fbpx Sneeuwschoenwandelen in Durmitor, Bjelasica & Prokletije - Montenegro - Groepsreizen - Zuiderhuis

Montenegro

Sneeuwschoenwandelen in Durmitor, Bjelasica & Prokletije

  • Reisomschrijving
  • Route
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Reisleider
Internationale reisleider Lees meer
doorgaande wandeltocht in groep met bagagevervoer
sneeuwzeker wandelen boven 1400 meter
ongerepte winterlandschappen in Montenegro

Sneeuwschoenwandelen in Durmitor, Bjelasica & Prokletije


Weinigen wagen zich ’s winters in de ongerepte hooglanden van Montenegro. We hebben de bergen dan ook vrijwel voor ons alleen, want ook skitoerisme is er nauwelijks te bekennen in Montenegro. Zo ervaren we de witte wildernis in zijn puurste vorm. Gecombineerd met de grenzeloze gastvrijheid bij de pensions waar we verblijven, vormt dit een onvergetelijke reis. Kom mee op dit winters avontuur in het hart van de Balkan!

De reis begint met een vlucht op Tirana, van waaruit we in 4 uur naar Durmitor rijden. Zabljak, het grootste (en enige) stadje hier, vinden we nog te druk. Daarom wijken we uit naar een fraai gelegen lodge die verscholen tussen de sparrenwouden ligt, op een natuurlijk plateau met aan de noordzijde de Tara kloof en in zuidelijke en westelijke richting geweldig mooi zicht op Durmitor. Vanuit de lodge maken we op dag 2 een wandeling waarbij we het materiaal testen, de spieren in vorm brengen en ons opmaken voor wat nog komen gaat. We wandelen via het Jablan meer naar het Zwarte meer, over overwegend dalende paden. De volgende dag maken we vanaf het Zwarte Meer een langere rondwandeling, dwars door de centrale delen van het massief. Bij verminderd zicht kiest de gids we voor een alternatieve route. Aan het einde van elke tocht komen we terug bij de sfeervolle houten lodges, midden in een winters wonderland.

Het tweede deel van de reis begint met een tocht omhoog in Bjelasica. We maken een prachtige traverse dwars door het massief. Bij goede omstandigheden gaan we over de hoogste top, Crna Glava, en de graat. Bij minder weer of te veel sneeuw gaan we via een kortere route, naar het herdersdorp Senica en dalen we nog wat verder af om de bus te treffen die ons in een uurtje naar Prokletije brengt. 

Waren Durmitor en Bjelasica nog redelijk ontwikkeld en bewoond, Prokletije is echt een verlaten wildernis in de winter. Het is daar waar het tweede deel van de reis zich afspeelt. We wandelen langs het mysterieuze Hridsko meer naar Plav, door stille wouden van spar en lariks. Niets zal de rust verstoren als een enkele notenkraker in de top van de bomen, en het gehuil van wolven dat je ’s nachts vanuit je bed kunt horen. Vanaf het eindpunt is het een korte rit naar ons laatste onderkomen, aan de westzijde van Prokletije.

Voor de laatste 2 nachten kunnen we rekenen op een geweldig ontvangst bij de familie Dedushaj, een Albanees gezin in Montenegro. Nette houten kamers, een fraai panoramisch restaurants en heerlijke maaltijden wachten ons hier, en als klap op de vuurpijl beklimmen we als afsluiter nog een serieuze top.

In principe een sneeuwzekere reis met wandelingen bijna uitsluitend boven 1400m!

Lees meer
Wandelniveau i
Comfortniveau i
Beschikbare data

Er zijn momenteel geen afreisdata gepland.

  • Wel / Niet inbegrepen
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Afreisdata

Er zijn momenteel geen afreisdata gepland.

MEER SUGGESTIES
Reizen in Montenegro
Ontdek onze reizen in Montenegro
REIZEN MET ZUIDERHUIS

Focus op actieve natuurbeleving

Op onze fietsvakanties, wandelreizen en rondreizen staat de natuur centraal. Er gaat niets boven het verkennen van zanderige woestijnen, meanderende rivierdalen of mistige nevelwouden, of het nu al wandelend, met de fiets of met een (huur)wagen is. Wie de natuur verkiest, reist om te onthaasten en volledig tot rust te komen. Zowel dicht bij huis als in de verste uithoeken van de wereld kiezen we er op onze reizen voor om de natuur op een actieve en respectvolle manier te beleven. We streven ernaar zo weinig mogelijk sporen na te laten en onze impact op de natuur tot een absoluut minimum te beperken.

