Op zoek naar iets?

wandelen in de bergen

Wandelniveau

Bepalen van het fysiek wandelniveau

We hebben onze reizen ingedeeld in 5 fysieke wandelniveaus. 

Daarbij houden we vooral rekening met de hoogteverschillen en met het aantal uren stappen per dag (zonder rustpauzes). Ook het rugzakgewicht, het klimaat, het wandelterrein, de duur van de tocht en de hoogte kunnen uiteraard een rol spelen. Lees steeds ook de omschrijving van het niveau van de reis in de praktische reisinfo.

Deze indeling is een gemiddelde: een reis kan bestaan uit lichtere en zwaardere dagen. Uiteraard geldt steeds: hoe beter je conditie (en voorbereiding), hoe meer je zal genieten;

Klimaat, terrein en/of andere factoren kunnen ervoor zorgen dat een reis zwaarder aanvoelt, lees daarom altijd de gedetailleerde uitleg bij praktisch.

Een fysiek wandelniveau wordt niet toegekend aan reisprogramma's die op maat kunnen uitgewerkt worden.

Wandelniveau 0.5

Geen specifieke conditie vereist. Wandelingen of vergelijkbare activiteiten van maximum 2 uur per dag.

Wandelniveau 1

Een normale gezondheid volstaat. Gemiddeld 3 à 5 uur wandelen per dag of activiteiten die max. 3 à 5 uur in beslag nemen, met geringe hoogteverschillen afhankelijk van de bestemming tot ca. 400 meter per dag. Goed te been zijn is een must.

Wandelniveau 2

Gemiddeld 5 à 6 uur wandelen per dag, uitzonderlijk eens langer. Hoogteverschillen tot ca. 900 meter per dag. Wandelingen met een dagrugzak. Voor iedere reiziger met een goede basisconditie.

Wandelniveau 3

Sportieve tochten. 6 à 8 uur wandelen per dag en hoogteverschillen boven de 1000 meter / IJsland tot max 900 meter. De meeste tochten van dit niveau zijn met eigen rugzak (persoonlijke spullen en picknick, soms ook kampeermateriaal). Een goede fysieke conditie, tredzekerheid  en vooral een goed uithoudingsvermogen zijn noodzakelijk.  Voor geoefende bergwandelaars.

Wandelniveau 4

Reizen die omwille van de hoogte, het hoge rugzakgewicht en/of andere redenen duidelijk zwaarder zijn dan alle andere reizen. Deze reizen stellen hoge eisen aan het uithoudingsvermogen en vergen enige ervaring. Training vooraf is voor iedereen noodzakelijk.

Wandelniveau 5

Tochten met een expeditie-karakter. Omwille van extreme klimatologische omstandigheden, hooggebergte terrein of zware uitrusting vereisen deze tochten een uitstekende fysieke conditie en een groot doorzettingsvermogen.