fbpx Praktische informatie over onze begeleide groepsreizen - Zuiderhuis

Praktische informatie groepsreizen

Met Zuiderhuis op groepsreis

Zuiderhuis organiseert al meer dan 40 jaar actieve groepsreizen. Sinds de begindagen is er heel wat veranderd, maar de basisprincipes zijn nog steeds dezelfde: kleine groepen, ervaren begeleiders en complete reizen met een intense reisbeleving. Reizen voor iedereen die graag actief de natuur in trekt, de wereld wil verkennen en die zich als individu in een groep goed thuis voelt. Onze reizen zijn zeer divers met focus op natuur, landschap en de cultuur van het land. In ons aanbod vind je rondreizen met lichte tochten waarbij de bagage wordt vervoerd, wandelvakanties vanuit een comfortabel hotel en trekkings waarbij je al dan niet je eigen rugzak draagt.

We hebben elke reis ingedeeld naar fysiek niveau. Zwaardere reizen hebben een indicatie van het technisch wandelniveau. Ook voor het comfort dat je onderweg mag verwachten hebben we een classificatie (niet te verwarren met de traditionele hotelsterren) die varieert van eenvoudig tot uiterst comfortabel.


1. Fysiek wandelniveau

We hebben onze reizen ingedeeld in vijf categorieën, aangeduid met bolletjes als symbool. Daarbij houden we vooral rekening met de hoogteverschillen en met het aantal uren stappen per dag (zonder rustpauzes). Ook het rugzakgewicht, het klimaat, het wandelterrein, de duur van de tocht en de hoogte kunnen uiteraard een rol spelen. Lees steeds ook de omschrijving van het niveau van de reis in de praktische reisinfo.

Deze indeling is een gemiddelde: een reis kan bestaan uit lichtere en zwaardere dagen. Uiteraard geldt steeds: hoe beter je conditie (en voorbereiding), hoe meer je zal genieten.

Fysiek niveau 1:
Gemakkelijk

Een normale gezondheid volstaat. Gemiddeld 3 à 5 uur wandelen per dag of activiteiten die max. 3 à 5 uur in beslag nemen, met geringe hoogteverschillen afhankelijk van de bestemming tot ca. 400 meter per dag.

Goed te been zijn is een must.


Fysiek niveau 2:
Gematigd

Gemiddeld 5 à 6 uur wandelen per dag, uitzonderlijk eens langer. Hoogteverschillen tot ca. 700 meter per dag.

Wandelingen met een dagrugzak. Voor iedere reiziger met een goede basisconditie.


Fysiek niveau 3:
Sportief

Sportieve tochten. 6 à 8 uur wandelen per dag en hoogteverschillen van 700 tot 1000 meter. De meeste tochten van dit niveau zijn met eigen rugzak.

Een goede fysieke conditie, tredzekerheid en vooral een goed uithoudingsvermogen zijn noodzakelijk. Voor geoefende bergwandelaars.

Fysiek niveau 4:
Uitdagend

Eerder pittige tochten. 7 à 9 uren wandelen per dag en hoogteverschillen van meer dan 1000 meter gemiddeld. Reizen die omwille van de hoogte, het hoge rugzakgewicht en/of andere redenen duidelijk zwaarder zijn dan alle andere reizen.

Deze reizen stellen hoge eisen aan het uithoudingsvermogen en vergen enige ervaring. Training vooraf is voor iedereen noodzakelijk.

Fysiek niveau 5:
Extreem

Tochten met een expeditie-karakter. Omwille van extreme weersomstandigheden, hooggebergte terrein of zware uitrusting vereisen deze tochten een uitstekende fysieke conditie en een groot doorzettingsvermogen.



2. Technisch wandelniveau

Naast de fysieke conditie, speelt vaak ook het technisch niveau een rol. De meeste van onze reizen staan open voor iedereen en kennen geen noemenswaardige technische moeilijkheden. Soms wordt het wat moeilijker en daarom maakten we voor deze reizen ook een indeling op technisch niveau.

Geen quotering: Goede, vlot begaanbare paden. Geen technische moeilijkheidsgraad.

