fbpx Praktische informatie fietsvakanties - Fietsreizen

Praktische informatie fietsvakanties

Praktische informatie over onze fietsvakanties


1. Accommodatie

Een onbezorgde vakantie begint in een sfeervolle accommodatie. Afhankelijk van de fietsvakantie die je kiest, logeer je in kwalitatieve hotels, chambres d’hôtes, kajuiten of guesthouses. Bij de programma’s van hotel naar hotel kunnen we vooraf een indicatieve hotellijst bezorgen. We houden steeds rekening met eventuele voorkeuren, maar deze kunnen nooit gegarandeerd worden. Indien de hotelkeuze niet meer mogelijk is, wordt er een gelijkwaardige accommodatie ingeboekt.

Bij reservatie kan je vaak kiezen tussen een kamer dubbele kamer of een twin kamer: een dubbele kamer heeft 1 groot bed, een twin kamer 2 aparte bedden.

2. Comfortniveau

De classificatie waarmee het comfortniveau van een tocht wordt aangeduid is een eigen appreciatie en staat los van bestaande sterrensystemen van toepassing in verschillende landen. We hebben getracht het comfortniveau zo getrouw mogelijk weer te geven, al gaat het steeds om een gemiddelde, en kan dit niveau variëren binnen eenzelfde reis. Zo kan het gebeuren dat je tijdens je reis verschillende nachten doorbrengt binnen onze classificaties van standaard én comfort. Lees daarom steeds de beschrijving over je accommodaties bij de praktische info over de reis.

Een comfortniveau wordt niet toegekend aan reisprogramma’s die op maat kunnen uitgewerkt worden.


Comfortniveau 1:
Bivak

Verblijf in tenten. Eigen slaapzak en -mat mee te nemen.


Comfortniveau 2:
Basic

Verblijf in berghutten, hostels, gastverblijven in slaapzalen of tweepersoonskamers met gemeenschappelijk sanitair. Eventueel eigen slaapzak en -mat mee te nemen.


Comfortniveau 3:
Standaard

Verblijf in tweepersoonskamers met privé sanitair in hotels of gastverblijven.


Comfortniveau 4:
Comfort

Verblijf in tweepersoonskamers met privé sanitair in hotels of gastverblijven met verhoogd comfort.


Comfortniveau 5:
Exclusief

Verblijf in tweepersoonskamers met privé sanitair in hotels of gastverblijven met hoog comfort, die voorzien in extra faciliteiten (zoals wellness, zwembad of gastronomisch restaurant) of een historische waarde hebben.


3. Boekingsproces

Voor al onze fietsvakanties werken wij steeds met boekingen op aanvraag. Dit wil zeggen dat wij de effectieve beschikbaarheid pas kunnen nagaan nadat wij jouw boeking ontvangen hebben. De openstaande data op de website proberen wij zo up-to-date mogelijk te houden, maar beschikbaarheden fluctueren voortdurend.

Wanneer wij jouw boeking (via de website of via mail) en het voorschot ontvangen, starten wij het boekingsproces. Zodra de reis bevestigd is (na ong. 2 à 3 werkdagen), brengen wij je daarvan op de hoogte en bezorgen wij je de bevestigde bestelbon. Kan de reis niet meer bevestigd worden dan kijken wij graag samen met jouw naar een andere vertrekdatum of reis.4. Fietshelm

Voor je eigen veiligheid en om hygiënische redenen raden we steeds aan om je eigen helm mee te nemen. Moderne helmen bieden veel comfort, zelfs op warme dagen. Vandaar ons motto: Zet ‘m op!

In bepaalde Europese landen, zoals Spanje en Tsjechië, is het dragen van een fietshelm ook wettelijk verplicht.5. Huurfiets of eigen fiets

Op de meeste bestemmingen kan je een (elektrische) fiets huren. De fiets dien je op voorhand te reserveren zodat we de beschikbaarheid kunnen garanderen. De lokale verhuurder staat telkens in voor het onderhoud.

