fbpx Vertragen op het ritme van de Mekong - Laos, Thailand - Groepsreizen - Zuiderhuis

Laos, Thailand

Vertragen op het ritme van de Mekong

  • Reisomschrijving
  • Route
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Reisleider
Eric Sackx Lees meer
groepsreis in het minder bekende noorden van Laos, vol natuurpracht
slapen in homestays bij inheemse bevolking en trekking in de jungle
ontdek een mix aan religies en een eeuwig vriendelijke bevolking

Deze groepsreis naar Laos en Thailand (Bangkok) is een ware ontdekking in Zuidoost-Azië. De meeste mensen slaan het prachtige Laos over wegens tijdgebrek, maar dat is meer dan jammer. Het land heeft zó veel te bieden, en wij gaan dat ontdekken tijdens deze fantastische rondreis!

Laos is ‘landlocked‘: het enige land in Zuidoost Azië dat geen directe toegang heeft tot een oceaan of zee en is ingesloten tussen 5 andere landen: Thailand, Cambodja, Vietnam, China en Myanmar.  Er is relatief weinig toerisme, backpackers kom je weleens tegen, maar de grote massa zie je (nog?) niet in Laos.

Vóór het verkennen van de charmante hoogtepunten van Laos, starten we onze reis in de bruisende metropool Bangkok, waar we worden ondergedompeld in de kleurrijke drukte van de Thaise hoofdstad. Samen zullen we genieten van de betoverende tempels, de smaakvolle streetfood-scene proeven en de bruisende cultuur van deze wereldstad ervaren. We ontdekken de stad vanop het water, vanop de fiets en te voet en worden non-stop verleid met lekker eten. We slapen in 2 verschillende wijken om zoveel mogelijk indrukken op te doen en nemen ook verschillende transportmiddelen. Een ideale manier om onze winter even te ontsnappen, en heerlijk om zo warm en hartelijk te worden ontvangen door de eeuwig vriendelijke en lachende lokale bevolking!

We nemen de comfortabele slaaptrein naar het noorden van Thailand en steken daar de grens over naar Laos. Beide landen zijn verbonden met een lange brug: de Vriendschapsbrug is een auto- en spoorbrug over de Mekong rivier tussen Thailand bij de stad Nong Khai en 20 kilometer van Vientiane, de hoofdstad van Laos. De brug werd geopend in 1994 en was de eerste in een reeks van 5 Vriendschapsbruggen tussen deze 2 landen. Voordien gebeurde de grensovergang per boot via de Mekong.

In de hoofdstad ontdekken we waarom Laos het hevigst gebombardeerde land uit de geschiedenis is, in Vang Vieng leren we rijstwijn maken en maken we voor het eerst kennis met de inheemse bevolking. We klauteren naar een grot en zijn getuige hoe de locals messen vervaardigen.

In de betoverende stad Luang Prabang, gelegen aan de oevers van de machtige Mekong-rivier en UNESCO werelderfgoed, komen we volledig tot rust en appreciëren we de traagheid van het land. We leren alles over de levensstijl van de monniken en novices en zijn zelf betrokken in het proces van ‘almsgiving‘. We leren zelf rijst maken tijdens een work-shop ‘The living Rice Experience’ en mogen zelfs in de modder ploeteren met een waterbuffel! Meer over het belang van deze laatste leren we wanneer we langs een buffel boerderij passeren; met veel passie zullen medewerkers ons uitleggen waarom een waterbuffel een wandelende bankautomaat word genoemd. We proeven er ook buffel-ijs en cheesecake, heerlijk! De dag sluiten we af aan de beroemde Kuang Si watervallen.

We gaan op 2-daagse jungle trekking en overnachten in een homestay bij de lokale ‘Khmu‘ stam. Naast het boeddhisme in Laos leren we al snel dat er door de inheemse bevolking het animisme word beoefend, ze geloven nl in geesten. We zien dit tot uiting komen door allerlei objecten die ze ophangen, o.a. aan de voordeur om slechte geesten buiten te houden. We bezoeken een school, verkennen het dorp en maken contact met deze eeuwig vriendelijke mensen. We krijgen een lokale maaltijd voorgeschoteld en gaan de dag nadien verder op trekking door de jungle, eindigend bij prachtig turquoize watervallen.

We bezoeken de Pak Ou grot met meer dan 3000 boeddha-beelden en installeren ons aan de oever van de Nam Ou rivier, waarover we prachtige zonsop- en zonsondergangen kunnen aanschouwen vanop een uitzichtpunt boven het dorp Nong Khiew. Van hieruit maken we opnieuw een 2-daagse, en aanschouwen het lokale leven vanop een boot en te voet, omgeven door bergen en kalkstenen kliffen. We slapen opnieuw in een homestay en zien de gelijkenissen maar ook verschillen met de vorige stam nabij Luang Prabang. Ook hier bezoeken we een school, hiken we naar een waterval en trekken we door de jungle. Wie wil kan een eindje de rivier afvaren per kajak, stroomafwaarts terug naar Nong Khiew.

We gaan nog even terug langs Luang Prabang en genieten daar van een zonsondergang op een berg bij een tempel vooraleer we terugvliegen naar Bangkok. Daar aangekomen verblijven we in Chinatown, waar we ons nog een laatste maal culinair laten verwennen vooral we terugvliegen naar België.

