Op zoek naar iets?

Rendier op de weg in Finland

FINLAND - Natuur, cultuur en wildlife van Oost-Finland tot de Poolcirkel - 10 dagen

{{statusText}}

vanaf €1270

  • individuele rondreis met focus op het rijke dierenbestand van Oost-Finland
  • diverse accommodaties
  • van prehistorische rotstekeningen tot arctische cultuur

  Een opwindende road trip

  10-daagse rondreis met huurwagen van Oost-Finland tot op de poolcirkel. Puur genieten van natuur, cultuur en een rijk dierenbestand. Diverse accommodaties.

  Dierenplezier

  Van alle Europese landen is Finland niet alleen één van de dichtst beboste, maar het telt ook de meeste meren, zo'n 188.000 maar liefst. Het meest oostelijke land van Scandinavië kent daarenboven een enorme biodiversiteit. In deze uitgestrekte wildernis kan je nog volop dieren in het wild spotten. In het oostelijke grensgebied denken we dan vooral aan de grote roofdieren beer, wolf, veelvraat en lynx. Meer noordelijk tref je ook rendieren en met wat geluk ook elanden

  Tijdens deze 10-daagse rondreis reis je van Oost-Finland tot aan de rand van de poolcirkel. De nadruk ligt op dieren, natuur en cultuur. Je probeert roofdieren te spotten tijdens een nacht in een heuse fotografieschuilhut op een boogscheut van de Russische grens, je bezoekt een husky- en rendierboerderij en tijdens het vissen maak je kennis met het rijke visbestand in de Finse meren en rivieren. In Ranua breng je een bezoek aan de befaamde arctische zoo, waar je een staalkaart vindt van alle dieren die hun biotoop hebben in de hoge arctis. Van ijsbeer tot laplanduil, van poolvos tot muskusos, je ontmoet ze hier allemaal.

  Een vleugje geschiedenis

  Ook Finlands jongste nationale park komt aan bod. Hossa ligt aan de poort van Lapland en werd als 40e Finse nationaal park ingehuldigd ter ere van Finlands 100e verjaardag. In het park waan je je, dankzij het spectaculaire Julma-Ölkky ravijn, even in Canada of Noord-Amerika. De prehistorische rode rotstekeningen van Värikallio, ontdekt in 1977 aan de voet van een klif, dateren van 3500 tot 4500 jaar geleden. De 61 figuren beelden de jacht en sjamanistische rituelen uit. Vanop een platform op het meer kan je de rotstekeningen uitstekend bekijken.

  Tussen alle natuurpracht door is er ook aandacht voor de rijke geschiedenis en cultuur van 'Suomi'. Je leert hoe een handvol dappere Finnen een Russische overmacht verdreef tijdens de tweede wereldoorlog, staat oog-in-oog met het indrukwekkende 'stille volk' en verrijkt in Rovaniemi je kennis over de arctische gebieden.

   

  • individuele rondreis met focus op het rijke dierenbestand van Oost-Finland
  • diverse accommodaties
  • van prehistorische rotstekeningen tot arctische cultuur

   

  "We hebben met onze kinderen een prachtige en onvergetelijke reis beleefd! Eentje waar we nog lang aan zullen terugdenken... we hebben genoten van de natuur en de rust, van de husky honden, een succesvolle nacht in de berenhut, de fishing trip, de wandelingen en we zijn steeds supervriendelijk ontvangen."   Ilse

   

  Dag 1

  Aankomst in Oulu en naar Kuhmo (260 km)

  Aankomst op de luchthaven van Oulu en oppikken van de huurwagen. Vanuit Oulu rijd je zuidoostwaarts naar Kuhmo. Ongeveer halverwege is het gigantische Oulu meer, met z'n 928 km² het vierde grootste meer van Finland, de uitgelezen plek om even halt te houden. In Kuhmo verblijf je in het indrukwekkende Hotel Kalevala in Kuhmo, op een boogscheut van de Russische grens. Indrukwekkend, niet alleen vanwege de bouwstijl (vanuit de lucht lijkt het hotel op een arend), maar ook vanwege de prachtige accommodatie, de exquise keuken en het adembenemende panorama over het aangrenzende meer. Dé ideale locatie voor de volgende twee nachten. 