Technisch niveau 1:
Moeilijk

Hier en daar vervaagt het pad. Bij bergtochten worden enkele sneeuw- of puinhellingen overgestoken.


Technisch niveau 2:
Technisch

Lichte klauterpartijen of occasionele passages met kabelzekering of laddertjes. Sneeuw- of puinhellingen zijn steiler of komen vaak voor.

Technisch niveau 3:
Extreem

Van het maken van gletsjertochten tot het beklimmen van rotsen. Begeleiding door gediplomeerde beroepsberggidsen.

3. Fysiek fietsniveau

Bij het bepalen van onze fietsniveaus houden we enkel rekening met de gekende factoren. Aan elk niveau kennen we gemiddelde waarden toe voor de afstand (km) en het aantal hoogtemeters (m). Afhankelijk van de verhouding tussen beide gemiddelde waarden, kan alsnog een ander niveau worden toegekend. Ook het klimaat, de ondergrond, de hellingsgraad en de hoogte waarop je fietst kunnen van invloed zijn op het niveau. Een langere reis met vele opeenvolgende fietsdagen kan een reis zwaarder maken en kan ook een invloed hebben op het niveau dat we toekennen.
Per fietsniveau formuleren we een korte omschrijving, gebaseerd op het fietsen met een fiets aangepast aan het type reis, waarop je jouw fysieke paraatheid kan afstemmen.
We bevelen hiernaast ook sterk aan om de praktische informatie na te lezen bij de reis waarin je interesse hebt. Meer gedetailleerde informatie vind je terug onder de dag-op-dag beschrijvingen en in de rubriek ‘praktisch, fysiek’.

Fysiek niveau 1:
Gemakkelijk
  • Gemiddeld < 50 km fietsen per dag
  • Gemiddeld < 400 hoogtemeters per dag
  • Goed te been zijn is een must. Voor iedereen die zich regelmatig met de fiets verplaatst of nu en dan kleine tochtjes maakt.

Fysiek niveau 2:
Gematigd
  • Gemiddeld 50 tot 60 km fietsen per dag
  • Gemiddeld 400 à 700 hoogtemeters per dag
  • Voor iedere fietser met een gezonde basisconditie en die geregeld in beweging is.

Fysiek niveau 3:
Sportief
  • Gemiddeld 60 tot 70 km fietsen per dag
  • Gemiddeld 700 à 1000 hoogtemeters per dag
  • Een goede fysieke conditie en een flink uithoudingsvermogen zijn noodzakelijk.

Fysiek niveau 4:
Uitdagend
  • Gemiddeld 70 tot 90 km fietsen per dag
  • Gemiddeld 1000 à 1500 hoogtemeters per dag
  • Een uitstekende fysieke conditie en een groot uithoudingsvermogen zijn noodzakelijk; een degelijke voorbereiding is aangewezen.

Fysiek niveau 5:
Extreem
  • Gemiddeld > 90 km fietsen per dag
  • Gemiddeld > 1500 hoogtemeters per dag
  • Dit niveau wordt toegekend aan tochten met een expeditie-karakter onder zware omstandigheden.



4. Technische fietsniveaus

Naast het fysieke niveau is het belangrijk om voldoende fietsvaardig te zijn om op een comfortabele en veilige manier van een fietsreis te genieten. De meeste van onze reizen zijn technisch niet moeilijk. Reizen in technisch niveau 1 en 2 kunnen met en gravel bike gedaan worden.
We gebruiken de internationale Singletrack Scale en houdenrekening met volgende ondergrond, obstakels, hellingsgraad en breedte van de paden.

Technisch niveau 1:
Gemakkelijk – S0 paden

Paden met weinig of geen moeilijkheden. Voornamelijk wijde paden bestaand uit hard gravel, of harde aarde. Je hoeft hier geen boomwortels, rotsen en oneffen grond te verwachten. Reizen in dit niveau kunnen ook met een gravel bike gedaan worden.


