Op zoek naar iets?

alentejo

PORTUGAL - Alentejo, de Serra de São Mamede - 8 dagen

{{statusText}}

vanaf €469

  • individuele wandeltocht in het noordoosten van Alentejo
  • het nationaal park Serra de São Mamede, unieke natuur en authentieke versterkte dorpen
  • verblijf in Lissabon en eventuele verlenging in Évora mogelijk

   

  Wandelen in het natuurpark Serra de São Mamede

  Tijdens deze prachtige wandeltocht verken je de noordoostelijke uithoek van Alentejo.

  Je route brengt je langs prachtig gelegen burchten en versterkte dorpen aan de Spaanse grens. Je overnacht in authentieke, comfortabele verblijven, in charmante dorpjes waar je kan relaxen en genieten van de Portugese keuken. Dit is één van de mooiste wandelstreken van Portugal!

  Alentejo is een hoogvlakte met uitgestrekte kurkeikenbossen. Het Parque Natural da Serra de São Mamede, in het noordoosten van Alentejo, is zeker het wildste en meest natuurlijke stuk van Alentejo. Je vindt er schitterend gelegen versterkte dorpen en stadjes: Portalegre, Marvão en Castelo de Vide, die er ook nu nog in slagen harmonieus op te gaan in het landschap. Steden waar de tijd niet stilstaat, maar waar je vanzelf wegdroomt naar de 19de eeuw… .
  Marvão is uniek gelegen, als een adelaarsnest, waar de imposante contouren van de stadswallen en de burcht opgaan in de rotspartijen van de berg. In het dorp kuier je door een doolhof van nauwe straatjes tussen de charmante kleine witgekalkte huizen. Marvão staat garant voor een unieke sfeer!

  Tijdens vijf opeenvolgende wandeldagen volgen we paden, landbouwwegen of heirbanen in een afwisselend, lieflijk en natuurlijk landschap. Olijfbomen en eeuwenoude kurkeiken boorden deze landelijke wegen af. De heerlijk geurende brem, lavendel en vele andere bloemen in de lente zijn bedwelmend! In het park kan je zeer veel vogels spotten, zoals: ooievaar, vale gier, monniksgier, slangenarend, wouw, wespendief, rode patrijs, koekoek, nachtegaal, hop, bijeneter, roodborsttapuit, wielewaal, …

  De tocht eindigt in Lissabon: een betoverende stad op zeven heuvels, als een amfitheater gekeerd naar de Taag. Alles in deze stad nodigt uit om te kuieren en te genieten: straatjes, steegjes, trappen, pleintjes, miradouros, … Lisboa, een stad voor dromers en weemoedige zielen.

  Logies en praktisch

  • Verblijf in kamer en ontbijt, in authentieke pensions en hotels, in tweepersoonskamers met badkamer
  • Tocht met bagagevervoer. Alle verplaatsingen gebeuren met het openbaar vervoer
  • Dagelijks vertrek is mogelijk behalve in augustus en de kerstvakantie
  • Voor- en najaar zijn ideale maanden voor een bezoek aan Alentejo. Het klimaat is dan mild en de natuur op haar mooist. De zomermaanden kunnen erg warm zijn. 
  • Aandachtspunt bij het kiezen van een vlucht naar Lissabon: kies voor een ochtendvlucht. U moet namelijk nog een lange verplaatsing met de bus maken naar de eerste verblijfplaats in Portalegre (ca. 200 km).

  Verlenging mogelijk: met één of meer nachten in Évora.
  Évora is een indrukwekkende provinciestad met witte huisjes en een reeks boeiende historische elementen. In 1986 heeft Unesco de stad in z’n geheel op de werelderfgoedlijst geplaatst. Binnen de stadsmuren slenter je door een netwerk van smalle straatjes, je botst op een verscheidenheid aan architecturaal erfgoed: een romeinse tempel, een middeleeuwse kathedraal, een beenderenkapel, een aquaduct, de universiteit, palacios, …

  Comfort niveau

  Fysiek wandelniveau

  Dag 1

  Lissabon - Portalegre

  Aankomst in de luchthaven van Lissabon.
  Zorg ervoor dat je een ochtendvlucht kiest, aangezien er nog een lange verplaatsing (ca. 200 km) naar Portalegre moet gebeuren.
  Onderweg rijd je door het typische weidse Alentejaanse landschap met kurkeiken, olijfbomen en graanvelden. Bij aankomst kan je de benen al even strekken met een verkenning van de stad en een wandeling naar de Kapel Nossa Senhora da Penha, even buiten de stad. Je hebt er een mooi uitzicht op Portalegre en de omgeving.  
  Overnachting in Portalegre.

