje en de verzamelde voorwerpen in het heemkundig museum van Skógar, vertelt je veel over de vroegere IJslandse leefgewoonten. Aan de voet van de Mýrdals-gletsjer ligt het vroegere eiland Hjörleifshöfdi geïsoleerd in een oceaan van zand.
Afhankelijk van de weersomstandigheden kan je een wandeling maken tot op de top.
Het gebied is een apart biotoop met een grote verscheidenheid aan sub-arctische plantengroei.
ijsland wintereditie kaart

Dag 1: Heenvlucht

Vlucht naar Keflavík. In ontvangstname van jouw voertuig op de luchthaven. Naar Reykjavik.

Hotelovernachting.

Dag 2: Snaefellsnes

De zuidkust van Snæfellsnes. Dit 90- km lang schiereiland bestaat uit een wereld van diversiteit. Vriendelijke steden en dorpen, spectaculaire bergen, een groot aantal vogelsoorten nestelen op verraderlijke kliffen en stranden van zand en kiezels. De Snaefellsjokull National Park ligt op het meest westelijke deel van het schiereiland, met inbegrip van de mythische gletsjer Snaefellsjokull, evenals andere unieke locaties zoals Djupalonssandur, Thufubjarg en nog veel meer. De geologie van Snæfellsnes Nationaal Park is divers met steenformaties uit bijna elk tijdperk van IJsland's verleden. De heuvels in het noorden van de gletsjer, rond Bárðarkista, zijn van vulkanische palagoniet tufsteen, gevormd tijdens uitbarstingen onder de gletsjer of onder het oppervlak van de zee.

Dag 3: Snaefellsnes

Rond het bergmassief en de Snæfellsnes vulkaan. Stykkisholmur is prachtig gelegen aan de noordelijke kant van het schiereiland Snaefellsnes. Met mooie en goed bewaarde oude huizen in het centrum van de stad. Stykkisholmur is ook bekend als de toegangspoort tot de talloze eilanden Breidafjordur baai. Die eilanden staan bekend om hun natuurlijke schoonheid en opmerkelijke wilde dieren.

Dag 4: Thingvellir - Geysir - Gullfoss - Hekla

Het Þingvellir NP is een van de weinige plaatsen op aarde waar de werking van tectonische platen zo duidelijk te zien is. De Mid-Atlantic Rift scheurt het eiland letterlijk in twee en zorgt ervoor dat de geothermische energie gemakkelijk het aardoppervlak bereikt. Het nationaal park is niet alleen een natuurwonder, maar ook een historisch belangrijke plaats voor IJsland. Iets verderop vind je nog een bewijs van die verborgen energie in het Geysir gebied. Vooraleer uit te komen aan de voet van de Hekla vulkaan kom je aan de Gullfoss waterval die zich met veel gedonder in twee trappen naar beneden stort.

Dag 5: Dyrholaey

Het landschap ondergaat een metamorfose. De zachtglooiende vlaktes maken plaats voor een smalle kuststrook die afgeboord wordt door de massieven van de Eyjafjalla- en Myrdalsgletsjer. Steile bergwanden met talloze watervallen, kliffen met hier en daar een papegaaiduiker en zwarte zandstranden met basaltzuilen zijn de uitschieters van vandaag.

Dag 6-7: Skaftafell Nationaal Park

Voorbij Vík beginnen de 'Sandurs', een gebied van zandwoestijnen die dienst doen als spoelgebieden voor machtige gletsjers. Dikke moslagen bedekken lavavelden en geven de volledige omgeving een feeërieke aanblik. En dan de Vatnajökull, IJslands grootste gletsjer, die reeds van ver uit het niets opdoemt. Eerst als een lichtvlek die naadloos overgaat in de horizon, nadien een imposante ijsmassa die repsect afdwingt. 

Meer naar het oosten ligt het nationaal park Skaftafell. Hier schuilt de waterval Svartifoss tussen een weelderige vegetatie. De omgeving wordt gedomineerd door de brede en indrukwekkende gletsjertongen van de Öraefajökull, een met ijs bedekte vulkaan. Bij het naderen van Jökullsárlón, het gletsjermeer met de vele drijvende ijsbergen, verandert de rondreis in een ware pooltocht.

