Op zoek naar iets?

Oulanka nationaal park behoort tot de allermooiste Finse nationale parken

FINLAND - De nationale parken van de Finse taiga, fly & drive - 8 dagen

{{statusText}}

vanaf €1110

  • individuele rondreis lang vijf van de mooiste nationale parken van de Finse taiga
  • diverse accommodaties, huurwagen inbegrepen
  • intense natuurbeleving met goede kans op het spotten van wilde dieren

  Voor natuur fijnproevers

  Rondreis met huurwagen langs vijf van de mooiste nationale parken van de Finse taiga. Intense natuurbeleving met goede kans op het spotten van wilde dieren.

  Eén groot natuurgebied

  Met zijn 338.424 km² is Finland 11 keer zo groot als België. Een immense landmassa, die van het zuidelijkste tot het noordelijkste punt maar liefst 1150 km overspant. Het land is één groot natuurgebied met biljoenen bomen, zo’n 187.000 meren en 40 nationale parken.

  Die nationale parken liggen verspreid over het hele grondgebied en elke Fin droomt er van om ze ooit eens allemaal te kunnen bezoeken.

  Vijf van de mooiste

  Hiidenportti, Tiilikkajärvi, Hossa, Oulanka en Riisitunturi bieden uitstekende mogelijkheden om te wandelen, kanoën en vissen. In het niemandsland tussen Finland en Rusland kan je daarenboven vanuit schuilhutten wilde beren, wolven en veelvraten spotten en fotograferen.

  Lekker genieten

  De accommodatie onderweg varieert tussen hotelkamer, appartementje en gezellige blokhut. ’s Avonds geniet je van plaatselijke delicatessen en uiteraard mag de traditionele Finse sauna niet ontbreken voor het slapengaan. Een rondreis voor natuur fijnproevers!

   

  • individuele rondreis lang vijf van de mooiste nationale parken van de Finse taiga
  • diverse accommodaties, huurwagen inbegrepen
  • intense natuurbeleving met goede kans op het spotten van wilde dieren
  Dag 1

  Aankomst in Kuopio en naar Metsäkartano (130 km)

  Aankomst op de luchthaven van Kuopio en oppikken van de huurwagen. Wie graag even verpoost na de vlucht kan terecht in het centrum van Kuopio. Het kloppende hart van de stad zijn de marktplaats en het haventje. Probeer zeker eens een ‘kalakukko’, een heerlijke Finse vistaart. Wie wil, kan van hieruit ook het Kallavesi meer per boot verkennen. Blijf je liever aan land, maar wil je het meer toch vanuit vogelperspectief bekijken, dan de Puijo toren de perfecte oplossing. Het stadssymbool torent hoog boven Kuopio uit en biedt adembenemende vergezichten over de wijde omgeving. 

  Vanuit Kuopio rijd je vervolgens zo’n 130 km in noordoostelijke richting. Je blokhut appartementje in Metsäkartano ligt diep in de Noord-Karelische natuur verscholen. Hier begint je beleving van de Finse natuurpracht pas echt. In het geval dat Metsäkartano volgeboekt is, wordt er uitgeweken naar een op een halfuurtje rijden gelegen gastenverblijf in Valtimo.

  Dag 2

  De nationale parken Hiidenportti en Tiilikkajärvi

  Vandaag kan je in de onmiddellijke omgeving van Metsäkartano twee nationale parken ontdekken. Tiilikkajärvi nationaal park biedt makkelijke wandelpaden, mooie meren en kleine stranden. Hiidenportti is net het tegengestelde. Dit nationaal park is veel ruiger qua landschap. De wandelpaden lopen over de heuvels en vereisen dus iets meer inspanning. De grote blikvanger is de indrukwekkende ravijn met de steile rotswanden in het hart van het park. 
  Overnachting in Metsäkartano. Wie wil, kan optioneel een avontuurlijkere nacht doorbrengen in de schuilhut in Lieksa, zo’n 120 km van Metsäkartano. Van hieruit probeer je een glimp op te vangen van het rijke wilde dieren bestand van Oost-Finland. Met wat geluk spot je een beer, wolf of veelvraat.

