fbpx Natuurpark Corno alle Scale in de Bolognese Apennijnen - Italië - Wandelreizen - Zuiderhuis

Italië

Natuurpark Corno alle Scale in de Bolognese Apennijnen

  • Reisomschrijving
  • Route
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
wandelreis vanuit drie comfortabele hotels
ongerepte en weinig bezochte bergstreek met dichte wouden en panoramische bergtoppen
gastvrijheid van de bewoners en heerlijke plaatselijke keuken

Het regionaal natuurpark Corno alle Scale is een relatief klein bergmassief in de Apennijnen, gelegen tussen Bologna en Firenze, vlakbij de grens met Toscane. Een vrij onbekende en weinig bezochte streek. Ten onrechte, maar daardoor is de sfeer er gelukkig nog bijzonder authentiek. De wandelingen die je hier kan maken zijn even verrukkelijk als de lokale keuken.

Het natuurgebied strekt zich uit langs weerszijden van de kam van de imposante Corno alle Scale, met zijn 1944 meter de hoogste top van het park en van de Bolognese Apennijnnen. Zijn typische uitzicht wordt bepaald door de top van zandsteenlagen in de vorm van trappen – ‘scale’, vandaar de naam. De andere toppen zijn in het noorden de Monte Nuda (1828 m) en in het oosten de Monte Gennaio (1812 m), die hoog boven diepe valleien uit torenen.

Naast de indrukwekkende hoge bergen geven ook beken en watervallen het landschap vorm en karakter, net als de eenzame valleien, met dorpjes die waaiervormig aan de rand van de bossen tegen de lage hellingen gebouwd zijn.

Mooie oude paden nodigen uit om door dichte beuken-, eiken- en kastanjebossen omhoog te klimmen naar open bergheideland met lavendel en blauwe bessen en nog verder hogerop naar de graslanden rond de hoge toppen. De hoogtevariaties zorgen voor een bonte bloemenpracht, vooral in de lente en de vroege zomer, met onder andere gentiaan, akelei, lelies en orchideeën. In de herfst zijn de in herfstkleuren getooide loofbossen een grandioos schouwspel.

Dankzij de beperkte impact van de mens op de natuur biedt het natuurpark een habitat voor reeën, damherten, moeflons en een groot aantal vogelsoorten waaronder steenarenden en ransuilen. De uitgestrekte bossen zijn ook een veilig schuiloord van één van de zeldzaamste en fascinerendste dieren die enkele jaren geleden naar deze bergen zijn teruggekeerd: de wolf.

Maar de aangenaamste ervaringen zullen wellicht je ontmoetingen met de plaatselijke bevolking zijn. Je wandelt hier in een oorspronkelijke Italiaanse regio, waar de mensen je vriendschappelijk begroeten en hartelijk ontvangen. Gastvrijheid is ook de eerste zorg van de hoteliers waar je verblijft. Ze verwennen je met authentieke gerechten op basis van producten van de streek. Everzwijnen, kastanjes, honing, forel, paddenstoelen en bessen zijn onontbeerlijke ingrediënten voor de lokale keuken en de bereidingen ervan komen helemaal tot hun recht in combinatie met de specialiteiten van de dichtbij gelegen cultuursteden Parma met de parmaham, Bologna waar de tortellini uitgevonden werd en Modena waarvan de balsamicoazijn afkomstig is.

Lees meer
Wandelniveau i
Comfortniveau i
7 dagen - vanaf €564

Beschikbare periodes

15 mei 2024 > 15 jul 2024
27 aug 2024 > 15 okt 2024
BEREKEN PRIJS & BOEK NU
  • Wel / Niet inbegrepen
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Boek je reis
7 dagen - vanaf €564

Beschikbare periodes

15 mei 2024 > 15 jul 2024
27 aug 2024 > 15 okt 2024
BEREKEN PRIJS & BOEK NU Heb je een vraag? Contacteer onze experts
MEER SUGGESTIES
Reizen in Italië
In Italië bieden we actieve wandelreizen en fietsvakanties aan, van in het hooggebergte in Zuid-Tirol tot op het zonovergoten Sicilië.
Ontdek onze reizen in Italië
REIZEN MET ZUIDERHUIS

Focus op actieve natuurbeleving

Op onze fietsvakanties, wandelreizen en rondreizen staat de natuur centraal. Er gaat niets boven het verkennen van zanderige woestijnen, meanderende rivierdalen of mistige nevelwouden, of het nu al wandelend, met de fiets of met een (huur)wagen is. Wie de natuur verkiest, reist om te onthaasten en volledig tot rust te komen. Zowel dicht bij huis als in de verste uithoeken van de wereld kiezen we er op onze reizen voor om de natuur op een actieve en respectvolle manier te beleven. We streven ernaar zo weinig mogelijk sporen na te laten en onze impact op de natuur tot een absoluut minimum te beperken.