  Dag 2

  Bezoek aan de husky's

  Na het ontbijt neem je de wagen voor een korte verplaatsing (ca. 30 minuten) naar een pittoreske huskyboerderij, midden in het woud. Gelegen tussen twee meren met de dichtstbijzijnde buren op twee kilometer afstand, is dit de perfecte thuis voor een twintigtal Siberische en Alaskan husky's. De husky's die 's winters de sledes trekken, houden in de zomer een rustperiode en beperken zich tot korte wandeltochten. De uitbater van de kennel leidt je rond in de kennel en je maakt uitgebreid kennis met de uiterst zachtaardige en immer goedgemutste husky's. Tijdens het bezoek kom je alles te weten over het dagelijkse leven op de huskyboerderij en geniet je ook van een smakelijke lunch. Als het weer het toelaat gebeurt dit buiten bij het open vuur.
  In de namiddag keer je terug naar het hotel.

  Dag 3

  Naar de berenhut (55 km)

  In de voormiddag kan je Petola Visitor Centre bezoeken, vlak naast het hotel. Hier leer je alles over Finlands grote roofdieren, een perfecte voorbereiding op de rest van de dag. Om twee uur in de namiddag word je immers verwacht in het Boreal Wildlife Centre in Viiksimo. Hier, in het grensgebied tussen Finland en Rusland bevind je je in één van de laatste ongerepte wildernissen van Europa. In dit uitgestrekte gebied leven er nog verschillende populaties grote roofdieren. Voor fotografen en natuurliefhebbers is dit een waar paradijs. Het Boreal Wildlife Centre, een oud grensstation dat nu dienst doet als verblijf en uitvalsbasis, beschikt over uitstekende schuilhutten met optimale fotomogelijkheden. Na een late lunch word je naar een grote schuilhut gebracht. Voorzien van proviand verblijf je hier de hele nacht en hoop je uiteraard op een glimp van beer, wolf, veelvraat en vos. Adrenaline verzekerd!

  Dag 4

  Naar Lentiira (45 km)

  In de vroege ochtend en een onvergetelijke ervaring rijker, keer je terug naar Boreal Wildlife Centre. Na het ontbijt zet je koers in noordelijke richting naar Lentiira. De streek rond Lentiira stond vroeger vooral bekend om zijn artisanale teerproductie. De houtteer, die ontstaat bij het verhitten van plantaardig materiaal, is een donkere, stroperige of kleverige taaie substantie met een karakteristieke geur. Houtteer werd vooral in de scheepvaart gebruikt en vandaag nog als houtbeschermer, maar kent ook enkele medicinale en zelfs culinaire toepassingen. Je verblijft in het karaktervolle Lentiira Holiday Village. Dit familiebedrijfje biedt al sinds 1967 onderdak aan gasten en dankt zijn succes aan de warme ontvangst en de fantastische ligging aan het Niskanselkä meer. Avondmaal en overnachting in een gezellige blokhut.

  Dag 5

  Lentiira

  Vandaag kan je een hele dag genieten van de prachtige natuur in en rond Lentiira. Je kan makkelijk een kano, roeiboot of mountainbike huren ter plaatse en de kinderen zullen vast plezier vinden in de op het domein aanwezige honden, konijnen, varkentjes, schapen, geiten en zelfs enkele rendieren. De waters rond Lentiira bieden echter ook geweldige vismogelijkheden, en wie wil kan optioneel gedurende 2 of 5 uur met een professionele plaatselijke gids een lijntje uitwerpen. Avondmaal en overnachting in een gezellige blokhut.

  Wil je opnieuw een spannende nacht doorbrengen in een fotografieschuilhut in het woud en kans maken op het spotten van beer, veelvraat, wolf en vos, dan kan je de trip met één dag in Lentiira uitbreiden. De schuilhutten hier zijn iets kleiner dan die in Viiksimo, wat de ervaring nog intenser maakt.