  Dag 3

  Metsäkartano - Kuhmo (105 km)

  Na het ontbijt zet je koers in noordelijke richting. Vooraleer je Noord-Karelië verlaat, kan je in Nurmes een traditioneel Karelisch dorp bezoeken. Vooral het houten ‘Bomba huis’, een kopie van het origineel uit 1855, is een bezoekje waard en tevens een goede plek om te lunchen. De eindbestemming voor vandaag is Kuhmo, waar je op verschillende locaties in de stad meer kan leren op Finlands nationale epos, de Kalevala. Kuhmo is wereldberoemd vanwege het jaarlijkse kamermuziekfestival dat hier plaatsvindt. Tijdens die twee weken in juli is heel de regio volgeboekt met muziekfanaten. Rond Kuhmo valt er heel wat te beleven. Zo kan je een flinke wandeltocht maken met husky’s of in een ‘survival suit’ al drijvend de Pajakkakoski stroomversnellingen trotseren.
  Overnachting in het prachtig aan het meer gelegen hotel Kalevala.

  Dag 4

  Kuhmo - Juntusranta (170 km)

  In de voormiddag kan je Petola Visitor Centre bezoeken, vlak naast het hotel. Hier leer je alles over Finlands grote roofdieren. Vervolgens zet je verder koers in noordelijke richting. De route loopt vlak naast de Russische grens, hier wonen slechts een handvol mensen. Je rijdt door het lieflijke dorpje Lentiira en kruist de weg naar Kostamus die verder leidt naar de Russische grensovergang in Vartius.

  Een uurtje rijden ten noorden van Lentiira herinnert het 'Raatteen Portti Winter War museum' aan de hevige strijd tussen Russische en Finse strijdkrachten in de tweede wereldoorlog. Een handvol Finnen bood hier met succes het hoofd aan een Russische overmacht. Het naast het museum gelegen 'monument voor de winteroorlog', met haar over een gebied van bijna drie hectare verspreide stenen (één voor elke gevallen soldaat), dwingt de toeschouwer om stil te staan bij de absurditeit van oorlog.

  Van aan het museum is het nog een uurtje noordelijker rijden om je accommodatie voor de volgende nacht te bereiken. Wie wil, kan nog een kleine omweg maken langs 'het stille volk'. Op een half uur rijden ten noorden van het winteroorlog museum sta je immers plots oog in oog met honderden vogelverschrikkers. Ze staan roerloos in een uitgestrekt veld, één voor één gekleed in een verschillend gewaad. Is het een verwijzing naar de oorlog? Naar de vluchtelingproblematiek? Naar de eindigheid van het leven? Begeef je tussen het stille volk en geef er vooral je eigen betekenis aan. Deze aangrijpende installatie, naar een idee van choreografe Reijo Kela, is een absolute must. Wie wil, kan na het bezoek genieten van 'de beste pannenkoeken ter wereld'.  

  In het gehuchtje Juntusranta bevind je je op een steenworp van de Russische grens. Op het domein van de Arola boerderij, bekend om zijn heerlijke lokale gerechten, verblijf je in een blokhut appartementje of een tweepersoonskamer. Wie wil, kan vanaf de vroege namiddag optioneel deelnemen aan een berensafari waarbij je de majestueuze kolossen observeert vanuit speciaal daarvoor gebouwde blokhutten.

  Dag 5

  Juntusranta - Kuusamo (135 km)

  Het gaat alsmaar verder noordwaarts. Zo’n drie kwartier van Juntusranta passeer je Finlands jongste nationaal park. Hossa nationaal park is een echte parel van natuurbeleving. Blikvangers zijn enerzijds het Julma-Ölkky meer dat door een spectaculair, 50 meter hoog, ravijn loopt en anderzijds de prehistorische rode rotstekeningen van Värikallio. Talloze wandelpaden doorkruisen de adembenemende natuurpracht. Je kan ter plekke ook een kano huren en het park vanop het water bewonderen.

