fbpx De groene delta van Azië - Bangladesh - Groepsreizen - Zuiderhuis

Bangladesh

De groene delta van Azië

  • Reisomschrijving
  • Route
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Reisleiders
Johan Visker Lees meer
Bart Vandecapelle Lees meer
rondreis in groep doorheen het kleurrijke Bangladesh
bezoek het Ras Lela festival en Rakher Upobash festival
ontdek de oude tradities en het dagelijkse leven in de delta

Bangladesh is de groene parel van Zuid-Azië – het land is doorvlochten met rivieren, heeft een rijke levendige cultuur en een ongedwongen gastvrije bevolking. Een land met een geweldige, ongerepte natuur: van mangrovebossen tot tropisch regenwoud, van rijstvelden tot theeplantages. Maar wat het land uniek maakt is het deltalandschap waarin ongeveer 250 rivieren stromen.

De inwoners van Bangladesh zijn afhankelijk van het rijke, vruchtbare land, dat helaas met enige regelmaat overstroomt. Hier krijg je het gevoel dat je nieuwe plekken ontdekt. De mensen in Bangladesh staan bekend om hun gastvrijheid – zelden hoef je hier alert te zijn op de achterliggende motieven die men in andere delen van Zuid-Azië wel vaak heeft. Als je houdt van vrienden maken, contact leggen met de locals en reizen zonder veel andere toeristen tegen te komen, dan is dit het perfect authentieke land voor jouw ontdekkingsreis.

Je kan Bangladesh best beschrijven als een land van ongerepte schoonheid en gastvrijheid in een immense rivierendelta. Bangladesh ligt immers in een delta van twee van de grootste rivieren van Azië: de Brahmaputra en de Ganges, in Bangladesh Padma genaamd. Het smeltwater van de Himalaya bergketen maakt de Bengaalse aarde vruchtbaar wat nodig is om de snelgroeiende bevolking te voeden. Landbouw wordt bedreven op de chars, grote eilanden, eigenlijk zandbanken, midden in deze majestueuze rivieren.

In het uiterste zuiden van dit land vinden we de grootste mangrovebossen ter wereld, beter gekend als de Sundarbahns. Dit is het toevluchtsoord en leefgebied van honderden Bengaalse tijgers, herten, rivierdolfijnen, Rhesus apen en vele vogelsoorten. Buiten de dichtbevolkte steden speelt het leven in de vlakte zich op en af langs de rivieroevers: de vele soorten vis zijn een belangrijke voedselbron, de rivier bevloeit de rijstvelden, er wordt handel gedreven in de drijvende markten. Langs de rivier gebeurt het transport van de goederen met traditionele vaartuigen. Ondanks de soms harde levensomstandigheden, vind je in dit kleurrijke decor steeds een vriendelijke glimlach. Tijdens deze reis verkennen we zowel het dagelijkse leven in de Padmadelta als de mangrovenwouden met een privé-boot.

In dit dichtbevolkte land is de islam de belangrijkste godsdienst en tevens de grootste historische bestaansreden van dit land. Het vroegere Oost-Pakistan werd in het begin van de jaren zeventig onafhankelijk en Bangladesh was geboren. Toch leven hier nog belangrijke minderheden van hindoes en boeddhisten, terwijl we bij de tribale minderheden nog resten van het animistisch geloof terugvinden.

In 2023 maken we het Hindoe festival van Ras Leela mee en genieten van de mooie theeplantages in Srimangal. In 2024 maken we 2 Hindoe festivals mee: Ras Leela en Rakher Upobash. Dhaka, de bruisende metropool, wordt wel eens de ‘megacity’ genoemd. In Oud Dhaka vinden we kleurrijke bazaars en één van de grootste rivierhavens van Zuidoost-Azië. Wist je ook dat er wel 500.000 fietsriksja’s rondrijden in Dhaka? Dagelijks komen en vertrekken hier vele boten om tienduizenden reizigers naar heinde en verre te vervoeren. Tussen de talrijke ferry’s heen vervoeren de Bengaalse gondels passagiers van de ene naar de andere oever.

Lees meer
Comfortniveau i
Deze reis is beschikbaar in meerdere varianten

Je kan deze reis afleggen in meerdere varianten zowel wat betreft de lengte van de route als het comfortniveau. Waar het verschil precies ligt, zie je bij de reisroute en het onderstaande kaartje.

  • Wel / Niet inbegrepen
  • Praktisch
  • Vertrekdata & prijzen
Afreisdata
03 nov 2024 > 19 nov 2024
MEER SUGGESTIES
Reizen in Bangladesh
Je kan Bangladesh best beschrijven als een land van ongerepte schoonheid en gastvrijheid in een immense rivierendelta. Bangladesh ligt immers in een delta van twee van de grootste rivieren van Azië: de Brahmaputra en de Ganges, in Bangladesh Padma genaamd.
Ontdek onze reizen in Bangladesh
REIZEN MET ZUIDERHUIS

Focus op actieve natuurbeleving

Op onze fietsvakanties, wandelreizen en rondreizen staat de natuur centraal. Er gaat niets boven het verkennen van zanderige woestijnen, meanderende rivierdalen of mistige nevelwouden, of het nu al wandelend, met de fiets of met een (huur)wagen is. Wie de natuur verkiest, reist om te onthaasten en volledig tot rust te komen. Zowel dicht bij huis als in de verste uithoeken van de wereld kiezen we er op onze reizen voor om de natuur op een actieve en respectvolle manier te beleven. We streven ernaar zo weinig mogelijk sporen na te laten en onze impact op de natuur tot een absoluut minimum te beperken.

