fbpx Op stap in Groot-Brittannië: wandelen in Engeland, Schotland en Wales

Op stap in Groot-Brittannië: wandelen in Engeland, Schotland en Wales

reisnieuws

geplaatst op 28 juni, 2024

Tramp, wander, hike, stroll, trek, march, trudge of walk… De Engelse taal is rijk aan synoniemen voor wandelen in al zijn vormen en snelheden. De Brexit ten spijt kunnen we anno 2024 zonder al te veel formaliteiten de grote plas oversteken richting Groot-Brittanië. De Britten, Schotten en Welshmen zijn wandelaars van nature. Van in de woeste Schotse Highlands tot in de lieflijke heuvellandschapjes van de Cotswolds loop je ze al wandelend tegen het lijf, soms uitgerust met wandelschoenen en een stevige trekrugzak, soms gewoon out for a leisurely stroll. We lichten alvast enkele van onze favoriete wandelroutes in Groot-Brittannië toe!

1. Great Glen Way
Schotland

De Great Glen Way baant zich over een afstand van 117 kilometer een weg dwars door de Schotse Highlands. Het langeafstandspad volgt grotendeels de Great Glen Fault, de geologische breuklijn die de Schotse Hooglanden doormidden klieft. De wandelroute gaat van start in het gemoedelijke Fort William, waar de Ben Nevis (1345 m.) soeverein boven de omringende hoogvlakte uittorent. Via uitgestrekte bossen, de befaamde Schotse Lochs en verschillende steile bergflanken bereik je op een week tijd Inverness, de hoofdstad van de Highlands.

Meer info over de Great Glen Way

Great Glen Way Schotland

West Highland Way Schotland
2. West Highland Way
Schotland

De West Highland Way is met recht en rede één van de meest legendarische langeafstandsroutes in Europa. Van zodra je Milngavie verlaat, een vreedzaam dorpje net buiten Glasgow, ontketent zich voor je ogen een wild en weergaloos landschap. Glooiende heuvels en weilanden ruimen al gauw plaats voor de machtige bergmassieven van de Highlands. De trektocht slingert voorbij Loch Lomond, Rannoch Moor en het oeroude Caledonian Forest richting Ben Nevis, waar de West Highland Way aansluiting maakt met de Great Glen Way. Enige wandelervaring is handig meegenomen!

Meer info over de West Highland Way


3. Rob Roy Way
Schotland

Rob Roy MacGregor, veedief en outlaw van beroep, waarde in de 18e eeuw als een Schotse Robin Hood door de Highlands rond. Dat hij steeds aan het gezag en enkele op wraak beluste clans wist te ontkomen dankt MacGregor aan zijn uitstekende terreinkennis. De Rob Roy Way volgt 128 kilometer lang in de voetsporen van de aalvlugge vrijbuiter, in het bosrijke grensgebied tussen de Highlands en de Lowlands. De wandelroute start in Drymen, een tussenstation op de West Highland Way, en eindigt in Pitlochry aan de oevers van Loch Faskally.

Meer info over de Rob Roy Way

Rob Roy Way Schotland

Hadrian's Wall Engeland
4. Hadrian’s Wall
Engeland

In het gezegende jaar 122 beval de Romeinse keizer Hadrianus tot de aanleg van een 117 km-lange stenen muur over de breedte van de provincie Brittania. Die vervloekte Picten hielden zich met speren en bogen schuil in de donkere Schotse bossen en sloegen naar believen toe. Bijna tweeduizend jaar later zijn grote delen van de buitengrens van het Romeinse Rijk wonderwel bewaard gebleven. Tussen Wallsend bij Newcastle en Carslisle verschillende wandeletappes langs Hadrian’s Wall, dwars door de ongepolijste landschappen van Northumberland en Cumbria.