Met respect voor lokale bevolking en leefmilieu

Bewust reizen omvat meer dan omtrek van onze ecologische voetafdruk. Ook het (inter)menselijke aspect speelt een niet te onderschatten rol. Als reisorganisatie zetten we ons in om lokale bevolkingsgroepen en hun leefomgeving met eerbied te benaderen. Dat gaat van het respecteren van lokale gebruiken en rituelen tot het ondersteunen van lokale projecten en partners. Om reizen duurzaam te houden is het van cruciaal belang dat inkomsten uit toerisme terugvloeien naar de lokale bevolking. Dat niet enkel wij nieuwe ervaringen opdoen maar dat de lokale bevolking er ook zelf beter van wordt. We reizen om ten slotte om te begrijpen en niet om in te grijpen. Dat doen we als volleerd antropoloog en als gelijke.

Persoonlijke begeleiding en maatwerk

Onze reisspecialisten zijn één voor één doorgewinterde reizigers en kennen hun bestemmingen als geen ander. Ze zijn vertrouwd met de do’s-and-don’ts, kennen de lokale bevolking en weten moeiteloos de mooiste plekjes op de wereldkaart aan te duiden. Meermaals per jaar reizen ze de wereld rond, op zoek naar nieuwe regio’s en reisroutes. Verschillende onder hen hebben ter plaatse gewoond of doen dat tot op vandaag! Met de nodige terreinkennis en ervaring staan ze je bij van bij het ontkiemen van je reisplannen tot de praktische uitwerking. Ze hebben ter plaatse enkele mooie voorbeeldroutes uitgetekend, maar helpen je even graag op weg met een reisroute op maat.

Terreinkennis en jarenlange expertise

Sinds 1978 reizen we bij Zuiderhuis verwoed de wereld rond, eerst als Vreemde Continenten, Te Voet, Belgian Biking en Ijslandreizen, sinds 1996 als Zuiderhuis. Sinds de beginjaren tijd is er heel wat veranderd, maar onze kernwaarden zijn steeds dezelfde gebleven: terreinkennis, kleinschaligheid en actieve natuurbeleving. We kiezen ervoor geen reizen en bestemmingen aan te bieden die we zelf nog niet verkend hebben en staan wereldwijd in nauw contact met onze partners ter plaatse. Enkel zo kunnen we onze reizigers adequaat op weg helpen en de accenten leggen waar zij dat willen.

REIZIGERS AAN HET WOORD

5 werelden in een unieke creoolse mix van Afrika, de Caraïben en Europa … we hebben het erg naar onze zin gehad in Kaapverdië. Op het kruispunt van Afrika, de Caraïben, en Europa vind je een variatie aan werelden in één land, met de creoolse cultuur en de bijhorende
brede glimlach als bindmiddel.

Ontdek Kaapverdie

Onze dochter van twee jaar heeft er evenveel als ons van genoten. Zuiderhuis en lokale partners maakten dit praktisch mee mogelijk. Dank!

Ontdek de Eisleck Trail

Vlot bagagevervoer, erg degelijke hotels en perfecte combinatie stad-platteland. Ons dossier werd vlot afgehandeld. Wandeldag zes, Peiting – Halblech was onze favoriet met prachtige, afwisselende en erg aangename routes.

Ontdek de wandelreis Beieren: München, meren en kastelen

Fantastische dienstverlening en flexibiliteit door Zuiderhuis. Zeker een dikke pluim in deze moeilijke tijden. We hebben een fantastische wandelvakantie gehad in Portugal en genoten van een heerlijke kustlijn, de zonnige temperaturen met een verfrissend zeebriesje, en de culinaire geneugten

Ontdek de Portugese Costa Vicentina

In juni 2021 hebben we een privéreis naar Tanzania gemaakt, Super! Eerst hebben we Arusha N.P. bezocht, vervolgens naar Tarangire N.P. en de Ngorongoro Crater, allebei prachtig. En als kers op de taart hebben we de Serengeti bezocht. Alles was prima geregeld: lekker eten, verzorgde lodges en prachtige tent camps. De mensen waren heel vriendelijk en de gids was top. We hebben zeer veel dieren gezien, zelfs een luipaard. Het Zuiderhuis heeft ons zeer goed geholpen bij het plannen van deze reis.

Ontdek onze rondreizen in Tanzania

We wensen reisleidster Kathleen langs deze weg nog eens te bedanken voor de boeiende reis. We kijken nu met andere ‘ogen’ naar Jordanië en hebben echt kunnen genieten van het interessante programma. De culturele en historische achtergrond betekende voor ons een echte meerwaarde waar we ook naar hadden uitgekeken. Het verteltalent van Kathleen vonden we heel fijn.

Ontdek onze reizen in Jordanië