Pech onderweg? Onze lokale partner helpt je graag verder. Een lekke band dien je zelf te kunnen herstellen, een korte handleiding in ons routeboekje helpt je hierbij. Als klant blijf je gedurende de hele fietsvakantie verantwoordelijk voor de ter beschikking gestelde fiets. In geval van schade of diefstal kan onze lokale partner hiervoor een schadevergoeding aanrekenen, die je rechtstreeks aan hen dient te betalen. Bij schade aan eigen (elektrische) fiets kunnen de lokale partner, de vervoerder, noch Zuiderhuis aansprakelijk gesteld worden.6. Fietsen met kinderen

Voor families met jonge kinderen bieden we ook vakanties aan waarbij de accommodaties, routes en programma’s aangepast zijn. Hier heb je ook vaak de mogelijkheid om kinderfietsen, -zitjes en fietskarren te huren.

Afhankelijk van het niveau en de beheersing van de fiets, kunnen kinderen vanaf 8 jaar met eigen fiets meereizen. Bij de programma’s die niet onder de noemer familievakanties vallen, wordt vaak een minimum leeftijd aangeraden. Bij de meeste programma’s zijn kinderkortingen van toepassing.7. Last-minute fietsvakanties

Indien je last-minute nog een fietsvakantie wenst te boeken dien je er rekening mee te houden dat veel hotels al volzet zullen zijn. Bij boeking geef je best meer dan 1 keuze door om een bevestiging te kunnen garanderen. Voor de programma’s van hotel naar hotel reserveer je best ten laatste een maand voor vertrek.

Een fietsvakantie met een vaste verblijfplaats kan tot ongeveer een week voor vertrek nog geboekt worden en heeft een grotere kans op bevestiging. Bij last-minute boekingen kunnen wij genoodzaakt zijn de documenten via taxipost of koerierdienst toe te sturen, op kosten van de reiziger.8. Prijzen

De prijzen zijn per persoon en zijn (tenzij anders vermeld) gebaseerd op een 2-persoonskamer en minimum 2 deelnemers. Voor de 1-persoonskamers wordt een toeslag aangerekend. Kortingen (zoals kinderkorting, korting derde persoon op kamer e.a.) zijn enkel van toepassing op de basisprijs van de reis, niet op toeslagen, huurfietsen, transfers en andere extra prestaties, tenzij anders vermeld.

Kinderkorting en korting 3e volwassene op de kamer geldt enkel als het kind of de 3e volwassene (max. 1), tenzij anders vermeld, de kamer van 2 betalende volwassenen deelt. Kinderen die alleen op een kamer verblijven, krijgen geen kinderkorting en betalen dus het tarief voor volwassenen. Indien wordt genoten van een kinderkorting zijn aangepaste kindermenu’s gebruikelijk of heeft de hotelier het recht kinderporties te serveren. Indien het kind gratis verblijft, kan de hotelier een kleine vergoeding ter plaatse vragen voor de maaltijden en/of het kinderbedje.

De prijzen voor de huurfietsen gelden voor de reisperiode van het vaste programma. Het is vaak mogelijk om de fietsen tijdens de extra nachten bij te huren. Dit is steeds op aanvraag en volgens overeenkomst met de lokale partner.

Toeslagen en prijzen laag-, midden- en hoogseizoen: de dag van aankomst in het eerste hotel bepaalt het seizoen. Bij seizoenstoeslagen voor extra nachten voor of na de fietsreis bepaalt de dag van de extra nacht de prijs voor die extra nacht. Voor sommige hotels betaal je de verblijftaksen ter plaatse.

Alle prijzen zijn steeds inclusief BTW (indien van toepassing) en bijdrage garantiestelling. Heen- en terugreis zijn niet in de prijs inbegrepen. Bij reizen van hotel naar hotel is de prijs van de transfer naar het vertrekpunt niet inbegrepen, tenzij anders vermeld. De transfers (indien van toepassing) kunnen bij reservatie aangevraagd worden. Alle vermelde prijzen die lokaal te betalen zijn, zijn richtprijzen.

Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor eventuele wijzigingen van de prijzen. Per reis staat vermeld wat inclusief is.


9. Reisdocumenten

De reisdocumenten zullen ongeveer 3 weken voor vertrek digitaal via e-mail doorgestuurd worden. Op aanvraag sturen we je de reisdocumenten toe per post.