Met respect voor lokale bevolking en leefmilieu

Bewust reizen omvat meer dan omtrek van onze ecologische voetafdruk. Ook het (inter)menselijke aspect speelt een niet te onderschatten rol. Als reisorganisatie zetten we ons in om lokale bevolkingsgroepen en hun leefomgeving met eerbied te benaderen. Dat gaat van het respecteren van lokale gebruiken en rituelen tot het ondersteunen van lokale projecten en partners. Om reizen duurzaam te houden is het van cruciaal belang dat inkomsten uit toerisme terugvloeien naar de lokale bevolking. Dat niet enkel wij nieuwe ervaringen opdoen maar dat de lokale bevolking er ook zelf beter van wordt. We reizen om ten slotte om te begrijpen en niet om in te grijpen. Dat doen we als volleerd antropoloog en als gelijke.

Persoonlijke begeleiding en maatwerk

Onze reisspecialisten zijn één voor één doorgewinterde reizigers en kennen hun bestemmingen als geen ander. Ze zijn vertrouwd met de do’s-and-don’ts, kennen de lokale bevolking en weten moeiteloos de mooiste plekjes op de wereldkaart aan te duiden. Meermaals per jaar reizen ze de wereld rond, op zoek naar nieuwe regio’s en reisroutes. Verschillende onder hen hebben ter plaatse gewoond of doen dat tot op vandaag! Met de nodige terreinkennis en ervaring staan ze je bij van bij het ontkiemen van je reisplannen tot de praktische uitwerking. Ze hebben ter plaatse enkele mooie voorbeeldroutes uitgetekend, maar helpen je even graag op weg met een reisroute op maat.

Terreinkennis en jarenlange expertise

Sinds 1978 reizen we bij Zuiderhuis verwoed de wereld rond, eerst als Vreemde Continenten, Te Voet, Belgian Biking en Ijslandreizen, sinds 1996 als Zuiderhuis. Sinds de beginjaren tijd is er heel wat veranderd, maar onze kernwaarden zijn steeds dezelfde gebleven: terreinkennis, kleinschaligheid en actieve natuurbeleving. We kiezen ervoor geen reizen en bestemmingen aan te bieden die we zelf nog niet verkend hebben en staan wereldwijd in nauw contact met onze partners ter plaatse. Enkel zo kunnen we onze reizigers adequaat op weg helpen en de accenten leggen waar zij dat willen.

REIZIGERS AAN HET WOORD

5 werelden in een unieke creoolse mix van Afrika, de Caraïben en Europa … we hebben het erg naar onze zin gehad in Kaapverdië. Op het kruispunt van Afrika, de Caraïben, en Europa vind je een variatie aan werelden in één land, met de creoolse cultuur en de bijhorende
brede glimlach als bindmiddel.

Ontdek Kaapverdie

Onze dochter van twee jaar heeft er evenveel als ons van genoten. Zuiderhuis en lokale partners maakten dit praktisch mee mogelijk. Dank!

Ontdek de Eisleck Trail

Vlot bagagevervoer, erg degelijke hotels en perfecte combinatie stad-platteland. Ons dossier werd vlot afgehandeld. Wandeldag zes, Peiting – Halblech was onze favoriet met prachtige, afwisselende en erg aangename routes.

Ontdek de wandelreis Beieren: München, meren en kastelen

Fantastische dienstverlening en flexibiliteit door Zuiderhuis. Zeker een dikke pluim in deze moeilijke tijden. We hebben een fantastische wandelvakantie gehad in Portugal en genoten van een heerlijke kustlijn, de zonnige temperaturen met een verfrissend zeebriesje, en de culinaire geneugten

Ontdek de Portugese Costa Vicentina

In juni 2021 hebben we een privéreis naar Tanzania gemaakt, Super! Eerst hebben we Arusha N.P. bezocht, vervolgens naar Tarangire N.P. en de Ngorongoro Crater, allebei prachtig. En als kers op de taart hebben we de Serengeti bezocht. Alles was prima geregeld: lekker eten, verzorgde lodges en prachtige tent camps. De mensen waren heel vriendelijk en de gids was top. We hebben zeer veel dieren gezien, zelfs een luipaard. Het Zuiderhuis heeft ons zeer goed geholpen bij het plannen van deze reis.

Ontdek onze rondreizen in Tanzania

We wensen reisleidster Kathleen langs deze weg nog eens te bedanken voor de boeiende reis. We kijken nu met andere ‘ogen’ naar Jordanië en hebben echt kunnen genieten van het interessante programma. De culturele en historische achtergrond betekende voor ons een echte meerwaarde waar we ook naar hadden uitgekeken. Het verteltalent van Kathleen vonden we heel fijn.

Ontdek onze reizen in Jordanië