fbpx Hoe reis je bewust? - Zuiderhuis

Hoe reis je bewust?


Quis istud possit, inquit, negare? Sed quid attinet de rebus tam apertis plura requirere? Haec bene dicuntur, nec ego repugno, sed inter sese ipsa pugnant. Honesta oratio, Socratica, Platonis etiam. Ego vero volo in virtute vim esse quam maximam;
Verba tu fingas et ea dicas, quae non sentias? Dicet pro me ipsa virtus nec dubitabit isti vestro beato M. Bestiarum vero nullum iudicium puto. Sedulo, inquam, faciam. Sed vos squalidius, illorum vides quam niteat oratio. Vadem te ad mortem tyranno dabis pro amico, ut Pythagoreus ille Siculo fecit tyranno? Sic vester sapiens magno aliquo emolumento commotus cicuta, si opus erit, dimicabit. Quae cum essent dicta, discessimus.


Investeren in mensen

 • Sensibilisering reizigers

  Reizen met respect voor de lokale bevolking lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd. Het gaat erom mensen in hun waarde te laten, om niet in te grijpen in rituelen en tradities maar vanop afstand toe te kijken. Het gaat erom geen waardeoordelen te vellen over bepaalde gebruiken en mensen de ruimte te laten om zichzelf te zijn. Het draait om begrijpen zonder in te grijpen. Enkel zo kunnen we beschermen wat we koesteren en wat authentiek is authentiek laten blijven.

 • Positieve impact op lokale bevolking

  Reizen kan enkel duurzaam zijn wanneer iedereen er beter van wordt, van de reiziger zelf tot de betrokken lokale partners en de plaatselijke bevolking. Als reisorganisatie zijn we een cruciale schakel in die keten. Daarom ondersteunen we wereldwijd verschillende projecten, waarbij inkomsten uit toerisme rechtstreeks geïnvesteerd worden in onder meer onderwijs en gezondheidszorg ter plaatse.

Kansen creëren

 • Positieve focus op mensenrechten

 • Beroepsfierheid en liefde voor het product

 • Fair Trade principe nastreven

Beleving ter plaatse

 • Respect voor lokale bevolking en authentieke ontmoetingen

  Reizen met respect voor de lokale bevolking lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet altijd. Het gaat erom mensen in hun waarde te laten, om niet in te grijpen in rituelen en tradities maar vanop afstand toe te kijken. Het gaat erom geen waardeoordelen te vellen over bepaalde gebruiken en mensen de ruimte te laten om zichzelf te zijn. Het draait om begrijpen zonder in te grijpen. Enkel zo kunnen we beschermen wat we koesteren en wat authentiek is authentiek laten blijven.

 • Sensibilisering reizigers

 • Kleinschalige en betrouwbare partners

  Reizen omvat naast het verkennen van prachtige natuurgebieden ook interactie met andere culturen en ontmoetingen met mensen van over de hele wereld. Mensen die maar al te graag hun natuurlijke en culturele rijkdom met ons delen, zonder daarbij aan authenticiteit te moeten inboeten of hun leefmilieu bedreigd te zien worden. Daarom werken we samen met kleinschalige en betrouwbare lokale partners, waar we over de jaren heen sterke banden mee opbouwen. Zo weten we dat de inkomsten uit toerisme terugvloeien naar de lokale gemeenschap en onze reizigers ter plaatse warm onthaald worden.

 • Bewust overtoerisme tegengaan

  We kiezen op onze reizen bewust voor klein, zodat de beleving ter plaatse groot en intens kan zijn. Wie met Noorderhuis reist, overnacht niet in megalomane hotels en belandt niet op overvolle skipistes of zandstranden vol zonnekloppers. We moedigen onze reizigers niet enkel aan om de gebaande paden te verlaten, maar stellen ook telkens alternatieven voor de ‘traditionele’ vakantieperiodes. Ook op onze groepsreizen houden we het klein en beperken we de groepen tot maximum 14 deelnemers.

 • De stilte tegemoet

  Stilte is er om van te genieten, niet om ze te vullen. We worden in het dagelijkse leven voortdurend overspoeld door allerlei geluiden en prikkels en vergeten soms wat stilte betekent. Reizen is het uitgelezen moment om de stilte op te zoeken, onze longen met zuivere lucht te vullen en de geluiden van de natuur opnieuw te leren waarderen, van het zachte ruisen van bergriviertjes tot kwetterende paradijsvogels hoog in het tropische bladerdek.

 • Bewust reistempo

  Aan een sneltempo een land leren kennen, om achteraf enkel foto’s als herinnering te hebben, dat is niet onze manier van reizen. We kiezen op onze reizen bewust voor een rustig reistempo, waarbij je als reiziger ruim de tijd krijgt om zoveel mogelijk indrukken op te nemen. Of het nu gaat om een wandelreis dichtbij of een rondreis ver weg, onze specialisten bouwen steeds voldoende tijd in om naast de voorziene activiteiten en excursies ook zelf op ontdekking te gaan of even van de uitgestippelde route af te wijken. Ze kennen hun bestemmingen als geen ander en kunnen uit ervaring uitstekend inschatten hoeveel tijd je nodig hebt om een bestemming echt te doorgronden.

 • Positieve arbeidsomstandigheden

Milieu en omgeving

 • Dierenwelzijn

  We vermijden activiteiten waarbij dieren worden uitgebuit, zoals olifantenritjes of stierengevechten, en activiteiten waarbij dieren in posities gebracht worden die onnatuurlijk voor hen zijn, zoals zwemmen met dolfijnen of gedwongen fotogelegenheden. Bij onze excursies kiezen we waar mogelijk voor elektrisch vervoer en niet voor luidruchtige motoren die de rust van de dieren kan verstoren. We fotograferen vanop afstand en maken van dieren geen modellen.

 • Low-impact activiteiten

 • Duurzame accommodaties

 • Duurzaam vervoer