fbpx Walvisseizoen in Zuid-Afrika - Rondreizen op maat

Walvisseizoen in Zuid-Afrika

reisnieuws

geplaatst op 14 augustus, 2024

Zuid-Afrika staat bekend om zijn prachtige landschappen, woelige geschiedenis en diverse wildlife. En bij dit laatste hoort een onvergetelijke ervaring die je niet mag missen: het spotten van walvissen. Tussen juni en november trekken deze zeereuzen naar de warme wateren van de Zuid-Afrikaanse kust om te paren, te kalven en te voeden. Laten we samen een reis maken langs de mooiste plekken waar je deze indrukwekkende zoogdieren kan bewonderen.

Hermanus: De walvishoofdstad van Zuid-Afrika

Hermanus is zonder twijfel de meest bekende bestemming voor walvisspotters. Deze charmante kustplaats biedt een unieke ervaring: vanaf het wandelpad langs de kust kun je vaak walvissen in de baai zien spetteren en hun staarten laten zien. Walker Bay is een van de beste plekken ter wereld om zuidkapers te spotten. Het jaarlijkse Hermanus Whale Festival, dat meestal in september plaatsvindt, trekt duizenden bezoekers en biedt tal van activiteiten, waaronder muziek, kunst en maritieme tentoonstellingen. Naast walvis spotten heeft Hermanus prachtige wandelroutes, zoals het Cliff Path, dat een spectaculair uitzicht op de oceaan biedt. Het stadje beschikt ook over uitstekende restaurants en wijnhuizen, waar je kunt genieten van lokale culinaire hoogstandjes en wijn.

  • Waarom Hermanus? De diepe kloof in de continentale plaat trekt veel plankton aan, wat op zijn beurt weer walvissen aantrekt. Makkelijk bereikbaar en perfect voor mensen die last hebben van zeeziekte en die niet op de boot willen en toch walvissen van dichtbij willen zien.
  • Tip: Volg de Whale Route voor de beste uitzichtpunten.

Kaapstad: Een stedelijke walvisspot-ervaring

Kaapstad combineert de drukte van een metropool met de schoonheid van de natuur. Vanuit de Moederstad kun je verschillende boottochten maken naar gebieden waar bultruggen en zuidkapers vaak gespot worden. False Bay is een populaire plek voor walvisspotters. Er zijn verschillende uitkijkpunten waar je kunt stoppen en de walvissen met een verrekijker kunt observeren.

  • Waarom Kaapstad? De combinatie van de stad en de natuur maakt Kaapstad een unieke bestemming.
  • Tip: Combineer je walvisspottocht met een bezoek aan het beroemde Kaap de Goede Hoop.

Gansbaai: Meer dan alleen haaien

Gansbaai is vooral bekend om de grote witte haai, maar ook het spotten van walvissen is hier een populaire activiteit. De wateren rond Gansbaai zijn bijzonder vruchtbaar door de opstuwing van diep zeewater, wat leidt tot een overvloed aan plankton en kleine vissoorten die walvissen aantrekken. Naast walvissen biedt Gansbaai ook de mogelijkheid om andere zeezoogdieren te spotten, zoals dolfijnen en zeehonden. Het nabijgelegen Dyer Island is een populaire bestemming voor het bekijken van de grote kolonie Kaapse pelsrobben, die vaak als bijvangst van walvissafari’s worden gezien.

De koperhaai.
  • Waarom Gansbaai? De kans om zowel walvissen als haaien te zien is uniek.
  • Tip: Combineer je tocht met een kajaktocht voor een meer uitdagende en intieme ervaring

De Hoop Nature Reserve: Een natuurparadijs

De Hoop Nature Reserve is een beschermd natuurgebied met een rijke biodiversiteit. Hier kun je naast walvissen ook zeehonden, pinguïns en verschillende vogelsoorten spotten. Het reservaat is een uitstekende locatie voor walvis spotten, vooral tijdens de migratieperiode van juni tot november, wanneer de zuidkapers en bultruggen zich in de warme wateren van Zuid-Afrika bevinden. De kustlijn van De Hoop biedt een aantal uitmuntende uitkijkpunten, zoals bij Koppie Alleen en de vuurtoren van De Hoop, van waaruit je vaak walvissen kunt zien zwemmen en springen in de oceaan. De natuurlijke schoonheid van deze beschermde kustlijn, waar commerciële visvangst en plezierjachten verboden zijn, en de relatief rustige wateren maken het een ideale plek om walvissen te observeren zonder de drukte van andere toeristische gebieden.

