fbpx Dalmatië, island hopping en Dubrovnik - Kroatië - Groepsreizen - Zuiderhuis

Kroatië

Dalmatië, island hopping en Dubrovnik

  • Reisomschrijving
  • Route
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Reisleider
Gerrit Van Campenhout Lees meer
doorgaande wandeltocht in groep met bagagevervoer
het vasteland en 3 eilanden
bezoek aan Split, Korcula en Dubrovnik

Wandelen op het vasteland en de eilanden Brac, Korcula en Mljet. Bezoek aan Split en Dubrovnik, de ‘Parel van de Adriatische Zee’, volledig ommuurde historische vesting- en havenstad, Werelderfgoed.

Tussen de steden Split en Dubrovnik ligt misschien wel de mooiste kustlijn van Europa; Dalmatië. Het is hier waar de Dinarische Alpen de Adriatische zee raken. En in zee zijn het de bergruggen die fier boven het water uitsteken en zo de Dalmatische eilanden vormen. Al millennia vormt deze kust een mariene handelsroute. Romeinen, Illyriërs, Venetianen en Habsburgers lieten hier hun sporen na. Daarna werd Joegoslavië gevormd, waaruit Kroatië zich begin jaren 90 losweekte. En Dalmatië werd met recht de trots van dit nieuwe land. De kustlijn is gespaard gebleven van hoogbouw en verstedelijking. Charmante vissershavens en stadscentra vol Venetiaanse villa’s bepalen de sfeer. Daarbuiten domineren de eindeloze pijnboombossen, die vaak tot aan zee groeien, slechts her en der wijkend voor een fraai strand. Tijdens deze reis verkennen we de natuur, cultuur en geschiedenis van deze prachtige kustlijn.

We vliegen op Split. Bij een tijdige aankomst is er nog gelegenheid om het fraaie centrum te bezoeken van de Dalmatische hoofdstad. De kern is volledig ommuurd door 3e-eeuwse stadsmuren die ooit het paleis van keizer Diocletianus vormden. Met de veerboot steken we over aan het einde van de middag naar het eiland Brac. In het havenstadje Supetar komen we helemaal in de eilandsferen. Rond de vissershaven die het centrum van het stadje vormt is het heerlijk flaneren op een warme voorjaarsavond. Maar we komen hier vooral voor de natuur. We kennen de paden goed op Brac en we combineren op dag 2 en 3 het beste van de wandelmogelijkheden hier. Zo passeren we al wandelend voorbij het klooster van Blaca, gelegen in een vruchtbare kloof aan de zuidkust van Brac. De tocht voert door dichte dennenwouden pal aan zee, die her en der wijken voor een mooi strand. Ook wandelen we door plantages van olijfbomen en druiven en door de dichte wouden rond de hoogste piek. Natuurlijk doen we ook een paar fraaie stadjes aan, waarvan Pucisca de favoriet van velen zal zijn.

Op weg naar het volgende eiland, Korcula, maken we een stop van een hele dag op het eiland Hvar, voor een fraaie wandeling met uitzicht, zwemgelegenheid & stadsbezoek. De bagage mogen we stallen in een kantoortje aan de haven om deze voor de tweede boottocht van de dag weer op te pikken. Tegen 20:00 checken we in bij een sympathiek pension aan de haven en in de oude stad van Korcula  De stad, waar Marco Polo geboren werd, wordt wel klein-Dubrovnik genoemd. Het is er zeker net zo mooi, maar veel minder druk. We maken op het eiland een ontspannen dagwandeling langs de rotsfromaties van Kocje naar het strand van Lumbarda, om de dag erna weer een wat uitdagendere tocht te maken, ditmaal over de 1000m hoge Sveti Ilja. Deze etappe mag met recht de koninginnenrit worden genoemd, daar deze uitblinkt in uitzichten & inspanning.

Na Brac, Hvar, Korcula en Peljesac trekken we voor naar het vijfde en laatste eiland op deze reis, Mljet, ofwel Melita, zoals de Italianen het noemen. Mljet is deels een nationaal park en is het groenste eiland van Kroatië. Het bestaat voor maar liefst 2/3 uit heerlijk geurende pijnboombossen. We komen hier in de loop van de ochtend aan, checken in bij een sympathiek pension in Pomena, en wandelen dezelfde dag nog een fraaie ronde langs de zoutmeren van Mljet. Onderweg hebben we kans om mangoesten te zien, die hier lang geleden door de Oostenrijkers zijn geïntroduceerd om de slangenpopulatie te drukken.
Met de late ochtend-catamaran vertrekken we dan ten slotte naar Dubrovnik. We varen langs de laatste kleine eilanden van Dalmatië en dan gloort de stad met zijn eeuwige gouden gloed al aan de horizon. We verblijven in een praktisch gelegen en net hotel aan de haven van Dubrovnik. De middag is ter vrije besteding in deze prachtige en iconische stad.