Dag 8: Zuidkust

De zuidelijke kustlijn verandert na iedere bocht en vormt een boeiende aaneenschakeling van steile rotswanden, gletsjers, watervallen en zwarte zandstranden met perfect gevormde basaltzuilen. Indien het wat sportiever mag dan leiden we je graag naar een warmwaterrivier voor een relaxerend bad. Omwille van de reisperiode ben je dikwijls de enige op de verschillende locaties. Dit zorgt ervoor dat je je ongehinderd kan inleven in de landschappen.

Dag 9: Reykjavik

Vandaag kan je rechtstreeks naar Reykjavik rijden via Hveragerdi. De felgekleurde daken van de geïsoleerde boerderijen contrasteren met de omgeving. Hier en daar  grazen paarden en schapen. Het plattelandsleven in deze landbouwzone is schijnbaar stilgevallen. 

Een wandeling door Hveragerdi leer je hoe op IJsland de aardwarmte op een natuurlijke manier wordt aangewend om huizen en serres te verwarmen. Het is verrassend om hier een grote variëteit aan fruit, groenten en zelfs bananen te zien groeien. Indien er geen sneeuw ligt, behoort een wandeling naar een warmwaterrivier en een relaxerend bad in de vrije natuur eveneens tot de mogelijkheden.

Of je neemt de tijd om het actieve en borrelende schiereiland Reykjanes te verkennen op weg naar Reykjavik. De opaalkleurige Blue Lagoon is ongetwijfeld de bekendste plaats op het vulkanische Reykjanes schiereiland. Samen met het hetebronnengebied van Krýsuvík, de ruwe zuidkust met steile kliffen en het Kleifarvatn kratermeer vormt het schiereiland echter een van de mooiste gebieden van Zuidwest-IJsland.

Dag 10: Terugvlucht

Inleveren van de huurwagen op de internationale luchthaven en terugvlucht.

Prijstabel

WINTERS ZUID EN WEST - 10 DAGEN

Prijzen in Euro per persoon.

reisperiode

2 pers per auto - cat. F*

4 pers per auto - cat. I*

01.10.16 t/m 30.04.17

1625 1530

De vertrekdatum is bepalend voor het seizoenstarief.

*Cat F huurwagen: (Suzuki Grand Vitara of gelijkwaardig)
*Cat. I huurwagen: (Mitsjubishi Pajero of gelijkwaardig)

 

Nota

Opgelet:

Prijzen voor 2017 - 2018 zijn reeds mogelijk op aanvraag.
Prijzen kunnen afwijken tijdens de Kerst- en Nieuwjaarsperiode.

Excursies:

Tijdens uw rondreis kunt u ook aan tal van interessante excursiemogelijkheden deelnemen.

Nuttig om weten

VERLENGEN VAN DE AUTORONDREIS

Wil je de vooropgestelde autorondreis 1 of meerdere dagen uitbreiden of wil je je verblijf in Reykjavík verlengen
(met of zonder huurwagen), dan maken wij je hiervoor graag een offerte.

VOLLEDIG INFORMATIEPAKKET

Ongeveer 1 maand voor vertrek krijg je een volledig IJsland-informatiepakket toegestuurd. Het pakket bevat een IJsland Reishandboek (Dominicus Reeks), een gedetailleerde wegenkaart op 1:500 000, de gedragscode van de weggebruiker, nuttige tips en wetenswaardigheden, een Nederlandstalige beschrijving van uw reisroute met de belangrijkste bezienswaardigheden en interessante excursiemogelijkheden. Per geboekt dossier ontvang je 1 informatiepakket.

À LA CARTE

Overnachtingen met privé-sanitair tijdens de rondreis of op een luxueuzer hotel in Reykjavik zijn mogelijk. Prijzen op aanvraag.

Wil je een auto van een andere categorie of is het aantal personen waarmee je reist verschillend aan wat in de prijzentabel is opgegeven, dan maken wij je hiervoor graag een offerte. Familiekamers en reductie voor kinderen (- 12 jaar) zijn op aanvraag. Noteer onze bijzonder gunstige tarieven buiten de zomermaanden.

Transport

KEUZE VAN HET VOERTUIG

De prijsberekening van onze autorondreizen is gebaseerd op een type voertuig dat voldoende ruimte biedt aan twee volwassenen en bagage. Indien je met heel veel bagage zou reizen (bv. uitgebreide foto- en/of filmapparatuur), dan kies je best voor een voertuig uit een hogere categorie.

Vanaf oktober tot en met april zijn de wegen vaak met sneeuw bedekt. Wanneer je tijdens die periode een autorondreis plant, dan reis je best met een 4x4.

