Op zoek naar iets?

Hooglanden en gletsjers

Maak kennis met onze ervaren reisleiders!

Christel Crol

Mijn eerste reis, buiten Europa was naar Ladakh (India), een reis recht naar mijn hart. De reisliefde en de passie voor Azië, de Himalaya en het Boeddhisme is toen ontstaan. Een hoogtepunt in mijn reisleven is een verblijf van 3 maanden in Nepal. Ik heb de kans gekregen om het land, de Nepalezen en het dagelijks leven te leren kennen. Het is dan ook fantastisch deze ervaringen te delen met de groep.

Winter en zomer kan je mij in de bergen vinden. In de zomer een berghuttentocht in Oostenrijk of een trekking in de Himalaya. In de winter sta ik op de ski’s om trainingen te volgen of skilessen te geven.

Een tijdje weg van de bewoonde wereld, je hoofd leegmaken en met een rugzak vol energie terugkomen!

Christel Crol

Dré Maes

Reizen is eventjes niets moeten. Reizen is je blik verruimen. Jezelf uitnodigen om geïnspireerd te worden. Soms door een toevallige ontmoeting of door de prachtige eenvoud van een zonsopgang. Of de verwondering van een dier in haar natuurlijk habitat.

Als bioloog-waterbeheerder deel ik graag deze verwondering met mensen. Achter de eenvoud van een plant, een rivier en een klein verscholen dier zit een vernuftig bouwplan. Alles in de natuur heeft een complexe relatie met alles. Til je dit op naar een groepsreis, dan zal je merken dat in een ontspannen sfeer iedereen deelneemt om van de reis een toppertje te maken. We zijn apen en apen zijn nu eenmaal groepsdieren.

Dre Maes

Geert Francois

Ik reis om te leren. Het is een vraag die ik al vaak heb gekregen van mensen die niet zo vaak reizen, en die me vragen waarom ik zo vaak reis. Door te reizen leer ik veel bij over andere culturen, andere landen, andere mensen, …. en over mezelf. Na een aantal jaren met mijn rugzak de wereld te hebben rondgereisd, werd die fysische reis ook een innerlijke reis. Ik heb een grote passie voor Azië, en dan in het bijzonder voor India. En vooral voor de natuur, met de bergen als mijn favoriete reisomgeving. Ik heb op mijn reizen naar India yoga en Vipassana meditatie leren kennen, die een grote invloed op mijn leven hebben.

Ik heb tien jaar lang de wereld rondgereisd met mijn rugzak, op een duurzame en avontuurlijke manier. Nadien probeerde ik me opnieuw te settelen in België, maar dat bleek veel moeilijker dan gedacht. Nu run ik het bedrijfje CHOKKA, een zaak in handgemaakte juwelen die werkt volgens het fair trade principe. Ik koop juwelen en geschenken aan bij lokale partners in India, Thailand en Indonesië, meestal bij kleine familiebedrijfjes. Elke winter reis ik enkele maanden rond in Azië met de rugzak, om al mijn leveranciers te bezoeken. Dat doe ik vooral alleen. Als afwisseling is het heel fijn om reizen voor het Zuiderhuis te begeleiden en samen op pad te gaan met een enthousiaste groep. Daarbij kan ik die schat aan reiservaringen delen met de deelnemers van een groepsreis.

Geert Francois

Ivan Verjans

Ik ben van kindsbeen al altijd gefascineerd geweest door verre landen en culturen.

Maar sinds mijn carrière als sport- en overlevingsonderrichter bij Defensie, kreeg ik de smaak echt te pakken door de verschillende cursussen of opdrachten in het buitenland. Vooral de bergen, de bossen en de onverwachte, toevallige contacten met de lokale bevolking trekken mij het meest aan. Ik ga het liefst op reis naar plaatsen waar het massatoerisme nog niet teveel van het authentieke leven heeft veranderd.