  Dag 6

  Lentiira - Hossa (155 km)

  Vandaag rijd je verder noordwaarts langs de Fins-Russische grens. Eindbestemming is Hossa en onderweg is er heel wat te zien en te beleven, dus vroeg uit de veren!
  Een uurtje rijden ten noorden van Lentiira herinnert het 'Raatteen Portti Winter War museum' aan de hevige strijd tussen Russische en Finse strijdkrachten in de tweede wereldoorlog. Een handvol Finnen bood hier met succes het hoofd aan een Russische overmacht. Het naast het museum gelegen 'monument voor de winteroorlog', met haar over een gebied van bijna drie hectare verspreide stenen (één voor elke gevallen soldaat), dwingt de toeschouwer om stil te staan bij de absurditeit van oorlog.
  Minstens even indrukwekkend is de permanente kunstinstallatie 'Hiljainen kansa', het stille volk. Op een half uur rijden ten noorden van het winteroorlog museum sta je plots oog in oog met honderden vogelverschrikkers. Ze staan roerloos in een uitgestrekt veld, één voor één gekleed in een verschillend gewaad. Is het een verwijzing naar de oorlog? Naar de vluchtelingproblematiek? Naar de eindigheid van het leven? Begeef je tussen het stille volk en geef er vooral je eigen betekenis aan. Deze aangrijpende installatie, naar een idee van choreografe Reijo Kela, is een absolute must. Wie wil, kan na het bezoek genieten van 'de beste pannenkoeken ter wereld'.

  Je rijdt verder noordelijk naar Hossa, waar je je intrek neemt in een gezellig blokhut appartementje. Het avondmaal wordt 'aan huis' gebracht. Overnachting in de blokhut.

  Dag 7

  Rendieren en Hossa nationaal park

  Na het ontbijt breng je een bezoek aan de Hossan Poropuisto rendierboerderij. Je staat hier met één voet in Lapland, vanaf hier begint het rendierhoeden. Op de rendierboerderij kan je heel dicht bij deze fascinerende dieren komen en leer je hoe de rendieren al millenia lang overleven in klimatologisch bijzonder barre omstandigheden.
  In de namiddag verken je het Hossa nationaal park. Finlands jongste nationaal park is een echte parel van natuurbeleving. Blikvangers zijn enerzijds het Julma-Ölkky meer dat door een spectaculair, 50 meter hoog, ravijn loopt en anderzijds de prehistorische rode rotstekeningen van Värikallio. Talloze wandelpaden doorkruisen de adembenemende natuurpracht. Je kan ter plekke ook een kano huren en het park vanop het water bewonderen. Je kan Hossa dus makkelijk op eigen kracht bezoeken, maar wie wil, kan dat ook optioneel doen onder begeleiding van een gids. Avondmaal en overnachting in de blokhut.

  Dag 8

  Hossa - Kuusamo - Ranua (210 km)

  Na het ontbijt rijd je Lapland binnen. Eindhalte vandaag is Ranua, maar eerst maak je een ommetje via het roofdierenpark zo'n 30 kilometer ten zuiden van Kuusamo. In dit 'Kuusamon suurpetokeskus' kan je samen met een gids dichtbij Finlands grote roofdieren komen. De drijvende kracht achter dit unieke park is Sulo Karjalainen, een man met een wel heel bijzondere band met de dieren. Alle roofdieren hier zijn immers wezen. "Mijn park is bij toeval ontstaan.", vertelt Sulo. "Ik deed onderzoekswerk naar de leefgewoonten van Finlands grote roofdieren en mensen begonnen me berenjongen op te sturen die door auto ongevallen of de jacht wezen waren geworden. Ik verzorgde ze en als ze achteraf niet meer geschikt bleken om terug in het wild uit te zetten, bleven ze bij mij".

  Ondertussen zijn Sulo en zijn park wereldberoemd. Momenteel is Juuso de grootste beer in het park, een echte kolos. Het wildpark is dagelijks geopend van 10 tot 17 uur. Richtprijs inkom: volwassenen aan 10 euro, kinderen tot 16 jaar aan 5 euro.

  Je vervolgt je weg naar Ranua, beroemd om zijn arctische zoo. Overnachting in een vlak naast de zoo gelegen appartement blokhut. 

  Dag 9

  Ranua

  In Ranua breng je een bezoek brengen aan de befaamde arctische zoo (inkomticket inbegrepen). In dit prachtig vormgegeven park vind je een staalkaart van alle dieren die hun biotoop hebben in de hoge arctis. Van ijsbeer tot sneeuwuil, van rendier tot veelvraat, je ontmoet ze hier allemaal. Wie wil, kan optioneel een gegidste rondleiding krijgen. 