ONBEPERKT AANTAL KILOMETER EN CDW INCLUSIEF

Onze autohuurprijzen zijn telkens op basis van een ongelimiteerd aantal kilometers en met inbegrip van een basisverzekering (CDW-all risk verzekering) met vrijstelling. Deze vrijstelling bedraagt 3065 euro per schadegeval. Je kan deze vrijstelling afkopen voor een bedrag van 15 euro/dag. De eerste 930 euro blijft echter altijd ten uwen laste per schadegeval. Indien je de vrijstelling afkoopt, krijg je er automatisch een "gravel"-verzekering bovenop. Deze dekt schade aan het koetswerk, koplampen en voorruit in geval van steenslag.

De IJslandse basisverzekering (CDW-verzekering) dekt nooit de schade opgelopen aan de onderkant van het voertuig, aan de banden, bij rivierdoorwadingen, as- en zandstormen.

Verder is het eveneens mogelijk om een bijkomende verzekering af te sluiten tegen schade door as- en zandstormen aan een bedrag van 13 euro per dag. De eerste 170 euro blijft echter altijd ten uwen laste.
Je kanvoor het voertuig een extra bestuurder verzekeren tegen het bedrag van 23 euro voor de volledige huurperiode.

Wegen en pistes

Road 1, de ringweg die rond het eiland loopt, is heden voor drie vierde geasfalteerd. De wegbedekking van de secundaire wegen langs de kuststrook zijn een combinatie van asfalt en/of verhard grind. Deze wegen zijn veilig en probleemloos met een personenwagen berijdbaar. De pistes in het binnenland gaan over stenig, soms zanderig terrein en onoverbrugde rivieren moeten worden doorwaad. De pistes zijn open van begin juli tot eind september. Het precieze tijdstip waarop een piste wordt geopend is afhankelijk van het gebied. Vraag ons advies wanneer je een reis door het binnenland plant. Voor een reis door het binnenland is een 4x4 een absolute noodzaak.

Brandstof

De kostprijs van benzine en diesel bedraagt ongeveer € 1,45/ liter (benzine) en € 1,25 / liter (diesel) (29.05.2016).

Persoonlijke uitrusting

Voor je comfort is een degelijke en aangepaste kledij noodzakelijk. Je hoeft hiervoor echter geen gesofisticeerd of duur materiaal aan te schaffen. Met eenvoudige middelen kan je je comfortabel en efficiënt uitrusten. Hiervoor krijg je van ons praktische tips in het uitgebreide infopakket. 

Fooien

Fooien, taksen en BTW zijn steeds inclusief in alle prijzen.

Overnachtingen

In Reykjavík overnacht je in een centraal gelegen driesterrenhotel. Tijdens je rondreis overnacht je in guesthouses. Het laat u-je toe om het dagelijks leven op het platteland mee te ervaren. ’s Morgens na een stevig ontbijt ga je op weg om nieuwe natuurfenomenen te ontdekken.’s Avonds word je onthaald door je nieuw gastgezin en je proeft de IJslandse gerechten die de gastvrouw voor je heeft klaargemaakt. Indien je wenst kan je ook het lunchpakket voor je laten verzorgen. Alle verblijven zijn steeds berekend op basis van kamer met ontbijt.

Ter info

RESERVEER TIJDIG: De beschikbare overnachtingsmogelijkheden, zowel in Reykjavik als op het platteland, zijn gelimiteerd. Wanneer je laat boekt is de kans groot dat we sommige geplande overnachtingsplaatsen dienen aan te passen en dat hierdoor de vooropgestelde reisroute iets wijzigt. Dit verandert echter niets aan de algemene inhoud van uw reisprogramma. Indien de overnachtingswijzigingen een meerprijs met zich zouden meebrengen, dan nemen wij contact met je op om dit eerst te overleggen.

Maaltijden

’s Morgens na een stevig ontbijt ga je op weg om nieuwe natuurfenomenen te ontdekken. Voorzie dan ook best een lunchpakket. ’s Avonds kan er in veel guesthouses een avondmaal voorzien worden mits je 24u op voorhand een seintje geeft. Sommige uitbaters willen zelf iets klaarmaken voor hun gasten, andere hebben een (kleine) menukaart waaruit gekozen kan worden. Indien een guesthouse geen van beide kan voorzien, is er altijd een gelegenheid in de buurt waar je iets kan gaan eten.

