fbpx Arrábida en Alentejo - Portugal - Groepsreizen - Zuiderhuis

Portugal

Arrábida en Alentejo

  • Reisomschrijving
  • Route
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Reisleider
Veerle Dandoy Lees meer
doorgaande wandeltocht in groep met bagagevervoer
Évora, Castel de Vide, Setúbal, Lissabon
natuurparken Arrábida, Estuário do Sado, Serra de São Mamede

Arrábida en Alentejo, via een vogelreservaat, door een zee van wilde bloemen en wouden van kurkeik naar het cultureel erfgoed van Évora en Lissabon, erkend door Unesco. 

Onze tocht begint ten zuiden van Lissabon. We vinden er twee weinig bekende natuurreservaten. Vanuit vissershaven Sesimbra maken we wandelingen door het Parque Natural da Arrábida. Het omvat een smalle bergrug die steil uit de zee oprijst, groene bergen met een typische mediterrane vegetatie, staalblauw water en rustige baaien. Vanuit de haven- en vissersstad Setúbal verkennen we het Reserva Natural do Estuário do Sado, een belangrijk foerageergebied voor vele vogelsoorten waaronder de flamingo. Een gedeelte van de moerassen zijn omgevormd tot rijstvelden. Hier ontdekken we enkele mooie vissers- en boerendorpjes.

De Alentejo ligt ten noorden van de Algarve en is de grootste provincie van het land met de laagste bevolkingsdichtheid. Ofschoon hard en droog in de zomer veranderen de enorme vlaktes in de lente in een zee van wilde bloemen tussen de wouden van kurkeiken. Évora is een verplichte etappe bij elk bezoek aan Alentejo. Het historische stadscentrum werd door de Unesco in z’n geheel beschermd als Werelderfgoed.

De slaperige, betoverende vestingstadjes in het natuurpark Serra de São Mamede, Castel de Vide en Marvão, zijn stille getuigen van een middeleeuwse verdedigingsgordel langs de Spaanse grens. Verblindend witte huizen staan er rond de burcht die uittorent boven de vlakte. Een mooi contrast met het groen van de bergen eromheen. Kan een stad ideaal zijn: volledig in harmonie met de natuur, zonder enige architecturale agressie? Een stad die de bezoekers een bijna extatische wandeling biedt? Wel als je het hebt over Castel de Vide. Schilderachtige wijken met kronkelende, steile straatjes en fraaie huizen vormen het decor van ons verblijf. Het als natuurpark beschermde grensgebied is prachtig in de lente. Je wandelt er tussen de bloeiende bremstruiken en heerlijk ruikende bossen, langs heldere riviertjes, zoekend naar dolmen en menhirs en genietend van bergtoppen met een prachtig uitzicht.

De tocht eindigt met het proeven van de sfeer in Lissabon, het ontdekken van het bijzondere licht, een laatste maal genieten van een ‘bourgondische’ Portugese maaltijd en kuierend melancholisch worden…

Lees meer
Wandelniveau i
Comfortniveau i
Beschikbare data
15 apr 2024 > 24 apr 2024
02 sep 2024 > 11 sep 2024
  • Wel / Niet inbegrepen
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Afreisdata
15 apr 2024 > 24 apr 2024
02 sep 2024 > 11 sep 2024
MEER SUGGESTIES
Reizen in Portugal
Het zuiderse Portugal heeft naast een rijk historisch verleden ook adembenemende natuurparken, schitterende kuststroken en subtropische eilanden.
Ontdek onze reizen in Portugal
REIZEN MET ZUIDERHUIS

Focus op actieve natuurbeleving

Op onze fietsvakanties, wandelreizen en rondreizen staat de natuur centraal. Er gaat niets boven het verkennen van zanderige woestijnen, meanderende rivierdalen of mistige nevelwouden, of het nu al wandelend, met de fiets of met een (huur)wagen is. Wie de natuur verkiest, reist om te onthaasten en volledig tot rust te komen. Zowel dicht bij huis als in de verste uithoeken van de wereld kiezen we er op onze reizen voor om de natuur op een actieve en respectvolle manier te beleven. We streven ernaar zo weinig mogelijk sporen na te laten en onze impact op de natuur tot een absoluut minimum te beperken.

