fbpx De bruisende Vulkaaneifel - Duitsland - Groepsreizen - Zuiderhuis

Duitsland

De bruisende Vulkaaneifel

  • Reisomschrijving
  • Route
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Reisleider
Robert Weemaes Lees meer
wandelweekend in groep vanuit vast verblijf
idyllisch gelegen hotel
langs stille getuigen zoals maaren, kraters, lavaformaties

De bruisende Vulkaaneifel is een vulkanisch gebied dat nog altijd actief is! We wandelen langs stille getuigen van dit spetterende tijdperk.

De Vulkaaneifel is een onderdeel van een laaggebergte waar onder andere de ganse Eifel toebehoort. De streek dankt zijn naam aan de vulkanische activiteit die het landschap heeft gevormd of beter gezegd, nog steeds vormt, want het gebied is eigenlijk een ‘letterlijke’ hot-spot die nog altijd actief is! De laatste uitbarstingen dateren van slechts 10.000 jaar geleden. Wetende dat er telkens een tussenperiode is van 10.000 à 20.000 jaar voor er een nieuwe uitbarsting plaatsvindt, kan dit dus een spetterende reis worden! Er volgt een ambitieuze driedaagse in de Vulkaaneifel. Zowel de befaamde Dauner Maaren, het spectaculaire Lieserpad, de burchten van Manderscheid, het Meerfelder Maar, de Windsbornkrater, de Mosenberg-vulkaangroep als de Wolfsschlucht worden tijdens deze drie wandeldagen aan elkaar gebreid. Het Lieser-riviertje stroomt van Daun over Manderscheid naar de Moezel en heeft hierbij een diepe inkerving in het plateau gesneden. Het water kronkelt en keert, stroomt, kabbelt, versnelt en wringt zich door de stenige ondergrond. Op halve hoogte, tegen de scherpe helling aan, flankeert een smal pad het ravijnbos. Met enige zin voor overdrijving noemen de bewoners van de Eifel hun Lieserpad ‘alpien’. Rondom hebben de vulkanen hier tot in een niet zo ver verleden lelijk huis gehouden. Ze lieten merkwaardige sporen na. Op de Mosenberg wandelen we langs en over de askragen, zeg maar: de gestolde lava van liefst vier vuurmonden. De Windsbornkrater liep vol water en vormt een meer dat boven het plateau uit steekt. Je vraagt je af hoe dit kan? Tijdens de wandeling verneem je er alles over. Je wordt ingewijd in de diverse types vulkaanmeren, die hier ‘Maaren’ noemen. De omgeving van Daun is er door getekend, maar bezit niet het exclusieve monopolie. Van op de uitzichttoren ‘Landesblick’ overschouwen we de halve Eifel. We kijken meteen neer op het Meerfelder Maar, het resultaat van een gigantische ondergrondse ontploffing.

Lees meer
Wandelniveau i
Comfortniveau i
Beschikbare data
  • Wel / Niet inbegrepen
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Afreisdata
24 okt 2024 > 27 okt 2024
MEER SUGGESTIES
Reizen in Duitsland
Wie niet van Duitsland houdt, is er wellicht nog nooit op bezoek geweest. Het land biedt je veel meer dan de som van zijn clichés. Het is een waar paradijs voor (berg)wandelaars, recreatieve fietsers en Bourgondiërs.
Ontdek onze reizen in Duitsland
REIZEN MET ZUIDERHUIS

Focus op actieve natuurbeleving

Op onze fietsvakanties, wandelreizen en rondreizen staat de natuur centraal. Er gaat niets boven het verkennen van zanderige woestijnen, meanderende rivierdalen of mistige nevelwouden, of het nu al wandelend, met de fiets of met een (huur)wagen is. Wie de natuur verkiest, reist om te onthaasten en volledig tot rust te komen. Zowel dicht bij huis als in de verste uithoeken van de wereld kiezen we er op onze reizen voor om de natuur op een actieve en respectvolle manier te beleven. We streven ernaar zo weinig mogelijk sporen na te laten en onze impact op de natuur tot een absoluut minimum te beperken.

