FYSIEK WANDELNIVEAU

FYSIEKE WANDELNIVEAUS

We hebben onze reizen ingedeeld in 5 fysieke wandelniveaus. 

Daarbij houden we vooral rekening met de hoogteverschillen en met het aantal uren stappen per dag (zonder rustpauzes). Ook het rugzakgewicht, het klimaat, het wandelterrein, de duur van de tocht en de hoogte kunnen uiteraard een rol spelen. Lees steeds ook de omschrijving van het niveau van de reis in de praktische reisinfo.
Deze indeling is een gemiddelde: een reis kan bestaan uit lichtere en zwaardere dagen.
Uiteraard geldt steeds: hoe beter je conditie (en voorbereiding), hoe meer je zal genieten.


FYSIEK WANDELNIVEAU 1

Lichte wandelreizen. 3 à 5 uur wandelen per dag, met geringe hoogteverschillen, afhankelijk van de bestemming  tot max 400 meter per dag. Voor iedere wandelliefhebber met een goede basisconditie.

FYSIEK WANDELNIVEAU 2

Gemiddelde reizen. Gemiddeld 5 à 6 uur stappen per dag, uitzonderlijk eens langer. Hoogteverschillen tot max 900 meter/ IJsland tot max 500 meter. Wandelingen met een dagrugzakje..  Al kunnen sportieve mensen aan deze reizen vaak deelnemen zonder specifieke fysieke voorbereiding, toch raden we iedereen aan om bv. regelmatig (2 maal per week) te gaan joggen. Ook zwemmen en fietsen zijn geschikte trainingsvormen.

FYSIEK WANDELNIVEAU 3

Sportieve tochten. 6 à 8 uur wandelen per dag en hoogteverschillen boven de 1000 meter / IJsland tot max 900 meter. De meeste tochten van dit niveau zijn met eigen rugzak (persoonlijke spullen en picknick, soms ook kampeermateriaal). Een goede fysieke conditie, tredzekerheid  en vooral een goed uithoudingsvermogen zijn noodzakelijk.  Voor geoefende bergwandelaars.

FYSIEK WANDELNIVEAU 4

Zware reizen. Wandelreizen die omwille van de hoogte, het hoge rugzakgewicht en/of andere redenen duidelijk zwaarder zijn dan alle andere reizen. Deze reizen stellen hoge eisen aan het uithoudingsvermogen en vergen enige ervaring. Training vooraf is voor iedereen noodzakelijk.

FYSIEK WANDELNIVEAU 5

Tochten met een expeditiekarakter. Omwille van extreme klimatologische omstandigheden,  hooggebergte terrein of zware uitrusting vereisen deze tochten een uitstekende fysieke conditie en een groot doorzettingsvermogen.