Op zoek naar iets?

Het landschap in Zweden doet naar adem happen

ZWEDEN - Husky huttentocht met de kennel van Petter Karlsson - 5 dagen

{{statusText}}

vanaf €{{product.Price}}

prijs op aanvraag

 • kleinschalige groepsreis met driedaagse huskysafari
 • overnachting op de huskyfarm en in wildernishutten
 • met de husky’s van Finnmarksløpet kampioen Petter Karlsson door sprookjesachtig Zweden

Op pad met een kampioenenkennel

Drie dagen met Petter Karlssons husky’s op pad door het sprookjesachtige Kirjesålandet natuurreservaat. Unieke kleinschalige groepsreis voor vier personen.

Een indrukwekkend palmares

Slussfors, in het hoge noordwesten van Zweden, is de thuishaven van één van de meest indrukwekkende husky kennels van Scandinavië. Hier leeft Petter Karlsson samen met Hog, Ulv, Kokos, Gaga en Ghost. Het zijn slechts enkele van de Alaska husky’s die de Zweed fokt met het oog op ultralange afstanden. Een zorgvuldige planning van de stamboom, een uitstekende verzorging en een training op hoog niveau maken het ‘team Petter Karlsson’.

“Als kind reeds spendeerde ik al mijn tijd aan honden. Ik probeerde hun gedrag te doorgronden en zoveel mogelijk over hen te leren. Het werd mijn passie. Later stelde de opgedane kennis me in staat om samen met mijn husky team successen te behalen.” vertelt Petter.

En die successen kunnen tellen. Petter werd Europees kampioen sledehondenrennen, won reeds tweemaal de Finnmarksløpet, de 1200 km lange wedstrijd over het ruige Finnmark plateau, won ook La Grande Odyssée, zeg maar de Tour de France van het hondensleeën, en werd meermaals Zweeds kampioen.

Drie dagen lang door het Kirjesålandet natuurreservaat

Gedurende drie dagen treden we in de voetsporen van Petter Karlsson. We krijgen immers elk het commando en de verantwoordelijkheid over een eigen huskyteam. We worden aangeleerd hoe we ons eigen team besturen en verzorgen en trekken in een klein groepje van hut naar hut.

Het Kirjesålandet natuurreservaat, onderdeel van het Vindelfjällens natuurreservaat, zorgt overdag voor het sprookjesachtige winterdecor. ’s Avonds maken we samen de wildernishut klaar voor de nacht en genieten van een heerlijk avondmaal in het midden van de natuur.

Kleine groep

Team Petter Karlsson kiest er bewust voor om de groepen heel klein te houden, zodat we optimaal kunnen genieten van de tocht en de rustgevende natuur. Maximaal vier personen kunnen zich inschrijven voor deze tocht. Aangezien deze huskytocht gloednieuw is in ons aanbod, zal Lapland- en husky specialist Frank Neels de ‘maiden’ tocht (14-18 februari) mee Nederlandstalig begeleiden.

 

 • kleinschalige groepsreis met driedaagse huskysafari 
 • overnachting op de huskyfarm en in wildernishutten
 • met de husky’s van Finnmarksløpet kampioen Petter Karlsson door sprookjesachtig Zweden

 

 

Dag 1

Heenreis naar Zweeds Lapland

Vlucht vanuit Brussel naar Umeå. Bij aankomst worden we opgewacht door de lokale organisatie. Transfer naar Slussfors, diep in het Zweedse binnenland (ca. 3,5u). Bij aankomst wacht een heerlijk avondmaal. Na het avondmaal volgt een eerste briefing over het komende avontuur. Relaxen in de sauna en overnachting in het guesthouse.

Dag 2

Start van de driedaagse, naar de wildernishut van Flottarkoja

Na het ontbijt is het tijd om alles klaar te maken voor de start van ons avontuur. Samen met de gidsen maken we kennis met de husky’s en krijgen een spoedcursus huskyrijden. We spannen ons eigen huskyteam in en wachten op het vertreksein. Eenmaal onderweg valt het op hoe geruisloos de husky’s door de sneeuw schrijden, het contrast met het oorverdovende gehuil vor de start kon niet groter zijn. Vandaag staat een flinke 30 km op het programma door de sprookjesachtige winterpracht van het Kirjesålandet natuurreservaat. We komen ogen tekort.
In de namiddag arriveren we aan onze eerste overnachtingsplek, de Flottarkoja wildernishut. De hut is een verborgen pareltje en ligt perfect tussen het woud en de bergflanken, pal naast een stroom. We verzorgen eerst onze trouwe viervoeters, waarna we samen een traditioneel Zweeds avondmaal verorberen. Overnachting in de wildernishut.