De reisdocumenten ontvang je pas na ontvangst van het eindsaldo. Je krijgt bij de documenten een aparte link van RouteYou. Hier kan je de routes van je reis raadplegen. Via RouteYou start je onmiddellijk met navigeren via je smartphone. Je kan de route gemakkelijk afdrukken of gebruiken op een extern gps-toestel. In een oogwenk zie je de lengte, moeilijkheidsgraad, bezienswaardigheden en eet-en drinkgelegenheden in de buurt.

Vertrek je reeds eerder op reis dan de vooropgestelde startdatum van de fietsvakantie dan vragen wij je vriendelijk ons daarvan tijdig op de hoogte te brengen zodat wij daarmee rekening kunnen houden betreffende het versturen van de reisdocumenten.10. Routebeschrijving

Het Nederlandstalige routeboekje bevat een gedetailleerde fietsroutebeschrijving en een schat aan praktische en toeristische informatie. Ter plaatse ontvang je vaak ook nog een toeristische gids met weetjes, opgesteld in het Frans, Engels of Duits.

Om de wegbeschrijving in het routeboekje gemakkelijk te volgen is het praktisch als je over een kilometerteller beschikt. Op de huurfietsen zijn deze niet steeds voorzien. Daarom raden we je aan om zelf een kilometerteller mee te nemen.

Samen met de reisdocumenten ontvang je ook de gps-tracks (indien beschikbaar). Deze tracks kan je opladen op je eigen gps-toestel en kunnen als toevoeging of alternatief dienen voor het routeboek.11. Tijdig boeken en betalen

Om teleurstellingen te vermijden, reserveer je best zo vroeg mogelijk. Zo ben je er zeker van dat we je favoriete fietsvakantie zonder problemen kunnen bevestigen. Bij onze meest populaire fietsvakanties merken we dat 4 tot 5 maand vooraf boeken absoluut noodzakelijk is, zeker als je in de zomervakantie wil vertrekken.

Voor boekingen langer dan 6 weken voor vertrek vragen wij een voorschot van 30% van de totale reissom met een minimum van €75 per persoon. De saldobetaling dient spontaan 6 weken voor vertrek te zijn voldaan. Wie een last-minute vakantie boekt (vanaf 6 weken voor vertrek) dient bij reservatie onmiddellijk het volledige saldo te betalen.12. Transport en bagage

Bij al onze reizen van hotel naar hotel is bagagetransport voorzien, tenzij anders vermeld. Jouw bagage wacht je op bij je volgende verblijfplaats.

Bij vakanties waarbij je niet terug naar het beginpunt fietst, wordt voor de transfer terug soms gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. In dat geval zorg je zelf voor je volledige bagage en je eigen fiets (niet-huurfiets), tenzij anders vermeld.13. Fietsniveaus

De moeilijkheidsgraad van een fietsvakantie is een moeilijke vraag en blijft erg subjectief. Bij het bepalen van onze fietsniveaus houden we enkel rekening met de gekende factoren. Aan elk niveau kennen we gemiddelde waarden toe voor de afstand (km) en het aantal hoogtemeters (m). Afhankelijk van de verhouding tussen beide gemiddelde waarden, kan alsnog een ander niveau worden toegekend. Ook het klimaat, de ondergrond, de hellingsgraad en de hoogte waarop je fietst kunnen van invloed zijn op het niveau. Een langere reis met vele opeenvolgende fietsdagen kan een reis zwaarder maken en kan ook een invloed hebben op het niveau dat we toekennen.
Per fietsniveau formuleren we een korte omschrijving, gebaseerd op het fietsen met een fiets aangepast aan het type reis, waarop je jouw fysieke paraatheid kan afstemmen.
We bevelen hiernaast ook sterk aan om de praktische informatie na te lezen bij de reis waarin je interesse hebt. Meer gedetailleerde informatie vind je terug onder de dag-op-dag beschrijvingen en in de rubriek ‘praktisch, fysiek’.

Bij vakanties waar een e-bike graad vermeld wordt, is het mogelijk een kwaliteitsvolle elektrische fiets te huren. Je mag ervan uitgaan dat de moeilijkheidsgraad van een fietsvakantie met een elektrische fiets een niveau gemakkelijker is dan met een gewone fiets en dat is ook zo aangeduid. Je moet nog steeds trappen, maar de elektrische assistentie zorgt ervoor dat dit met minder inspanning en dus vlotter gaat. Zo kan je met gemak elke helling overwinnen en worden ook de meer uitdagende routes voor iedereen haalbaar.