Met respect voor lokale bevolking en leefmilieu

Bewust reizen omvat meer dan omtrek van onze ecologische voetafdruk. Ook het (inter)menselijke aspect speelt een niet te onderschatten rol. Als reisorganisatie zetten we ons in om lokale bevolkingsgroepen en hun leefomgeving met eerbied te benaderen. Dat gaat van het respecteren van lokale gebruiken en rituelen tot het ondersteunen van lokale projecten en partners. Om reizen duurzaam te houden is het van cruciaal belang dat inkomsten uit toerisme terugvloeien naar de lokale bevolking. Dat niet enkel wij nieuwe ervaringen opdoen maar dat de lokale bevolking er ook zelf beter van wordt. We reizen om ten slotte om te begrijpen en niet om in te grijpen. Dat doen we als volleerd antropoloog en als gelijke.

Persoonlijke begeleiding en maatwerk

Onze reisspecialisten zijn één voor één doorgewinterde reizigers en kennen hun bestemmingen als geen ander. Ze zijn vertrouwd met de do’s-and-don’ts, kennen de lokale bevolking en weten moeiteloos de mooiste plekjes op de wereldkaart aan te duiden. Meermaals per jaar reizen ze de wereld rond, op zoek naar nieuwe regio’s en reisroutes. Verschillende onder hen hebben ter plaatse gewoond of doen dat tot op vandaag! Met de nodige terreinkennis en ervaring staan ze je bij van bij het ontkiemen van je reisplannen tot de praktische uitwerking. Ze hebben ter plaatse enkele mooie voorbeeldroutes uitgetekend, maar helpen je even graag op weg met een reisroute op maat.

Terreinkennis en jarenlange expertise

Sinds 1978 reizen we bij Zuiderhuis verwoed de wereld rond, eerst als Vreemde Continenten, Te Voet, Belgian Biking en Ijslandreizen, sinds 1996 als Zuiderhuis. Sinds de beginjaren tijd is er heel wat veranderd, maar onze kernwaarden zijn steeds dezelfde gebleven: terreinkennis, kleinschaligheid en actieve natuurbeleving. We kiezen ervoor geen reizen en bestemmingen aan te bieden die we zelf nog niet verkend hebben en staan wereldwijd in nauw contact met onze partners ter plaatse. Enkel zo kunnen we onze reizigers adequaat op weg helpen en de accenten leggen waar zij dat willen.

REIZIGERS AAN HET WOORD

5 werelden in een unieke creoolse mix van Afrika, de Caraïben en Europa … we hebben het erg naar onze zin gehad in Kaapverdië. Op het kruispunt van Afrika, de Caraïben, en Europa vind je een variatie aan werelden in één land, met de creoolse cultuur en de bijhorende
brede glimlach als bindmiddel.

Ontdek Kaapverdie

Onze dochter van twee jaar heeft er evenveel als ons van genoten. Zuiderhuis en lokale partners maakten dit praktisch mee mogelijk. Dank!

Ontdek de Eisleck Trail

Vlot bagagevervoer, erg degelijke hotels en perfecte combinatie stad-platteland. Ons dossier werd vlot afgehandeld. Wandeldag zes, Peiting – Halblech was onze favoriet met prachtige, afwisselende en erg aangename routes.

Ontdek de wandelreis Beieren: München, meren en kastelen

Fantastische dienstverlening en flexibiliteit door Zuiderhuis. Zeker een dikke pluim in deze moeilijke tijden. We hebben een fantastische wandelvakantie gehad in Portugal en genoten van een heerlijke kustlijn, de zonnige temperaturen met een verfrissend zeebriesje, en de culinaire geneugten

Ontdek de Portugese Costa Vicentina

In juni 2021 hebben we een privéreis naar Tanzania gemaakt, Super! Eerst hebben we Arusha N.P. bezocht, vervolgens naar Tarangire N.P. en de Ngorongoro Crater, allebei prachtig. En als kers op de taart hebben we de Serengeti bezocht. Alles was prima geregeld: lekker eten, verzorgde lodges en prachtige tent camps. De mensen waren heel vriendelijk en de gids was top. We hebben zeer veel dieren gezien, zelfs een luipaard. Het Zuiderhuis heeft ons zeer goed geholpen bij het plannen van deze reis.

Ontdek onze rondreizen in Tanzania

We wensen reisleidster Kathleen langs deze weg nog eens te bedanken voor de boeiende reis. We kijken nu met andere ‘ogen’ naar Jordanië en hebben echt kunnen genieten van het interessante programma. De culturele en historische achtergrond betekende voor ons een echte meerwaarde waar we ook naar hadden uitgekeken. Het verteltalent van Kathleen vonden we heel fijn.

Ontdek onze reizen in Jordanië