fbpx Zuiderhuis - Canyons van de Ordesa

Spanje

Canyons van de Ordesa

  • Reisomschrijving
  • Route
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Reisleider
Jon Sanz Lees meer
wandelreis in groep vanuit vast verblijf
mooiste nationaal park van de Spaanse Pyreneeën
het 'Colorado' van Europa

Mooiste nationaal park van de Spaanse Pyreneeën

Het Nationaal Park van de Ordesa, officieel geopend in 2018, vormt zonder twijfel één van de indrukwekkendste berglandschappen van Europa. Het is het grootste kalksteenmassief ter wereld waar miljoenen jaren geleden gletsjers enorme canyons uitgeërodeerd hebben. Dat resulteerde in een majesteus landschap waarin hoge en steile bergtoppen doorsneden worden door groene valleien. Het ‘Parque Nacional de Ordesa’ bestaat uit vier valleien (Ordesa, Añisclo, Escuaín, Pineta) en een centraal bergmassief. Het wordt beschouwd als de parel van de Pyreneeën. Het staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en is erkend als Unesco-biosfeerreservaat.

Door de vele verschillende ecosystemen met zowel Atlantische als mediterrane invloeden heeft het een buitengewoon rijke en gevarieerde flora en fauna. In dit park komen meer dan 1500 soorten bloemen, 171 vogels, 32 verschillende zoogdieren en 8 soorten reptielen voor.

We wandelen langs paden in de wanden van de bergflanken, de ‘fajas’, waar we marmotten zien wegglippen en de gieren (o.a. lammergieren) zien rondcirkelen, en klimmen over grote rotsblokken naar de top. Telkens weer wordt je overdonderd door de verrassende uitzichten over de canyons. We dalen af naar de valleien, de verschillende canyons, waar we klauteren en glijden langs de rotsblokken tot we aankomen aan een kristalblauwe rivier voor een verfrissende duik. Over groene vlaktes met beschermde fauna en flora trekken we weer naar de steile rotswanden en de verlaten steenvlaktes, om onderweg te stuiten op een eeuwenoude brug en een onbewoonde kluizenaarsbewoning. We passeren een hele reeks verlaten dorpjes, die in de Middeleeuwen gebouwd werden om de Moren tegen te houden. Op de grens tussen Frankrijk en Spanje vormde dit gebied immers heel lang een ondoordringbaar massief, met slechts enkele toegankelijke passen.

We overnachten in Torla-Ordesa, toegangspoort van het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido. Een deel van het stadje bevindt zich zelfs binnen het ‘Monumento Natural de los Glaciares Pirenaicos’. De naam komt van ‘torre (toren)’ en verwijst daarmee naar het 15e eeuwse gebouw dat diende als verdediging tegen de Fransen. Dit eeuwenoude vestingwerk stond op de plek waar tegenwoordig de fraaie romaanse Iglesia de San Salvador prijkt. Het is een typische Aragónees stadje, waar het eten goed en stevig is, en de sterren ’s nachts ongestoord aan de hemel fonkelen.

Deze reis geeft je de mogelijkheid om op een uitermate diverse manier kennis te maken met een uniek berggebied, waar de wegen nog niet zijn platgetreden, en wat als beschermd nationaal park rust en authenticiteit garandeert.

Onze gids is een ervaren, professionele Spaanse berggids die ons aantoont hoe een kaart te lezen, hoe de sterren te benoemen, en alle geheimen van de bergen te ontdekken. Een week rondwandelen in dit onverzettelijk kalksteenmassief resulteert bij elke wandelaar in een gevoel van rust en vrijheid.

Lees meer
Wandelniveau i
Comfortniveau i
Beschikbare data
  • Wel / Niet inbegrepen
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Afreisdata
03 aug 2024 > 10 aug 2024
MEER SUGGESTIES
Reizen in Spanje
Ontdek onze reizen in Spanje
REIZEN MET ZUIDERHUIS

Focus op actieve natuurbeleving

Op onze fietsvakanties, wandelreizen en rondreizen staat de natuur centraal. Er gaat niets boven het verkennen van zanderige woestijnen, meanderende rivierdalen of mistige nevelwouden, of het nu al wandelend, met de fiets of met een (huur)wagen is. Wie de natuur verkiest, reist om te onthaasten en volledig tot rust te komen. Zowel dicht bij huis als in de verste uithoeken van de wereld kiezen we er op onze reizen voor om de natuur op een actieve en respectvolle manier te beleven. We streven ernaar zo weinig mogelijk sporen na te laten en onze impact op de natuur tot een absoluut minimum te beperken.