  Dag 2

  Wandeling van Portalegre naar Marvão

  Je wandelt door olijfboomgaarden, weiden met geiten en schapen, eucalyptusbossen en kurkeikenbossen naar Marvão.
  De stadsmuren versmelten zo mooi met de rotsachtige bergwand, dat je van op een afstand moeilijk kunt onderscheiden wat natuurlijk is en wat niet. Een echt arendsnest, gelegen op een hoogte van 800 meter. De vergezichten, het gave middeleeuwse stadsbeeld en de slaperige sfeer doen onwerkelijk aan. ‘Je hebt Portugal aan je voeten liggen, en als je je armen opent Spanje.’
  Overnachting in Marvão.

  15 km, ongeveer 5u wandelen

  Dag 3

  het Parque Natural da Serra de São Mamede

  Wandeling door het Parque Natural da Serra de São Mamede. Je volgt de smokkelpaden naar de Spaanse grens, La Frontañera. Het is volop genieten van het prachtige landschap, waar de oorspronkelijke mediterrane vegetatie van Portugese eiken, kurkeiken, tamme kastanjes en een scala aan struiken goed bewaard is gebleven. Via de vallei van de Rio Sever kom je terug aan de voet van Marvão.
  Overnachting in Marvão.

  20 km, ongeveer 6u30 wandelen

  Dag 4

  Serra de Marvão

  Dagtocht door de rustieke heuvels aan de rand van de Serra de Marvão. Je wandelt door de graaslanden van geiten, schapen, runderen en de typische varkens van de Alentejo. De zoete geur van de bloeiende bremstruiken en lavendel vergezeld je (in de lente)  de hele dag. Je vindt schaduw onder de kurkeiken. De rotsen hebben alle tinten grijs. Het gezang van vogels is zowat de enige ‘geluidspollutie’.  In de namiddag ga je op zoek naar antes (dolmens).
  Overnachting in Marvão.

  17 km, ongeveer 6u30 wandelen

  Dag 5

  van Marvão naar Castelo de Vide

  Een rustige wandeling van het kleine vestingstadje Marvão naar de ‘grotere’ stad Castelo de Vide. We wandelen eerst door de mooie vallei Vale de Rodão, vervolgens klimmen we naar de bedevaartkapel Nossa Senhora da Penha. Van hier heb je een uniek uitzicht op de stad en de weide omgeving.
  Het kleine, charmante provinciestadje Castelo de Vide, in het noordelijke punt van het Parque Natural da Serra de São Mamede, is je bestemming vandaag.  Castelo de Vide is gebouwd op het voorgebergte dat uittorent boven de vlakte.
  Kan een stad ideaal zijn, volledig in harmonie met de natuur, zonder enige architecturale agressie?  Misschien wel als het gaat over Castelo de Vide. Schilderachtige wijken met kronkelende, steile straatjes en fraaie huizen vormen het decor van je verblijf.
  Overnachting in Castelo de Vide.

  15 km, ongeveer 5u wandelen

  Dag 6

  luswandeling vanuit Castelo de Vide

  Vandaag vertrekken we aan de Menhir van Meada, de grootste van Portugal: 7 meter hoog (waarvan 4 meter boven de grond), 15 ton zwaar en een diameter van bijna 1,5 meter. Indrukwekkend.
  We wandelen een laatste dag door het typische landelijke Alentejo. Onderweg maken we een kleine omweg naar een dolmen: anta dos pombais. Nog niet zo lang geleden werd deze dolmen nog gebruikt als schuilplaats voor de dieren, maar is nu uitgeroepen tot nationaal monument.
  We klimmen naar het stadsplein in Castelo de Vide en genieten op een terrasje van lokaal wijntje!
  Overnachting in Castelo de Vide.

  20 km, ongeveer 6u wandelen

  Dag 7

  Lissabon

  ’s Morgens vroeg neem je de expressbus naar Lissabon.
  De tocht eindigt met het proeven van de sfeer in Lissabon, het ontdekken van het bijzondere licht, een laatste maal genieten van een ‘bourgondische’ Portugese maaltijd en kuierend melancholisch worden… Lisboa, een stad voor dromers en weemoedige zielen.
  Overnachting in het centrum van Lissabon.