“Wie in het dal blijft, ziet nooit de andere kant van de berg”

Ivan Verjans

Jan Delarbre

Na mijn studies informatica en een tiental jaar werken in de IT-sector besloot ik mijn leven een nieuwe wending te geven. Ik begeleidde al enkele jaren reizen, die ik zelf van a tot z uitwerkte. Een job in de toeristische sector leek me wel wat. Bij Te Voet kreeg ik in 2007 de kans om van mijn passie mijn beroep te maken. De laatste jaren organiseer ik vooral wandelvakanties buiten Europa. Een kantoorjob maar ... dan wel in een heel erg interessante en boeiende sector.

Terreinkennis verwerf ik tijdens mijn privéreizen, studiereizen en reizen die ik zelf begeleid. Jaarlijks ben ik enkele weken mee op stap als begeleider. Heel uitéénlopende reizen: een zware bergtocht of trekking, een relaxte wandelweek vanuit een comfortabel hotel en soms op stap op sneeuwschoenen of langlauflatten. Hoog in de Himalaya of langs de kust van de Middellandse Zee in Turkije. Samen nieuwe ervaringen opdoen en mensen een onvergetelijke reis bezorgen is hierbij mijn grootste drijfveer. Iedere reis is weer anders, ook al kom je voor een zoveelste keer op eenzelfde plek. Wisselende omstandigheden en een andere groep reizigers maken van iedere trip een uitdaging en doen me steeds met veel enthousiasme en goesting vertrekken.

 Jan Delarbre

Jan Van Hellemont

Al bijna dertig jaar is mijn vakantie steevast een bergwandelvakantie. In mijn jongere jaren waren dat tochten van berghut naar berghut, in groep of individueel, met het Zuiderhuis of in eigen organisatie. De laatste tien jaar nemen wij (mijn vrouw en ik) na een stevige dagtocht graag een warme douche om onze spieren te ontspannen en steken we nadien al even graag onze voeten onder een gezellige tafel gevuld met lekker eten en een glaasje wijn. Puur genieten dus.

Wat vooral blijft, is de passie om in de bergen te  wandelen en liefst boven de boomgrens waar de vergezichten en nog licht besneeuwde bergtoppen ons in alle stilte laten genieten van hun schoonheid. In juni en juli krijg je er bovendien een brede krans van bloemen als kleurig supplement bovenop. Op de achtergrond hoor je hier en daar fluitende marmotten die, net uit hun winterslaap, op zoek gaan naar het eerste groen dat vanonder de sneeuw kruipt.

Na zo’n heerlijke maar toch fysiek inspannende vakantie, heb je de “harde schijf” in je hoofd volledig gereset en kan je met nieuwe energie er weer tegenaan (en uiteraard uitkijken naar een volgende wandelperiode). Heb je ook zin om deze ervaringen mee te maken?  Ik wil ze, als reisleider, graag met u delen en  je al vast uitnodigen om begin juni mee te gaan naar het Pusterdal Zuid-Tirol. Een prachtig gebied in de Dolomieten.

Tot dan ?!

Jan Van Hellemont

Jean-Pierre Rosseel

Wandelaar in hart en nieren, begeleid oa het wandelweekend in het WVl Heuvelland.
Tevens één van de drijvende krachten achter de Zuiderhuis wandeldagen.

Jean Pierre

Koen Meirlaen

Tijdens mijn studie Geografie bestudeerde ik de aarde in al haar facetten. Al snel bleek dat IJsland een droombestemming is om de theorie tot leven te zien komen. In juli 2010 liet ik me voor de eerste keer onderdompelen in de IJslandse cultuur en het adembenemende landschap. Enkele maanden voordien barstte de Eyjafjallajökull uit, waardoor we de gevolgen van de vulkaanuitbarsting zelf konden waarnemen.

Sindsdien laat IJsland me niet meer los. Na een expeditie in Antarctica kwam ik in contact met Willy Wouters van IJslandreizen, dankzij de ervaring in de koude omstandigheden kreeg ik de kans om de tocht 'Landmannalaugar op sneeuwschoenen' te begeleiden. Het is een eer en een genoegen om mensen te kunnen rondleiden in het magisch witte sneeuwlandschap. Na de wandelingen genieten we dan samen in de warme rivier en wachten we 's nachts vol spanning het Noorderlicht af...

