fbpx Praktische informatie over onze wandelreizen - Zuiderhuis

Praktische informatie over onze wandelreizen

1. Onze wandelreizen

Ons omvangrijk aanbod wandelreizen komt tegemoet aan zowat elke wandelwens. Zowel binnen Europa als ver daarbuiten bieden we het hele jaar door tochten met bagagevervoer, wandelreizen vanuit een vast verblijf en uitdagende trekkings aan, zowel in groep als individueel.

Belangrijk is te weten wat je aankan en welke inspanning je bereid bent te leveren. We hebben daarom elke reis ingedeeld naar fysiek niveau. Ook voor het comfort dat je onderweg mag verwachten, hebben we een eigen classificatie (niet te verwarren met de traditionele hotelsterren) die varieert van zeer eenvoudig tot uiterst comfortabel.2. Wandelen in kleine groep

Doordat de groepen op onze groepsreizen bewust beperkt worden tot gemiddeld 12 deelnemers, heb je de kans om alle groepsleden en de begeleiders te leren kennen. Op onze groepsreizen ontmoet je mensen van alle leeftijden. Vanaf 18 jaar kan iedereen deelnemen aan een van de groepsreizen onze website. Jongeren vanaf 16 jaar kunnen mee onder begeleiding van een van de ouders.

Het minimum aantal deelnemers voor een individuele reis is meestal 2, omwille van de veiligheid. Een aantal tochten zijn wel geschikt om alleen te ondernemen. Bij elke reis vind je terug of je deze al dan niet alleen kan afleggen. Het maximum aantal deelnemers is meestal niet vermeld omdat het bepaald wordt door tijdstip en beschikbaarheid van plaats in hotels of andere verblijfsmogelijkheden.3. Fysiek wandelniveau

We hebben onze reizen ingedeeld in vijf categorieën, aangeduid met bolletjes als symbool. Daarbij houden we vooral rekening met de hoogteverschillen en met het aantal uren stappen per dag (zonder rustpauzes). Ook het rugzakgewicht, het klimaat, het wandelterrein, de duur van de tocht en de hoogte kunnen uiteraard een rol spelen. Lees steeds ook de omschrijving van het niveau van de reis in de praktische reisinfo.

Deze indeling is een gemiddelde: een reis kan bestaan uit lichtere en zwaardere dagen. Uiteraard geldt steeds: hoe beter je conditie (en voorbereiding), hoe meer je zal genieten.

Fysiek niveau 1:
Gemakkelijk

Een normale gezondheid volstaat. Gemiddeld 3 à 5 uur wandelen per dag of activiteiten die max. 3 à 5 uur in beslag nemen, met geringe hoogteverschillen afhankelijk van de bestemming tot ca. 400 meter per dag.

Goed te been zijn is een must.


Fysiek niveau 2:
Gematigd

Gemiddeld 5 à 6 uur wandelen per dag, uitzonderlijk eens langer. Hoogteverschillen tot ca. 700 meter per dag.

Wandelingen met een dagrugzak. Voor iedere reiziger met een goede basisconditie.


Fysiek niveau 3:
Sportief

Sportieve tochten. 6 à 8 uur wandelen per dag en hoogteverschillen van 700 tot 1000 meter. De meeste tochten van dit niveau zijn met eigen rugzak.

Een goede fysieke conditie, tredzekerheid en vooral een goed uithoudingsvermogen zijn noodzakelijk. Voor geoefende bergwandelaars.

Fysiek niveau 4:
Uitdagend

Eerder pittige tochten. 7 à 9 uren wandelen per dag en hoogteverschillend van meer dan 1000 meter gemiddeld. Reizen die omwille van de hoogte, het hoge rugzakgewicht en/of andere redenen duidelijk zwaarder zijn dan alle andere reizen.

Deze reizen stellen hoge eisen aan het uithoudingsvermogen en vergen enige ervaring. Training vooraf is voor iedereen noodzakelijk.

Fysiek niveau 5:
Extreem

Tochten met een expeditie-karakter. Omwille van extreme weersomstandigheden, hooggebergte terrein of zware uitrusting vereisen deze tochten een uitstekende fysieke conditie en een groot doorzettingsvermogen.
4. Technisch wandelniveau

Naast de fysieke conditie, speelt vaak ook het technisch niveau een rol. De meeste van onze reizen staan open voor iedereen en kennen geen noemenswaardige technische moeilijkheden. Soms wordt het wat moeilijker en daarom maakten we voor deze reizen ook een indeling op technisch niveau.

Geen quotering: Goede, vlot begaanbare paden. Geen technische moeilijkheidsgraad.

Technisch niveau 1:
Moeilijk

Hier en daar vervaagt het pad. Bij bergtochten worden enkele sneeuw- of puinhellingen overgestoken.


Technisch niveau 2:
Technisch –

Lichte klauterpartijen of occasionele passages met kabelzekering of laddertjes. Sneeuw- of puinhellingen zijn steiler of komen vaak voor.

Technisch niveau 3:
Extreem

Van het maken van gletsjertochten tot het beklimmen van rotsen. Begeleiding door gediplomeerde beroepsberggidsen.