  Dag 8

  Einde En Terugreis

  Einde van het programma na het ontbijt.
  Neem best een avondvlucht naar huis. Zo heb je nog een (halve) dag in Lissabon.  Je kan dan de bijzondere wijk Belem nog bezoeken: het klooster, het monument van de zeevaarders, de toren van Belem en de wereldberoemde bakkerij met de beste ‘pasteis de nata’ van Portugal!

  Verlenging mogelijk met een tussenstop  in Evora: u reist dan op dag 7 met het openbaar vervoer van Castelo de Vide naar Evora, en de volgende dag van Evora naar Lissabon.
  Évora is een indrukwekkende provinciestad met witte huisjes en een reeks boeiende historische elementen. In 1986 heeft Unesco de stad in z’n geheel op de werelderfgoedlijst geplaatst. Deze stad is een parel in Zuid-Portugal. Op een heuvel boven de weidse vlakte van de Alentejo liggen sierlijke huizen, paleizen en kerken aan smalle, kronkelige straatjes.  Artistieke smeedijzeren tralies aan de huisgevels, marmeren bronnen, kunstig geplaveide straten, arcaden, middeleeuwse stadsmuren, mooie pleinen en witgekalkte huizen: hier kan je niet zomaar voorbijrijden. Tijdens een wandeling snuif je de bijzondere sfeer van deze provinciehoofdstad op.
  Overnachting in Évora.

  Periode

  Dagelijks vertrek is mogelijk:

  2020

  • van 05/01/20 tot 24/07/20
  • van 01/09/20 tot 15/12/20

  2021

  • van 03/01/21 tot 23/07/21
  • van 01/09/21 tot 15/12/21

  Prijzen

  Vanaf € 469 per persoon (o.b.v. 2 personen - tweepersoonskamer)

  Nota

  Optioneel:

  • Eenpersoonskamer
  • Extra nacht(en) in Lissabon en/of Evora

  Meer details en prijzen vind je bij 'Praktisch'.

   

  Aantal dagen

  8, 5 wandeldagen + bezoek aan Lissabon

  Bagage

  Bagage wordt vervoerd bij de wandeling van het ene naar het andere (dag 2 en 5). Tijdens de verplaatsingen met het openbaar vervoer neem je de bagage zelf mee.

  Deelnemers

  Min. 2.

  Extra nachten

  Wens je extra nachten bij te boeken vóór of na de reis? Laat ons dit dan zeker weten zodat we samen de mogelijkheden kunnen bespreken. Dit kan via het vrije opmerkingsveld tijdens het maken van de reservatie of via e-mail indien je de reservatie reeds gemaakt hebt.

  Logies

  Overnachting in tweepersoonskamers met privé-badkamer in authentieke, central gelegen hotels en pensions; in Castelo de Vide in een charmant historisch herenhuis. In Lissabon in een eenvoudig maar goed gelegen hotel in het centrum van de stad, nabij het metrostation. Er is steeds een ruime keuze uit restaurants in de buurt van het logies.
  Bij extra overnachting in Evora in een mooi en modern hotel** in het centrum van Evora.
  NB. Bij een verlenging van het programma in Evora op dag 7 is een vroeg vertrek noodzakelijk vanuit Castelo de Vide. In dit geval is het ontbijt hier niet voorzien.

  Niveau

  Aangename wandelingen van 5 tot 6 uur per dag over goede wandelpaden. In Marvão eindigt elke wandeldag met een pittige beklimming naar het dorp.

  Situering

  Het noordoosten van Alentejo, in centraal Portugal, tegen de Spaanse grens. De tocht eindigt met een bezoek aan de hoofdstad Lissabon.

  Vervoer

  Vlucht naar Lissabon.
  Het programma vereist dat je een ochtendvlucht boekt, aangezien er dezelfde dag nog een lange verplaatsing te voorzien is naar Portalegre (ca. 200 km).
  Als terugvlucht kies je best een avondvlucht. Zo heb je nog tijd om Lissabon rustig te bezoeken.
  Verplaatsingen van en naar Lissabon en eventueel Evora gebeuren met het openbaar vervoer.

