geplaatst op 2 juli, 2024
Er is iets rustgevend aan wijnranken. Aan het feit dat ze schijnbaar roerloos wind en regen trotseren. Aan het feit dat uit kleine groene knopjes, niet groter dan een speldenprik, weelderige trossen vol sappige druiven groeien, die na gisting de geest beroeren en het gemoed verlichten. Of misschien wel omdat ze ons aan vakantie doen denken, aan zorgeloze, onbewaakte momenten onder de zomerzon. We zien het zo voor ons. Aan een rustig tempo door de ruisende, groene wijngaarden fietsen en zo nu en dan de pedalen stilhouden om ketting of keel te smeren. We kozen er alvast enkele van onze favoriete cépages uit, het proefondervindelijk onderzoek laten we aan jullie over.
1. Bourgogne, Frankrijk
– Chardonnay & Pinot Noir
Dat Belgen Bourgondiërs zijn, daar bestaat geen twijfel over. Misschien ligt ons land van oorsprong wel een heel stuk zuidelijker, aan de rivierbedding van de Saône. De geschiedenis van Bourgogne is innig verstrengeld met die van België. De hertogen van Bourgondië kwamen op een doordeweekse dinsdag in 1368 op de koffie bij de Graven van Vlaanderen, zagen daar de bevallige Margaretha van Male bijschuiven en de rest is geschiedenis. Op de feestelijkheden die volgden werd Pinot Noir geschonken, tot op vandaag de regionale trots van Bourgondië.
Het koelere klimaat en de kalksteenbodem van de Bourgogne zorgen ervoor dat de fragiele blauwe druif er wonderwel gedijt. Wijnen met Pinot Noir zijn subtiel, fruitig en fluweelrood. Ze hoeven geen jaren in kelders te liggen en bieden verkoeling tijdens zwoele Franse zomers.
In wit zweren de wijnboeren van de Bourgogne bij Chardonnay, zowel met als zonder houtrijping. Chardonnay is de perfecte tegenpool van de lichte Pinot Noir en geldt onder de witte wijnen als een stevige aromatische druif. Opties genoeg dus om enkele proeverijen mee te pikken tijdens het fietsen!
2. Veneto, Italië
– Corvina, Rondinella en Garganega
Wie van aan het Gardameer in oostelijke richting reist, doorkruist alvorens aan te komen in la Serenissima Venetië enkele roemrijke kunststeden als Verona, Vicenza en Padova. Ingesloten tussen deze steden, de Adriatische Zee en de Italiaanse Alpen liggen de gewelfde wijngaarden van Veneto.
Aan de oostelijke oever van het Gardameer wordt in het gelijknamige dorpje vederlichte, robijnrode Bardolino gemaakt. Verder landinwaarts worden dezelfde inheemse druiven – Corvina, Rondinella en Molinara – gebruikt in Valpollicella, Valpollicella Ripasso en de legendarische Amarone. Tussen Verona en Vicenza wordt in en rond het vestingstadje Soave de witte wijndruif Garganega verbouwd, hoofdbestandsdeel in Soave Classico, een kwieke witte wijn met bloemige en citrustoetsen.
Naast eeuwenoude universiteiten, prachtige kathedralen en heerlijke slenterstraatjes hebben de kunststeden van Noord-Italië dus nog heel wat verborgen schatten om te ontdekken.
3. Moezel, Duitsland
– Riesling
De Moezel ontspringt hoog in de Vogezen en doorkruist in Duitsland de deelstaten Saarland en Rijnland-Palts alvorens de Rijn te vervoegen in Koblenz. Dat de Romeinen er net dit stukje Duitsland uitkozen om zo’n 2000 jaar geleden hun wijnranken te planten, is geen toeval. De rivierdalen waardoor de Moezel zich voortsleept, lijken wel natuurlijke amfitheaters. Op de steile heuvelflanken die weerszijden van de rivierbedding oprijzen, kan het in het voorjaar en ‘s zomers mediterraan warm worden.
De wijnranken zijn beschut voor de elementen en de zand- en leisteenbodem voorziet de druiven van de nodige mineralen. Aan de oevers van de Moezel wordt Riesling verbouwd, een witte wijndruif met intense fruitige aroma’s, van frisse citrustoetsen tot rijpe steenvruchten.
Met het eeuwenoude Trier als uitvalbasis verken je zorgeloos de slingerende fietspaden van het Rijnland, langs Moezel en Saar, schilderachtige wijndorpjes en middeleeuwse burchten.
4. Loire, Frankrijk
– Chenin Blanc en Sauvignon Blanc
In de riante renaissancepaleizen en middeleeuwse vestingen van de Loire zijn grote hoofdstukken uit de Franse geschiedenis geschreven, van de heldendaden van Jeanne d’Arc tot de Franse Revolutie. In de kastelen en keurig onderhouden paleistuinen van onder meer Chambord, Cheverny, Saumur en Chenonceau wandel je vandaag regelrecht het roemrijke verleden van Frankrijk binnen.
De koningen en hertogen die in de Loire verbleven namen enkel genoegen met wijnen die hun status weerspiegelden en werden met Chenin Blanc en Sauvignon Blanc op hun wenken bediend. Beide druiven worden gebruikt in strakke witte wijnen met toetsen van citrus en tropisch fruit, al kan Chenin Blanc ook in zoete en mousserende wijnen worden aangewend.
Fietsend langs de voormalige buitenverblijven van de Franse aristocratie en de wijngaarden van de Loire heb je dus genoeg motieven om de pedalen even stil te houden.
5. Toscane, Italië
– Sangiovese
In de glooiende heuvels en ommuurde middeleeuwse dorpjes van Toscane wordt al sinds mensenheugenis wijn verbouwd. Verschillende Strade di Vino doorkruisen het golvende Toscaanse landschap en voeren je via zanderige landwegjes en slingerende cipressenlanen mee dwars door de wijngaarden. Toscane is de geboorteplaats van het moderne Italië , de Italiaanse taal en enkele iconische DOCG’s (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), een begeerd keurmerk voor Italiaanse wijnen. De Sangiovese-druif, een druif met sacrale status, wordt er onder meer gebruikt in Chianti Classico, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano.
Wijnen gemaakt met Sangiovese zijn bij aanvang soepel en intens rood, met toetsen van rood of zwart fruit. Ze worden met ouderdom en vatrijping doorleefd en aards, een aroma dat de Italianen zo mooi sottobosco hebben gedoopt.
Of de bedwelmende wijnen die in de Toscaanse kelders of cantine liggen te rijpen hun steentje hebben bijgedragen aan het historisch gegroeide culturele en economische belang van Toscane, vergt enig proefondervindelijk onderzoek. Wat echter zeker is, is dat de verschillende cantine aperte die je op je route voorbijfietst beslist een kleine tussenstop waard zijn.
Volg ons op onze socials voor meer inspiratie