fbpx Reisverslag: Limburg in Stijl - Thuis in de wereld

Limburg in stijl

reisverslag

geplaatst op 17 april, 2021

door Peter Wils

Op de fiets tot rust komen vergt een beetje (adem)ruimte en laten ze dat in Limburg nu net in overvloed hebben. Fietsfanaat Peter Wils van het recreatieve fietsmagazine Fietsen Moet Kunnen! onderwierp op onze fietsvakantie Limburg in Stijl de goed onderhouden fietsroutes van Haspengouw, het Maasland en de Kempen aan een grondige inspectie en zag dat het goed was.

Van Tongeren naar Genk en terug

Een fietsvakantie in Limburg is altijd mooi meegenomen. We opteerden voor een driedaagse rittentocht, waarbij we heel wat aantrekkelijke facetten van deze provincie ontdekten. We fietsen van Tongeren naar Genk en terug en logeerden in twee kwaliteitsvolle hotels. Onder het motto ‘Limburg in Stijl’ genoten we volop van dit arrangement van reisorganisatie Zuiderhuis.

Drie facetten

Het verschil in bodemsamenstelling bepaalt voor een groot stuk het landschap en de activiteiten in elke Limburgse regio. In Haspengouw zien we veel fruitboomgaarden; de vruchtbare zandleemgrond is ideaal voor de fruitteelt. In de bloesemtijd bloeit hier het fietstoerisme net zo fel als de bloemetjes aan de bomen. In het vlakke Maasland is het aangenaam fietsen langs de Maas, die een groot deel van de kiezel- en grindproductie oplevert. In de Kempen vinden we dan weer arme zandgronden. Maar diep daaronder werd steenkool gevonden en die vondst drukte een stempel op de streek. Als de purperen heide in bloei staat, levert dat mooie plaatjes op. Deze drie verschillende geografische gebieden vormen het decor voor deze vakantie.

Haspengouw

Dag 1: Tongeren

Het vertrekpunt ligt in het centrum van Tongeren. In deze oudste stad van ons land houdt Ambiorix, de dapperste der Eburonen, nog steeds een oogje in het zeil. Rond de stad zie je nog restanten van de middeleeuwse omwalling en je kunt er het Gallo-Romeins Museum bezoeken. In het routeboekje, dat je na het boeken van dit arrangement samen met een knooppuntenkaart en andere documenten toegestuurd krijgt, staat een kleine fietstocht van 26 kilometer beschreven ter verkenning van de streek. Deze tocht brengt je naar het Mergelland, met als blikvangers het Wijnkasteel van Genoelselderen en de Waterburcht van Millen.

Dag 2: Tongeren-Genk

Na het opwarmertje van gisteren volgt nu het echte werk, een rit van 76 kilometer, maar die kan onderweg ingekort worden tot 61 kilometer. De tocht begint licht heuvelachtig als we koers zetten naar de Landcommanderij van Alden Biesen. Vandaar rijden we langs de Zuid-Willemsvaart naar Oud-Rekem, in 2008 uitgeroepen tot het ‘Mooiste dorp van Vlaanderen’. Vervolgens zoeken we de stilte van de prachtige natuur van het Nationaal Park Hoge Kempen op en komen zo terecht in Genk, het hartje van de mijnstreek. Als je een dag extra in Genk wilt verblijven, kun je via een lokaal ritje van 59 kilometer grondiger kennismaken met de mijnstreek. De opgewaardeerde mijnsites Thorpark Waterschei en C-Mine Winterslag zijn zeker een bezoekje waard. Je passeert ook een van de populairste fietsbelevingen van Limburg, Fietsen door het Water, en je kunt een bezoekje brengen aan het openluchtmuseum van Bokrijk, dat dit jaar in het teken staat van ‘De wereld van Bruegel’.

Tongeren - Limburg in Stijl
Tongeren – Genk

Dag 3: Genk-Tongeren

Onze terugtocht naar Tongeren verloopt over een traject van 55 kilometer. Als we Genk verlaten, fietsen we naar die andere grote stad in de buurt: Hasselt. Daar vinden we op de route het jenevermuseum en de Japanse Tuin. Daarna rijden we terug richting fruitstreek langs rustige weggetjes en door typisch kleine Limburgse dorpjes. Onderweg maak je kennis met volksverhalen over de Bokkenrijders en Tjenne de Heks. Onze eindbestemming, de toren van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, is al van ver te zien. Als je er niet genoeg van kunt krijgen, is het ook hier mogelijk een dagje Haspengouw bij te boeken voor een ritje van 60 kilometer over Romeinse heirbanen en langs prachtige kasteelhoeves.

Conclusie

Deze kant-en-klare vakantieformule is ideaal voor mensen die zelf te weinig tijd hebben om een gevarieerde tocht samen te stellen of die geen kennis hebben van de lokale bezienswaardigheden. De organisatie werkt samen met kwaliteitsvolle hotels. Ook het bagagevervoer is geregeld. Het routeboekje bevat naast de trajectbeschrijvingen ook nog allerlei andere toeristische informatie.


Fietsen Moet Kunnen! richt zich voornamelijk op de recreatieve fietser en brengt de mooiste fietsroutes van België in kaart. Wie op zoek is naar een dichtbijvakantie deze zomer vindt in hun kwalitatief magazine heel wat fietsinspiratie in eigen land! Fietsen Moet Kunnen is het enige fietsersblad in België in zijn genre dat zich richt op de recreatieve fietsers. In dit blad lees je interessante reportages van redacteurs die zelf de fietstochten gereden hebben en er graag uitvoerig verslag over uitbrengen. Wil je goed voorbereid beginnen aan een leuke fietstocht, dan is dit blad een prachtig hulpmiddel!

Stay inspired

Het beste van onze blogs & reisinspiratie in je mailbox.

HOU ME OP DE HOOGTE

Volg ons op onze socials voor meer inspiratie

Meer inspiratie
Fietsen langs wijngaarden
LEES MEER