Lees meer
Wandelniveau i
Comfortniveau i
Beschikbare data
30 apr 2024 > 09 mei 2024
17 sep 2024 > 26 sep 2024
  • Wel / Niet inbegrepen
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Afreisdata
30 apr 2024 > 09 mei 2024
17 sep 2024 > 26 sep 2024
MEER SUGGESTIES
Reizen in Kroatië
Ontdek onze reizen in Kroatië
REIZEN MET ZUIDERHUIS

Focus op actieve natuurbeleving

Op onze fietsvakanties, wandelreizen en rondreizen staat de natuur centraal. Er gaat niets boven het verkennen van zanderige woestijnen, meanderende rivierdalen of mistige nevelwouden, of het nu al wandelend, met de fiets of met een (huur)wagen is. Wie de natuur verkiest, reist om te onthaasten en volledig tot rust te komen. Zowel dicht bij huis als in de verste uithoeken van de wereld kiezen we er op onze reizen voor om de natuur op een actieve en respectvolle manier te beleven. We streven ernaar zo weinig mogelijk sporen na te laten en onze impact op de natuur tot een absoluut minimum te beperken.

Met respect voor lokale bevolking en leefmilieu

Bewust reizen omvat meer dan omtrek van onze ecologische voetafdruk. Ook het (inter)menselijke aspect speelt een niet te onderschatten rol. Als reisorganisatie zetten we ons in om lokale bevolkingsgroepen en hun leefomgeving met eerbied te benaderen. Dat gaat van het respecteren van lokale gebruiken en rituelen tot het ondersteunen van lokale projecten en partners. Om reizen duurzaam te houden is het van cruciaal belang dat inkomsten uit toerisme terugvloeien naar de lokale bevolking. Dat niet enkel wij nieuwe ervaringen opdoen maar dat de lokale bevolking er ook zelf beter van wordt. We reizen om ten slotte om te begrijpen en niet om in te grijpen. Dat doen we als volleerd antropoloog en als gelijke.

Persoonlijke begeleiding en maatwerk

Onze reisspecialisten zijn één voor één doorgewinterde reizigers en kennen hun bestemmingen als geen ander. Ze zijn vertrouwd met de do’s-and-don’ts, kennen de lokale bevolking en weten moeiteloos de mooiste plekjes op de wereldkaart aan te duiden. Meermaals per jaar reizen ze de wereld rond, op zoek naar nieuwe regio’s en reisroutes. Verschillende onder hen hebben ter plaatse gewoond of doen dat tot op vandaag! Met de nodige terreinkennis en ervaring staan ze je bij van bij het ontkiemen van je reisplannen tot de praktische uitwerking. Ze hebben ter plaatse enkele mooie voorbeeldroutes uitgetekend, maar helpen je even graag op weg met een reisroute op maat.

Terreinkennis en jarenlange expertise

Sinds 1978 reizen we bij Zuiderhuis verwoed de wereld rond, eerst als Vreemde Continenten, Te Voet, Belgian Biking en Ijslandreizen, sinds 1996 als Zuiderhuis. Sinds de beginjaren tijd is er heel wat veranderd, maar onze kernwaarden zijn steeds dezelfde gebleven: terreinkennis, kleinschaligheid en actieve natuurbeleving. We kiezen ervoor geen reizen en bestemmingen aan te bieden die we zelf nog niet verkend hebben en staan wereldwijd in nauw contact met onze partners ter plaatse. Enkel zo kunnen we onze reizigers adequaat op weg helpen en de accenten leggen waar zij dat willen.

REIZIGERS AAN HET WOORD

5 werelden in een unieke creoolse mix van Afrika, de Caraïben en Europa … we hebben het erg naar onze zin gehad in Kaapverdië. Op het kruispunt van Afrika, de Caraïben, en Europa vind je een variatie aan werelden in één land, met de creoolse cultuur en de bijhorende
brede glimlach als bindmiddel.

Ontdek Kaapverdie

Onze dochter van twee jaar heeft er evenveel als ons van genoten. Zuiderhuis en lokale partners maakten dit praktisch mee mogelijk. Dank!

Ontdek de Eisleck Trail

Vlot bagagevervoer, erg degelijke hotels en perfecte combinatie stad-platteland. Ons dossier werd vlot afgehandeld. Wandeldag zes, Peiting – Halblech was onze favoriet met prachtige, afwisselende en erg aangename routes.

Ontdek de wandelreis Beieren: München, meren en kastelen

Fantastische dienstverlening en flexibiliteit door Zuiderhuis. Zeker een dikke pluim in deze moeilijke tijden. We hebben een fantastische wandelvakantie gehad in Portugal en genoten van een heerlijke kustlijn, de zonnige temperaturen met een verfrissend zeebriesje, en de culinaire geneugten

Ontdek de Portugese Costa Vicentina

In juni 2021 hebben we een privéreis naar Tanzania gemaakt, Super! Eerst hebben we Arusha N.P. bezocht, vervolgens naar Tarangire N.P. en de Ngorongoro Crater, allebei prachtig. En als kers op de taart hebben we de Serengeti bezocht. Alles was prima geregeld: lekker eten, verzorgde lodges en prachtige tent camps. De mensen waren heel vriendelijk en de gids was top. We hebben zeer veel dieren gezien, zelfs een luipaard. Het Zuiderhuis heeft ons zeer goed geholpen bij het plannen van deze reis.

Ontdek onze rondreizen in Tanzania

We wensen reisleidster Kathleen langs deze weg nog eens te bedanken voor de boeiende reis. We kijken nu met andere ‘ogen’ naar Jordanië en hebben echt kunnen genieten van het interessante programma. De culturele en historische achtergrond betekende voor ons een echte meerwaarde waar we ook naar hadden uitgekeken. Het verteltalent van Kathleen vonden we heel fijn.

Ontdek onze reizen in Jordanië