fbpx Reisverslag: Iran, heden en verleden - Thuis in de wereld

Iran, heden en verleden

reisverslag

geplaatst op 18 april, 2021

Iran… Onbemind, onbekend? Maar daar brengt Zuiderhuis verandering in! Iran is een land in beweging, een duizelingwekkende caleidoscoop vol kleurrijke bazaars, eeuwenoude moskeeën, bedrijvige theehuizen en adembenemende paleistuinen. Een land met een onnoemelijk rijke geschiedenis dat, sinds het ontdooien van internationale relaties, steeds verder af staat van het beeld dat vaak in de media wordt afgeschilderd. Een land dat steeds het evenwicht zoekt tussen traditioneel en modern, en daar wonderwel in slaagt. 22 UNESCO-werelderfgoedsites, talloze roemrijke karavaan- en handelssteden, en monumentale Islamitische architectuur, maar de voornaamste reden om naar Iran te reizen is misschien wel de gastvrijheid van de lokale bevolking.

Toegegeven, Iran kent naast een rijkelijk gevulde geschiedenis ook een erg tumultueuze recente geschiedenis. In het begin van de 20ste eeuw werd onder Reza Shah het moderniseringsproces op gang gebracht, naar het model van Ataturk in Turkije. Onder druk van de geallieerden liet hij het bewind na de Tweede Wereldoorlog over aan zijn zoon, die het moderniseringsproces van vaderlief genadeloos verder zette. Daar joeg de man echter een deel van de bevolking alsook het religieuze (en hoogste) gezag de gordijnen mee in.

In 1978 kwam het gezag bij Ayatollah Khomeini te liggen. Zijn opvolger, Ali Khamenei, is sinds 1989 staatshoofd van het voormalige Perzische rijk. Hoewel de Ayatollah een nadrukkelijk religieuze richting insloeg, stelt de steeds jonger wordende bevolking van Iran zich anno 2017 meer dan ooit open voor het Westen. Bij Zuiderhuis kunnen we deze kans dan ook onmogelijk laten liggen. Op onze rondreizen leer je het Iran van vroeger en nu kennen, het oeroude Persepolis en de moderne metropool Teheran, de Bakhtiari nomaden in de Zagrosbergen en de jongeren in de bruisende stadscentra.

Na een korte maar pittige introductie in hoofdstad Teheran rijden we door naar de oasestad Kashan. De paradijselijke tuinen van Fin, de oudste in Iran, zijn een herinnering aan de roemrijke Safavid dynastie. In Yazd, een antieke karavaanstad, bezoeken we onder meer de oogverblindende grote moskee, traditionele begraafplaatsen en de torens der stilte of Dakmeh, een begraafplaats van de aanhangers van het Zoroastrisme, een voorloper van zo goed als alle moderne religies.

In Isfahan, de op twee na grootste stad van Iran, getuigen de moskeeën op het Meidan Emam-plein van een glorierijk verleden. Vervolgens trekken we drie dagen lang de bergen in, op zoek naar de Bakhtiari nomaden, een herdersvolk dat oeroude tradities levend houdt. In de ruïnes van Persepolis wandelen we de hoofdstad van het Perzische rijk binnen, die onder koning Darius en zijn zoon Xerxes tot wasdom kwam, alvorens Alexander de Grote het in 330 v.Chr. in een vlaag van waanzin nodig achtte het boeltje in brand te steken. Afsluiten doen we met een – op Iraans geschoeide leest – feestje en een bezoek aan de weelderige tuinen van Shiraz.

Ontdek hier alles over Iran

Iran
Iran
Stay inspired

Het beste van onze blogs & reisinspiratie in je mailbox.

HOU ME OP DE HOOGTE

Volg ons op onze socials voor meer inspiratie

Meer inspiratie
Zijn er Bergen in China?
LEES MEER
De schurk van het moeras
LEES MEER
Een update uit Sri Lanka!
LEES MEER
Paradijsvogels in Costa Rica
LEES MEER