Met respect voor lokale bevolking en leefmilieu

Bewust reizen omvat meer dan omtrek van onze ecologische voetafdruk. Ook het (inter)menselijke aspect speelt een niet te onderschatten rol. Als reisorganisatie zetten we ons in om lokale bevolkingsgroepen en hun leefomgeving met eerbied te benaderen. Dat gaat van het respecteren van lokale gebruiken en rituelen tot het ondersteunen van lokale projecten en partners. Om reizen duurzaam te houden is het van cruciaal belang dat inkomsten uit toerisme terugvloeien naar de lokale bevolking. Dat niet enkel wij nieuwe ervaringen opdoen maar dat de lokale bevolking er ook zelf beter van wordt. We reizen om ten slotte om te begrijpen en niet om in te grijpen. Dat doen we als volleerd antropoloog en als gelijke.

Persoonlijke begeleiding en maatwerk

Onze reisspecialisten zijn één voor één doorgewinterde reizigers en kennen hun bestemmingen als geen ander. Ze zijn vertrouwd met de do’s-and-don’ts, kennen de lokale bevolking en weten moeiteloos de mooiste plekjes op de wereldkaart aan te duiden. Meermaals per jaar reizen ze de wereld rond, op zoek naar nieuwe regio’s en reisroutes. Verschillende onder hen hebben ter plaatse gewoond of doen dat tot op vandaag! Met de nodige terreinkennis en ervaring staan ze je bij van bij het ontkiemen van je reisplannen tot de praktische uitwerking. Ze hebben ter plaatse enkele mooie voorbeeldroutes uitgetekend, maar helpen je even graag op weg met een reisroute op maat.

Terreinkennis en jarenlange expertise

Sinds 1978 reizen we bij Zuiderhuis verwoed de wereld rond, eerst als Vreemde Continenten, Te Voet, Belgian Biking en Ijslandreizen, sinds 1996 als Zuiderhuis. Sinds de beginjaren tijd is er heel wat veranderd, maar onze kernwaarden zijn steeds dezelfde gebleven: terreinkennis, kleinschaligheid en actieve natuurbeleving. We kiezen ervoor geen reizen en bestemmingen aan te bieden die we zelf nog niet verkend hebben en staan wereldwijd in nauw contact met onze partners ter plaatse. Enkel zo kunnen we onze reizigers adequaat op weg helpen en de accenten leggen waar zij dat willen.

REIZIGERS AAN HET WOORD

5 werelden in een unieke creoolse mix van Afrika, de Caraïben en Europa … we hebben het erg naar onze zin gehad in Kaapverdië. Op het kruispunt van Afrika, de Caraïben, en Europa vind je een variatie aan werelden in één land, met de creoolse cultuur en de bijhorende
brede glimlach als bindmiddel.

Ontdek Kaapverdie

Onze dochter van twee jaar heeft er evenveel als ons van genoten. Zuiderhuis en lokale partners maakten dit praktisch mee mogelijk. Dank!

Ontdek de Eisleck Trail

Vlot bagagevervoer, erg degelijke hotels en perfecte combinatie stad-platteland. Ons dossier werd vlot afgehandeld. Wandeldag zes, Peiting – Halblech was onze favoriet met prachtige, afwisselende en erg aangename routes.

Ontdek de wandelreis Beieren: München, meren en kastelen

Fantastische dienstverlening en flexibiliteit door Zuiderhuis. Zeker een dikke pluim in deze moeilijke tijden. We hebben een fantastische wandelvakantie gehad in Portugal en genoten van een heerlijke kustlijn, de zonnige temperaturen met een verfrissend zeebriesje, en de culinaire geneugten

Ontdek de Portugese Costa Vicentina

In juni 2021 hebben we een privéreis naar Tanzania gemaakt, Super! Eerst hebben we Arusha N.P. bezocht, vervolgens naar Tarangire N.P. en de Ngorongoro Crater, allebei prachtig. En als kers op de taart hebben we de Serengeti bezocht. Alles was prima geregeld: lekker eten, verzorgde lodges en prachtige tent camps. De mensen waren heel vriendelijk en de gids was top. We hebben zeer veel dieren gezien, zelfs een luipaard. Het Zuiderhuis heeft ons zeer goed geholpen bij het plannen van deze reis.

Ontdek onze rondreizen in Tanzania

We wensen reisleidster Kathleen langs deze weg nog eens te bedanken voor de boeiende reis. We kijken nu met andere ‘ogen’ naar Jordanië en hebben echt kunnen genieten van het interessante programma. De culturele en historische achtergrond betekende voor ons een echte meerwaarde waar we ook naar hadden uitgekeken. Het verteltalent van Kathleen vonden we heel fijn.

Ontdek onze reizen in Jordanië