fbpx Albanië - Wandelreizen - Zuiderhuis
Albanië

Op zoek naar adembenemende wandelavonturen en een diepe culturele onderdompeling? Albanië onthult geleidelijk zijn toeristische schatten en is een sterke concurrent voor zijn buurlanden.

Eeuwenlang fungeerde Albanië als grens tussen diverse culturen en rijken. Hier waren de Albanese bergen ooit het toneel van hevige conflicten tussen christelijke bewoners en het Ottomaanse rijk, en later bevond het zich als een klein land aan de grens van het grote Joegoslavië. Met ongerepte natuurpracht rondom het Ohrid-meer en de sfeervolle bergsteden zoals Koca, Berat en Gjirokastra, is Albanië een boeiende ontdekkingsreis. De rijke geschiedenis van het land laat overal zijn sporen achter, maar nergens is het verleden zo tastbaar als in de oude steden Krujë en Berat. Krujë, het bergstadje dat ooit de hoofdstad van Albanië was in de middeleeuwen, diende ook als thuisbasis voor de nationale held Skanderbeg tijdens zijn langdurige strijd tegen het Ottomaanse rijk. In Berat vind je monumenten uit verschillende periodes van de Albanese geschiedenis. De imposante citadel die de stad domineert, dateert uit de pre-christelijke periode, terwijl je in de doolhof van straatjes en steegjes christelijke, islamitische en joodse gebouwen tegenkomt.

Terwijl je van bergstadje naar bergstadje trekt, zul je hoge kliffen zien oprijzen boven je hoofd, kristalheldere meren en weelderige groene bossen passeren. Diep verscholen tussen de bergketens van Gjirokaster en Permet in het zuiden van Albanië ligt de betoverende Vallei van Zagoria. Ontmoetingen met dorpsbewoners en herders zijn hartverwarmend en laten je kennismaken met een bijzonder gastvrij volk.

De Dinarische Alpen bieden twee prachtige valleien: Thethi en Valbona. Vooral de overgang tussen beide mag je niet missen. In de Valbonavallei loop je langs bloemenweiden en zie je meteen de hoogste berg van het massief, de Rosni. Het culturele centrum van het land, Shkodër, in het noorden, herbergt bezienswaardigheden zoals het Rozafakasteel en de Marubi fotobibliotheek.

Hoewel Tirana pas sinds 1920 de hoofdstad van Albanië is, kun je op elke straathoek het veelzijdige karakter van het land ervaren. Van middeleeuwse kastelen en Ottomaanse moskeeën tot communistische gebouwen en het moderne Nationaal Museum, in Tirana stap je van het ene verhaal in het andere. Het Skanderbeg-plein in het centrum van de stad, een prachtig gerenoveerde, autovrije ruimte die in 2018 de European Prize for Urban Public Space won, is een must-visit. Let ook op de tegels van het plein: de verschillende kleuren stenen komen uit alle regio’s van Albanië en symboliseren de eenheid van het land.

ONZE REIZEN IN Albanië
Albanië

Hulp nodig bij je keuze?

Indien je graag wat meer uitleg verkrijgt bij de reismogelijkheden op deze bestemming of wil weten welke reis het best bij jouw wensen past, neem dan via onderstaand formulier contact op met onze specialisten!

Contacteer Specialist
REIZEN MET ZUIDERHUIS

Focus op actieve natuurbeleving

Op onze fietsvakanties, wandelreizen en rondreizen staat de natuur centraal. Er gaat niets boven het verkennen van zanderige woestijnen, meanderende rivierdalen of mistige nevelwouden, of het nu al wandelend, met de fiets of met een (huur)wagen is. Wie de natuur verkiest, reist om te onthaasten en volledig tot rust te komen. Zowel dicht bij huis als in de verste uithoeken van de wereld kiezen we er op onze reizen voor om de natuur op een actieve en respectvolle manier te beleven. We streven ernaar zo weinig mogelijk sporen na te laten en onze impact op de natuur tot een absoluut minimum te beperken.