Fysiek niveau 1:
Gemakkelijk
 • Gemiddeld < 50 km fietsen per dag
 • Gemiddeld < 400 hoogtemeters per dag
 • Goed te been zijn is een must. Voor iedereen die zich regelmatig met de fiets verplaatst of nu en dan kleine tochtjes maakt.

Fysiek niveau 2:
Gematigd
 • Gemiddeld 50 tot 60 km fietsen per dag
 • Gemiddeld 400 à 700 hoogtemeters per dag
 • Voor iedere fietser met een gezonde basisconditie en die geregeld in beweging is.

Fysiek niveau 3:
Sportief
 • Gemiddeld 60 tot 70 km fietsen per dag
 • Gemiddeld 700 à 1000 hoogtemeters per dag
 • Een goede fysieke conditie en een flink uithoudingsvermogen zijn noodzakelijk.

Fysiek niveau 4:
Uitdagend
 • Gemiddeld 70 tot 90 km fietsen per dag
 • Gemiddeld 1000 à 1500 hoogtemeters per dag
 • Een uitstekende fysieke conditie en een groot uithoudingsvermogen zijn noodzakelijk; een degelijke voorbereiding is aangewezen.

Fysiek niveau 5:
Extreem
 • Gemiddeld > 90 km fietsen per dag
 • Gemiddeld > 1500 hoogtemeters per dag
 • Dit niveau wordt toegekend aan tochten met een expeditie-karakter onder zware omstandigheden.


14. Technische fietsniveaus

Naast het fysieke niveau is het belangrijk om voldoende fietsvaardig te zijn om op een comfortabele en veilige manier van een fietsreis te genieten. De meeste van onze reizen zijn technisch niet moeilijk. Reizen in technisch niveau 1 en 2 kunnen met en gravel bike gedaan worden.
We gebruiken de internationale Singletrack Scale en houdenrekening met volgende ondergrond, obstakels, hellingsgraad en breedte van de paden.

Technisch niveau 1:
Gemakkelijk – S0 paden

Paden met weinig of geen moeilijkheden. Voornamelijk wijde paden bestaand uit hard gravel, of harde aarde. Je hoeft hier geen boomwortels, rotsen en oneffen grond te verwachten. Reizen in dit niveau kunnen ook met een gravel bike gedaan worden.

Technisch niveau 2:
Gematigd – S1 paden

Trails die voornamelijk bestaan uit hard gravel of harde aarde met wat platte boomwortels en kleinere rotsen. De ondergrond kan soms los zijn en mogelijk moet je periodes staand rijden om voorbij obstakels te komen. Ook deze reizen kunnen met een gravelbike gedaan worden.

Technisch niveau 3:
Sportief – S2 paden

Voornamelijk stabiele ondergrond met enige variatie. De paden zijn meestal breed maar kunnen verschillende onvermijdbare obstakels bevatten. Af en toe zijn er wat uitdagendere single tracks. Steile stukken kunnen voorkomen. Vanaf niveau 3 is een mountainbike noodzakelijk.

Technisch niveau 4:
Uitdagend – S3 paden

De paden kunnen bestaan uit gevarieerde en onvoorspelbare ondergrond zoals losse stenen en boomwortels. Langere uitdagende single tracks vormen geen probleem. Een gevorderde rijvaardigheid is vereist.

Technisch niveau 5:
Extreem – S4 paden

Zeer steile en fysiek veeleisende segmenten. Moeilijke passages met boomwortels en puinhellingen zijn te verwachten. Exceptionele rijvaardigheid zoals het vermogen om onafhankelijk de voor- en achterwielen te manoeuvreren en perfecte remtechniek en balans zijn vereist. Alleen extreem ervaren mountainbikers kunnen zich aan S4-trails wagen.15. Vluchten

Je kan bij de reservatie van je fietsvakantie steeds een vrijblijvend vluchtvoorstel vragen. Wij gaan dan op zoek naar de beste vluchtoptie voor jouw vakantie.

Indien je zelf een vlieg- of treinticket wenst te boeken, wacht dan eerst de bevestiging van de fietsvakantie af. Zuiderhuis kan niet aansprakelijk gesteld worden voor geboekte vluchten zonder definitieve bevestiging van de fietsvakantie.