fbpx Reisverslag: Onze specialist Ellen neemt ons mee langs de Rijn

Te voet langs de Rijn

reisverslag

geplaatst op 18 april, 2021

door Ellen Bordinckx

Van Rüdesheim naar Koblenz

“Wanneer je alleen wandelt, spreken mensen je aan. Zeker in afgelegen gebieden ben je als wandeltoerist een graag geziene gast. Je dringt je niet op en laat geen onuitwisbare sporen na. De weinige mensen die je onderweg tegenkomt geven je tips over de wandelroute of willen gewoon een praatje slaan. Zo kwam ik een aantal wandelaars tegen die maar niet konden begrijpen dat ik geen wandelstokken had meegebracht en ik moet ze gelijk geven, wandelstokken zijn op de Rheinsteig absoluut geen overbodige luxe.”

Collega Ellen Bordinckx, gespecialiseerd in wandelreizen binnen Europa, trok in de zomer van 2019 richting West-Duitsland, om er een flink stuk van de Rheinsteig af te leggen, één van Duitslands mooiste langeafstandroutes. “De Rheinsteig loopt over een afstand van maar liefst 320 km van Bonn naar Wiesbaden, net boven Mainz. Ik legde het stukje tussen Rüdesheim en Koblenz af, dwars door het wondermooie Oberes Mittelrheintal. De etappes variëren van 20 tot 25 km per dag met toch zo’n 400 à 700 hoogtemeters per dag. De Rheinsteig is makkelijk te bereiken met de trein en eigenlijk een ideale dichtbijbestemming. Met B-Europe, de Europese treinen van de NMBS, bereik je vanuit Brussel, mits een kleine overstap in Keulen, Koblenz in een vijftal uur.”

“Op een tocht als de Rheinsteig is bagagevervoer echt wel aan te raden. Rheinsteig bevat steig en dat woord is daar niet zomaar per toeval beland. Ik had in april al een flink stuk van de Ierse Wicklow Way afgelegd, maar heb de Rheinsteig misschien een beetje onderschat. Als het omhoog gaat, dan gaat het stevig omhoog. De inspanning wordt uiteraard wel beloond met adembenemende vergezichten over de hemelsbrede Rijnvallei. In alle windrichtingen rollen groene beboste heuvels en wijngaarden de verte in. Voor de rust en stilte die je hier ervaart zou ik gerust nog wat extra hoogtemeters willen afleggen.”

Rheinsteig, Duitsland

Wie de Rheinsteig aflegt, overnacht onderweg in kleine en knusse Duitse dorpjes. Elk dorpje heeft een eigen treinstation en die staan allemaal met elkaar in verbinding: “Als de hoogtemeters in de benen kruipen kan je zo makkelijk een etappe overslaan en even op adem komen. Je kan ook op de boot van dorpje naar dorpje dobberen en er in alle vrijheid je eigen wandelingen uitkiezen.”

“De Rheinsteig heeft mijn liefde voor Duitsland doen opflakkeren. Voor ik bij Zuiderhuis werkte, had ik eigenlijk weinig met dat land en ik vermoed dat bij heel wat mensen clichés bestaan over Duitsland. Geheel onterecht, want de Duitse natuur kan moeiteloos wedijveren met de rest van Europa. Bovendien zijn de Duitsers ook gewoon erg hartige mensen, en zullen ze je nooit vreemd aankijken als je ergens alleen iets gaat eten of drinken. Meer nog, in tal van de hotelletjes waar ik overnachtte, werd ik door andere gasten aangesproken alsof dat de normaalste zaak in de wereld was. Dat is iets wat in pakweg Italië heel wat minder voor de hand ligt. Kortom, de Rheinsteig is een echte aanrader voor elke wandelaar met een beetje ervaring. Heel wat van de hotelletjes onderweg bieden na een mooie maar soms vermoeiende wandeldag een extraatje aan, zoals een barbecue of wellnessfaciliteiten. Ik zou de Rheinsteig zonder twijfel opnieuw afleggen, deze keer misschien een ander stukje. De rust die je ervoor terugkrijgt is van onschatbare waarde.”

Rheinsteig, Duitsland
Rheinsteig, Duitsland

Met Zuiderhuis kan je de Rheinsteig zowel in een midweek, een verlengd weekend als in een volledige week afleggen. De route wordt elk jaar gecontroleerd en geüpdatet. Wij verzorgen overnachtingen, bagagevervoer en wandelroutes, zodat je je over alle praktische beslommeringen geen zorgen hoeft te maken. Vragen over de Rheinsteig? Contacteer een van onze wandelspecialisten.

Stay inspired

Het beste van onze blogs & reisinspiratie in je mailbox.

HOU ME OP DE HOOGTE

Volg ons op onze socials voor meer inspiratie

Meer inspiratie
Op stap in Groot-Brittannië: wandelen in Engeland, Schotland en Wales
LEES MEER
Ellen in Ierland: de Wicklow Way
LEES MEER
Eilandhoppen op de Azoren
LEES MEER
Ellen in Toscane: Val d'Orcia
LEES MEER