  Tip:
  1) optie tot verlenging met een extra nacht in Lissabon.
  Lissabon nodigt je uit om rustig ontdekt te worden. Ondanks haar ligging aan de Atlantische oceaan heeft de stad iets mediterraans. Lissabon is een verrukkelijke stad om te voet te doorkruisen: boulevards, trappen, steegjes, largos, steile straatjes, miradouros, …  Een stad voor dromers en weemoedige zielen.
  2) Verlenging mogelijk in Evora: u reist dan op dag 7 met het openbaar vervoer van Castelo de Vide naar Evora, en de volgende dag van Evora naar Lissabon.
  Évora is een indrukwekkende provinciestad met witte huisjes en een reeks boeiende historische elementen. In 1986 heeft Unesco de stad in z’n geheel op de werelderfgoedlijst geplaatst. Deze stad is een parel in Zuid-Portugal. Op een heuvel boven de weidse vlakte van de Alentejo liggen sierlijke huizen, paleizen en kerken aan smalle, kronkelige straatjes. Artistieke smeedijzeren tralies aan de huisgevels, marmeren bronnen, kunstig geplaveide straten, arcaden, middeleeuwse stadsmuren, mooie pleinen en witgekalkte huizen: hier kan je niet zomaar voorbijrijden. Tijdens een wandeling snuif je de bijzondere sfeer van deze provinciehoofdstad op.

  Annuleringsverzekering

  Er is geen annuleringsverzekering inbegrepen in de basisprijs van de reis. Bij annulering kunnen de annuleringskosten hoog oplopen. We verwijzen hiervoor naar de bijzondere voorwaarden. Het afsluiten van een volledige annuleringspolis is dan ook sterk aanbevolen.

  Bijstandsverzekering

  Eveneens niet inbegrepen is een bijstands- en repatriëringsverzekering. De bijstandsverzekering die sommige mutualiteiten gratis aanbieden, geeft onvoldoende dekking (het bedrag repatriëring is meestal beperkt). Voor een avontuurlijke reis naar een verre bestemming is een volwaardige bijstands- en repatriëringsverzekering absoluut noodzakelijk. Je kan deze polissen afsluiten bij een maatschappij naar keuze of via Zuiderhuis. In samenwerking met Protections Travel Insurance werd een voordelige formule uitgewerkt.

  24/24 bereikbaar

  Indien je op een individuele reis voor onvoorziene problemen komt te staan, kan je steeds terecht bij onze betrouwbare lokale partners. Op groepsreis kan je steeds terecht bij onze ervaren reisleiders. Zij helpen je ter plaatse snel en efficiënt verder.

  In geval van nood kan je ons de klok rond bereiken op het noodnummer dat je terugvindt in je reisdocumenten.

  Je Zuiderhuis-voordeel

  Op vertoon van je bestelbon verlenen volgende buitensportzaken je, naast gespecialiseerd advies, graag een korting van 10% indien je materiaal aankoopt voor je reis.

  Dossierkosten

  Bij boeking wordt € 15 per persoon dossierkosten toegevoegd op de bestelbon, met een maximum van € 60 per dossier. Voor dagactiviteiten worden geen dossierkosten in rekening gebracht.

  Garantiefonds reizen

  Indien je een reis boekt via Zuiderhuis gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen. Zuiderhuis NV is lid van het Garantiefonds reizen en van de VVR (Vereniging Vlaamse Reisbureaus).

  Privacy & copyright

  Deze website is eigendom van Zuiderhuis. Door de toegang tot en het gebruik van de website en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.) verklaar je je uitdrukkelijk akkoord met de volgende voorwaarden.

  Verwerking van persoonsgegevens
  Het bezoeken van de website impliceert je uitdrukkelijke goedkeuring (door middel van mededeling van uw persoonsgegevens of opt-in) van de Privacy Verklaring en aldus van de manier waarop wij je persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en verwerken. Lees daarom onze privacy policy.

  Intellectuele eigendomsrechten
  De inhoud van deze site en aanverwante social media kanalen (Facebook, Instagram, Youtube e.d.), met inbegrip van de merken, logo’s, tekeningen, data, product- of bedrijfsnamen, teksten, beelden, video’s, presentaties e.d. zijn beschermd door intellectuele rechten en behoren toe aan Zuiderhuis of rechthoudende derden. Onrechtmatig gebruik ervan is strafbaar. Zuiderhuis is niet verantwoordelijk voor het posten van eventuele auteursrechtelijk beschermde informatie door één of meerdere van haar leden. Lees daarom onze disclaimer policy.

  Datum reisfiche

  16/07/2020