fbpx Blog: %%title%% %%page%% %%sep%% %%sitename%%

Paradijsvogels in Costa Rica

reisnieuws

geplaatst op 12 augustus, 2022

Meer dan 920 bont gekleurde vogelsoorten voelen zich thuis in de uitgestrekte regenwouden en weelderig begroeide hoogvlaktes van Costa Rica. Het kleine Centraal-Amerikaanse land oogst wereldwijd lof voor de tijd en middelen die het investeert in het bewaren van de biodiversiteit en het behoud van habitat. Collega Heidi De Koninck reisde naar Costa Rica en wist alvast enkele prachtexemplaren op de gevoelige plaat vast te leggen.


1. Zwartkeeltrogon

De zwartkeeltrogon voelt zich thuis in de uitgestrekte nevelwouden van Centraal- en Zuid-Amerika en in het Amazonebekken. Hun dieet bestaat uit tropisch fruit en insecten en liefst van al vertoeven ze op schaduwrijke plekken net onder de boomkruinen. De veren van het mannetje kleuren donkergroen rond de kop en honinggeel op de buik. Het vrouwtje heeft een kastanjebruine kop en dezelfde kenmerkende gele onderbuik.

© Heidi De Koninck
© Heidi De Koninck

2. Blauwe suikervogel

De blauwe suikervogel is een kleine en aalvlugge zangvogel die voorkomt in grote delen van Centraal- en Zuid-Amerika, van Mexico tot Brazilië. De mannetjes kleuren intens blauw, de vrouwelijke diertjes vaal groen. Met hun scherpe kolibrie-achtige snavel voeden ze zich met de nectar van kleurrijke tropische bloemen.

3. Montezuma oropendola

Vernoemd naar de legendarische Azteekse keizer Montezuma, is de Oropendola één van de grootste en tevens luidste zangvogels van Centraal-Amerika. Beide geslachten dragen hetzelfde kleurrijke verenkleed. Ze hokken samen in kolonies in de toppen van vrijstaande bomen in het regenwoud. De bruine en gele veren van de Oropendola  worden door inheemse bevolkingsgroepen als rituele versiering aangewend.

© Heidi De Koninck
© Heidi De Koninck

4. Groene suikervogel

De groene suikervogel is net als zijn blauwe neef een kleine en vederlichte zangvogel die in heel Latijns-Amerika voorkomt. Zoals hun naam doet vermoeden zijn het onvervalste zoetekauwen, steeds druk in de weer op zoek naar nectar. Ze leven aan de rand van het regenwoud en door hun blauwgroene vedertooi gaan ze moeiteloos in het dichte bladerdek op, ver buiten het bereik van op de loer liggende roofdieren.

5. Grote groene ara

De Grote Groene Ara wordt tot 90 centimeter groot en kan maar liefst 60 jaar oud worden. Het is één van de grootste papegaaisoorten op onze planeet. Ze komen voor in de bosrijke laagvlaktes van Centraal-Amerika, Colombia en Ecuador. Het zijn intelligente en sociale beestjes, die in het wild het gezelschap van soortgenoten boven een solitair bestaan verkiezen. Het voortbestaan van de grote groene ara is ernstig bedreigd. Hun habitat wordt bedreigd door illegale houtkap, om plaats te ruimen voor land- en mijnbouw en bovendien zijn ze erg gegeerd op de zwarte markt. In Costa Rica doet Macaw Conservation er echter alles aan om de ara’s en hun biotoop  te beschermen.

© Heidi De Koninck
© Heidi De Koninck
6. Kleine violetoorkolibrie

De kolibrie is niet alleen de kleinste (7 tot 13 cm) maar ook de snelste en behendigste stuntpiloot uit het vogelrijk. Met liefst 80 vleugelslagen per seconde lijken ze moeiteloos door het luchtruim te zweven. Zowel de opwaartse als de neerwaartse beweging van hun vleugels creëert vliegvermogen. Ze komen in een fractie van een seconde tot stilstand en hoveren als een helikopter rond voedzame bloemen en planten. De Violetoorkolibrie is slechts een van de 300 kolibriesoorten die in Noord-, Centraal- en Zuid-Amerika voorkomen.


7. Zwartsnaveltoekan

De zwartsnaveltoekan voelt zich wonderwel thuis in verschillende habitats: van de oostelijke bergflanken van de Andes tot de bosrijke kustgebieden van Centraal-Amerika. Ze verschuilen zich graag in het dichte groene bladerdek maar lijken daarbij vaak over het hoofd te zien dat hun felgele keel en snavel hun whereabouts zomaar prijsgeven.

© Heidi De Koninck
© Heidi De Koninck

8. Toviparkiet

De kleurrijke toviparkiet is net als zijn familieleden bij de papegaaiachtigen een erg sociaal dier en bouwt langdurige relaties op met andere exemplaren van zijn soort. Wanneer ze zich in groep bewegen, ontspint zich een vrolijk en chaotisch gekwetter dat moeiteloos tot boven de boomtoppen uitstijgt.

Reizen naar Costa Rica

Met 32 nationale parken, parelwitte zandstranden, rijzige vulkanen, tal van tropische jungles en paradijsvogels met prachtige verentooi heeft Costa Rica heel wat natuurlijke rijkdom in pacht. Tijdens onze autorondreizen in Costa Rica ligt de focus dan ook op actieve natuurbeleving. Je verkent op eigen tempo nevelwoud, hooggebergte, kust en mangrove en overnacht in comfortabele ecolodges. Hieronder vind je enkele van onze voorbeeldroutes, die onze specialist Lisa graag op maat verder uitwerkt voor jullie!

Stay inspired

Het beste van onze blogs & reisinspiratie in je mailbox.

HOU ME OP DE HOOGTE

Volg ons op onze socials voor meer inspiratie

Meer inspiratie
Zijn er Bergen in China?
LEES MEER
De schurk van het moeras
LEES MEER
Een update uit Sri Lanka!
LEES MEER
Niels in Nepal: een kennismaking
LEES MEER