In de zomer neem ik een groep op sleeptouw tijdens de Volcano Trail. Helemaal weg van de bewoonde wereld wandelen we doorheen magische landschappen, waden we door koude rivieren en genieten we samen van een lekkere maaltijd in een bescheiden berghut. Doorheen de tocht evolueert de groep, ontstaat er een eigen humor en stapelen de herinneringen zich op. Zo'n groepsreis blijft een unieke ervaring.

Koen Meirlaen

Kristien Nuyts

Tijdens een eerste backpack reis door Thailand ben ik gebeten door de reismicrobe. Mijn ideale reis is een wandelreis met een vleugje cultuur. Dat mag een stevige trekking zijn of een reis met vele dagwandelingen. Al wandelend verkende ik reeds vele delen van de wereld  zowel dichtbij als ver weg. Omdat ik graag wandelingen en reizen organiseer, was reizen begeleiden een logische volgende stap. Ik geniet er echt van om samen met een groep een mooie reis te beleven.

Laura Verslype

“Echte reizen maak je in je hoofd”

Het is een zinnetje uit een jeugdboek dat ik als jonge tiener las en dat me altijd is bijgebleven. Ik was een iets oudere tiener toen ik voor het eerst alleen met de rugzak op reis vertrok. Twee weken later keerde ik barstensvol energie terug naar huis. De reisliefde begon toen. Tien jaar later staan er een 40-tal landen op de teller, maar nog steeds kom ik het liefst met datzelfde gevoel thuis: met lichter hoofd en rugzak.

Ik heb een zwak voor grootse landschappen, wilde dieren, tropisch fruit en een gezellige bende mensen. ‘Beleven’ vind ik minstens even belangrijk als ‘zien’, dus wil ik als reisbegeleider veel kansen creëren om nieuwe dingen uit te proberen. Als uiteindelijk niemand terug naar huis wil, is voor mij een groepsreis écht geslaagd.

Laura Verslype

Ludwig D'Haese

Ik ben Ludwig D'Haese, geboren in 1956 en wonende te Merchtem. Ik ben een fervent wandelaar en avonturier, rijkswachter op rust, vader van 3 kinderen en grootvader van 4 bengels. In een ver verleden ben ik gids geweest bij de reisorganisatie "te voet". Daar deed ik de zwaardere huttentochten. Het kon toen niet hoog en zwaar genoeg zijn. Maar sinds de jaren '90 ben ik daarmee gestopt omdat ik het niet meer kon combineren met het gezin en de job.

Ik ben altijd blijven wandelen en sedert mijn opruststelling ben ik maandelijks een tiental dagen op pad, zelfs in de wintermaanden. Ook ben ik opnieuw gestart als reisleider bij het Zuiderhuis.  De meeste reizen die ik begeleid heb ik zelf samengesteld en ter plaatse verkend.  Zo ben ik er zeker van dat het niet te zwaar is.  De reizen die ik begeleid zijn dan ook voor een breed publiek.  Iemand met ietwat conditie moet deze tochten aankunnen. In mijn tochten steek ik altijd een aantal verrassingen in die niet in de tochtfiche staan vermeld.  Zo krijgt de klant meer dan dat hij/zij had verwacht. 

Tijdens de verkenningen probeer ik ter plaatse ook informatie in te winnen over de streek, het land en zijn geschiedenis en breng dit tijdens de tocht over aan de groep. Van elke reis maak ik tevens een reisverslag met foto’s en informatie over de streek enz.  Deze reisverslagen (meestal 150 à 200 blz) krijgt de klant na afloop van de reis in zijn mailbox als herinnering. Ik ben ook reisbegeleider bij WeTravel2 (reizen voor mensen met een beperking) en doe daar de individuele reizen.  Mijn specialiteit is het begeleiden van blinden in de bergen. Maar ook mensen met een andere beperking (hersenletsel, autisme, rolstoelgebruikers enz) laat ik niet in de kou staan.  Zij krijgen een reis gemaakt op hun maat en wensen.

