fbpx Praktische info avontuurlijke fietsreizen in groep - Groepsreizen

FAQ avontuurlijke fietsreizen in groep

Markt in een ver land

1. Heb ik ter plaatse nog kosten of is alles inclusief?

Op onze reizen heb je ter plaatse zo goed als geen extra kosten. Al het vervoer, de begeleiding, overnachtingen, permits en maaltijden zijn inbegrepen. Enkel zaken die we op voorhand niet kunnen regelen zoals visum en dingen die persoonlijk sterk kunnen verschillen zoals drank en fooien zijn ter plaatse te betalen. Die zaken staan bij elke reis meer gedetailleerd vermeld.



2. Met hoeveel reizen we?

De meeste groepen zijn tussen 10 en 20 deelnemers. We houden bewust de groepen klein genoeg om een fijn groepsgevoel te creëren en om de impact op de omgeving te beperken.

Afhankelijk van de logistiek en de bestemming kan het zijn dat de groepen kleiner zijn.

Een groep mountainbikers op een brede weg

MTB in Nepal

3. Kan ik op eigen tempo rijden?

Uiteraard! Vrijheid is blijheid! Het is niet de bedoeling dat iedereen in peloton rijdt. Het doel is om zoveel mogelijk van de omgeving en het land te genieten. Het is geen race. De rit en het onderweg zijn is belangrijker dan het tijdstip wanneer je aankomt. Stop gerust onderweg om een praatje te maken met een local, speel of zing met lokale kinderen en fotografeer er op los.

We vragen op de meeste reizen aan alle reizigers om een fiets gps bij te hebben waarin de routes geladen zijn. We vragen ook om ten minste per twee te fietsen.



4. Is er begeleiding?

Elke reis wordt begeleid door een mountain bike gids die ook kennis heeft van fietsmechaniek. Als er in een land lokale mountain bike gidsen zijn dan maken we daar graag gebruik van. In dat geval sturen we nog een fietsende Zuiderhuis reisleider mee die zorgt voor de praktische regelingen, die soms de lokale taal spreekt en de streek kent en die eventuele moeilijkheden helpt op te lossen.

Fiets derailleur

Stuur van een mountainbike

5. Welke fiets heb ik nodig?

We verlaten zoveel mogelijk de geasfalteerde wegen. Een hardtail mountainbike is voor de meeste reizen het meest geschikt. Op sommige reizen is een gravel bike ook mogelijk. Een full suspension mountainbike is voor de meeste reizen niet nodig maar kan voor bepaalde reizen wel voor meer comfort zorgen.



6. Eigen fiets of huren?

We kiezen ervoor om deelnemers met een eigen fiets te laten reizen. Op enkele bestemmingen is het mogelijk om een fiets te huren in dat geval staat dit bij de reis zelf vermeld.

Een grondig nazicht en groot onderhoud van de fiets door een fietsenmaker voor vertrek is een absolute must. Ter plaatse is het in de meeste gevallen onmogelijk of heel moeilijk om complexe herstellingen uit te voeren.

Mountainbike banden

7. Zijn de reizen veilig?

We vragen iedereen om een veilige manier te fietsen binnen ieders technische capaciteiten en om zeker geen onnodige risico’s te nemen. We zijn vaak ver weg van de bewoonde wereld.

Op al onze reizen is het dragen van een helm verplicht. Op de meeste van onze reizen vragen we aan alle deelnemers om een fiets gps bij te hebben. Dat staat per reis vermeld. De gpx tracks bezorgen we voor vertrek. We vragen ook om altijd minstens per twee te fietsen. Dat is niet alleen gezelliger maar ook veiliger.

Onze begeleiders en gidsen zijn getraind in EHBO.



8. Hoe fit moet ik zijn?

Elke reis krijgt een fysiek fietsniveau toegewezen. Dit is een richtlijn maar geen absolute waarheid. Het is belangrijk om de uitleg op de reis zelf grondig te lezen en om zelf in te schatten of deze reis haalbaar is of te licht/zwaar. Zo goed als al onze reizen bevinden zich in niveau 2, 3 en 4.