  • Waarom De Hoop? Het reservaat biedt een rustige en ongerepte omgeving voor het walvisspotten.
  • Tip: Maak een wandeling langs de kustlijn voor een adembenemend uitzicht.

Plettenberg Bay: Een Zuid-Afrikaans juweel

Plettenberg Bay is een schitterende locatie langs de Garden Route. Tijdens het walvisseizoen trekken de zuidkapers massaal naar Plettenberg Bay om hun jongen ter wereld te brengen en zich voor te bereiden op hun tocht naar de Zuidpool. Wie deze indrukwekkende zoogdieren van dichtbij wil zien, kan het water op met een gids. Maar ook vanaf het Robberg Nature Reserve en Plettenberg Park kun je deze reuzen al bewonderen.

  • Waarom Plettenberg Bay? De combinatie van walvis spotten en andere activiteiten zoals surfen en wandelen maakt het een aantrekkelijke bestemming.
  • Tip: Bij een bezoek aan het Robberg Nature Reserve krijg heb je kans om de lokale zeehondenkolonie, tuimelaars en bultruggen, Southern Rights, en Bryde’s walvissen van dichtbij te spotten
Robberg Nature Reserve.

Port Elizabeth: Een stad met een maritieme geschiedenis

Port Elizabeth, gelegen aan de Algoabaai, is een ideale uitvalsbasis voor het spotten van walvissen. Vanuit de stad vertrekken verschillende boottochten naar gebieden waar je met een grote kans walvissen kunt zien.

  • Waarom Port Elizabeth? De stad biedt een goede mix van natuur en cultuur.
  • Tip: Bezoek het Addo Elephant National Park na je walvisspottocht.

St. Lucia: Een unieke combinatie van land en zee

St. Lucia is vooral bekend om zijn krokodillen en nijlpaarden, maar ook het spotten van walvissen is hier perfect mogelijk. De Indische Oceaan biedt namelijk ook een thuis voor verschillende walvissoorten. Van juni tot november migreren bultruggen naar de warmere wateren rond St. Lucia om te paren en hun jongen ter wereld te brengen. Tijdens deze periode zijn de walvissen vaak zichtbaar vanaf de kust, en georganiseerde walvistochten bieden een uitstekende gelegenheid om deze dieren van dichtbij te zien. Naast bultruggen kunnen ook zuidkapers en Brydevinvissen worden waargenomen in deze wateren. De rijke mariene biodiversiteit van de regio maakt het een populaire bestemming en biedt een unieke kans om een breed scala aan zeedieren in hun natuurlijke habitat te observeren.

  • Waarom St. Lucia? De unieke combinatie van land en zee maakt St. Lucia een bijzondere bestemming waar je kunt ontspannen en actief kunt bezig zijn.
  • Tip: Maak een boottocht op het St Lucia meer. Ga snorkelen bij Cape Vidal en combineer dit met een safari in het iSimangaliso Wetland park. Ga op daguitstap naar het nabijgelegen Hluhluwe-iMfolozi game reserve, het oudste wildreservaat van Afrika.

Knysna: Een pareltje aan de Tuinroute

Knysna, gelegen in het hart van de beroemde Tuinroute, is een prachtige plek in Zuid-Afrika voor het spotten van walvissen. Omringd door groene bossen en lagunes, biedt Knysna een serene omgeving om deze dieren in hun natuurlijke habitat te observeren. De excursies met de Zuiderhuis beginnen doorgaans vanaf Knysna.

  • Waarom Knysna? De combinatie van de rust van de lagune en de nabijheid van de open oceaan maakt Knysna een mooie bestemming voor walvisspotters. De Knysna Heads, twee rotsformaties die de lagune met de zee verbinden, zijn een prachtige plaats. Vanaf de kust heb je een goed uitzicht op de walvissen die vaak in de buurt van de kustlijn zwemmen.
  • Tip: Bezoek het Featherbed Nature Reserve voor een panoramisch uitzicht op de oceaan en de Knysna Heads. Hier heb je de kans om zuidkapers en bultruggen te zien terwijl ze door het wateroppervlak breken. Combineer je walvisspotavontuur met een bezoek aan het Knysna Elephant Park, waar je olifanten van dichtbij kunt zien.
Stay inspired

Het beste van onze blogs & reisinspiratie in je mailbox.

HOU ME OP DE HOOGTE

Volg ons op onze socials voor meer inspiratie

Meer inspiratie
Dia de los Muertos: een kleurrijke traditie die de herinnering aan onze dierbare overledenen levendig houdt
LEES MEER
Oog in oog in Zimbabwe
LEES MEER
Zijn er Bergen in China?
LEES MEER
De schurk van het moeras
LEES MEER