Ludwig

Martin Meirlaen

In de jeugdbeweging is mijn passie ontstaan voor kaart en kompas, het uitstippelen van sportieve avontuurlijke tochten, een verkenner puur sang. Rondtrekken doorheen een verscheidenheid aan landschappen, liefst wat bergachtig met prachtige uitzichten, is mijn hobby geworden. Vele groepen heb ik laten proeven van al dat natuurschoon en mooie dagtochten begeleid, soms over gletsjers van berghut naar berghut, soms met een extra topje onderweg. Enkele jaren geleden werd ik door IJslandreizen (Zuiderhuis) aangetrokken en opgeleid voor een rondreis in IJsland. Mijn passie werd uitgebreid met verwondering en bewondering voor het diepste van de Aarde dat daar zo zichtbaar en tastbaar aanwezig is. Het borrelt er van vulkanisme, warmwaterbronnen, spectaculaire gletsjers en watervallen, papegaaiduikers,  … en het is vlakbij, is maar 3u.15 vliegen vanuit België.

Martin Meirlaen

Peter Beaufays

Als reisbegeleider, al jaren gepassioneerd door Azië, is het voor mij van cruciaal belang dat ik mijn eigen enthousiasme kan overbrengen op de groep. De sfeer, daar draait het allemaal om! Er mag dan ook veel gelachen worden. Maar het is ook belangrijk dat we met een nieuwsgierige en open blik al die nieuwe impressies  en ervaringen opnemen, om die dan later terug mee naar huis te nemen om nog jarenlang te kunnen koesteren.

Zelf ben ik passioneel met fotografie bezig en met het koken van - liefst - Aziatisch voedsel. Massaman curry, gado gado, masala dosa, dal baht, bành xèo, string hoppers, het heeft voor mij allemaal (bijna) geen geheimen meer, en dat breng ik maar al te graag over naar de deelnemers. Reizen doe je immers niet alleen met je ogen en oren, maar ook met je smaakpapillen (en dan nog liefst in het bijzijn van een fris Tiger-biertje). Waar het uiteindelijk allemaal om draait, is dat je de reis met z'n allen ten volle beleeft. En daar gaan we voor, samen!

Peter Beaufays

Quinten Verdonck

Quinten woonde in 2013 een jaar in IJsland, waar hij zijn passie voor ruwe landschappen en wilde weersomstandigheden helemaal kon botvieren. Bij terugkomst in België bleek dat hij z'n hart in het hoge noorden verloren is en sindsdien neemt hij met het grootste plezier van de wereld groepen nieuwsgierige reizigers mee naar het noorden, op zoek naar naar unieke plaatsen, ervaringen en zijn hart. 

Quiten Verdonck

Bewaren

Robert Weemaes

Ik breng deelnemers graag in vervoering, door over nauwelijks begaande paden te trekken, om zo in groep bijzondere landschappen te ontdekken. 's Avonds genieten met de voeten onder tafel hoort er ook bij, maar 's morgens voor een uitgebreid ontbijt zorgen kan ook als we bijvoorbeeld in een gîte verblijven. De grootste voldoening, vind ik dan ook als men genoten heeft na één van de vele wandelweekends die ik begeleid in eigen land of onze buurlanden waarbij we o.a. markante rotsformaties, bloeiende boomgaarden of leuke dorpspleintjes doorkruisen. Met mijn hart voor de bergen ben ik ook jaarlijks te vinden in de Alpen om op zoek te gaan naar loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog, kuddes gemzen of een kloeke steenbok, fotogenieke berghutten, bergtoppen met een fenomenaal uitzicht, bijzondere bloemen zoals de gekuifde rapunzel, indrukwekkende watervallen, idyllische bergmeertjes, ... kortom wanneer ga je mee om dit alles te ervaren?

Meer inspiratie is terug te vinden mijn blog.

Robert Weemaes

Tania De Meyere

Dat het reizigersbloed me niet met de “paplepel” is ingegeven, is een zekerheid, noch langs vaders en noch langs moeders kant… Misschien is wel dat net de oorzaak dat ik de “wijde wereld” wilde gaan verkennen van zodra het kon … wie zal het zeggen? Gezien mijn vrij jonge leeftijd toen, begon het allemaal met een fietsreis in eigen land, met een vriendin van jeugdherberg naar jeugdherberg. De uitwerking van ons “reisprogramma”, van het indelen van de dag-etappes tot de zoektocht naar logies, bleek helemaal “mijn ding” en dit is “blijven hangen”.