Technisch niveau 2:
Gematigd – S1 paden

Trails die voornamelijk bestaan uit hard gravel of harde aarde met wat platte boomwortels en kleinere rotsen. De ondergrond kan soms los zijn en mogelijk moet je periodes staand rijden om voorbij obstakels te komen. Ook deze reizen kunnen met een gravelbike gedaan worden.


Technisch niveau 3:
Sportief – S2 paden

Voornamelijk stabiele ondergrond met enige variatie. De paden zijn meestal breed maar kunnen verschillende onvermijdbare obstakels bevatten. Af en toe zijn er wat uitdagendere single tracks. Steile stukken kunnen voorkomen. Vanaf niveau 3 is een mountainbike noodzakelijk.

Technisch niveau 4:
Uitdagend – S3 paden

De paden kunnen bestaan uit gevarieerde en onvoorspelbare ondergrond zoals losse stenen en boomwortels. Langere uitdagende single tracks vormen geen probleem. Een gevorderde rijvaardigheid is vereist.

Technisch niveau 5:
Extreem – S4 paden

Zeer steile en fysiek veeleisende segmenten. Moeilijke passages met boomwortels en puinhellingen zijn te verwachten. Exceptionele rijvaardigheid zoals het vermogen om onafhankelijk de voor- en achterwielen te manoeuvreren en perfecte remtechniek en balans zijn vereist. Alleen extreem ervaren mountainbikers kunnen zich aan S4-trails wagen.


5. Comfortniveau

De classificatie waarmee het comfortniveau van een tocht wordt aangeduid is een eigen appreciatie en staat los van bestaande sterrensystemen van toepassing in verschillende landen. We hebben getracht het comfortniveau zo getrouw mogelijk weer te geven, al gaat het steeds om een gemiddelde, en kan dit niveau variëren binnen eenzelfde reis. Zo kan het gebeuren dat je tijdens je reis verschillende nachten doorbrengt binnen onze classificaties van standaard én comfort. Lees daarom steeds de beschrijving over je accommodaties bij de praktische info over de reis.

Een comfortniveau wordt niet toegekend aan reisprogramma’s die op maat kunnen uitgewerkt worden.

Comfortniveau 1:
Bivak

Verblijf in tenten. Eigen slaapzak en -mat mee te nemen.


Comfortniveau 2:
Basic

Verblijf in berghutten, hostels, gastverblijven in slaapzalen of tweepersoonskamers met gemeenschappelijk sanitair. Eventueel eigen slaapzak en -mat mee te nemen.


Comfortniveau 3:
Standaard

Verblijf in tweepersoonskamers met privé sanitair in hotels of gastverblijven.


Comfortniveau 4:
Comfort

Verblijf in tweepersoonskamers met privé sanitair in hotels of gastverblijven met verhoogd comfort.


Comfortniveau 5:
Exclusief

Verblijf in tweepersoonskamers met privé sanitair in hotels of gastverblijven met hoog comfort, die voorzien in extra faciliteiten (zoals wellness, zwembad of gastronomisch restaurant) of een historische waarde hebben.


6. Kleine groepen

Op enkele uitzonderingen na reizen we steeds in groepjes van maximum 14 deelnemers. Het leuke hieraan is dat de deelnemers snel met elkaar en met de begeleider vertrouwd geraken. De impact van een kleine groep op het vaak fragiele ecosysteem van de gebieden die we bezoeken is beduidend lager.

Een reis met Zuiderhuis is een sociaal gebeuren waar je vaak vrienden voor het leven aan overhoudt. Zowel individuele reizigers als koppels gaan met ons mee op groepsreis. Bij een gegarandeerde reis kan je de groepssamenstelling zien en ontdekken wie je medereizigers zijn. Zo bestaan sommige groepen vrijwel uitsluitend uit singles en tellen andere groepen wat meer koppels. Wens je op de hoogte gehouden te worden van een specifieke reis, laat dan zeker je gegevens achter zodat we je kunnen contacteren.

Groep - La Palma

Sportieve tochten in de bergen

7. Leeftijd

Je reist met een open geest, voelt je op je gemak in de natuur, durft te kiezen voor het onverwachte en weet dat de lokale bevolking meer wijsheid in pacht kan bieden dan het wijde web? Dan heb je net als onze reizigers één ding gemeen; de zin avontuur! Qua leeftijd kennen we een grote variatie. Het merendeel van de reizigers is tussen de 35 en 65 jaar.