  Op de Hossan Poropuisto rendierboerderij sta je met één voet in Lapland, vanaf hier begint het rendierhoeden. Tijdens je kan je heel dicht bij deze fascinerende dieren komen en leer je hoe de rendieren al millenia lang overleven in klimatologisch bijzonder barre omstandigheden.

  Wie wil, kan op de weg noorwaarts nog een ommetje maken via het roofdierenpark zo'n 30 kilometer ten zuiden van Kuusamo. In dit 'Kuusamon suurpetokeskus' kan je samen met een gids dichtbij Finlands grote roofdieren komen. De drijvende kracht achter dit unieke park is Sulo Karjalainen, een man met een wel heel bijzondere band met de dieren. Alle roofdieren hier zijn immers wezen. "Mijn park is bij toeval ontstaan.", vertelt Sulo. "Ik deed onderzoekswerk naar de leefgewoonten van Finlands grote roofdieren en mensen begonnen me berenjongen op te sturen die door auto ongevallen of de jacht wezen waren geworden. Ik verzorgde ze en als ze achteraf niet meer geschikt bleken om terug in het wild uit te zetten, bleven ze bij mij".

  Ondertussen zijn Sulo en zijn park wereldberoemd. Momenteel is Juuso de grootste beer in het park, een echte kolos. Het wildpark is dagelijks geopend van 10 tot 17 uur. Richtprijs inkom: volwassenen aan 10 euro, kinderen tot 16 jaar aan 5 euro.

  Iets ten oosten van Kuusamo, kom je na een drukke dag tot rust in een gezellige blokhut aan de oever van het Muojärvi meer. Omgeven door een kilometers dik boreaal woud is dit het perfecte decor om even intens te genieten. Je beschikt over je eigen privé-sauna, je kan met een roeiboot het meer op of een korte wandeling van 5 km heen en terug naar de Muovaara heuvel maken.

  Dag 6

  Oulanka nationaal park en Ruka

  Vandaag kan je volop de schitterende natuur rond Kuusamo verkennen. Oulanka is één van Finlands meest indrukwekkende nationale parken. Het hart van het park is de kristalheldere Oulankajoki rivier. Diepe ravijnen en valleien bieden geweldige zichten op de rivier. Heel wat wandelpaden doorkruisen het park, van makkelijk tot uitdagend. Onder die laatste categorie valt het Kleine Berenpad dat begint in het dorpje Juuma. Het pad is zo’n 12 km lang en voert je langs hangbruggen over de rivier naar Finlands meest indrukwekkende watervallen.
  Wie liever op het water vertoeft kan kanoën of raften.

  Ruka is één van Finlands meest populaire skigebieden. Je kan hier makkelijk de heuvels beklimmen en even Rusland binnengluren. Een skilift nemen kan ook en voor de durfals kan je al rodelend terug naar beneden glijden.
  Overnachting in de blokhut aan het Muojärvi meer.

  Dag 7

  Kuusamo - Rovaniemi (210 km)

  Op je voorlaatste dag in Finland dien je de meeste kilometers te rijden. Zo’n 210 km liggen er tussen Kuusamo en Rovaniemi. De kortste weg loopt langs het Riisitunturi nationaal park en het Korouoma natuurreservaat, met z’n indrukwekkende 30 km lange canyon. Op beide locaties kan je uitstekend wandelen.

  Wie liever nog wat dieren wil bekijken, kan de iets langere zuidelijke route naar Rovaniemi nemen. In Ranua breng je immers een bezoek brengen aan de befaamde arctische zoo (inkomticket inbegrepen). In dit prachtig vormgegeven park vind je een staalkaart van alle dieren die hun biotoop hebben in de hoge arctis. Van ijsbeer tot sneeuwuil, van rendier tot veelvraat, je ontmoet ze hier allemaal.

