fbpx Ivan Verjans | Reisleider - Zuiderhuis

Ivan Verjans

Van kindsbeen af ben ik altijd gefascineerd geweest door verre landen en culturen. Sinds mijn carrière als sport- en overlevingsonderrichter bij Defensie en door de GR20 op Corsica als eindtest kreeg ik de smaak voor trekking in de bergen en prachtige natuur echt te pakken.


Vooral de bergen, de bossen en de onverwachte, toevallige contacten met de lokale bevolking trekken mij het meest aan. Ik ga het liefst op reis naar plaatsen waar het massatoerisme nog niet teveel van het authentieke leven heeft veranderd.


Mijn sport- en survival ervaring heb ik jarenlang kunnen benutten als Animator en Berggids voor vakantiekampen voor de familieleden van defensie in Corsica, waar ik jaarlijks een 14-daagse periode mocht begeleiden.

Zelf organiseerde ik ook verre avontuurlijke trektochten voor een beperkte vriendengroep naar o.a. Canada, Peru, Argentinië, Bolivia, Ecuador, Nepal, Sikkim, Zweeds Lapland, Groenland, Georgië, Picos de Europa, … . Op al deze avontuurlijke reizen zijn het altijd de onverwachte (toevallige) contacten of gebeurtenissen (tegenslag of meeval) die de mooiste herinneringen geven.

Vaak is datgene wat veel moeite kost meestal de moeite waard.


Sinds 2019 ben ik op pensioen en mocht ik ook mijn eerste reis voor Zuiderhuis begeleiden naar Kyrgyzstan. Ik probeer tijdens de begeleiding iedereen zo veel mogelijk zelfredzaamheid bij te brengen (voor zover dit nodig is) maar toch de groepsgeest voor te laten gaan zodat iedereen toch altijd het gevoel heeft van “Yes, I did it” maar ook van “Yes, WE did it”.

Natuurlijk ben ik als animator ook gelukkig als bij iedereen een glimlach op het gezicht verschijnt.

“Wie in het dal blijft, ziet nooit de andere kant van de berg”


Favoriete bestemming: Zuid-Amerika en Scandinavië

Favoriete trekking: De GR 20 blijft voor mij dé referentie maar ook “Kungsleden” in Zweeds Lapland.

Favoriete gerecht: verrassende locale gerechten zoals “Dal bhat” in Nepal maar een pizza lust ik ook altijd!

Favoriete literatuur: de “Bradt” gidsen om nieuwe reizen te plannen.