Ben je tussen 20 en 40 jaar en reis je liefst van al met een kleine groep gelijkgezinde leeftijdsgenoten; om waardevolle ervaringen te kunnen delen en waar nodig samen grenzen te verleggen. Neem dan zeker een kijkje bij Bunkhouse!



8. Ervaren begeleiders

Onze reisleiders zijn avontuurlijk en zijn reisleiders die het klappen van de zweep kennen. De degelijkheid van onze reizen stoelt enerzijds op de voorbereiding en anderzijds op de inzet en verantwoordelijkheidszin van de reisleider. Leer hier onze reisleiders kennen.

De Zuiderhuis reisleider wordt geselecteerd op basis van zijn of haar kennis van het land of regio en op basis van hun ervaring in de bergen. Een reisleider bij Zuiderhuis stelt zijn kennis en ervaring ter beschikking om de deelnemers een mooie reis te bezorgen. Onze reisleiders beschikken over een onvermoeibaar organisatietalent en een pak sociale vaardigheden. Zij geven je de nodige achtergrondinfo, maken je wegwijs in de cultuur en gastronomie van het bezochte gebied en zorgen ervoor dat je de reis van je leven beleeft. De meesten zijn ervaren wandelaars en hebben daarin een jarenlange ervaring opgebouwd. Vaak schakelen we op de bestemmingen buiten Europa ook lokale gidsen in, een dankbare bron van extra kennis en informatie.

Enkele Zuiderhuisbegeleiders wonen permanent in het buitenland, anderen verblijven jaarlijks langere periodes op bestemming. Velen onder hen groeiden in de loop der jaren uit tot echte kenners van de door hen bezochte gebieden.


vluchten

9. Complete reizen

Onze programma’s zijn ‘af’: geen vrijblijvende routes boordevol vrije dagen en optionele excursies. Geen financiële verrassingen tijdens de reis.
Dit betekent niet dat er geen ruimte is voor eigen initiatief. Neem je graag je tijd om te fotograferen of te filmen, dan kan dat. Trek je er liever eens enkele uurtjes alleen op uit om in vreemde cultuur te ‘verdwalen’ en de sfeer op te snuiven, ga gerust je gang. In de meeste programma’s is hiervoor de ruimte.



10. Vroeg boeken loont

Ook op onze groepsreizen loont het om vroeg te boeken. Zolang de status van deze reis ‘beschikbaar’ is, geldt een vroegboekkorting van 5%. Eens de reis gegarandeerd is, vervalt de korting. De korting wordt berekend op de basisprijs en is niet cumuleerbaar met eventuele andere kortingsacties. De korting is niet overdraagbaar bij overschakeling naar een andere reis.


Kajakken met de familie

11. Internationale groepsreizen

Naast de zelf geproduceerde reizen biedt Zuiderhuis ook internationale groepsreizen aan. Je reist in internationaal gezelschap met deelnemers uit alle hoeken van de wereld. Internationale groepsreizen starten in het land van de bestemming. In het Zuiderhuis pakket is een transfer van en naar de luchthaven en indien noodzakelijk ook de nacht voor en na de start van de reis inbegrepen. Voor het boeken van de vlucht naar de start van de reis helpen de groepsreizen specialisten je graag verder.



12. Flexibele voorwaarden voor niet gegarandeerde reizen

Ben je ingeschreven op een niet gegarandeerde reis dan kan je kosteloos omboeken naar een andere Zuiderhuis reis of kan je het reeds betaalde bedrag terugvorderen in de vorm van een cadeaubon. Mits een administratieve kost van €100 kan je de reis nog annuleren. Deze voorwaarden gelden tot de reis het minimum aantal deelnemers heeft bereikt en bijgevolg gegarandeerd is. Indien Zuiderhuis de reis annuleert, krijg je uiteraard het volledig betaalde bedrag van de reissom teruggestort.