Er volgden heel wat meer reizen zowel met vriendengroepjes als alleen en de horizon werd stilaan verbreed. Verschillende eigen reizen later – waaronder ook een jaartje met de rugzak de wereld rond – besloot ik een opleiding tot reisleider te volgen. Sindsdien neem ik jaarlijks één of meerdere groepen mee naar diverse bestemmingen, zowel binnen als buiten Europa, gaande van “mijn geliefkoosde Italia” tot de Andes, de Himalaya of het Atlasgebergte. Omringd door een overweldigende natuur en in het gezelschap van enthousiaste reizigers, zo voel ik me op mijn best en laat ik graag de “reizigersvonk” overspringen op de groep!

Tania De Meyere

Veronique Van Hoorick

Na mijn studies in België, ontdekte ik de wereld buiten Europa. Ik werd al gauw geïnspireerd door de Aziatische cultuur en eindeloze natuur, van bergtoppen in de Himalaya, regenwouden, boeddhistische filosofie en parelwitte stranden. Enkele maanden per jaar ga ik op ontdekking naar nieuwe plekken in afgelegen hoeken van de wereld,  om nieuwe reizen uit te werken en te delen met anderen.

Naast het begeleiden, ben ik gepassioneerd door fotografie. De laatste twaalf jaar woon ik in Azië.

Als je meer van mijn werk wil zien, neem dat een kijkje op mijn website.

Veronique Van Hoorick

Willy Wouters

Van jongs af aan was Willy Wouters gefascineerd door vulkanisch actieve landschappen. Desolate streken en de geboorte van de aarde hebben hem altijd geboeid.

Na een artistieke opleiding trok hij in 1978 naar IJsland. Hij was onmiddellijk in de ban van het buitenaards natuurgeweld. De jaren daarna doorkruiste hij het eiland in alle richtingen, op alle manieren en in alle seizoenen. IJsland werd een passie. Met een grote gedrevenheid begon hij natuurreizen te organiseren om zijn ervaringen met anderen te delen.

Sinds eind jaren zeventig verblijft Willy de helft van het jaar op IJsland. Hij gidst er kleine groepen natuurliefhebbers en schrijft reisprogramma’s op maat. Zijn reizen spelen zich meestal af in gebieden die maar weinig worden bezocht. Hij dompelt je onder in de ziel van een streek en laat je kennismaken met de overweldigende natuur in al haar facetten.

Zijn expertise over IJsland is groot. Ook productiehuizen en redacties doen maar al te graag een beroep op zijn kennis. Zo werkte hij mee aan de logistiek en het scenario van onder meer Gasstation, Het Verdriet van Europa, de film Pulsar, Wild Europe en diverse publicaties. 
In 2010 bracht hij de Belgische pers naar het hart van de Eyjafjallajökull-eruptie.

In zijn vrije tijd verkent hij het eiland verder tot in de verste uithoeken, steeds op zoek naar die unieke plekken met een bijzonder verhaal.
De voorbije decennia heeft ook de Hoge Arctis zijn hart veroverd. Op Groenland en Spitsbergen organiseert hij regelmatig exploratiereizen aan boord van historische zeilschepen.

Willy Wouters

Willy Wouters gebruikt van bij het begin de term 'SlowTravel' om zijn reizen te definiëren.
‘Op IJsland komt overal de kracht van de natuur naar boven, letterlijk. Er is geen andere plek op de wereld waar er zo’n variatie is aan oerelementen.
Te veel willen zien in een kort tijdsbestek gaat dan ook ten koste van de beleving. Door op een rustig tempo te reizen en de tijd te nemen om een gebied vanuit een andere invalshoek te benaderen, bied ik tijdens het gidsen mijn reisgenoten de kans om de ongewone natuurfenomenen intens te beleven en het échte IJsland te ervaren’.

Fragment uit Werner Trio’s interview n.a.v. het ‘Bozar Festival, Iceland on the edge’ (VRT 2008)

Ontdek de Willy Wouters’ Specials en lees meer over zijn natuurreizen op IJsland en in de poolgebieden.