Dag 3

Door de Zweedse bergen

Vandaag trekken we na het ontbijt verder de dik besneeuwde Zweedse bergen in. Dat betekent dat we onze husky’s af en toe een handje dienen toe te steken en mee dienen te steppen of lopen. Het is met volle teugen genieten van het spectaculaire winterlandschap. De bomen zijn onder de pakken sneeuw haast onherkenbaar en met wat fantasie lijken ze eerder op grote trollen. Het doet makkelijk begrijpen waar de Vikingen hun avonturenverhalen vandaan haalden…
Na opnieuw een flinke dagtocht bereiken we de volgende wildernishut, midden in het natuurreservaat, ver weg van alles en iedereen. Na de verzorging van de husky’s is het genieten van avondmaal en sauna. Overnachting in de wildernishut.

Dag 4

Terug naar Slussfors

Op dag drie van ons husky avontuur is het meer dan ooit genieten. De band met onze husky’s is gesmeed en ook onze ‘mushing’ techniek is er fel op vooruit gegaan. Na het ontbijt zetten we koers terug naar de huskyfarm in Slussfors. De route leidt ons vandaag door alweer een ander landschap. Het grootste deel van de dag sleeën we immers door een millenia oud boreaal woud. 
Als we in de late namiddag weerkeren in Slussfors, wacht een heerlijk avondmaal en blikken we samen met de gidsen terug op de avonturen van de voorbije dagen. Overnachting in het guesthouse.

Dag 5

Terugreis

Na het ontbijt, transfer naar Umeå (ca. 3,5u) en terugvlucht naar Brussel.

Nota

Als je met een groepje van vier personen bent, kan je de tocht ook op de volgende data ondernemen.

van 13-12-2018 tot 17-12-2018
van 08-01-2019 tot 12-01-2019 
van 20-01-2019 tot 24-01-2019 
van 24-01-2019 tot 28-01-2019 
van 08-04-2019 tot 12-04-2019

Contacteer ons via laplandreizen@zuiderhuis.be.

Aantal dagen

5 dagen, 4 nachten.

Afspraak

Vlucht van Brussel naar Umeå via Stockholm. Onze husky medewerkers ter plaatse wachten ons op in de luchthaven van Umeå. Aansluitend transfer naar Slusfors (ongeveer 3,5 uur transfertijd).

Bagage

Voor de meeste vluchten is er een beperking van maximum 23 kilo bagage per persoon, met een maximum afmeting van 158 cm. Deze bagagebeperking wordt nogal strikt toegepast. De handbagage kent een maximum van 8 kilo met een maximum afmeting van 56x45x25 cm. Voor een extra bagage stuk tot 23 kg en een maximum afmeting van 158 cm betaalt u een richtmeerprijs van 30 euro.

Voor deze meerdaagse huskytocht neem je best je eigen grote rugzak mee (geen koffer). Tijdens de tocht mag je maximum 12 kg bagage meenemen. Zorg er dus voor dat je bagage kan overladen.

Begeleiding

Petter Karlsson en zijn ervaren team Engelstalige mushers. Frank Neels zorgt (enkel op de 'maiden tocht' van 14 tot 18 februari) voor de bijkomende Nederlandstalige begeleiding.

Comfort

In Slussfors verblijven we in het guesthouse naast de huskyfarm in een meerpersoonskamer met gedeeld sanitair, onderweg in eenvoudige gezellige wildernishutten met sauna en eco-toilet. Er is geen elektriciteit in de wildernishutten, dus een hoofdlamp kan handig zijn. Slaapzak wordt voorzien.

Datum reisfiche

© Zuiderhuis Laplandreizen Scandinavië –21 augustus 2018

Deelnemers

De reis gaat enkel door als er vier deelnemers zijn.

Documenten

Geldige identiteitskaart.

Eigen aan de reis

Deze meerdaagse huskysafari gaat door in een groepje van 4 personen vergezeld van 1 of 2 professionele lokale mushers.

Fysiek

Voor de vereiste fysiek, kijk onder 'Niveau'. Bij inschrijving dient er een medische vragenlijst ingevuld te worden.