Infoavond

Wij houden jaarlijks informatie-avonden over onze IJslandreizen. Aan de hand van dia- en kaartmateriaal vertelt IJslandkenner Willy Wouters u niet alleen over het land, de bijzondere natuurfenomenen en de reismogelijkheden; ook de praktische kant van de begeleide groepsreizen en van individueel reizen komt aan bod.
Na iedere lezing kan je uiteraard met al je vragen betreffende IJsland terecht.

Literatuur, reisgidsen, info

Als voorbereiding op uw IJslandreis kunnen we een aantal reisgidsen en kaarten aanraden.

LITERATUUR

Als voorbereiding op uw IJslandreis zijn volgende werken interessant.

 • IJsland, Mirjam de Waard (Dominicus) IJsland, Arnold Jansen (Elmar)
 • Struinen op IJsland, Ruud Schaafsma (ISBN 978 90 812296 16)
 • Guide des volcans d’Europe, Maurice Kraft (Delachaux & Niestlé ISBN 2603000063)
 • De knoop van IJsland, Gerrit Jan Zwier (de Prom ISBN 9068014919)
 • Op dood spoor, Desmond Bagley (De Boekerij ISBN 9022508447)
 • Brieven uit IJsland, W.H.Auden (L.J.Veen Utrecht ISBN 9020424025)
 • Guide to the birds of Iceland, Thorsteinn Einarsson (Örn og Örlygur ISBN 9979550074)
 • A guide to the flowering plants of Iceland, Hördur Kristinsson (Örn og Örlygur ISBN 9979550554)
 • Geology of Iceland, Thorleifur Einarsson (Mál og menning ISBN 9979306890) 
 • Door de mazen van het net, Joris Surmont (uitg. boekscout.nl ISBN 978-94-6089-427-5)
  Oostendenaar Joris Surmont beleefde het aan boord van kotters en IJslandtrawlers en vertelt erover.
  Het boek handelt over visserij in voor- en tegenspoed, over hard labeur, turbulente kabeljouwoorlogen en visserijtechnieken.

KAARTEN

Vooral voor de individuele IJslandreiziger zijn degelijke kaarten een noodzaak.

Volgend kaartmateriaal, in vierkleurendruk en met reliëfaanduiding, is verkrijgbaar op ons kantoor.

 • overzichtskaart 1:500.000. [op deze kaart staan alle wegen, dorpen en boerderijen aangeduid]: € 17
 • 3 deelkaarten 1:250.000. [het zuidwesten, het noordwesten en het oosten]: € 17
 • wandelkaart Landmannalaugar-Thórsmörk 1:100.000.: € 17 wandelkaart Myvatn-Húsavik 1:100.000: € 17
 • wandelkaart Skaftafell 1:100.000: € 17 
De vermelde prijzen zijn per kaart en exclusief portkosten.

Bij de autorondreizen op onze website krijgt u een uitgebreid informatiepakket (één pakket per wagen).

Het informatiepakket bevat:

 • het 300 pagina dikke IJsland reishandboek uit de Dominicus reeks
 • een wegenkaart op 1:500.000 van het IJslandse cartografisch instituut
 • ons Nederlandstalig routeboek met algemene informatieve voor de individuele reiziger met veel nuttige en praktische tips

Natuur

Respect voor de natuur is een zaak die ieder aanbelangt. De natuurfenomenen maken deel uit van het nationaal patrimonium en verdienen evenveel respect als een historisch monument. De IJslandse natuur is uitermate kwetsbaar. Door de subarctische ligging en de heel korte zomerperiode, maakt de flora ieder jaar opnieuw een bijzonder intense overlevingsstrijd door. Het afsmelten van de wintersneeuw, hevige stormwinden en het actieve vulkanisme zorgen voor moeilijk tegen te houden erosie. Het is dan ook ten strengste verboden om met voertuigen en mountainbikes de aangeduide wegen/pistes te verlaten. Volg strikt de reglementering die je met het informatiepakket zal worden toegestuurd.

Taal

Het IJslands is oud-Noors. Het is de oorspronkelijke taal die door de eerste eilandbewoners gesproken werd.  
De meeste IJslanders spreken en verstaan Engels.

Stroom

De netspanning op IJsland is overal 220 Volt.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. U kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via ZuiDERHuiS. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

Je ZuiDERHuiS voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Copyright

Deze website is eigendom van: ZuiDERHuiS N.V. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan ZuiDERHuiS NV of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. ZuiDERHuiS NV is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden.

Garantiefonds Reizen

Indien je een reis boekt via ZuiDERHuiS gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds Reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).