Lees meer
Comfortniveau i
Beschikbare data
  • Wel / Niet inbegrepen
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Afreisdata
07 dec 2024 > 23 dec 2024
MEER SUGGESTIES
Reizen in Laos
Laos, het kloppende hart van Zuidoost-Azië met een opmerkelijk ontspannen sfeer.
Ontdek onze reizen in Laos
REIZEN MET ZUIDERHUIS

Focus op actieve natuurbeleving

Op onze fietsvakanties, wandelreizen en rondreizen staat de natuur centraal. Er gaat niets boven het verkennen van zanderige woestijnen, meanderende rivierdalen of mistige nevelwouden, of het nu al wandelend, met de fiets of met een (huur)wagen is. Wie de natuur verkiest, reist om te onthaasten en volledig tot rust te komen. Zowel dicht bij huis als in de verste uithoeken van de wereld kiezen we er op onze reizen voor om de natuur op een actieve en respectvolle manier te beleven. We streven ernaar zo weinig mogelijk sporen na te laten en onze impact op de natuur tot een absoluut minimum te beperken.

Met respect voor lokale bevolking en leefmilieu

Bewust reizen omvat meer dan omtrek van onze ecologische voetafdruk. Ook het (inter)menselijke aspect speelt een niet te onderschatten rol. Als reisorganisatie zetten we ons in om lokale bevolkingsgroepen en hun leefomgeving met eerbied te benaderen. Dat gaat van het respecteren van lokale gebruiken en rituelen tot het ondersteunen van lokale projecten en partners. Om reizen duurzaam te houden is het van cruciaal belang dat inkomsten uit toerisme terugvloeien naar de lokale bevolking. Dat niet enkel wij nieuwe ervaringen opdoen maar dat de lokale bevolking er ook zelf beter van wordt. We reizen om ten slotte om te begrijpen en niet om in te grijpen. Dat doen we als volleerd antropoloog en als gelijke.

Persoonlijke begeleiding en maatwerk

Onze reisspecialisten zijn één voor één doorgewinterde reizigers en kennen hun bestemmingen als geen ander. Ze zijn vertrouwd met de do’s-and-don’ts, kennen de lokale bevolking en weten moeiteloos de mooiste plekjes op de wereldkaart aan te duiden. Meermaals per jaar reizen ze de wereld rond, op zoek naar nieuwe regio’s en reisroutes. Verschillende onder hen hebben ter plaatse gewoond of doen dat tot op vandaag! Met de nodige terreinkennis en ervaring staan ze je bij van bij het ontkiemen van je reisplannen tot de praktische uitwerking. Ze hebben ter plaatse enkele mooie voorbeeldroutes uitgetekend, maar helpen je even graag op weg met een reisroute op maat.

Terreinkennis en jarenlange expertise

Sinds 1978 reizen we bij Zuiderhuis verwoed de wereld rond, eerst als Vreemde Continenten, Te Voet, Belgian Biking en Ijslandreizen, sinds 1996 als Zuiderhuis. Sinds de beginjaren tijd is er heel wat veranderd, maar onze kernwaarden zijn steeds dezelfde gebleven: terreinkennis, kleinschaligheid en actieve natuurbeleving. We kiezen ervoor geen reizen en bestemmingen aan te bieden die we zelf nog niet verkend hebben en staan wereldwijd in nauw contact met onze partners ter plaatse. Enkel zo kunnen we onze reizigers adequaat op weg helpen en de accenten leggen waar zij dat willen.

REIZIGERS AAN HET WOORD

5 werelden in een unieke creoolse mix van Afrika, de Caraïben en Europa … we hebben het erg naar onze zin gehad in Kaapverdië. Op het kruispunt van Afrika, de Caraïben, en Europa vind je een variatie aan werelden in één land, met de creoolse cultuur en de bijhorende
brede glimlach als bindmiddel.

Ontdek Kaapverdie

Onze dochter van twee jaar heeft er evenveel als ons van genoten. Zuiderhuis en lokale partners maakten dit praktisch mee mogelijk. Dank!

Ontdek de Eisleck Trail

Vlot bagagevervoer, erg degelijke hotels en perfecte combinatie stad-platteland. Ons dossier werd vlot afgehandeld. Wandeldag zes, Peiting – Halblech was onze favoriet met prachtige, afwisselende en erg aangename routes.

Ontdek de wandelreis Beieren: München, meren en kastelen

Fantastische dienstverlening en flexibiliteit door Zuiderhuis. Zeker een dikke pluim in deze moeilijke tijden. We hebben een fantastische wandelvakantie gehad in Portugal en genoten van een heerlijke kustlijn, de zonnige temperaturen met een verfrissend zeebriesje, en de culinaire geneugten

Ontdek de Portugese Costa Vicentina

In juni 2021 hebben we een privéreis naar Tanzania gemaakt, Super! Eerst hebben we Arusha N.P. bezocht, vervolgens naar Tarangire N.P. en de Ngorongoro Crater, allebei prachtig. En als kers op de taart hebben we de Serengeti bezocht. Alles was prima geregeld: lekker eten, verzorgde lodges en prachtige tent camps. De mensen waren heel vriendelijk en de gids was top. We hebben zeer veel dieren gezien, zelfs een luipaard. Het Zuiderhuis heeft ons zeer goed geholpen bij het plannen van deze reis.

Ontdek onze rondreizen in Tanzania

We wensen reisleidster Kathleen langs deze weg nog eens te bedanken voor de boeiende reis. We kijken nu met andere ‘ogen’ naar Jordanië en hebben echt kunnen genieten van het interessante programma. De culturele en historische achtergrond betekende voor ons een echte meerwaarde waar we ook naar hadden uitgekeken. Het verteltalent van Kathleen vonden we heel fijn.

Ontdek onze reizen in Jordanië