Kledij

Ter plaatse krijg je de volgende kledij en materialen ter beschikking:

 • waterdichte kitbag voor je spullen, om mee te nemen in de slee tijdens de driedaagse (maximum 12 kg.)
 • warme waterdichte winter overall
 • winterlaarzen
 • warme overwanten
 • werkhandschoenen (voor de omgang met de husky’s)
 • hoofdlamp
 • thermos
 • handdoeken op de eerste en laatste dag in het guesthouse
 • thermische slaapzak

De volgende zaken dienen zeker op je paklijst te staan:

 • 1 à 2 fleece of wollen trui
 • 1 à 2 warme winterbroek(en)t
 • hermisch ondergoed (2 paar is ideaal)
 • 3 paar gewone sokken
 • 2 paar warme wollen sokken
 • een warme winddichte muts
 • een sjaal of buff
 • een paar warme handschoenen
 • slippers
 • lippenbalsem
 • zonnecrème
 • kleine badhanddoek
 • zonnebril en/of skibril
 • camera
 • reservebatterij voor camera
 • eventueel powerbank (batterijoplader)

Leeftijdsadvies kinderen

Deze tocht is niet geschikt voor kinderen onder 18 jaar.

Maaltijden

Alle maaltijden ter plaatse zijn in de prijs inbegrepen. In de wildernishutten kook je gezamenlijk je eigen maaltijden.
Opgelet, de maaltijden aan boord van het vliegtuig zijn niet inbegrepen. Een maaltijd aan boord van het vliegtuig is steeds mogelijk, evenwel tegen betaling.

Niveau

Om een indicatie te geven van de moeilijkheidsgraad van onze tochten, hebben we een indeling gemaakt qua niveau op een schaal van 1 tot 4, waarbij 1 staat voor de makkelijkste tochten en 4 voor de moeilijkste. Twijfel je of je voor een bepaalde tocht geschikt bent, neem dan zeker even met ons contact op.
Deze husky driedaagse is niveau 3: tocht over heuvels. Regelmatig meelopen met de husky's als het bergop gaat. Overnachting in wildernishutten met basiscomfort en gezamenlijke slaapaccommodatie. Redelijke conditie is vereist (min. 2x/week sporten).

Programmawijzigingen

Door de weersomstandigheden ter plaatse is het steeds mogelijk dat de volgorde van het dag-aan-dag programma wijzigt.

Single

Geen single kamer mogelijk. Alleenreizenden delen een kamer met een andere reiziger van hetzelfde geslacht. Bij een oneven verdeling wordt er in de mate van het mogelijke een oplossing voorzien.

Transfers

Alle lokale transfers zijn in de prijs inbegrepen.

Vlucht

De vluchten zijn in de prijs inbegrepen.

Voorbereidende info

Toen Petter Karlsson in 2016 zijn eerste Finnmarksløpet won, maakte Belgische cineaste Hilse De Groote op hetzelde moment beelden voor een documentaire over Europa’s langste hondeslederace. Hilse volgde initieel in de voetsporen van het team van een Engelse musher, maar toen diens race vroegtijdig tot een einde kwam, sprong ze mee in het busje van het ‘team Petter Karlsson’ en volgde hen de rest van de race. Het was een uitermate goed getimed toeval, want Petter kende een onwaarschijnlijk wedstrijdeinde en rijfde zijn eerste eindzege binnen. Hilse De Groote doopte haar film ‘The Riders of the Arctic’ en het is een beklijvend relaas van de ontberingen die de deelnemers aan de Finnmarksløpet zo op de proef stellen. De film oogste lovende reacties op o.a. het Los Angeles Cine-Fest en het Chicago International Children’s Film Festival.

In België is de film te koop bij Kiwaq Dogsports, Vuurkruisenlaan 8, 9220 Hamme. www.kiwaq.be
Zeker een aanrader als voorbereiding op deze husky meerdaagse.

Hier alvast de trailer:

Official Trailer - The Riders of the Arctic from Hilse De Groote on Vimeo.

Annuleringsverzekering

Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

Bijstandsverzekering

Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. U kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

Dossierkosten

Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier.

Je Zuiderhuis-voordeel

Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

Garantiefonds reizen

Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

Privacy & copyright

Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

Verwerking van persoonsgegevens
Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

Intellectuele eigendomsrechten
De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.