Met respect voor lokale bevolking en leefmilieu

Bewust reizen omvat meer dan omtrek van onze ecologische voetafdruk. Ook het (inter)menselijke aspect speelt een niet te onderschatten rol. Als reisorganisatie zetten we ons in om lokale bevolkingsgroepen en hun leefomgeving met eerbied te benaderen. Dat gaat van het respecteren van lokale gebruiken en rituelen tot het ondersteunen van lokale projecten en partners. Om reizen duurzaam te houden is het van cruciaal belang dat inkomsten uit toerisme terugvloeien naar de lokale bevolking. Dat niet enkel wij nieuwe ervaringen opdoen maar dat de lokale bevolking er ook zelf beter van wordt. We reizen om ten slotte om te begrijpen en niet om in te grijpen. Dat doen we als volleerd antropoloog en als gelijke.

Persoonlijke begeleiding en maatwerk

Onze reisspecialisten zijn één voor één doorgewinterde reizigers en kennen hun bestemmingen als geen ander. Ze zijn vertrouwd met de do’s-and-don’ts, kennen de lokale bevolking en weten moeiteloos de mooiste plekjes op de wereldkaart aan te duiden. Meermaals per jaar reizen ze de wereld rond, op zoek naar nieuwe regio’s en reisroutes. Verschillende onder hen hebben ter plaatse gewoond of doen dat tot op vandaag! Met de nodige terreinkennis en ervaring staan ze je bij van bij het ontkiemen van je reisplannen tot de praktische uitwerking. Ze hebben ter plaatse enkele mooie voorbeeldroutes uitgetekend, maar helpen je even graag op weg met een reisroute op maat.

Terreinkennis en jarenlange expertise

Sinds 1978 reizen we bij Zuiderhuis verwoed de wereld rond, eerst als Vreemde Continenten, Te Voet, Belgian Biking en Ijslandreizen, sinds 1996 als Zuiderhuis. Sinds de beginjaren tijd is er heel wat veranderd, maar onze kernwaarden zijn steeds dezelfde gebleven: terreinkennis, kleinschaligheid en actieve natuurbeleving. We kiezen ervoor geen reizen en bestemmingen aan te bieden die we zelf nog niet verkend hebben en staan wereldwijd in nauw contact met onze partners ter plaatse. Enkel zo kunnen we onze reizigers adequaat op weg helpen en de accenten leggen waar zij dat willen.

REIZIGERS AAN HET WOORD

5 werelden in een unieke creoolse mix van Afrika, de Caraïben en Europa … we hebben het erg naar onze zin gehad in Kaapverdië. Op het kruispunt van Afrika, de Caraïben, en Europa vind je een variatie aan werelden in één land, met de creoolse cultuur en de bijhorende
brede glimlach als bindmiddel.

Ontdek Kaapverdie

Onze dochter van twee jaar heeft er evenveel als ons van genoten. Zuiderhuis en lokale partners maakten dit praktisch mee mogelijk. Dank!

Ontdek de Eisleck Trail

Vlot bagagevervoer, erg degelijke hotels en perfecte combinatie stad-platteland. Ons dossier werd vlot afgehandeld. Wandeldag zes, Peiting – Halblech was onze favoriet met prachtige, afwisselende en erg aangename routes.

Ontdek de wandelreis Beieren: München, meren en kastelen

Fantastische dienstverlening en flexibiliteit door Zuiderhuis. Zeker een dikke pluim in deze moeilijke tijden. We hebben een fantastische wandelvakantie gehad in Portugal en genoten van een heerlijke kustlijn, de zonnige temperaturen met een verfrissend zeebriesje, en de culinaire geneugten

Ontdek de Portugese Costa Vicentina

In juni 2021 hebben we een privéreis naar Tanzania gemaakt, Super! Eerst hebben we Arusha N.P. bezocht, vervolgens naar Tarangire N.P. en de Ngorongoro Crater, allebei prachtig. En als kers op de taart hebben we de Serengeti bezocht. Alles was prima geregeld: lekker eten, verzorgde lodges en prachtige tent camps. De mensen waren heel vriendelijk en de gids was top. We hebben zeer veel dieren gezien, zelfs een luipaard. Het Zuiderhuis heeft ons zeer goed geholpen bij het plannen van deze reis.

Ontdek onze rondreizen in Tanzania

We wensen reisleidster Kathleen langs deze weg nog eens te bedanken voor de boeiende reis. We kijken nu met andere ‘ogen’ naar Jordanië en hebben echt kunnen genieten van het interessante programma. De culturele en historische achtergrond betekende voor ons een echte meerwaarde waar we ook naar hadden uitgekeken. Het verteltalent van Kathleen vonden we heel fijn.

Ontdek onze reizen in Jordanië