  In Rovaniemi, zo’n 80 kilometer ten noorden van Ranua sta je pal op de poolcirkel. Voor velen vormt de poolcirkel een magische grens, je betreedt immers de hoogste noordelijke regionen van onze planeet. Vanaf hier komt de zon gedurende een aantal dagen niet op rond 21 december en gaat ze niet onder rond 21 juni. In Europa is de poolcirkel het makkelijkst te overschrijden ook. In Alaska, Canada, Groenland of Siberisch Rusland is dat veel minder evident. Het was de beroemde architect Alvar Aalta die na de tweede wereldoorlog het volledig platgebrande Rovaniemi opnieuw ontwierp. De stad heeft enkele bijzondere troeven. Zo kan je een bezoek brengen aan het Santa Claus Village, het dorp waar de kerstman woont. In het wetenschapsmuseum Arktikum (inkomticket niet inbegrepen) kom je dan weer alles te weten over de hoge arctis en ook over de Sami, de indogene bevolking van Lapland.
  Overnachting in een hotel in het centrum van Rovaniemi.

  Dag 8

  Terugreis

  Na het ontbijt rijd je naar de luchthaven van Rovaniemi. Inleveren van de huurwagen en terugvlucht.

  Periode

  Vertrek dagelijks tussen 01.05.21 en 30.09.21 (met uitzondering van de periode 9-23.07.21)

  Prijzen

  op basis van 2 personen: € 1110
  op basis van 3 personen: € 1065
  op basis van 4 personen: € 1055
  op basis van 5 personen: € 1025

  Korting:
  Kind <12 jaar in extra bed, vergezeld van min. 2 volwassenen: korting van € 265 op de vermelde prijs
  Indien 3 volwassenen in triple kamer: korting € 50 per persoon

  Nota

  Je kan je reis makkelijk verlengen met één of meerdere nachten.

  Aantal dagen

  8 dagen, 7 nachten.

  Afspraak

  Aankomst op de luchthaven van Kuopio en terugkeer vanop de luchthaven van Rovaniemi.

  Autohuur

  Een huurwagen is in de prijs inbegrepen. Wij baseren ons op de volgende types wagens met manuele versnellingsbak:

  • bij 2 personen: categorie CDMR, type Ford Focus of gelijkwaardig
  • bij 3 personen: categorie CWMR, type Opel Astra stationwagen of gelijkwaardig
  • bij 4 of 5 personen: categorie IWMR, type Skoda Octavia stationwagen of gelijkwaardig

  Indien een andere voorkeur of voor grotere groepen, bekijken we graag de mogelijkheden.

  Bagage

  Voor de meeste vluchten is er een beperking van maximum 23 kilo bagage per persoon, met een maximum afmeting van 158 cm. Deze bagagebeperking wordt nogal strikt toegepast. De handbagage kent een maximum van 8 kilo met een maximum afmeting van 56x45x25 cm. Voor een extra bagage stuk tot 23 kg en een maximum afmeting van 158 cm betaalt u een richtmeerprijs van 30 euro.

  Voor het stapelen van de bagage in de huurwagen raden wij aan om grote reistassen mee te nemen i.p.v. reiskoffers.

  Comfort

  Overnachting op dag 1, 2 en 4 in blokhut appartement, dag 3 en 7 in tweepersoonskamer in hotel, op dag 5 en 6 in privé-blokhut. Dagelijkse sauna mogelijkheid.

  Deelnemers

  Minimum 2.

  Documenten

  Geldige identiteitskaart.

  Fysiek

  Basisconditie volstaat.

  Kledij

  Voorzie naast de gewone zomerkledij zeker een regenjas. Ook een goede fleece is steeds aan te raden.