Met respect voor lokale bevolking en leefmilieu

Bewust reizen omvat meer dan omtrek van onze ecologische voetafdruk. Ook het (inter)menselijke aspect speelt een niet te onderschatten rol. Als reisorganisatie zetten we ons in om lokale bevolkingsgroepen en hun leefomgeving met eerbied te benaderen. Dat gaat van het respecteren van lokale gebruiken en rituelen tot het ondersteunen van lokale projecten en partners. Om reizen duurzaam te houden is het van cruciaal belang dat inkomsten uit toerisme terugvloeien naar de lokale bevolking. Dat niet enkel wij nieuwe ervaringen opdoen maar dat de lokale bevolking er ook zelf beter van wordt. We reizen om ten slotte om te begrijpen en niet om in te grijpen. Dat doen we als volleerd antropoloog en als gelijke.

Persoonlijke begeleiding en maatwerk

Onze reisspecialisten zijn één voor één doorgewinterde reizigers en kennen hun bestemmingen als geen ander. Ze zijn vertrouwd met de do’s-and-don’ts, kennen de lokale bevolking en weten moeiteloos de mooiste plekjes op de wereldkaart aan te duiden. Meermaals per jaar reizen ze de wereld rond, op zoek naar nieuwe regio’s en reisroutes. Verschillende onder hen hebben ter plaatse gewoond of doen dat tot op vandaag! Met de nodige terreinkennis en ervaring staan ze je bij van bij het ontkiemen van je reisplannen tot de praktische uitwerking. Ze hebben ter plaatse enkele mooie voorbeeldroutes uitgetekend, maar helpen je even graag op weg met een reisroute op maat.

Terreinkennis en jarenlange expertise

Sinds 1978 reizen we bij Zuiderhuis verwoed de wereld rond, eerst als Vreemde Continenten, Te Voet, Belgian Biking en Ijslandreizen, sinds 1996 als Zuiderhuis. Sinds de beginjaren tijd is er heel wat veranderd, maar onze kernwaarden zijn steeds dezelfde gebleven: terreinkennis, kleinschaligheid en actieve natuurbeleving. We kiezen ervoor geen reizen en bestemmingen aan te bieden die we zelf nog niet verkend hebben en staan wereldwijd in nauw contact met onze partners ter plaatse. Enkel zo kunnen we onze reizigers adequaat op weg helpen en de accenten leggen waar zij dat willen.

REIZIGERS AAN HET WOORD

5 werelden in een unieke creoolse mix van Afrika, de Caraïben en Europa … we hebben het erg naar onze zin gehad in Kaapverdië. Op het kruispunt van Afrika, de Caraïben, en Europa vind je een variatie aan werelden in één land, met de creoolse cultuur en de bijhorende
brede glimlach als bindmiddel.

Ontdek Kaapverdie

Onze dochter van twee jaar heeft er evenveel als ons van genoten. Zuiderhuis en lokale partners maakten dit praktisch mee mogelijk. Dank!

Ontdek de Eisleck Trail

Vlot bagagevervoer, erg degelijke hotels en perfecte combinatie stad-platteland. Ons dossier werd vlot afgehandeld. Wandeldag zes, Peiting – Halblech was onze favoriet met prachtige, afwisselende en erg aangename routes.

Ontdek de wandelreis Beieren: München, meren en kastelen

Fantastische dienstverlening en flexibiliteit door Zuiderhuis. Zeker een dikke pluim in deze moeilijke tijden. We hebben een fantastische wandelvakantie gehad in Portugal en genoten van een heerlijke kustlijn, de zonnige temperaturen met een verfrissend zeebriesje, en de culinaire geneugten

Ontdek de Portugese Costa Vicentina

In juni 2021 hebben we een privéreis naar Tanzania gemaakt, Super! Eerst hebben we Arusha N.P. bezocht, vervolgens naar Tarangire N.P. en de Ngorongoro Crater, allebei prachtig. En als kers op de taart hebben we de Serengeti bezocht. Alles was prima geregeld: lekker eten, verzorgde lodges en prachtige tent camps. De mensen waren heel vriendelijk en de gids was top. We hebben zeer veel dieren gezien, zelfs een luipaard. Het Zuiderhuis heeft ons zeer goed geholpen bij het plannen van deze reis.

Ontdek onze rondreizen in Tanzania

We wensen reisleidster Kathleen langs deze weg nog eens te bedanken voor de boeiende reis. We kijken nu met andere ‘ogen’ naar Jordanië en hebben echt kunnen genieten van het interessante programma. De culturele en historische achtergrond betekende voor ons een echte meerwaarde waar we ook naar hadden uitgekeken. Het verteltalent van Kathleen vonden we heel fijn.

Ontdek onze reizen in Jordanië