Meer info kan je terugvinden op te pagina over de moeilijkheidsgraad van de fietsreizen.

Mountain biker in de natuur

Jeep track om te mountainbiken in Nepal

9. Moet ik een technisch goede fietser zijn?

Elke reis krijgt ook een en een technisch niveau. De meeste van onze reizen zijn niet technisch moeilijk. Alhoewel het terrein vaak het meest geschikt is voor een mountainbike zijn er weinig technische obstakels. Een wekelijkse racefiets zondagsrijder met een goede fietsvaardigheid kan op de meeste van onze reizen mee.

Meer info kan je terugvinden op te pagina over de moeilijkheidsgraad van de fietsreizen.



10. Waar slapen we?

Overnachtingen verschillen heel sterk van reis tot reis. Van een nacht in een tent of op een eenvoudige matras bij een lokaal gezin tot een comfortabele lodge. Je bent echter zeker van een zo comfortabel mogelijke plaats om te slapen. Per reis staan de types overnachtingen altijd meer gedetailleerd vermeld.

Yurt in Kirgizië

Typisch Nepalese maaltijd

11. Wat en waar eten we?

Op vele bestemmingen is het eten fantastisch en we maken graag gebruik van de lokale keuken. Het ontbijt hangt steeds vast aan de plaats waar we overnachten. Tijdens de dag wordt er een lunch voorzien. Dat kunnen broodjes zijn of een maaltijd ergens onderweg in een restaurant of voorzien door onze lokale ploeg.

’s Avonds vullen we onze reserves weer aan. De maaltijd zal hier ook vaak vasthangen aan het verblijf van de dag. We raden aan om tijdens de dag enkele repen of gelletjes bij de hand te hebben voor wanneer je een suikerdip krijgt.



12. Welke bagage neem ik mee?

Voor vertrek ontvang je een gedetailleerde inpaklijst.

De hoofdbagage wordt elke dag vervoerd naar de volgende slaapplaats.

Tijdens de ritten draag je op de koudere bestemmingen een rugzakje om er extra kledij in te steken. Op warme bestemmingen kan je de nodige zaken meestal kwijt in de achterzakken van jouw fietstrui. Eventueel kan een top-tube fietstas handig zijn om wat repen, gsm en andere kleinere items in te steken.


13. Hoeveel betaal ik en wanneer?

Bij inschrijving vragen we een voorschot van 35% van de reissom. Zes weken voor vertrek verwachten we het saldo.


14. Kan ik nog annuleren?

Ben je ingeschreven op een niet gegarandeerde reis dan kan je kosteloos omboeken naar een andere Zuiderhuis reis of kan je het reeds betaalde bedrag terugvorderen in de vorm van een cadeaubon. Mits een administratieve kost van €100 kan je de reis nog annuleren. Deze voorwaarden gelden tot de reis het minimum aantal deelnemers heeft bereikt en bijgevolg gegarandeerd is. Eens de reis gegarandeerd is dan zijn de annuleringsvoorwaarden van toepassing.

mountainbiker met een mooi landschap
Maak een afspraak - paspoort
Maak een afspraak

15. Welke documenten heb ik nodig?

Voor alle reizen binnen Europa is een identiteitskaart voldoende. Buiten Europa heb je een reispas nodig die nog 6 maanden geldig is bij terugkeer.

Bij bestemmingen waar ook een visum nodig is kan je meer info daarover bij praktische info op de reis zelf vinden.


16. Heb ik inentingen of speciale medicatie nodig?

Voor de reis ga je best even langs bij de huisarts voor een algemene check-up. De huisarts kan ook advies geven over al dan niet aangewezen of verplichte vaccinaties of medicatie op een bestemming.

Zelf kan je deze info ook al eens nakijken op de website van het tropisch instituut van Antwerpen.

medische info en inentingen