Op zoek naar iets?

Trollstigen, trollenroute in noorwegen

Zonder zorgen naar Noorwegen

Volgens Innovation Norway wordt toerisme een steeds belangrijkere bron van inkomsten voor Noorwegen. In 2016 steeg het aantal buitenlandse toeristen met maar liefst 12% ten opzichte van 2015, terwijl het zuiden van Europa er met moeite 2% op vooruitging. Op de cijfers van 2017 is het nog even wachten, maar het leidt geen twijfel dat de trend zich doorzet. Dat zorgt er echter ook voor dat beschikbaarheid soms een heikel punt wordt.

Wat heeft Noorwegen allemaal in petto? Machtige fjorden en statige staafkerken, bruisende cultuursteden als Oslo en Bergen en langgerekte kusten, ongerepte nationale parken en eeuwenoude Vikingnederzettingen ... Kortom, te veel om op te noemen. Om het kaf van het koren te scheiden selecteerden we bij ZuiDERHuiS Laplandreizen Scandinavië drie rondreizen doorheen het land van de middernachtzon, waarbij alle aspecten die Noorwegen uniek maken belicht worden, drie rondreizen waarbij je halsoverkop verliefd wordt op Noorwegen!

Tijdens de rondreizen 'Adembenemende panorama's' en 'Langs majestueuze fjorden' ga je telkens tien dagen lang op zoek naar de meest ontzagwekkende kunststukjes van zowel de mens als moeder natuur. Om er maar enkele op te noemen: de Atlanterhavsvegen is een uniek stukje asfalt van 8,3 km tussen Bud en Kristiansund, waar je met de huurwagen mee deint op het ritme van de Atlantische oceaan. De Trollstigen slingert via 11 haarspeldbochten en de waterval Stigfossen naar het uitkijkpunt Trollstigheim, waar de valleien en fjorden van Romsdal en Geiranger zich gewillig aan je voeten neervlijen. Het Jotunheimen Nationaal Park, heimat van reuzen, telt zo'n 3500 vierkante kilometer aan ongerepte natuurpracht. Ook aan cultuur geen gebrek. In onder meer Oslo, het Olympische Lillehammer en de voormalige hoofdstad Trondheim treed je in de talrijke musea het roemrijke verleden van Noorwegen binnen, terwijl buiten de architectuur van de toekomst lonkt.

Op 'In het spoor van de Vikingen' volg je 15 dagen lang in de voetsporen van een bont allegaartje Scandinavische zeevaarders, handelaars en krijgers dat vanaf de 8e eeuw onbevreesd het Europese vasteland doorkruiste. Over Vikingen bestaan de nodige (geromantiseerde) misvattingen. Ze waren heus niet allemaal groot en blond, droegen geen gehoornde helmen en waren al zeker niet maniakaal bloeddorstig. Wat ongetwijfeld wel bij de waarheid aanleunt zijn hun vaak geroemde zeil- en vechtkunsten, en hun ongekende nieuwsgierigheid naar de wereld. In Oslo kan je terecht in het Vikingskipshuset, waar drie Vikingschepen uit de 9e eeuw de tand des tijd wonderwel doorstaan hebben. In het nabijgelegen historische museum van Oslo loopt een permanente tentoonstelling over het wel en wee van de Vikingen. Zo kan je goed voorbereid je route door het oude Noorwegen langs omvangrijke nationale parken, uitgestrekte fjorden en eeuwenoude steden als Trondheim, Ålesund en Bergen aanvatten. Op het marktplein van Trondheim werd in september 2017 nog een 1000 jaar oud Vikingschip opgegraven, terwijl Ålesund en Bergen beiden hun aandeel mythische Vikingkoningen hebben zien passeren. Het verleden is springlevend in Noorwegen, en op deze rondreis ondervind je dat ook aan den lijve.