  Leeftijdsadvies kinderen

  Gezien het avontuurlijke karakter van de rondreis raden wij af om te reizen met kinderen jonger dan 6 jaar.

  Maaltijden

  Alle ontbijten en avondmalen, behalve het avondmaal op dag 7, zijn in de prijs inbegrepen.

  De maaltijden aan boord van het vliegtuig zijn niet inbegrepen. Een maaltijd aan boord van het vliegtuig is steeds mogelijk, evenwel tegen betaling.

  Optioneel

  Op dag 2 in Lieksa (op 120 km van Metsäkartano):

  Nacht in de wildlife observatie schuilhut.
  Programma:

  • 14u00: aankomst in de Keljänpuro Lodge. Wie een eigen kamer wenst, dient die vooraf te boeken.
  • 15u00: koffie en snack, infosessie over de Finse wilde dieren
  • 16u00: vertrek naar de schuilhut. Wilde dieren observatie en fotografie vanuit de schuilhut. Picknick avondmaal inbegrepen. Mogelijkheid om in de hut te slapen.
  • 06u00: transfer terug naar de lodge.
  • 07u00: ontbijt.
  • Wie een kamer heeft geboekt, kan nog uitrusten tot 12u00.

  Prijs: € 125 per persoon.
  Eigen kamer in de lodge: € 40 per persoon.

  Op dag 3 in Kuhmo:

  • Fietstocht met gids 2u (helm en fiets inclusief)
   • citybike: € 45 per persoon.
   • mountain bike: € 50 per persoon
   • fatbike: € 55 per persoon
  • Drijven in de stroomversnellingen van de Pajakkakoski rivier 3u: € 195 per persoon.

  Op dag 4 in Juntusranta (uiterlijk mogelijk tot 17 augustus):

  • Beren spotten vanuit de wildernishut 6u (15u00-21u00): € 90 per persoon.
  • Beren spotten vanuit de wildernishut 12u (15u00-09u00): € 125 per persoon.

  Op dag 5 en 6 in Kuusamo:

  • Introductie kajak en kano 2,5u: € 45 per persoon. Elke dag, behalve zondag, om 10u00.
  • Rafting 4,5u (minimum leeftijd is 8 jaar):
   • Volwassene: € 75 per persoon.
   • Kind 8-15 jaar: € 45 per persoon.
    Mogelijk op woensdag, donderdag en vrijdag om 12u30.

  Routebeschrijving

  Voor de hele tocht beschik je over een Nederlandstalig routeboek.

  Verleng je reis

  Je kan je reis makkelijk verlengen met één of meerdere nachten.

  Vlucht

  Voor onze vluchten naar Finland werken we al jaren nauw samen met Finlands nationale luchtvaartmaatschappij, Finnair. Een uitzondering niet te na gesproken en in tegenstelling tot de chartermaatschappijen, vliegt Finnair klokvast en bieden de Finnair medewerkers een uitstekende service. Dankzij onze jarenlange samenwerking biedt Finnair ons de best mogelijke tarieven. 

  Daarenboven bieden we je, op het moment van je aanvraag, steeds de meest voordelige dagprijzen aan. 

  We maken je vrijblijvend een voorstel en nemen eventueel zelfs voor een beperkte tijd een vrijblijvende optie op de vluchten. Wij rekenen hiervoor geen extra kosten aan. De vluchtprijs die wij je opgeven omvat alle taksen, luchthaventaksen, brandstoftoeslagen en dergelijke. Eens je ticket is uitgegeven, kunnen er geen bijkomende toeslagen meer geheven worden.

  Vroege boekers (vanaf ongeveer 11 maanden voor afreis) kunnen vaak genieten van onze extra voordelige vluchttarieven. Wie eerder kort voor vertrek wenst te boeken, kan dat natuurlijk ook, maar de vluchtprijzen kunnen dan oplopen. Dus hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper je vliegt.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  21/12/2020