  Wie eens pal op de poolcirkel wil staan, kan de verplaatsing maken naar Rovaniemi, 80 kilometer ten noorden van Ranua. De poolcirkel vormt voor velen een magische grens, je betreedt immers de hoogste noordelijke regionen van onze planeet. Vanaf hier komt de zon gedurende een aantal dagen niet op rond 21 december en gaat ze niet onder rond 21 juni. In Europa is de poolcirkel het makkelijkst te overschrijden ook. In Alaska, Canada, Groenland of Siberisch Rusland is dat veel minder evident. Laplands meest bekende stad, Rovaniemi, ligt pal op die poolcirkel. Het was de beroemde architect Alvar Aalta die na de tweede wereldoorlog het volledig platgebrande Rovaniemi opnieuw ontwierp. De stad heeft enkele bijzondere troeven. Zo kan je een bezoek brengen aan het Santa Claus Village, het dorp waar de kerstman woont. In het wetenschapsmuseum Arktikum (inkomticket niet inbegrepen) kom je dan weer alles te weten over de hoge arctis en ook over de Sami, de indogene bevolking van Lapland.

  Overnachting in het blokhut appartement in Ranua.

   

  Dag 10

  Ranua - Oulu (172 km), terugreis of verlenging

  Na het ontbijt rijd je terug in zuidelijke richting naar Oulu. Inleveren van de huurwagen en terugvlucht.

  Wie wil, kan de rondrit nog een bijzonder staartje geven met een overnachting in het 'Arctic Lighthouse Hotel'. Dit unieke hotel ligt op het eiland Hailuoto, het grootste eiland in de Botnische Golf, vlak voor de kust van Oulu. Het hotel ligt pal naast een prachtige voormalige vuurtoren en biedt adembenemende zeezichten. Het hotel biedt gezellige kamers, een restaurant, een grote zonneterras, en sauna's.
  Het eiland Hailuoto ligt vlakbij Oulu luchthaven en is in de zomer bereikbaar met de wagen via een gratis ferry. 

  Zie onder 'vertrekdata & prijzen' voor de tarieven.

  Periode

  Vertrek dagelijks tussen 01.06.19 en 30.09.19 en tussen 01.06.20 en 30.09.20 (met uitzondering van de periode 08-25.07.20)

  Prijzen

  € 1270 per persoon (o.b.v. 2 personen – tweepersoonskamer)

  € 800 per kind <12 jaar (o.b.v. extra bed en vergezeld van min. 2 volwassenen)

  € 435 single supplement

  Nota

  Een huurwagen is niet in de basisprijs inbegrepen. Op het moment van uw aanvraag kijken we graag voor je de best mogelijke voorwaarden na, afhankelijk van het seizoen.

  Je kan je reis makkelijk verlengen met één of meerdere nachten.

  Zo kan je in Lentiira een tweede spannende nacht doorbrengen in een fotografieschuilhut in het woud en kans maken op het spotten van beer, veelvraat, wolf en vos. De schuilhutten hier zijn iets kleiner dan die in Viiksimo, wat de ervaring nog intenser maakt.

  € 195 per persoon (o.b.v. 2 personen – tweepersoonskamer incl. lunch)

  Een andere heel leuke verlenging op het eind van de reis is een overnachting in het 'Arctic Lighthouse Hotel'. Dit unieke hotel ligt op het eiland Hailuoto, het grootste eiland in de Botnische Golf, vlak voor de kust van Oulu. Het hotel ligt pal naast een prachtige voormalige vuurtoren en biedt adembenemende zeezichten. Het hotel biedt gezellige kamers, een restaurant, een grote zonneterras, en sauna's. Het eiland Hailuoto ligt vlakbij Oulu luchthaven en is in de zomer bereikbaar met de wagen via een gratis ferry. 

  Richtprijs vanaf € 115 per kamer (o.b.v. 2 personen – tweepersoonskamer). 

  Aantal dagen

  10 dagen, 9 nachten.

  Afspraak

  Aankomst op en terugkeer vanop de luchthaven van Oulu.

  Bagage

  Voor de meeste vluchten is er een beperking van maximum 23 kilo bagage per persoon, met een maximum afmeting van 158 cm. Deze bagagebeperking wordt nogal strikt toegepast. De handbagage kent een maximum van 8 kilo met een maximum afmeting van 56x45x25 cm. Voor een extra bagage stuk tot 23 kg en een maximum afmeting van 158 cm betaalt u een richtmeerprijs van 30 euro.

  Voor het stapelen van de bagage in de huurwagen raden wij aan om grote reistassen mee te nemen i.p.v. reiskoffers.

