fbpx Porto en de ‘gouden’ rivier, de Douro - Portugal - Wandelreizen - Zuiderhuis

Portugal

Porto en de ‘gouden’ rivier, de Douro

  • Reisomschrijving
  • Route
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
individuele wandeltocht in lijn langs de oevers van de Douro
wandelen en wijnproeven in het oudste gedemarqueerd wijngebied ter wereld
afsluiten met een bezoek aan het levendige Porto

De Douro, de ‘gouden rivier’, ontspringt op 2200 meter hoogte in de Spaanse Sierra de la Demanda als de Duero. Bijna 900 km verder mondt ze in Porto uit in de Atlantische Oceaan. Tussendoor vormt ze 100 km lang de grens tussen beide landen. Op de steile oevers van de rivier en haar zijdalen worden druiven geoogst die twee schitterende wijnen geven: de Spaanse kwaliteitswijnen Ribera del Duero en de befaamde Portwijnen in Portugal.

Onze tocht begint in het centrum van de portproductie: Peso da Régua. Je wandelt er door de zonovergoten wijngaarden, langs de onovertroffen steile terrassen, genietend van schitterende panorama’s over de Dourovallei. De aangename wandelingen brengen je naar slaperige dorpjes waar je (voor de liefhebbers) een glaasje port kan proeven. We maken ook tijd voor een bezoek aan het mooie historische stadje Lamego; de beste droge ham en mousserende wijn zijn lokale specialiteiten. Vervolgens nemen we de trein naar Pinhão. Hier hebben de grootste porthuizen hun befaamde Quintas of ‘wijnboerderijen’. We bezoeken er één en komen alles te weten over het productieproces van de porto.

We trekken verder het binnenland in. De trein komt op plaatsen waar geen auto’s kunnen komen: een werkelijk uniek spoortraject langs de Douro! We bereiken Freixo de Espada à Cinta, een geïsoleerd landbouwstadje in Tràs os Montes (‘achter de bergen’). Dit gebied is ruig en ongerept. In beide landen is deze grenszone uitgeroepen tot natuurpark: in Portugal in 1998 (Douro Internacional) en in Spanje in 2002 (Arribes del Duero). In totaal vormt dit een natuurgebied van bijna 200 000 ha. Kenmerkend voor het park zijn de roofvogels (steenarend, slangenarend, grijze wouw…) en een grote populatie gieren (aas- en vale gier)! In de streek rond Freixo de Espada à Cinta vinden we vooral amandel- en olijfgaarden.

Porto: een heerlijke plek om deze reis af te sluiten. In deze schilderachtige, kleurrijke en sfeervolle stad op de steile oevers van de Douro, ontdek je boeiende wijken, eigenaardige bouwwerken, mooie azulejos, een levendige markt… Door de nauwe straatjes kuier je naar de oevers van de Douro om er de beste porto te proeven in één van de oude portokelders in Vila Nova de Gaia.

Lees meer
Wandelniveau i
Comfortniveau i

Geschikt voor solo reiziger

GPS-Tracks beschikbaar

8 dagen - vanaf €630

Beschikbare periodes

01 sep 2023 > 18 dec 2023
01 jan 2024 > 23 jul 2024
01 sep 2024 > 19 dec 2024
BEREKEN PRIJS & BOEK NU
  • Wel / Niet inbegrepen
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Boek je reis
8 dagen - vanaf €630

Beschikbare periodes

01 sep 2023 > 18 dec 2023
01 jan 2024 > 23 jul 2024
01 sep 2024 > 19 dec 2024
BEREKEN PRIJS & BOEK NU Heb je een vraag? Contacteer onze experts
MEER SUGGESTIES
Reizen in Portugal
Het zuiderse Portugal heeft naast een rijk historisch verleden ook adembenemende natuurparken, schitterende kuststroken en subtropische eilanden.
Ontdek onze reizen in Portugal
REIZEN MET ZUIDERHUIS

Focus op actieve natuurbeleving

Op onze fietsvakanties, wandelreizen en rondreizen staat de natuur centraal. Er gaat niets boven het verkennen van zanderige woestijnen, meanderende rivierdalen of mistige nevelwouden, of het nu al wandelend, met de fiets of met een (huur)wagen is. Wie de natuur verkiest, reist om te onthaasten en volledig tot rust te komen. Zowel dicht bij huis als in de verste uithoeken van de wereld kiezen we er op onze reizen voor om de natuur op een actieve en respectvolle manier te beleven. We streven ernaar zo weinig mogelijk sporen na te laten en onze impact op de natuur tot een absoluut minimum te beperken.