Met respect voor lokale bevolking en leefmilieu

Bewust reizen omvat meer dan omtrek van onze ecologische voetafdruk. Ook het (inter)menselijke aspect speelt een niet te onderschatten rol. Als reisorganisatie zetten we ons in om lokale bevolkingsgroepen en hun leefomgeving met eerbied te benaderen. Dat gaat van het respecteren van lokale gebruiken en rituelen tot het ondersteunen van lokale projecten en partners. Om reizen duurzaam te houden is het van cruciaal belang dat inkomsten uit toerisme terugvloeien naar de lokale bevolking. Dat niet enkel wij nieuwe ervaringen opdoen maar dat de lokale bevolking er ook zelf beter van wordt. We reizen om ten slotte om te begrijpen en niet om in te grijpen. Dat doen we als volleerd antropoloog en als gelijke.

Persoonlijke begeleiding en maatwerk

Onze reisspecialisten zijn één voor één doorgewinterde reizigers en kennen hun bestemmingen als geen ander. Ze zijn vertrouwd met de do’s-and-don’ts, kennen de lokale bevolking en weten moeiteloos de mooiste plekjes op de wereldkaart aan te duiden. Meermaals per jaar reizen ze de wereld rond, op zoek naar nieuwe regio’s en reisroutes. Verschillende onder hen hebben ter plaatse gewoond of doen dat tot op vandaag! Met de nodige terreinkennis en ervaring staan ze je bij van bij het ontkiemen van je reisplannen tot de praktische uitwerking. Ze hebben ter plaatse enkele mooie voorbeeldroutes uitgetekend, maar helpen je even graag op weg met een reisroute op maat.

Terreinkennis en jarenlange expertise

Sinds 1978 reizen we bij Zuiderhuis verwoed de wereld rond, eerst als Vreemde Continenten, Te Voet, Belgian Biking en Ijslandreizen, sinds 1996 als Zuiderhuis. Sinds de beginjaren tijd is er heel wat veranderd, maar onze kernwaarden zijn steeds dezelfde gebleven: terreinkennis, kleinschaligheid en actieve natuurbeleving. We kiezen ervoor geen reizen en bestemmingen aan te bieden die we zelf nog niet verkend hebben en staan wereldwijd in nauw contact met onze partners ter plaatse. Enkel zo kunnen we onze reizigers adequaat op weg helpen en de accenten leggen waar zij dat willen.

REIZIGERS AAN HET WOORD

5 werelden in een unieke creoolse mix van Afrika, de Caraïben en Europa … we hebben het erg naar onze zin gehad in Kaapverdië. Op het kruispunt van Afrika, de Caraïben, en Europa vind je een variatie aan werelden in één land, met de creoolse cultuur en de bijhorende
brede glimlach als bindmiddel.

Ontdek Kaapverdie

Onze dochter van twee jaar heeft er evenveel als ons van genoten. Zuiderhuis en lokale partners maakten dit praktisch mee mogelijk. Dank!

Ontdek de Eisleck Trail

Vlot bagagevervoer, erg degelijke hotels en perfecte combinatie stad-platteland. Ons dossier werd vlot afgehandeld. Wandeldag zes, Peiting – Halblech was onze favoriet met prachtige, afwisselende en erg aangename routes.

Ontdek de wandelreis Beieren: München, meren en kastelen

Fantastische dienstverlening en flexibiliteit door Zuiderhuis. Zeker een dikke pluim in deze moeilijke tijden. We hebben een fantastische wandelvakantie gehad in Portugal en genoten van een heerlijke kustlijn, de zonnige temperaturen met een verfrissend zeebriesje, en de culinaire geneugten

Ontdek de Portugese Costa Vicentina

In juni 2021 hebben we een privéreis naar Tanzania gemaakt, Super! Eerst hebben we Arusha N.P. bezocht, vervolgens naar Tarangire N.P. en de Ngorongoro Crater, allebei prachtig. En als kers op de taart hebben we de Serengeti bezocht. Alles was prima geregeld: lekker eten, verzorgde lodges en prachtige tent camps. De mensen waren heel vriendelijk en de gids was top. We hebben zeer veel dieren gezien, zelfs een luipaard. Het Zuiderhuis heeft ons zeer goed geholpen bij het plannen van deze reis.

Ontdek onze rondreizen in Tanzania

We wensen reisleidster Kathleen langs deze weg nog eens te bedanken voor de boeiende reis. We kijken nu met andere ‘ogen’ naar Jordanië en hebben echt kunnen genieten van het interessante programma. De culturele en historische achtergrond betekende voor ons een echte meerwaarde waar we ook naar hadden uitgekeken. Het verteltalent van Kathleen vonden we heel fijn.

Ontdek onze reizen in Jordanië