5. Comfortniveau

De classificatie waarmee het comfortniveau van een tocht wordt aangeduid is een eigen appreciatie en staat los van bestaande sterrensystemen van toepassing in verschillende landen. We hebben getracht het comfortniveau zo getrouw mogelijk weer te geven, al gaat het steeds om een gemiddelde, en kan dit niveau variëren binnen eenzelfde reis. Zo kan het gebeuren dat je tijdens je reis verschillende nachten doorbrengt binnen onze classificaties van standaard én comfort. Lees daarom steeds de beschrijving over je accommodaties bij de praktische info over de reis.

Een comfortniveau wordt niet toegekend aan reisprogramma’s die op maat kunnen uitgewerkt worden.

Comfortniveau 1:
Bivak

Verblijf in tenten. Eigen slaapzak en -mat mee te nemen.


Comfortniveau 2:
Basic

Verblijf in berghutten, hostels, gastverblijven in slaapzalen of tweepersoonskamers met gemeenschappelijk sanitair. Eventueel eigen slaapzak en -mat mee te nemen.


Comfortniveau 3:
Standaard

Verblijf in tweepersoonskamers met privé sanitair in hotels of gastverblijven.


Comfortniveau 4:
Comfort

Verblijf in tweepersoonskamers met privé sanitair in hotels of gastverblijven met verhoogd comfort.


Comfortniveau 5:
Exclusief

Verblijf in tweepersoonskamers met privé sanitair in hotels of gastverblijven met hoog comfort, die voorzien in extra faciliteiten (zoals wellness, zwembad of gastronomisch restaurant) of een historische waarde hebben.


6. Prijzen

Voor onze reizen hanteren we een zo volledig mogelijke prijs. Onze basisprijs, zonder supplementen en is geldig per persoon in een gedeelde tweepersoonskamer. Onze prijzen omvatten doorgaans de vluchten (indien deze voor het programma voorzien zijn), de luchthaventaksen (plaatselijke luchthaventaksen buiten Europa zijn soms niet inbegrepen), alle verplaatsingen en alle overnachtingen, maaltijden, en bij onze groepsreizen ook de diensten van onze reisleiders.


Voor de meeste tochten die per wagen goed bereikbaar zijn, is het vervoer van en naar de afspraakplaats niet inbegrepen. Voor deze reizen is kostendelend (mee)rijden of openbaar vervoer mogelijk. Nooit inbegrepen zijn: de kosten voor visum, drank en persoonlijke uitgaven, verzekeringen en eventuele fooien voor lokale gidsen of chauffeurs. Per dossier wordt een administratie- en een dossierkost gerekend.


7. Reisdossier

Bij inschrijving op een groepsreis ontvang je van ons een reisfiche met alle praktische info die je nodig hebt voor je reis: reisweg, plaats en uur van afspraak, informatie over het logies, een bagagelijst. We raden altijd aan om je uitrusting (schoenen, kousen, rugzakken, jassen, broeken, wandelstokken,…) in een gespecialiseerde buitensportzaak te kopen.

Ongeveer 3 weken voor aanvang van je individuele wandelreis ontvang je een uitgebreid reisdossier boordevol praktische informatie, tips en gedetailleerde dag-tot-dag beschrijving (één per geboekt dossier). Deze handige gids in pocketformaat werd voor elke individuele wandelvakantie zorgvuldig samengesteld en gecontroleerd door de wandelexperten van Zuiderhuis. In de meeste gevallen ontvang je vóór vertrek ook het nodige kaartmateriaal en hotelvouchers, soms in het eerste hotel of op de afspraakplaats.


8. Bagagevervoer

Voor de meeste tochten in lijn of lusvorm wordt je bagage vervoerd. Dit bagagevervoer – 1 stuk per deelnemer – is in bijna alle gevallen inbegrepen. In het reisdossier van je programma vind je informatie over het toegelaten maximumgewicht van de bagage.

Onderweg draag je zelf een dagrugzakje. Voor een aantal tochten kan je ook ervoor kiezen je eigen rugzak te dragen.9. Tijdig boeken

Tijdig boeken voor een individuele wandelreis is ook altijd aanbevolen, zeker voor de drukke zomermaanden en voor de programma’s in lijn, waarvoor dagelijks een ander hotel moet worden gereserveerd. Om dit soort programma’s te kunnen uitvoeren, is het nodig dat op iedere verblijfsplaats ook het voorziene logies kan worden bevestigd. Dit kan soms enige tijd in beslag kan nemen. Ook voor programma’s met vast verblijf die slechts enkele kamers ter beschikking hebben, is het nodig om tijdig te boeken. Indien een datum niet bevestigd kan worden, dan stellen we een andere vertrekdatum voor of zoeken we in overleg naar een ander programma dat wel mogelijk is. Hou er rekening mee dat een late inschrijving extra kosten met zich mee kan brengen.

Ook op onze groepsreizen loont het om vroeg te boeken. Zolang de status van deze reis ‘beschikbaar’ is, geldt een vroegboekkorting van 5%. Eens het minimum aantal deelnemers bereikt wordt en daarbij de reis gegarandeerd is, vervalt de korting.