Meer info over Hadrian’s Wall


5. Cumbria Way
Engeland

Het graafschap Cumbria schurkt in de noordwestelijke uithoek van Engeland aan tegen de Schotse grens en moet wat betreft natuur niet onderdoen voor de Highlands. Het verwilderde natuurschoon van het Lake District, in het hart van Cumbria, vormde een bodemloze inspiratiebron voor Engelse Romantici als William Wordsworth, John Keats en S.T. Coleridge. De Cumbria Way vertrekt in Ulverston, doorkruist de groene rivierdalen, overwoekerde valleien en pastorale weidelandschappen van het Lake District, en eindigt 112 kilometer verder in Carlisle.

Meer info over de Cumbria Way

Cumbria Way Engeland

Pembrokeshire Coast Path, Wales
6. Pembrokeshire Coast
Wales

Het Pembrokeshire Coast Path, de eerste ‘national trail’ van Wales, volgt bijna 300 kilometer lang in het spoor van de grillige kustlijn van Zuid-Wales. De spectaculaire kustlandschappen van dit stukje Groot-Brittannië zijn voer voor alle zintuigen. Ongeveer 60% van de kustlijn van Pembrokeshire en de daarbij horende fauna en flora worden beschermd in het gelijknamige nationaal park. Vaste kompanen tijdens de wandelingen zijn steil oprijzende kliffen van kalk- en zandsteen, grofkorrelige zandstranden en grote kolonies zeevogels.

Meer info over het Pembrokeshire Coast Path


7. Cotswolds
Engeland

De Cotswolds zijn één van de 34 natuurgebieden in Engeland die zich trots het label Area of Outstanding Natural Beauty mogen opspelden. De zacht glooiende heuvels, idyllische stroompjes en beekjes en het eindeloze groen doen menig wandelaar ongetwijfeld instant wegdromen. Wandelen in de verschillende graafschappen of shires van de Cotswolds is een beetje als tijdreizen, naar het Engeland van Jane Austen, van monumentale landhuizen met ronkende namen en dichterlijke middeleeuwse dorpjes waar de tijd stil is blijven staan.

Meer info over de Cotswolds

Cotswolds, Engeland

Cornwall, Engeland
8. Cornwall
Engeland

De grillige kustlijn van Cornwall, in het zuidwesten van Engeland, is met zijn mild zeeklimaat misschien wel een van de warmste plekjes van Groot-Brittannië. De wandelwegjes, ingesloten door schuimende golftoppen en kleurrijke heidelandschappen, slingeren mee met de Atlantische kust en nemen je op sleeptouw door prachtige natuurgebieden. De zuidwestkust van Cornwall is rijkelijk bezaaid met vissersgehuchtjes, beschutte baaien en fijnparelige zandstranden, stuk voor stuk uitstekende compagnons de route tijdens het wandelen.

Meer info over wandelen in Cornwall


9. North Downs Way
Engeland

De North Downs Way is een van de zestien National Trails van Engeland en baant zich over een afstand van 246 kilometer een weg door de historische graafschappen Surrey en Kent, de tuin van Engeland. De langeafstandsroute verbindt de glooiende heuvellandschappen van de Surrey Hills met de krijtrotsen en kliffenkust bij Dover. Een groot deel van de route volgt de Pilgrims’ Way, een eeuwenoude pelgrimsroute naar de kathedraal van Canterbury en tevens een onuitputtelijke bron van inspiratie voor de volkse vertellingen en personages uit de Canterbury Tales van Geoffrey Chaucer.

Meer info over de North Downs Way

Stay inspired

Het beste van onze blogs & reisinspiratie in je mailbox.

HOU ME OP DE HOOGTE

Volg ons op onze socials voor meer inspiratie

Meer inspiratie
Te voet langs de Rijn
LEES MEER
Ellen in Ierland: de Wicklow Way
LEES MEER
Eilandhoppen op de Azoren
LEES MEER
Ellen in Toscane: Val d'Orcia
LEES MEER