fbpx Jo Craenen | Reisleider - Zuiderhuis

Jo Craenen

Het paradijs bestaat …. . Ik heb18 jaar in Bahia gewoond en gewerkt, tot einde 2022, maar heb ook zeer regelmatig de andere regio’s bezocht in het enorme land dat Brazilië is, soms alleen, soms als begeleider van kleine groepen landgenoten. Brazilië is dan ook mijn tweede thuisland. Maar de verwondering over het moois dat dit land te bieden heeft is nooit verdwenen. Ik heb er nog steeds vele vrienden wonen. Reizen is altijd een passie geweest, ik ben op elk continent geweest maar echt thuis voelde ik mij toch vooral in Brazilië (en ook in Senegal waar ik destijds met een paar collega’s enkele projecten rond gezondheid en onderwijs heb gestart en zeer vaak naar toe ging). Echt reizen betekent voor mij je openstellen voor andere culturen, je aanpassen aan wat er rondom je gebeurt, vrienden maken, simpelweg gewoon ontdekken hoe mensen op andere plaatsen op deze aardbol leven, eten en drinken, bouwen, kunst beleven, muziek maken… En die herinneringen naar huis meenemen en koesteren met een glimlach rond je mond. Pas dan ben ik geslaagd als reisbegeleider.

Favoriete bestemmingen: Brazilië en Senegal

Favoriet buitenlands gerecht: Bobó de camarão (Brazilië) en Poulet Yassa (Senegal)

Favoriete muziek: ik ben nogal eclectisch ingesteld, maar toch een lichte voorkeur voor MPB (Música Popular Brasileira), Mbalax en Blues (Stevie Ray Vaughan is my hero)

Favoriete lectuur: de boeken van Jorge Amado, die op sublieme wijze het leven van de Brazilianen in Bahia beschrijft en de fotoboeken van etnoloog Pierre Verger die op esthetische wijze de verbanden tonen tussen het Noordoosten van Brazilië en West-Afrika.