Met respect voor lokale bevolking en leefmilieu

Bewust reizen omvat meer dan omtrek van onze ecologische voetafdruk. Ook het (inter)menselijke aspect speelt een niet te onderschatten rol. Als reisorganisatie zetten we ons in om lokale bevolkingsgroepen en hun leefomgeving met eerbied te benaderen. Dat gaat van het respecteren van lokale gebruiken en rituelen tot het ondersteunen van lokale projecten en partners. Om reizen duurzaam te houden is het van cruciaal belang dat inkomsten uit toerisme terugvloeien naar de lokale bevolking. Dat niet enkel wij nieuwe ervaringen opdoen maar dat de lokale bevolking er ook zelf beter van wordt. We reizen om ten slotte om te begrijpen en niet om in te grijpen. Dat doen we als volleerd antropoloog en als gelijke.

Persoonlijke begeleiding en maatwerk

Onze reisspecialisten zijn één voor één doorgewinterde reizigers en kennen hun bestemmingen als geen ander. Ze zijn vertrouwd met de do’s-and-don’ts, kennen de lokale bevolking en weten moeiteloos de mooiste plekjes op de wereldkaart aan te duiden. Meermaals per jaar reizen ze de wereld rond, op zoek naar nieuwe regio’s en reisroutes. Verschillende onder hen hebben ter plaatse gewoond of doen dat tot op vandaag! Met de nodige terreinkennis en ervaring staan ze je bij van bij het ontkiemen van je reisplannen tot de praktische uitwerking. Ze hebben ter plaatse enkele mooie voorbeeldroutes uitgetekend, maar helpen je even graag op weg met een reisroute op maat.

Terreinkennis en jarenlange expertise

Sinds 1978 reizen we bij Zuiderhuis verwoed de wereld rond, eerst als Vreemde Continenten, Te Voet, Belgian Biking en Ijslandreizen, sinds 1996 als Zuiderhuis. Sinds de beginjaren tijd is er heel wat veranderd, maar onze kernwaarden zijn steeds dezelfde gebleven: terreinkennis, kleinschaligheid en actieve natuurbeleving. We kiezen ervoor geen reizen en bestemmingen aan te bieden die we zelf nog niet verkend hebben en staan wereldwijd in nauw contact met onze partners ter plaatse. Enkel zo kunnen we onze reizigers adequaat op weg helpen en de accenten leggen waar zij dat willen.

REIZIGERS AAN HET WOORD

5 werelden in een unieke creoolse mix van Afrika, de Caraïben en Europa … we hebben het erg naar onze zin gehad in Kaapverdië. Op het kruispunt van Afrika, de Caraïben, en Europa vind je een variatie aan werelden in één land, met de creoolse cultuur en de bijhorende
brede glimlach als bindmiddel.

Ontdek Kaapverdie

Onze dochter van twee jaar heeft er evenveel als ons van genoten. Zuiderhuis en lokale partners maakten dit praktisch mee mogelijk. Dank!

Ontdek de Eisleck Trail

Vlot bagagevervoer, erg degelijke hotels en perfecte combinatie stad-platteland. Ons dossier werd vlot afgehandeld. Wandeldag zes, Peiting – Halblech was onze favoriet met prachtige, afwisselende en erg aangename routes.

Ontdek de wandelreis Beieren: München, meren en kastelen

Fantastische dienstverlening en flexibiliteit door Zuiderhuis. Zeker een dikke pluim in deze moeilijke tijden. We hebben een fantastische wandelvakantie gehad in Portugal en genoten van een heerlijke kustlijn, de zonnige temperaturen met een verfrissend zeebriesje, en de culinaire geneugten

Ontdek de Portugese Costa Vicentina

In juni 2021 hebben we een privéreis naar Tanzania gemaakt, Super! Eerst hebben we Arusha N.P. bezocht, vervolgens naar Tarangire N.P. en de Ngorongoro Crater, allebei prachtig. En als kers op de taart hebben we de Serengeti bezocht. Alles was prima geregeld: lekker eten, verzorgde lodges en prachtige tent camps. De mensen waren heel vriendelijk en de gids was top. We hebben zeer veel dieren gezien, zelfs een luipaard. Het Zuiderhuis heeft ons zeer goed geholpen bij het plannen van deze reis.

Ontdek onze rondreizen in Tanzania

We wensen reisleidster Kathleen langs deze weg nog eens te bedanken voor de boeiende reis. We kijken nu met andere ‘ogen’ naar Jordanië en hebben echt kunnen genieten van het interessante programma. De culturele en historische achtergrond betekende voor ons een echte meerwaarde waar we ook naar hadden uitgekeken. Het verteltalent van Kathleen vonden we heel fijn.

Ontdek onze reizen in Jordanië