  Comfort

  Overnachting op dag 1 en 2 in tweepersoonskamer in hotel, op dag 3 in wildernishut, op dag 4 en 5 in privé-blokhut voor 2 tot 5 personen, op dag 6, 7, 8 en 9 in blokhut appartement voor 2 tot 5 personen. Dagelijkse sauna mogelijkheid (behalve op dag 3).

  Deelnemers

  Minimum 1.

  Documenten

  Geldige identiteitskaart.

  Fysiek

  Basisconditie volstaat.

  Kledij

  Voorzie naast de gewone zomerkledij zeker een regenjas. Ook een goede fleece is steeds aan te raden.

  Leeftijdsadvies kinderen

  Gezien het avontuurlijke karakter van de rondreis raden wij af om te reizen met kinderen jonger dan 6 jaar.

  Maaltijden

  Alle ontbijten, de lunch op dag 2 en 3, en het avondmaal op dag 4, 5, 6 en 7 zijn in de prijs inbegrepen. De twee avondmalen in Hotel Kalevala op dag 1 en 2 kunnen bijgeboekt worden. Totaalprijs: € 80 per persoon.

  De maaltijden aan boord van het vliegtuig zijn niet inbegrepen. Een maaltijd aan boord van het vliegtuig is steeds mogelijk, evenwel tegen betaling.

  Optioneel

  Eventuele optionele activiteiten:

  • op dag 5 in Lentiira, vissen met gids 2u: € 200 per groep
  • op dag 5 in Lentiira, vissen met gids 5u: € 400 per groep
  • op dag 7 in Kovavaara, wandelen in Hossa nationaal park met gids 3u: € 175 per groep
  • op dag 8 in Ranua: rondleiding door gids in zoo: € 135 per groep

  Routebeschrijving

  Voor de hele tocht beschik je over een Nederlandstalig routeboek.

  Single

  Het single supplement bedraagt € 435.

  Verleng je reis

  Je kan je reis makkelijk verlengen met één of meerdere nachten. Zo kan je in Lentiira een tweede spannende nacht doorbrengen in een fotografieschuilhut in het woud en kans maken op het spotten van beer, veelvraat, wolf en vos. De schuilhutten hier zijn iets kleiner dan die in Viiksimo, wat de ervaring nog intenser maakt. Prijs: € 190 per persoon per nacht (incl. lunch en ontbijt).

  Een heel leuke verlenging op het eind van de reis is een overnachting in het 'Arctic Lighthouse Hotel'. Dit unieke hotel ligt op het eiland Hailuoto, het grootste eiland in de Botnische Golf, vlak voor de kust van Oulu. Het hotel ligt pal naast een prachtige voormalige vuurtoren en biedt adembenemende zeezichten. Het hotel biedt gezellige kamers, een restaurant, een grote zonneterras, en sauna's. 
  Het eiland Hailuoto ligt vlakbij Oulu luchthaven en is in de zomer bereikbaar met de wagen via een gratis ferry. Richtprijs: € 115 per kamer per nacht (inclusief ontbijt).

  Vlucht

  Voor onze vluchten naar Finland werken we al jaren nauw samen met Finlands nationale luchtvaartmaatschappij, Finnair. Een uitzondering niet te na gesproken en in tegenstelling tot de chartermaatschappijen, vliegt Finnair klokvast en bieden de Finnair medewerkers een uitstekende service. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Finnair eind 2017 voor de 8e (!) keer op rij de titel van 'beste luchtvaartmaatschappij voor Noord-Europa' veroverde. Dankzij onze jarenlange samenwerking biedt Finnair ons de best mogelijke tarieven. 

  Daarenboven bieden we je, op het moment van je aanvraag, steeds de meest voordelige dagprijzen aan. 

  We maken je vrijblijvend een voorstel en nemen eventueel zelfs voor een beperkte tijd een vrijblijvende optie op de vluchten. Wij rekenen hiervoor geen extra kosten aan. De vluchtprijs die wij je opgeven omvat alle taksen, luchthaventaksen, brandstoftoeslagen en dergelijke. Eens je ticket is uitgegeven, kunnen er geen bijkomende toeslagen meer geheven worden.

  Vroege boekers (vanaf ongeveer 11 maanden voor afreis) kunnen vaak genieten van onze extra voordelige vluchttarieven. Wie eerder kort voor vertrek wenst te boeken, kan dat natuurlijk ook, maar de vluchtprijzen kunnen dan oplopen. Dus hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper je vliegt.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  10/12/2019