fbpx Sara Beeckman | Reisleider - Zuiderhuis

Sara Beeckman

“In 2012 zette ik voor het eerst voet aan wal op dit mysterieuze eiland met een door de overheid georganiseerde groepsreis. De rum vloeide en rijkelijke buffetten stilden mijn honger. De all-inclusive hotels gaven het beste van zichzelf maar mijn buikgevoel zei dat een deel van Cuba voor mij verborgen werd gehouden. Mijn vermoeden werd bevestigd en mijn nieuwsgierigheid nam de bovenhand. Nog geen jaar later keerde ik terug en ontdekte ik een ander Cuba. Ik verbleef bij Cubanen thuis, zat uren met hen op het dakterras en besefte al snel dat er op dit prachtige eiland twee werelden bestaan. Het Cuba dat wordt getoond aan de meerderheid van de toeristen en dat in schril contrast met het dagelijkse leven van de Cubanen.


Ik werd overweldigd door de charme van een volk dat op bijzondere wijze kan omgaan met een uitzichtloze situatie. Hun gastvrijheid is enorm. Hun enthousiasme en liefde voor het leven ontembaar. De aantrekkingskracht die het eiland op me heeft, zorgt ervoor dat ik jaarlijks terugkeer.


In 2019 besloot ik om mijn kennis over Cuba te gaan delen en reizen te gaan begeleiden. Ik ken het eiland ondertussen grondig, snap min of meer hoe het werkt en vele plaatsen hebben nog weinig geheimen. Mijn doel tijdens elke reis is dat elk van mijn reizigers Cuba begrijpt en het niet alleen door de ogen ziet van een toerist. Voor mij is het eiland bijzonder en ze verrast me telkens weer bij elk bezoek. Haar geschiedenis boeit en bepaalt vandaag nog steeds heel veel.


De coronacrisis gebruikte ik om een blog te schrijven over dit fascinerende eiland en een inkijk te geven hoe het dagelijks functioneert. Want geloof me: onvoorbereid naar Cuba vertrekken, doe je beter niet. Wil je al even wegdromen over wat Cuba te bieden heeft, neem dan een kijkje op www.congustodelcaribe.com.


Hoewel Cuba veel in huis heeft om je af te vragen of dit echt wel een prachtig land is, is ze voor mij een plek waar ik altijd thuiskom. Ik heb veel plekken waar ik graag naar terugkeer omdat elke plaats wel iets of iemand bijzonder heeft. La Habana is voor mij de meest fascinerende hoofdstad terwijl de bijzondere natuur en welkome rust van Viñales me altijd zal bekoren. Trinidad is dan wel vrij toeristisch maar naar de muziek in het geplaveide centrum met zijn kleurrijke huizen keer ik graag terug. Maar de hoofdreden is zonder twijfel het Cubaanse volk.


Cuba is uniek en dat kan je alleen maar zien als je ook effectief op het eiland bent geweest. “